Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 64 / 110«126263646566109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:42 | Üzenet/Post # 1261
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Ez nekem nagyon soknak tűnik!

Én csak az 1W értékeiből következtettem ki az áramokat(pihentető)Nekem 1200/300mA volt az áram értékem.

Hozzáadva (2012-12-29, 19:42)
---------------------------------------------
(KisKZ)
Marad a számítógép táp

Ez szimpla +12V-ról is müködik, de ott akkor nagyobb lesz a disszipáció.
5Volt-nál 25W, 12V-nál 60Watt 5Amper esetén.
De mondj egy pontos feszültséget amire lehet építeni, lehet hogy nem is kell semmi konverter.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 19:54
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 20:01 | Üzenet/Post # 1262
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Én csak az 1W értékeiből következtettem ki az áramokat(pihentető)Nekem 1200/300mA volt az áram értékem.


Én 1200-200 mA-re tettem azokat amelyeket én szereltem össze.

De ködös a dolog. Nézegetem az adatlapot és más infókat is... Eltérnek az értékek.

Az adatlap szerint az 5W-osnál a köszöb áram (Threshold current, ha ez az alsó működési áramhatárt jelenti) <=1100mA.
5W adatlap

Ha ez így van, fel fogja vetni azt a problémát amit fentebb írtam. sad

Viszont!!!!!!
Ez egy másik forrás aminél igencsak alacsonyabb a megadott alsó küszöbérték:



Ha ezt nézed akkor 784mA az 5W-osnál, és 413mA a 3W-osnál.

Ezeket fentebb már linkeltem egyszer, de most lementettem a képet, mert bármikor eltűnhet az az ebay aukció, ahol találtam az adatokat.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 20:08 | Üzenet/Post # 1263
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Ez szimpla +12V-ról is müködik, de ott akkor nagyobb lesz a disszipáció.
5Volt-nál 25W, 12V-nál 60Watt 5Amper esetén.
De mondj egy pontos feszültséget amire lehet építeni, lehet hogy nem is kell semmi konverter.


Én a DC-DC konvertált 12V-ot csak a vezérlő részhez és a ventilátorok meghajtásához gondoltam a jelenlegi
áramkörödben.
Azt a 12V ot csak (idézem) "..2. A +12 csak a szabályzó áramkörnek kel 20-30mA..." kiváltására gondoltam.
Így nem kellene az (idézem) "...(akinek csak 5 voltja van az egy dugasztáppal(telefon töltő) is táplálhatja)..."

így egy 5V betáppal lehetne meghajtani az egészet mindenestől.
Akár... és minden maradhatna ahogy most van.

A power ág is megmaradna 5V-nak. Onnan csak kivenné a DC-DC konverter a maga kis cuccát a 12V hoz.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 22:19 | Üzenet/Post # 1264
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Zolibá!

Átkapcsoláshoz egy ilyesmi kapcsoló?

ARCOLECTRIC T22205B

Itt az adatlapja:
250V 10A ig jó.
Adatlap

Mondjuk sajnos elég méretes... sad
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 22:40 | Üzenet/Post # 1265
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Ilyesmi lenne jó:

SMD kapcsoló

De közben kezdem belátni, hoyg ez mennyire nem könnyű dolog és átérezni azt, hogy lehet az lenne a legjobb, ha a tesztekig lennének jumperek, de amikor kéri valaki, akkor egyszerűen egy egy átkötővel fixre forrasztani a megfelelő állást. Akkor csak olyan állítaná át aki várhatóan tudja mit kell csinálni. A nyákot én ugyis szitáztatni szeretném majd. Azon rajta lesznek a megfelelő állások irányai.

Erről a fixre forrasztásról mi a véleményed?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 22:55 | Üzenet/Post # 1266
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
SMD kapcsoló

Ez tökéletes lenne,úgy látom 2áramkörös 2 állású.
A fixre forrasztás biztosabb lenne mint a jumperolás.
De akkor már jumper sem kellene,és potiból is csak 2 kellene.
Mert ha hozzáértő állítja be ,akkor olyanra állítja amilyet kérnek tőle.
Sőt az 1W-os paneljén(amit eddig használtatok) csak 5W 0.1 Ohm-osra kéne kicserélni a fet emitter ellenállását.
Akkor az a panel is jó lenne, nem kéne újat tervezni. Az IRL540-es bőven tudja az 5Ampert.(100Volt 23 Amper)
Ami fentebb linkeltél táblázatot ott lényegesen kisebb áramok szerepelnek mint amiket eddig láttam lézer diódáknál.
Talán nekem azért volt a 300 mA, mert rosszabb a látásom,és ennél már jól láttam vörös fényt. Valóban egy kicsit égetett is.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 23:16
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 23:13 | Üzenet/Post # 1267
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Ez tökéletes lenne,úgy látom 2áramkörös 2 állású.
A fixre forrasztás biztosabb lenne mint a jumperolás.
De akkor már jumper sem kellene,és potiból is csak 2 kellene.
Mert ha hozzáértő állítja be ,akkor olyanra állítja amilyet kérnek tőle.
Sőt az 1W-os paneljén(amit eddig használtatok) csak 5W 0.1 Ohm-osra kéne kicserélni a fet emitter ellenállását.
Akkor az a panel is jó lenne, nem kéne újat tervezni. Az IRL540-es bőven tudja az 5Ampert.(100Volt 23 Amper)


Ejj de sok minden amit nehéz érezni, hogy hogyan lenne jó.....
És hogy mennyire igazad van...

Emésztem egy kicsit én is jó?

Azért az 1W os panel a jelenlegi formájában kevés lenne mert a vezetélkek nagyon vékonykák rajta. Még most is erősen felcinezem őket mindig a forrasztáskor végig.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 23:27 | Üzenet/Post # 1268
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Emésztem egy kicsit én is jó?

Ez a táblázat biztos az eddig vásárolt tulajdonságú lézerekről szól?
Mert az ár többszöröse mint amit írtál nekem. TO3 1db 1W 48 USD?
Nem egy minőségi kategóriával fentebbi osztály?

Hozzáadva (2012-12-29, 23:27)
---------------------------------------------
(KisKZ)
nagyon vékonykák rajta

Azon nagyon könnyű segíteni, mert nagyon rövid a nagy áramú szakasz.
Egy 0.5mm-es rézdrótot kell a vezetősávra forrasztani, ha szépen csinálják szinte nem is látszik.
De gyári megoldásnál, mint az árnyékolás rézharisnyája, olyannal erősítik meg a fóliát, vagy vastag fóliás lemezt használnak.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 23:33
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 23:36 | Üzenet/Post # 1269
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Mert az ár többszöröse mint amit írtál nekem. TO3 1db 1W 48 USD?
Nem egy minőségi kategóriával fentebbi osztály?


Mi nem TO3 asdakat veszünk hanem 9mm-es tokozásúakat. Most nem tudom a nevét sajnos.
Az a baj, hogy szákbamacska ez a táblázat is ha összehasonlítom mondjuk az 5W-os adatlapjával.
Szerencsére lefelé.
Igazán akkor tudjuk hogy ez igaz-e, ha az alsó ébredési áramot ki tudjuk mérni valahol valamelyik diódához ami ebben a táblázatban van.

Még azért pár szó, hogy miért akarnám mégis azt, hogy a két állás (3W és 5W) mégis állítható (de hülyebiztosan, de mégis eléggé elrejtve a kedvicsnálás ellen) legyen.
Tudod elég sok 1W ost tettem már össze. Sokmindenkinek. Még ennél is (ahol elvileg egy beállítás van) sok osk kérdéssel jönnek, sokan ezt azt akarnak kivezetni például, de olyat is láttam akinél nem indult el triviális hibák miatt a panel.
Ezek miatt van bennem az, hogy valahogy úgy kell odaadni a cuccot, hogy ne kelljen a felhasználónak szakemberhez futnia ha át akar állítani valamit, ha csatlakoztatni kell valamit... Olyan ami egyértelmű, mégis mondjuk egy telefonnal egy méllel meg lehet magyarázni mit kell tenni ha mégsem menne.
Sokszor éreztem már azt, hogy mennyire várakozik mennyire szeretné már csinálni, de ez vagy az kellett még ahhoz, hogy olyan módon működkjön, úgy legyen beépítve, úgy legyen rá csatlakoztatva, úgy legyen kivezetve valami ahogy azt a kérdező szeretné.

Ezekre gondolva kértelek arra, hogy ezt a kivitelt készítsd amit csináltál eddig is.

De ugyanezek miatt a Te felvetésed is teljesen logikus. Mégsem jó megoldás a forrasztás.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 23:42 | Üzenet/Post # 1270
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Azon nagyon könnyű segíteni, mert nagyon rövid a nagy áramú szakasz.
Egy 0.5mm-es rézdrótot kell a vezetősávra forrasztani, ha szépen csinálják szinte nem is látszik.
De gyári megoldásnál, mint az árnyékolás rézharisnyája, olyannal erősítik meg a fóliát, vagy vastag fóliás lemezt használnak.


Ez a rézharisnya használat már nekem is eszembe jutott, de nem itt, hanem a táppanelnél.
Amit tudnod kell.
Lassan elfogy a legyártatott 1W os panel nálam.
Ha kelleni fog, úgyis újat kell gyártatni. Ezekre nem volt film, sablon, semmi.
Tehát, azt is újat kell készíttetni.
Így ha az jönne elő, hogy mégis azt szeretnénk felhasználni akkor érdemesebb lenne a nagyáramú rész vezetékeit megvastagítani az új gyártás előtt.

Egyébként megfordítanám a dolgot:
Ezt amit Te tervezel, lehet 1W-ra is állítani ha jól értem?
Van alsó áramkorlátja annak a panelnek ami alá nem tudnám álljtani?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 23:50 | Üzenet/Post # 1271
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Ezt amit Te tervezel, lehet 1W-ra is állítani ha jól értem?
Van alsó áramkorlátja annak a panelnek ami alá nem tudnám álljtani?

Nincs alsó korlátja, mert nulláról indul a potis szabályzás.Ha tennék egy ellenállást
a poti és a test közé akkor lenne.
Felső határa az van,az a tápfesz.
A potikkal sorba kötött ellenállásokkal lehet finoman beállítani , hogy hol legyen
a szabályzási tartomány felső határa.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2012-12-30, 00:02
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 00:03 | Üzenet/Post # 1272
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Nincs alsó korlátja, mert nulláról indul a potis szabályzás.Ha tennék egy ellenállást
a poti és a test közé akkor lenne.
Felső határa az van a tápfesz.
A potikkal sorba kötött ellenállásokkal lehet finoman beállítani , hogy hol legyen
a szabályzási tartomány felső határa.


Igen ez így rendben van.
Tehát 0-5A-ig tudom finoman állítani a felső korlátot.
Az alsót pedig gondolom akkor valahogy űgy létted be, hogy 0-tól 1.1-1.2A ig tudom állítani.
Elvileg akkor mindenféle változtatás nélkül az egyik ágat állíthatnám pl. az 1W-ra most.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 00:05 | Üzenet/Post # 1273
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Elvileg akkor mindenféle változtatás nélkül az egyik ágat állíthatném pl. az 1W-ra most.

igen.
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 00:08 | Üzenet/Post # 1274
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)

igen.


Mindig az jut eszebe ilyenkor, hogy mennyire türelmes és kedves ember vagy! Komolyan.

Menjünk, alidjunk. Talán sikeról magamból, legalább magamnak kipréselni, hogy mit is szeretnék.

Egyébként a panel úgy ahogy van teljesen jó most!
Ne feledd! Ahogy mondtam: Én már csak kérdezgetek.
Az a DC-DC... Arról nem mondtál a végén véleményt, hogy milyen munka lenne intergálni az 5V ról 12V ra converziót a ventikhez és ahová még a kisáramú 12V kellhet.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 00:19 | Üzenet/Post # 1275
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Az a DC-DC... Arról nem mondtál a végén véleményt

Természetesen ez is egy lehetőség ha csak 5Volt a táp(pl.trafóval állítják elő, és csak 1 szekunder tekercs van)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2012-12-30, 00:20
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 23:00 | Üzenet/Post # 1276
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)


Szia!

egy picit nyugodtan elszakadva a részletektől átgondoltam, hogy mi lenne az elképzelésem.
Kérlek véleményezd és mod el, hoyg szerinted látrehozható-e avagy sem!
Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egységnek ilyennek kellene lennie, de én örülnék, ha később az 1W oshoz hasonlóan alkatrészárban kérnek majd, akkor így tundám elküldeni.

Tulajdonképpen egy olyan egységben gondolkodom, amely nagyon hasonlít az MSD leptetőmotor meghajtókhoz.
Azoknak a dobozolása és a hűtőfelületének a kialakítása is példát mutat.

Nem tudom lehetne-e valahogy, de akár nem csak a 3 és 5W kiszolgálására, hanem akkor az alapján amit mondtál, az 1W kiszolgálására is jónak kellene lennie.
Az MSD vezérlőkön a módok, az áram a mikrolépések beálljtása apró DIP kapcsolókkal történik.
A jel bemenetei optosak, step, és dir jel (itt nekünk csak egy kell persze, amit mindenki a saját szája íze szerint szed le az LPT-ről.)

Emellett ott megtalálható a POWER ág táplálása (egy táp) valamit a motorok fázisainak kimenete.
Én egy power tápbemenetet gondolnék, ahogy azt fentebb írtam.
A Power kimenet ugye a diódáé.

Emellett nekünk még kellene kettő ventilátor kimenet.

Azt hiszem nagyjából ennyi.

Mindezt úgy, hogy bizonyos dolgok opcionálisak legyenek az áramkörben.
Tehát ha valaki nem így gondolja, hanem pl a 12V ot is külön akarná levenni, akkor a panelen ezt a részt ki lehessen hagyni és fel lehessen forrasztani a 12V bemenet sorkapcsát.
Ha valaki úgy akarja magának összerakni mégis, hoygy csak egy állító kör legyen, akkor a másik kettőt kihagyja a panelből és mondjuk a kapcsolás kehetőségét is kiveszi helyette mondjuk egy átkötővel vagy valami más megoldással egyszerűen fix egy vonalasra tehetné a beállítást.

Tehát lenne egy panel.
Ha a séma megvan a panel pontos kivitelét, a PCB tervét már megcsinálja hozzáértő (igéretünk van segítségre ebben a témában).
Ez egy olyan panel amit le lehet egyszerűsíteni, egészen le lehet csupaszítani, de benne vannak a lehetőségek egy komplexebb, a felsoroltakat tudó egység épításére.

Mit gondolsz erről?

Pl. mennyire lehetne az áram álítást fix ellenállásokra alapozni szerinted?
Az az alkatrészek árában sokat jelenthetne.

Megoldható-e valamilyen módon a DIP kapcsolós mód választás?
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 23:45 | Üzenet/Post # 1277
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Megoldható-e valamilyen módon a DIP kapcsolós mód választás?

Természetesen megoldható mind a dip, mind az elektronika külön táp csatlakozása opció.
Szerintem a + alkatrészek nem kerülnek többe mert a fix wattnál egyszerűen kihagynánk a panelról
a másik teljesítményhez szükséges elemeket(a panel azért egy lenne)
Az áram beállító potik ellenállásra cseréjétől én félnék.Nem biztos hogy minden alkatrész egyforma.
pár 10 Ohm eltérés már nagyobb áramváltozást is okozhat.
A 12Volt az akkor nem lehet kevesebb 10V-nál, több lehet 16-ig,mert ha a 8 Voltos stabilizátort csökkentem
nem biztos hogy az 5Amperhez szükséges vezérlőfeszt elő tudom állítani
(KisKZ)
MSD leptetőmotor meghajtókhoz.
Ezt hol tudom megnézni?
A +12 Volt táp bemenet az mindegy hogy sz.gép táp vagy külső tápfesz,nem kéne + kapocs, legfeljebb táp dugó aljzat.
Szerintem 1500Ft alatt van amit a panelra építettem, dip kapcsoló és panel nélkül.
Ui.
A pontos tápfeszek tudta nélkül öngyilkosság lenne a potik ellenállásra cseréje.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Hétfő, 2012-12-31, 00:10
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-31, 00:07 | Üzenet/Post # 1278
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Ezt hol tudom megnézni?


Ilyenek az MSD vezérlők:



Ami érdekes bennük, hogy a talapzat maga a hűtőborda, a felső és oldalsó részek egyetlen lemezből vannak kialakítva. A hátső rész a képen egy lemez szintén. De van olyan ahol hátul lévő oldal is a bordából van kialakítva.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-31, 00:09 | Üzenet/Post # 1279
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Az áram beállító potik ellenállásra cseréjétől én félnék.Nem biztos hogy minden alkatrész egyforma.
pár 10 Ohm eltérés már nagyobb áramváltozást is okozhat.


Igen... Én is így gondoltam, de meg kellett kérdeznem.
(Zolibá)
A 12Volt az akkor nem lehet kevesebb 10V-nál, több lehet 16-ig,mert ha a 8 Voltos stabilizátort csökkentem
nem biztos hogy az 5Amperhez szükséges vezérlőfeszt elő tudom állítani


Ez gondolom akkor azt jelenti, hogy ha egy táp van (5V), akkor a DC-DC csipben ezt feljebb, a megfelelő értékre kell állítani.
Sajnos én csak hallomásból ismerem ezeket. Te mennyit tudsz róluk?
 
Zolibá Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-31, 00:14 | Üzenet/Post # 1280
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Te mennyit tudsz róluk?

Sajnos még nem foglalkoztam a DC_DC csippekkel.
Valószínű csak az ipari elektronika használja őket.
Hát ez a MSD dobozolása gyönyörű, és valószínű egy vagyonba kerül.
Modelezni kéne a tápfesz változást, mert lehet hogy az áramgenerátor elviseli.
Holnap kipróbálom.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Hétfő, 2012-12-31, 00:43
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 64 / 110«126263646566109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016