Hobby, 3D, Relief, CNC  
Share this page!
Cikkek/Articles
Általános Cikkek [6]
Elektronikai témájú cikkek [4]
ArtCAM témájú cikkek [17]
Fa anyaggal kapcsolatos cikkek [2]
MACH3 témájú cikkek [8]
Statistic
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Visitors
Barátaink/Friends
 • Honlap létrehozása
 • TOP 100
 • HOBBYCNC fórum
 • Klavio Kft.
 • Felületkezelések
 • 3D Object Converter
 • Tavir AVR
 • Xplod lapja
 • H2Opok oldala
 • CNC4free
 • DOTG)
 • Tweakie CNC
 • Miki-bá oldala
 • Amatőr oldala
 • Íjász oldala
 • cncfafaragás (New!)
 • CnCPart.hu
 • MiniBee
 • Főoldal » Cikkek » Cikkek » Általános Cikkek

  IrfanView használata

  Az IrfanView képmegjelenítő és képszerkesztő használata

    Sziasztok!

    Hogy a lehető legkevesebb nehézséget okozza eztán, megpróbálom röviden és célravezetően összefoglalni, hogy hogyan s miként lehet a képeinket átméretezni, elforgatni, átkonvertálni más formátumba, hogy azok a portálon (akár a cikkeknél, a fórumban, vagy akár a chaten) a lehető legmegfelelőbb formában jelenhessenek meg. Nem térek ki a program minden egyes szolgáltatására, csupán azokra a funkciókra, amelyek naponta szükségesek lehetnek.

    Az IrfanView egy ingyenes, de ennek ellenére nagyon sokoldalú program, rengeteg funkcióval, lehetőséggel felruházva, és nagyon sok - majdhogynem az összes létező képfájl-formátumot támogatja.

    A program a http://irfanview.com/ oldalról tölthető le. Érdemes átnézni a http://irfanview.com/languages.htm oldalt is, mert a legújabb verziók megjelenésétől számított néhány napon belül általában megjelenik a programhoz a magyarítás is!  A telepítésről

   
  A telepítő elindítása utána, nagyjából egyértelműek a telepítési paraméterek. Ami említést érdemel, az a kiterjesztések társításának ablaka. Én itt csak a képeket szoktam hozzárendelni a programhoz, máskülönben a video- és hangfájlok számára is ez a program válna alapértelmezetté, de előnyösebb az IrfanView-t csak a képekhez használni. A képfájl-kiterjesztéseket az Images only gombra kattintva magától kipipálja a telepítő, a más, egyéb formátumokat nem bántja.

   A következő lépésnél a Google Chrome böngészővel történő integrációról tesz fel kérdéseket. Én nem használom a Chrome-ot, ezért itt törlöm mindkét pipát, de a Chrome-ot használók kedvük szerint összehangolhatják a két alkalmazást. Végezetül még megkérdi, hogy melyik könyvtárat használja alapértelmezésként. Ez oprendszer függő (a Windows különböző verzióiban más), de mindenképpen az "Application Data" illetve "User Data" környezetre érdemes irányítani és nem a programkönyvtárra!
  Végezetül egy kérdést tesz fel, hogy valóban társítani szeretnéd-e a kijelölt formátumokat a programmal. (Igen, vagy Ok.)
  A program magyarítása egy külön csomagban tölthető le. Túl sok teendő és részlet ezzel kapcsolatban nincs, el kell indítani, telepíteni. Mindössze csak arra kell figyelni, hogy a telepítésnél az elérési út arra könyvtárra mutasson, ahová az IrfanView-t telepítettük. A program első indítása után kattintsunk az Options -> Change Language menüpontra. A felugró ablakban válasszuk ki a Hungarian.dll-t tartalmazó sort, majd nyomjunk Ok-t. Innentől kezdve a program magyar nyelven kommunikál velünk. :)
  Alapvető funkciók, billentyűk


    A fent ismertetett telepítés után, akár a programból is megnyithatjuk a képeinket, akár az intézőből duplán kattintva azokra, az IrfanView fogja megjeleníteni őket.

    Ha a képet tartalmazó könyvtárban több másik egyéb kép is található, akkor a Space és a BackSpace billentyűkkel tudunk "lapozni" ezek között (Space - következő kép, BackSpace - előző kép megnyitása). Ugyanezen funkcióval bírnak a PageUp és PageDown billentyűk is. A Home billentyű lenyomására a könyvtárban található első, míg az End billentyű az utolsó képet jeleníti meg.

    Az Enter billentyű lenyomására a program teljes képernyős módban jeleníti meg a képet, illetve az Enter ismételt lenyomására visszavált ablakos módra.

    Az F billentyű lenyomására a monitorunk méretéhez igazítja képet (ha kisebb a monitor felbontásánál - felnagyítja, ha nagyobb - lekicsinyíti), az F ismételt lenyomásával visszaméretezi 100%-os méretűre. A Ctrl+H billentyűkombináció pedig mindig eredeti méretben jelenít meg.

    A megjelenített képet kicsinyíteni és nagyítani (zoom-olni) a + és a - gombokkal tudunk. (Numerikus billentyűzeten is működik.)

    Ha képünk mérete nagyobb, mint a monitorunk felbontása vagy ennél nagyobbra nagyítottuk, a nyíl gombokkal tudjuk jobbra-balra illetve föl-le görgetve pásztázni.  Képek átméretezése, vágása


    Ezt a két funkciót egy témakörbe olvasztottam, mert gyakorlatilag a kép illetve képrészlet vágása, kivágása során is megváltozik a kép mérete.

    Az megnyitott fájlt a Ctrl-R billentyűkombinációval méretezhetjük át. (Kép -> Méretváltoztatás menü.)
  Ekkor egy kicsit talán bonyolultnak tűnő ablakot dob fel a program, de nem kell tőle megijedni! Azért ilyen összetett, mert sok dologban előre segíteni szándékozik nekünk.
  Az ablak bal felső sarkában a kép eredeti és leendő méreteiről láthatunk információt. Alatta pedig a képünk új méretét adhatjuk meg, illetve kiválaszthatjuk, hogy pixel, inch vagy cm mértékegységben történjen ez a változtatás. A bonyodalmak elkerülése végett mindig maradjunk a pixelnél!
  A portálon a max. 800x600-as méretet javasoljuk, mert az ennél nagyobb képek "széthúzzák", megváltoztatják az oldalak formázását.
  Jobb oldalon a Saját alapértelmezett méretek: panelen kattintsunk ("pöttyözzük be") a 800x600-as opciót. (Ekkor bal oldalon az új méret megadása lehetőség inaktívvá válik.) Ezzel tulajdonképpen be is állítottuk az átméretezés paramétereit. :)

    Két fontos dolog azonban még említést érdemel.
  A bal oldali alsó panelen az "Arányos" opció legyen kipipálva, különben a képünk az átméretezés során eltorzulhat (megváltozhat az oldalviszonya).
  A másik pedig a jobb oldali legalsó panelen található "Módszer". Átméretezés során a minőség többféle módon változhat (egy-egy esetben még akár javulhat is az eredetihez képest!). A Mintavételezés-szűrőt érdemes bekapcsolva hagyni, és a Lanczos-szűrőt használni, mert ez eredményezi a legjobb képminőséget.

  Képrészlet kivágása
  (a kijelölt képrészlet marad!)

    Egy viszonylag egyszerű és gyors eljárással van dolgunk. Egyszerűen az egér segítségével megjelöljük (bekeretezzük) azt a részeltet, amelyet szeretnénk megtartani, majd lenyomjuk a Ctrl-Y billentyűkombinációt. (V.: Szerkesztés -> Kijelölt rész a kép menüpontra katt.)

    Előfordulhat, hogy még a kivágott képrészlet is túlságosan nagy méretű lesz. Ilyenkor - átméretezés és vágás együttes alkalmazása esetén először mindig vágjunk, és csak azután méretezzünk át! Ez szintén a módosított kép jobb minőségének szempontjából fontos. Illetve, ha már kép eredetileg vagy vágva kisebb a 800x600-as méretnél, és azon kivehető, amit mutatni akar, ne nagyítsuk fel, mert az is csak a képminőség rovására menne.   Képek forgatása


    Ez a rész sem igényel túl sok magyarázatot. :) Az L billentyű 90 fokot balra, az R billentyű 90 fokot jobbra forgatja a képet.
  Képek mentése

    Ha megfelelően kivágtuk, elforgattuk, átméreteztük a képünket ne felejtsük el menteni.
  Szintén fontos: az Esc billentyűt lenyomására mentés és kérdés nélkül kilépünk a programból! (És kezdhetjük elölről a módosításokat).
  A program háromféle mentési lehetőséget kínál:
  • Mentés (eredeti mappa): Akkor válasszuk ezt a lehetőséget, ha az eredeti képet szeretnénk felülírni, mert csak a módosított változatra van szükségünk.
  • Mentés másként: Ha az eredeti képet is szeretnénk megtartani, ezzel az opcióval új - másik néven menthetjük a módosított képet.
  • Mentés a webhez: Ez a lehetőség webhez optimalizálja a képet, kicsiny mérethez viszonyított jó minőség alapján. Azonban az IrfanView a legtöbb formátumot nagyon jól optimalizálja, ezért ennek a menüpontnak a használata nem kimondottan szükséges.
    Néhány szó a formátumokról.
  Ahogy legtöbbször a digitális fényképezőgépek is .jpg formátumba mentenek, a portálon is ezt használjuk leggyakrabban. Használható emellett a .gif és a .png formátum is, e kettő szintén tömörített, de míg a .jpg veszteséges módszerrel tömörít, ez utóbbi két formátum minden egyes képpontot eltárol.  Kategória: Általános Cikkek | Hozzáadta:: Tomi (2011-03-10)
  Megtekintések száma: 3079 | Hozzászólások: 2 | Helyezés: 5.0/2
  Összes hozzászólás: 2
  0   Spam
  2 KisKZ   (2011-03-11 08:03)
  RESPECT, RESPECT, RESPECT!!!
  Tudod... azért jó a dolog, mert leírunk olyan dolgokat is, amilyeneket a kezdőbb felhasználók nem mernek megkérdezni.
  Itt megtalálhatja és elolvashatja mindenki, mindenféle pirulás nélkül.

  +1   Spam
  1 Tomi   (2011-03-11 00:05)
  Lesz (majd valamikor) egy 2. rész is, az IrfanView Paint moduljáról... Még nem tudom mikor...

  Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
  [ Regisztráció | Belépés ]
  Támogatás
  Belépés/Login

  Keresés a honlapon
  Fórum/Last posts
 • 3D nyomtatás
 • Vezérlő, szoftver p...
 • Sziasztok! Mi a hel...
 • Fa marás
 • Általános mechanika...
 • Általános elektroni...
 • A hónap munkája
 • MACH3
 • Hirdetések
  Eladó hobbi cnc
  Eladó hobbi cnc
  Eladó hobbi cnc
  Utolsó képek
  Marási munkák
  Marásra kérhető
  Kézi rajzok
  Copyright HobbyCnCArt © 2018