Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 74 / 110«127273747576109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-07, 20:20 | Üzenet/Post # 1461
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Amatőr)
ha laptop, akkor szinte biztosan jelszinthiba.

Ma kimértem,és sajnos nem az. Amikor balra megy az X tengely Hi a dir szint(3.6V)
Amikor fordulnia kellene és LO-ra kéne váltani a sz.gép porton marad a Hi szint(3.6v),és a +47 helyett
a -47-ig megy el .A progiban a +47van a monitoron, az X kijelzőn a -47 felé csökkennek az X értékei .
A -47-nél fordul, és itt már Lo-ra vált. Ezért gondoltam a 0-pont eltolásra, pedig csak valami előjel váltási hiba.
Az asztali géppel kifogástalanul működik.
Nem tudom elképzelni mi lehet ez a hiba.A Mach3-at újra telepítettem ugyan az a jelenség.
A kép itt van a hibáról Hsz 1451.
 
csewe Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-07, 20:50 | Üzenet/Post # 1462
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Jóestét Zlibá

Én belekukkantanék abba a hibásan működő G kódba.
Talán fényderülne rá,hogy miért működik két féle képpen.
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-07, 21:08 | Üzenet/Post # 1463
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Én belekukkantanék abba a hibásan működő G kódba.

Szia,egy részlet.
G1 Z-0.1
G0 Z0.1 (ez itt szükséges)
G0 X13.8 Y0 Z0.1 (ezek a Z0.1-ek feleslegesek,és több ezerszer vannak duplán definiálva)
G1 Z-0.1
G0 Z0.1
G0 X14.4 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1
G0 Z0.1
G0 X15.3 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1
G0 Z0.1
G0 X16.5 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1
G0 Z0.1
G0 X17.4 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2013-02-07, 21:19
 
csewe Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 07:08 | Üzenet/Post # 1464
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Ez nem a hibázó része a kódnak,mivel ott +48 és -48-rol volt szó.A legjobb lenne,ha a komplett kódot nézhetném meg.
A felesleges Z0.1-eket simán el lehet távolítani a jegyzettömbbel.
A cserélés funkcióba ezt kell beírni.
Y0 Z0.1 -et kell cserélni
y0 -ra.

Viszont ha tudom melyik programmal készült a kód,és gyakran kell ilyet készíteni vele,akkor a posztprocesszort szivesen átírom,ha ez lehetséges.
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 07:31 | Üzenet/Post # 1465
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Y0 Z0.1 -et kell cserélni

Csak ebben a pár sorban van Y0,
A többibe változó tejesen más értéke van az Y0 nak.
Hiszen akkor csak egy sor lenne ha végig Y0 lenne.
Ezért nem lehet egyszerűen kitörölni. Egy cca 10000 soros progiról van szó

Idézet (csewe)
+48 és -48-rol volt szó

Azt csak példának írtam,ha megnézed a mellékelt képet látni (1450-es hsz)
hogy véletlenszerűen csinálja,és mindig balra hibáz egy előjelnyit.
Azért gondolom hogy a rengeteg duplikált Z okozza, mert ez Eagle-vel
generált nc file lefut hiba nélkül. Igaz az a progi sokkal rövidebb, és nincsenek duplán Z-k.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2013-02-08, 07:34
 
csewe Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 08:38 | Üzenet/Post # 1466
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Mindenképp az egész kódot kellene látnom,mert az elején fontos beállítáások is vannk,amik alapvetően befolyásolhatják a kód lefutását.
A hiba okozója,inkább egy Mach beállítás lesz valószínű.

Hozzáadva (2013-02-08, 08:38)
---------------------------------------------
Zolibá,

A cserére van más mód is

A "G0 Z0.1"-et ki kell cserélni,egy tetszőleges a kódban nem szereplő karakterre PL: #
Ezután a "Z0.1"-et ki kell cserélni " " szóközre,
majd "#"-et visszacserélni "G0 Z0.1"-re.

De mint írtam,szivesen módosítom,a posztprocesszorát a programnak,ha szükséges,és lehetséges.
És akkor eleve jó kódot fog generálni.

 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 16:46 | Üzenet/Post # 1467
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Mindenképp az egész kódot kellene látnom,mert az elején fontos beállítáások is vannk

Szia.
Én minden lézer programot így kezdek:
A gép refponton áll.
G0G54X0Y0G90
G0 Z0
G0 Z0.1: hogy a lézer biztosan ne legyen égetésre kapcsolva amikor az elsö pontra ballag.
Közben átraktam egy asztali gépre a lézerplotter vezérlését.
Hibátlanul lefutott.Tehát a tengely vezérlőim jól dolgoznak.
Valószínű a laptop, a mach3,és a rengeteg duplikált Z okozta a téves előjelet,és a hibát.
A hiba mérhető, a dir jel az LPT-n nem vált LO ra ,marad HI,és ezért nem fordít irányt.
Elmegy a +koordináta helyett -koordinátára(pontosan) és ott folytatja tovább
Ugyan ez a laptop és a Mach3 a marógépemet tökéletesen vezérli,csak az .xml file más.

Itt egy DotG eleje,ehhez még nem nyúltam .
( - DotG program - )
( - mi.bmp -)
( Xmin:0 Ymin:0 Zmin:-0.1 )
( Xmax:354.3 Ymax:225.6 Zmax:5 )

G80 G90
T1
S8000 M3
G0 X0 Y0 Z5
G0 X6.6 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1 F120
G0 Z0.1
G0 X8.1 Y0 Z0.1
G1 Z-0.1
G0 Z0.1
Most értem amit írtál a G0 Z-0.1-et változtassam G0 'v 're és ekkor már a szabad a Z0.1-et üresre cserélni,
utána már visszaírhatom a 'v'-t Z0.1-re.Köszi erre nem is gondoltam.
Tudod igy 61 felett az ember agya tompul.
Visszapakolom a laptopra, és holnap kipróbálom a felesleges G0 Z0.1 nélkül.

Köszi a segítséget, tájékoztatni foglak az eredményről.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2013-02-08, 16:57
 
csewe Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 17:46 | Üzenet/Post # 1468
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Ha azonos mach3 verzió van,akkor meglehetne próbálni az XML file átvitelét is.

Ha átküldöd mailban a Dotg posztját amelyet használsz,akkor átírom,hogy ne kellhen mindíg javítgatni.
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 20:13 | Üzenet/Post # 1469
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Ha átküldöd mailban a Dotg posztját amelyet használsz,akkor átírom,hogy ne kellhen mindíg javítgatni.

Köszönöm a segítségedet.
Ugyan az a Mach3, csak a motorbeállítások mások.Ezért cserélem az .xml filét amikor a plottert,vagy a marógépet használom.
Egymás mellett vannak.

Nem tudtam csatolni ide tettem fel.nagyon rövid.
Belenéztem,én is tudnám modósítani pl. a kezdő kódokat?(G0G54X0Y0G90;G0Z0;G1Z0.1)hogy ne keljen átírogatni.
Még sosem néztem bele, azt hittem valami komplikált program.
Üdv:Zolibá
Csatolások/Attachments: Mach3.dgp(0Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2013-02-08, 20:28
 
csewe Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 21:07 | Üzenet/Post # 1470
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Próbáld ki.
Ha kell még valami változtatás ,vagy valamit nem úgy csináltam,ahogy neked jó,csak szólj,és igazítok rajta.
Csatolások/Attachments: Mach3-Zoliba-la.dgp(0Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2013-02-09, 17:45 | Üzenet/Post # 1471
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Próbáld ki.

Köszi,most már minden jó.
Látom a kezdö kódokat is átírtad.
Holnap írok a fejleményekről.
Üdv:Zolibá

Hozzáadva (2013-02-09, 17:45)
---------------------------------------------

Idézet (Zolibá)
Zolibá,

Próbáld ki.

Szia.
Ma kipróbáltam. Az eredmény ugyan az, csak ritkábban.
A hiba után szinte mindig balra akar menni.Elöjelet írtam az Xhez, akkor meg+ba ment a - helyett
Csak a gép kikapcsolása oldja meg ilyenkor a gondot egy rövid ideig.
De rájöttem valamire,a vektoros progikkal nem hibáz!
Egy elég terjedelmes progit alprogramnak csináltam, és egymás után 10*meghívattam az L utasítással.
Végig tökéletesen megcsinálta.Semmi hibát nem csinált.
Nem tudod véletlenül a Mach3 milyen LPT beállítást kér a biosban?(ECP,EPP,vagy normál)
Még mindig az a sejtésem hogy a rengeteg Z mozgás okozza kalamajkát.
Holnap átírom a Z-t A tengelyre, és a Mach3-ban is átteszem ,kíváncsi vagyok mit müvel ezzel a beállítással.
Ezt onnan gondolom hogy a vektoros programban alig van Z mozgás.
 
csewe Dátum/Date: Szombat, 2013-02-09, 18:37 | Üzenet/Post # 1472
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Az ECP semmikép sem javasolt.
Annyit még kipróbálnék a helyedben,hogy a jól működő XML-t tőlteném be,és átkonfigurálnám.
Mert lehet,hogy elállítódott valami a rosszulműködőben.
 
Béni Dátum/Date: Szombat, 2013-02-09, 19:07 | Üzenet/Post # 1473
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Zolibá)
Még sosem néztem bele, azt hittem valami komplikált program.


A kezelése és a posztprocesszor nem komplikált. smile

Ha használod és bármi DotG-vel kapcsolatos problémába futsz, írj bátran!
(De nem akarom csewe vitorlájából kifogni a szelet.) biggrin


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2013-02-09, 19:20 | Üzenet/Post # 1474
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Zolibá)
Csak a gép kikapcsolása oldja meg ilyenkor a gondot egy rövid ideig.


Szia!
Át tudnád küldeni az XML beállítási file-t?
Megnézném én is.
Kym-nél is ott volt a bibi anno.
Hátha....
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2013-02-09, 20:13 | Üzenet/Post # 1475
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (KisKZ)
Át tudnád küldeni az XML beállítási file-t?

Szia.
Itt küldöm, már egy hete ezzel szenvedek.
Az asztali minden hiba nélkül levezényli ugyan azt a filét ami a laptopon nem jó.Tehát a vezérlő jó.
A vektoros progikat a laptop hiba nélkül lefuttatja, sokszor egymás után is hiba nélkül.
Csak a DotG-vel generált progival hibáz.Még nem kaptam ArtCammal generált progit, kíváncsi
lennék azzal mit csinál. Cca az ezredik sor után kezdi a hibázást.
Üdv:Zolibá

Hozzáadva (2013-02-09, 20:08)
---------------------------------------------
Idézet (Béni)
A kezelése és a posztprocesszor nem komplikált.

Szia.
Nem tudom eldönteni a hiba okát.
Ma újra installáltam az XP-t ,a mach3-at, és ugyan az a mérhető hiba.
Csak az X hibás,X+43 helyett X-43 ba megy(fordulásnál) és a DIR jel is Hi marad a LO helyett.
Miután pontosan kilépi a rossz előjelű utat ott folytatja tovább a munkát.(A progiba X+ van ,az X képernyőjén (-) ba számol)
Vektoros programmal viszont nem hibáz.
Az az érzésem hogy a rengeteg Z mozgás bolondítja meg.
Holnap kipróbálom Z-k nélkül.
Üdv:Zolibá

Hozzáadva (2013-02-09, 20:13)
---------------------------------------------
Idézet (csewe)
Az ECP semmikép sem javasolt.

Szia.
Csatoltam az xml filémet.
Csatolások/Attachments: Mach3Mill.xml(148Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2013-02-09, 21:54
 
csewe Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-10, 05:12 | Üzenet/Post # 1476
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Megpróbáltam az XML fájlodat.
Azt hiszem bátran kijelenthetjük ,hogy abban lehet a hiba,mert igaz hogy nálam nem fut túl,de minden sor végén megáll,és csak a start ismételt lenyomására indul el visszafelé.
Mindenképp érdemes lenne egy szűz XML fájllal újra konfigurálni a gépedet.

UI: Ment egy privát üzenet is.

Hozzáadva (2013-02-10, 05:12)
---------------------------------------------
Szia Béni

Mi nem rivalíizálunk,hanem támogatjuk egymást smile

Az üzenetet módosította/Modified by csewe - Vasárnap, 2013-02-10, 05:07
 
tweakie Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-10, 08:11 | Üzenet/Post # 1477
alapvető tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 972
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Zolibá)
Laser College Help! sometimes do not turn back, but goes further to the left than 0-point shift to the left would always make mistakes beírva.és. (+48.0 instead of going after the turn-48ra and there fojtatja) + Negative exit the coordinates, and it continues . The display counter, minus the + count instead. dir So the problem is not just in my other pinre X needles, but the same phenomenon. goes a laptop under XP, Win 2000, I transferred from there to the same phenomenon. gave up, I do not know what causes it.


Hi Zoli,

My apologies for posting in English.

Mach3 has incorporated anti-piracy measures which typically reverse the X Axis Scale DRO ( +1.0000 to -1.0000) at some point during the GCode run.

Tweakie.


Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-10, 08:45 | Üzenet/Post # 1478
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (tweakie)
My apologies for posting in English.

Kedves Tweakie.
Sajnos a csekély angol tudásommal és google furcsa fordításával sem értem teljesen hozzászólásod.
Megkérem KisKZ-t fordítsa le nekem.
Üdv:Zolibá
 
tweakie Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-10, 09:15 | Üzenet/Post # 1479
alapvető tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 972
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Hi Zoli,

Kimenet LPT Párhuzamos port 5 V-os vagy 3,3 V-os?

Tweakie.


Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.
 
csewe Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-10, 11:46 | Üzenet/Post # 1480
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zoliná

Ittegy jó XML fájl.

Men tudtam elküldeni emailban,mert folyton viszadobta valami miatt a csatotl fájlokat.

CSak most látom,hogy az itteni rendszer átnevezi a fájlokat.
mentéskor nevezd vissza Mach3Mill -re.
Csatolások/Attachments: 7707358.xml(148Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by csewe - Vasárnap, 2013-02-10, 11:51
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 74 / 110«127273747576109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016