Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 97 / 110«129596979899109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
elektron Dátum/Date: Péntek, 2015-09-04, 02:25 | Üzenet/Post # 1921
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 229
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Idézet Zolibá ()
Ezek a diódák ha nem egyenáramot kapnak
  Egyenárammal próbálom, nem kapcs üzeművel, sajnos nem megy.
 
Ati Dátum/Date: Vasárnap, 2015-09-20, 10:35 | Üzenet/Post # 1922
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 71
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv!

Segítséget kérnék!
Szóval, adott egy Mach3 066 verzió, egy 2W-os lézer (cncdrive-tól). Lézer 400W-os PC tápról hajtva. A lézer kapcsoláshoz a 9-es pint használom, és a M10P1, M11P1 parancsot. Output 1-nél pipa Low-nál X
A probléma, hogy mikor elindítom a DotG-vel generált kódot, a lézr kb. 3-4 másodperc mire bekapcsol. A kép készítése közben nem kapcsolgat ki be a lézer, viszont vannak kihagyások. Van mikor 2-3 sor is hiányzik róla, ilyenkor nem kapcsol be a lézer.
Nem tudom, hogy a Mach beállításban van-e a hiba....
A másik hiba: Kipróbáltam a Mach3 lézer plugint, ott ki be kapcsol a lézer ahol kell, de nagyon halványan világít a pont, nem éget semmit.
Mi lehet a probléma?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdv
Ati


Az üzenetet módosította/Modified by Ati - Vasárnap, 2015-09-20, 10:42
 
Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2015-09-20, 18:32 | Üzenet/Post # 1923
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Ati, a 9-es pin hogyan csatlakozik a táphoz? Ide áramgenerátoros táp ajánlott aminek van kapcsoló bemenete a lézer indításhoz.
A laser plugin nagyobb teljesítményű lézerekhez készült, az egyes képpontokhoz nagyon rövid impulzust ad ki. Meg kell nyújtani az impulzusokat egy külső áramkörrel ha a 2W-hoz akarod használni.


H1i.hu
 
csewe Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 06:27 | Üzenet/Post # 1924
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Ati, a Dot-G-ről tehetnél fel képet,és a postprocit is feltölthetnéd,talán ott a hiba.
 
kabaca Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 10:27 | Üzenet/Post # 1925
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
   Habár engem eredetileg a cnc pirográfia érdekelt, most mégis úgy alakult, hogy lézerezni kezdtem... Hozzájutottam
ugyanis egy használt, kibelezett kis kínai kütyühöz és mostanra sikerült
komplettíroznom (egyelõre egy 0.5W-os kölcsönlézer van rajta). Valójában csak a
meghajtó fogaskerekek és -szíj, tápegység meg a lézer hiányzott róla. Úgy tûnik,
nem mûködhetett sokat, mert kopásnyomokat, karcolásokat nemigen találtam rajta.
Sajnos az elõzõ tulajhoz már hiányos állapotban került és õ sosem dolgozott
rajta, így semmit nem tudott róla mondani :(

   Sikerült hozzá gumifogaslécet és 20 fogú fogaskerekeket találnom. Azt nem tudom, hogy a gyári összeállításban hány fogú
kerekekkel mûködött... Ja és egy LiteFire nevû primitív kis progit kaptam hozzá,
egyelõre azzal kísérletezek. Az eredmények nem túl jók, nagyon lassú a gép
és egyelõre nem tudtam jól sikerült égetést csinálni. Hogy ez a gép hibája vagy
a kép elõkészítésének, fogalmam sincs. A fõ gondom az, hogy hiába adom meg a kép
méretét ugyanakkorára, a gravírozott kép mérete a felbontástól fog függeni.
Tehát a 300 dpi felbontású jóval nagyobb lesz, mint az azonos méterû, de 100
dpi-s. Ti milyen felbontást szoktatok beállítani?

   A másik dolog az az, hogy "tükörbõl" égeti a motívumot. Egyelõre ezt úgy oldom meg, hogy megforítom a képet. Bevillant, hogy
talán az X tengely motorja fordítva van bekötve... Szerintetek lehetséges ez? A
motorhoz hat kábel kapcsolható, ebböl nálam négy van (egy-egy van a dugasz
szélein és kettõ középen). Nem értek az elektronikához, ezért nem piszkáltam.
   Harmadik kérdésem a képfeltöltésre vonatkozik: hogyan kell ide képet feltölteni? Vagy csak a valahová elõzõleg feltöltött képeket lehet linkelni?
   Elõre köszi a válasz(oka)t!

 
kabaca Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 10:36 | Üzenet/Post # 1926
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Bocsi, megvan...


Csatolások/Attachments: 9039915.jpg(314Kb) · 1470353.jpg(312Kb) · 4586842.jpg(328Kb)
 
Ati Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 13:02 | Üzenet/Post # 1927
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 71
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amatőrcsewe

Bocs, LPT leválasztó 9-es pin, és áramgenerátorral van vezérelve.
Úgy néz ki, hogy megoldódott a probléma. XP, Mach3 újra telepítve, és remekül működik.
Még gyakorolnom kell sokat, nem egyszerű ez a lézer gravír.
A kép hamarosan.
Viszont ez a lézer pluginos gravírozás is érdekelne, mert van aki 2W-os lézerrel csinálja, viszont ez nálam továbbra sem működik.

Igaz, megoldódott a probléma, de azért köszönöm a segítő készségeteket!
 
Ati Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 13:09 | Üzenet/Post # 1928
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 71
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
A kép DotG-vel készült, 91x68mm, 0,13 raszter, 2300-as előtolás, munkaidő 1:37 perc. Mach3 vezérelt.
Anyag: farostlemez, amire tudtommal nem jó képeket csinálni.
Az első "hibamentes" kép.
Csatolások/Attachments: 7778550.jpg(39Kb)
 
tweakie Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 14:21 | Üzenet/Post # 1929
alapvető tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 972
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Nagyszerű ütemben halad a srácok  ok

Tweakie.


Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.
 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 17:07 | Üzenet/Post # 1930
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Ati, szép munka! A lézer pluginról csak olvastam hogy 2W-al működik, de ott biztosan nyújtani kell az impulzusokat mert nagyon rövid amit a Mach kiad. Külső áramkör kell ami a Mach felől érkező lézer bekapcsolások idejét mondjuk a 10szeresére nyújtja. Ezt talán egy 555-össel lehet a legegyszerűbben megoldani.

H1i.hu
 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 17:20 | Üzenet/Post # 1931
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kabaca, találtam képet a neten erről a programról, elég érdekes hogy nem számolja át a dpi értéket ha egyszer megadtad a gravírozás méreteit. Van ott egy rubrika "pixels per mm" próbáld minden esetben a jó értéket beírni. Pl 300dpi az 300pixel/inch, vagyis a dpi értéket el kell osztani 25,4-el. Ez az érték ide beírva jó méretet kellene hogy adjon.
A szoftverben vannak beállítási lehetőségek a motorokhoz? Ha nem tudod átállítani az irányt akkor még meg lehet fordítani az egyik tekercset hogy a másik irányba menjen.


H1i.hu
 
Ati Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 18:16 | Üzenet/Post # 1932
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 71
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amatőr

Azt hogy tudom beállítani, hogy amikor pl. Aspire-ben szerkesztek, az ugye Z-tengelyre konvertál, és nekem meg külön pinre megy ki a vezérlés M10P1 M11P1 utasítással. Tehát a Z dirt is tudjam használni a másikkal párhuzamosan.
És olyat lehet csinálni, hogy billentyűzettel 50% vagy 25%-al be lehessen kapcsolni a lézert?
Természetesen Mach3-ról kérdezek.
 
gb Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 18:44 | Üzenet/Post # 1933
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Idézet Amatőr ()
Meg kell nyújtani az impulzusokat egy külső áramkörrel ha a 2W-hoz akarod használni.
Szia 

Hol található ilyen kapcsolás?
 
gb Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 18:59 | Üzenet/Post # 1934
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Egy kis probálkozás
Csatolások/Attachments: 8359095.jpg(49Kb)
 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 19:32 | Üzenet/Post # 1935
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Ati, ez ügyben Bénit kéne meginterjúvolni, Ő nagyon tudja ezeket.

H1i.hu
 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 19:36 | Üzenet/Post # 1936
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
gb, szép munka!
Pl, itt van egy alapkapcsolás, értékeket nem tudok mondani, mert nem tudom a 2W-osnak milyen hosszú idő kell egy képponthoz, de lehet vele kísérletezni.


H1i.hu
 
gb Dátum/Date: Hétfő, 2015-09-21, 19:45 | Üzenet/Post # 1937
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
köszönöm 
és gyors választ is
 
kabaca Dátum/Date: Kedd, 2015-09-22, 07:10 | Üzenet/Post # 1938
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amatõr, köszi a választ. Nekem ennek a programnak egy másik verziója van meg, és abban ugyanott a pixelnagyságot lehet beállítani. Elõnye viszont, hogy elméletileg lehet vele feliratot készíteni. Gyakorlatilag nem, mert fordítva fogja égetni (szöveggel nem mûködik a "flip" gomb).
Csatolások/Attachments: 9282532.jpg(100Kb)
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2015-09-22, 15:18 | Üzenet/Post # 1939
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kabaca, akkor a legegyszerűbb volna az x tengely motorjának forgásirányát megfordítani. Ha jól értem ettől minden helyreállna. Nincs más dolgod mint a négy vezetékből keresni egy párt és annak a két vezetékét felcserélni. Tehát ha A és B pár, akkor C és D is pár. Az ABCD sorrendből kell BACD vagy ABDC sorrendet kötni. Ha van multimétered hamar meglesznek a párok.

H1i.hu
 
Ati Dátum/Date: Csütörtök, 2015-09-24, 11:01 | Üzenet/Post # 1940
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 71
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
gb

Ezt találtam, szerintem ez tökéletes nyújtani az impulzusokat.

Csatolások/Attachments: 6613169.jpg(135Kb)
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 97 / 110«129596979899109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016