Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 95 / 110«129394959697109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
Szkyta Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 15:43 | Üzenet/Post # 1881
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, nem az arduinoval van gondom, hanem saját tudásommal. Jelenleg a lézert csak alapbeállításban tudom használni, fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne az erősségét menetközben változtatni - erősíteni, halványítani a képet. Egyszóval árnyalni. Ahhoz a munkához, amihez a gépet összeraktam, kiváló, úgy dolgozik, ahogyan kell. De tudod, ha a kilométerórád szerint a moci képes a 280km/h sebességre, tuti, hogy nem 50-nel fogsz vele menni egész életedben. Pont így vagyok én is a gépemmel. Mivel a jelenlegi tudásom ahhoz túl kevés, hogy bele merjek piszkálni az áramgenerátorba, inkább csak olvasgatok és gyűjtöm az infót.
 
Amatőr Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 17:24 | Üzenet/Post # 1882
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szkyta, látni kellene a jelenlegi meghajtódat, de szinte biztosan maximumra van húzva a dióda, onnan csak lefelé lehet szabályozni. Általában a meghajtó kap egy tápfeszt, rá van még kötve a dióda és rendelkezik vezérlőbemenettel is. Ha ide magas jelet adsz akkor éget a dióda, az áramgenerátor a szükséges áramot folyatja át rajta. Ezzel a bemenettel lehet játszani. Léteznek analóg szabályzásúak, a ráadott feszültséggel arányos lesz a lézer ereje, ez a ritkábban használt. Van a TTL bemenetű, arra egy bizonyos frekvenciáig pwm jel köthető, ezzel változtatható a teljesítmény. Mindezt lehet szoftverből állítani. Másik megoldás az árnyaláshoz ha a dióda folyamatosan maximumon megy, de olyan nagy sebességgel utaztatjuk hogy nem tudja maximálisan besugározni a felszínt. Így működik a G-ray. Másik megoldás ha ritkábban égetünk pixeleket egymás mellé, így árnyal a DotG.

H1i.hu
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 19:35 | Üzenet/Post # 1883
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Amatőr ()
Másik megoldás az árnyaláshoz ha a dióda folyamatosan maximumon megy, de olyan nagy sebességgel utaztatjuk hogy nem tudja maximálisan besugározni a felszínt. Így működik a G-ray.
Egy kicsit helyesbítek, ez a pirográf technikájára illik amit leírtál. Amit Zolival csináltunk az úgy működik hogy az előtolás fix, és a lézer teljesítményét szabályozzuk a képpontok sötét és világossága szerint. A fekete képpont a max lézeráram, a fehér a  pihentető áram értéke.
Itt egy frekvencia/feszültség átalakítóval vezéreljük az áramgenerátort + Zoli G-ray-freki programmja kell hozzá .Ha 3-4 oldalt visszanézel
tettem fel képeket is ami ezzel a technikával készült kísérletek eredményét lehet látni. Post # 1822


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-06-12, 19:44
 
Amatőr Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 19:45 | Üzenet/Post # 1884
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, ez így van, én a publikus verzióra gondoltam, sokan még a régi technikával rajzolnak smile
Egyébként volna kérdésem erről az új megoldásról: úgy tudom az egyes árnyalatok határán voltak megtorpanások a motorok járásában. Ezt hogyan sikerült kiküszöbölni?


H1i.hu
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 19:49 | Üzenet/Post # 1885
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Amatőr ()
úgy tudom az egyes árnyalatok határán voltak megtorpanások a motorok járásában. Ezt hogyan sikerült kiküszöbölni?
Igen, beállításon  múlt, most 2000mm/perc előtolással volt az utolsó jól működő kísérlet, tovább nem néztem azóta, a kerti munka teljesen leköt.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-06-12, 19:51
 
Amatőr Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 19:54 | Üzenet/Post # 1886
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, a jónak talált sebesség alatt vagy felett voltak gondok? Csak mert hasonló problémába ütköztem.

H1i.hu
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 19:56 | Üzenet/Post # 1887
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Amatőr ()
jónak talált sebesség alatt vagy felett voltak gondok? Csak mert hasonló problémába ütköztem.
Nem így fogalmaznák, nagyon változott az előtolás pedig fix volt a progiba írva.
Tulajdonképp a fantom tengelyt lépte ki lassan ami a lézert vezérelte.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-06-12, 19:58
 
Amatőr Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 20:08 | Üzenet/Post # 1888
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Nos, nálam nincs fantom tengely, azért megpróbálok az előtoláson változtatni. Köszönöm!

H1i.hu
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 20:11 | Üzenet/Post # 1889
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Amatőr ()
nálam nincs fantom tengely
Csak a port végett kell egy tengelynév hogy a frekit ki lehessen venni a sz. gépből.
 
Guppy Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 20:17 | Üzenet/Post # 1890
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 62
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
445nm-es 2-3W körüli diódához milyen szemüveget használtok? Nézegetettem az ebay-en, de valahogy nem találok megfelelőt. Az ilyen 2-3 ezer forintosokban nem annyira bízok meg. A válasz elsősorban olyan embertől lenne hiteles, aki használ ilyen diódát ÉS MÉG LÁT! smile Köszi előre is
 
Szkyta Dátum/Date: Péntek, 2015-06-12, 23:17 | Üzenet/Post # 1891
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Guppy, nekem ilyen 2-3 ezer forintos szemüvegem van és 445 nm-es 2 w-os kék lézerem. Még látok. Lehet akár 20 ezer forintos szemüveged is, egy 8 órás munkát nem biztos, hogy érdemes végignézni. Amikor a gép működik, a szemüveg folyamatosan rajtam van, akkor is, ha a gépnek háttal ülök. Időnként ránézek, hogy hol tart, meg ha olyan zajt hallok a gép felől, ami szokatlan. A szemmel nem érdemes játszani. Ha nem muszáj, nem gyönyörködöm benne, milyen szépen dolgozik. "Ma a harakirit fogjuk tanulni. Jól figyeljetek, mert csak egyszer mutatom meg!."

Hozzáadva (2015-06-12, 23:17)
---------------------------------------------
Köszi, Amatőr! Amikor a GRBL-ben a Z-tengelyt vezérlem (léptetem), mintha változna a lézer ereje. Ezt ma vettem észre, véletlenül a Z-tengelyt léptettem az Y-tengely helyett. Lehetséges ez?
Holnap megmérem, mekkora áramot kap a dióda. Ha a műszert a dióda egyik lábára kötöm, a másikat az áramgenerátor megfelelő csatijára, nem teszi tönkre a diódát?

 
Amatőr Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 05:05 | Üzenet/Post # 1892
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szkyta, megmérheted a dióda áramát a kellő óvatossággal. Kikapcsolt állapotban fixre kösd be a műszert és úgy kapcsold be a lézert. Bekapcsolt lézernél véletlenül se bontsd a vezetékeket és ne mérj! Mielőtt ezt megtennéd mutasd milyen lézered és meghajtód van, lehet lesz ott lehetőség a szabályzásra. A dióda típus ismert? Anélkül nem sokra megyünk a dióda áramértékével, felesleges mérni. A Z léptetése lehet hogy csak eltolja a fókuszpontot ezért látod úgy mintha változna a teljesítmény.

H1i.hu
 
Szkyta Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 08:46 | Üzenet/Post # 1893
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
http://www.aliexpress.com/store....21.html

Ennyi az összes leírás a diódárol. itt vannak képek is.

Hozzáadva (2015-06-13, 08:46)
---------------------------------------------
Z-tengelyem nincs, jelenleg kézzel állítom a magasságot.

 
Amatőr Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 09:09 | Üzenet/Post # 1894
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szkyta, már beugrott, ennek a meghajtónak az adatait kerestük korábban, Tweakie itt adta meg.
Ezek szerint TTL vezérlésű, a teljesítményt pwm-el tudod állítani, pl. a Mach ki tud adni ilyen jelet. Mivel nem tudjuk milyen diódád van el kell fogadni hogy úgy van beállítva ahogy kell, felesleges mérni illetve elállítani.


H1i.hu
 
Szkyta Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 09:19 | Üzenet/Post # 1895
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amikor a diódát vásároltam, a kereskedő oldalán annyi információ volt róla, hogy 2 wattos. Most néztem, javította az infót, 1.6-2W. Ebből gyanítom, hogy A tipusú diódáról van szó. A kínaiak nem arról híresek, hogy bármilyen termékről korrekt információt adjanak.
 
Amatőr Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 09:34 | Üzenet/Post # 1896
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Szkyta ()
A kínaiak nem arról híresek, hogy bármilyen termékről korrekt információt adjanak.
Sajnos így van. Amíg nem 100% a típus addig nem tudjuk merre kellene állítani.
Megpróbálhatnád belőni a fókuszt és kipróbálni a G-ray-t vagy a DotG-t.


H1i.hu
 
Guppy Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 11:01 | Üzenet/Post # 1897
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 62
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszi Szkyta! Én sem szoktam gyönyörködni benne működés közben, csak a fókuszáláskor és beállításkor nézek oda.  Egyébként az ebay-ről vetted a szemüveget, azt ami ilyen 10-100mw-ig való? Mert én csak olyanokat találtam pár ezerért.
 
Szkyta Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 11:19 | Üzenet/Post # 1898
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nem tudtok ingyenes vektorizáló progit? Jelenleg a Corel Trace-t használom, de elég sok az utómunkálat a vektorizált képen. Kezdem unni.

Találtam egy jó kis cnc progit, sajnos nem kompatibilis az arduinoval. Planet-usb cnc controller. Magyar nyelvű és mindössze 70 euróba kerül.
 
Bizi Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 15:46 | Üzenet/Post # 1899
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 190
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szkyta,

A Vectric programjait próbáltad már?
Nagyon jó,és egyszerű használni.

El felejtettem.
Elsőre próbáld ki a Vector Magic programot.
A szabálytalan élekből szabályos éleket készít,jelentősen lecsökkentve a gép munka idejét.
Ezután jöhet mondjuk az Aspire,és azon belül a vektorizálás.
Nem tudom milyen különbségek lesznek az általad használt programhoz képest,én viszont meg vagyok elégedve ezekkel.
Egy próbát megér.


Az üzenetet módosította/Modified by Bizi - Szombat, 2015-06-13, 16:03
 
Szkyta Dátum/Date: Szombat, 2015-06-13, 16:41 | Üzenet/Post # 1900
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 92
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm, Bizi, megnézem őket.
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 95 / 110«129394959697109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016