Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 63 / 110«126162636465109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
kymco1 Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 23:08 | Üzenet/Post # 1241
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
mex, szerintem is legyen végleges
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 00:00 | Üzenet/Post # 1242
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(mex)
De mi lenne, ha a számítógép tápegységeket "végleges" áramforrásnak tekintenénk, és ezekből is a 3.3V kimenetel rendelkező példányokat?


Elvileg lehet.

Tudom, hogy ez az én mániám, de valahol én mégis örülnék (nem kényszer sőt! meg vagyok már győzve funkcionális szempontból) egy olyan tápbemenetnek amely járatos feszültség más tápegység tjpusonál is vagy könnyen építhető.

De megadom magam! smile
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 16:26 | Üzenet/Post # 1243
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(Pabló)
Én bízok Zolibában, személyesen nem ismerem!

Egy igaz ember bízott csak bennem, medált érdemelne!
Komolyra fordítva a szót, rossz volt a gépem és nem tudtam használni.
Egy kondi szét durrant az alaplapon,és beterített mindent.
Tiszta trutyi lett minden.Mire kitakarítottam, megszárítottam.Boldog voltam.
Közben ezeket alkottam.
http://imagerz.com/QE9ODEtvAwMBVgpJQgVR
http://imagerz.com/QE9ODEtvAwMBVgpJQwVR
http://imagerz.com/QE9ODEtvAwMBVgpJRQVR
Az eredeti 1W panelra hasonlít egy kicsit a kapcsolása.
Megy mind a két teljesítmény ,elég szépen lehet állítani az amperokat.
+12,+5,GND kell neki(Számítógép tápegység). Kapcsolgatásnál elég szépen lélegzik a sz.gép táp,
ezért nem mertem az elektronikát csak 5 V ról járatni.
Teljesen sima egyenáram jön ki belőle, szkópon néztem.
Nem melegszik nagyon , de azért hűteni kell.( a 0.1 Ohmot is a bordára fogattam)
Majd összeszedem a doksiját, és azt is feltöltöm.
Egy Eagle-hez profin értő majd átformázza.(én a marógépemre terveztem a fóliarajzolatot és a fiókomban található alkatrészekre)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 16:53
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 17:15 | Üzenet/Post # 1244
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Az eredeti 1W panelra hasonlít egy kicsit a kapcsolása.
Megy mind a két teljesítmény ,elég szépen lehet állítani az amperokat.


Nagyon szép kis cucc!
Majd össszefoglalnád, hogy ezen pontosan mi minden és hogyan is megy?

(Zolibá)
Kapcsolgatásnál elég szépen lélegzik a sz.gép táp,
ezért nem mertem az elektronikát csak 5 V ról járatni

Ezt a kifejezést még nem hallottam. Ez mit jelent?

(Zolibá)
Egy Eagle-hez profin értő majd átformázza.

Majd megint szorongatni fogom szegény Tomi bácsi nyakát! smile
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 17:20 | Üzenet/Post # 1245
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Ezt a kifejezést még nem hallottam. Ez mit jelent?

Amikor alacsony áramról kapcsolunk égetésre Pl 1A-ról 5Amp-ra az 5Volt leesik 4.5 V -ra egy pillanatra,majd vissza áll
De lehet hogy csak az én öreg tápom csinálja.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 17:24
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 17:37 | Üzenet/Post # 1246
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Amikor alacsony áramról kapcsolunk égetésre Pl 1A-ról 5Amp-ra az 5Volt leesik 4.5 V -ra egy pillanatra,majd vissza áll
De lehet hogy csak az én öreg tápom csinálja.


Ez a pillanatnyi feszültség esés nem okozhat bárhol gondot?

Értem.
Elmondod a paramtéreketek amelyeket most be lehet állítani rajta?
Alsó áram/felső áram.... Módok.. Stb..
Csak hogy tudjam most ez pontosan mit is tud.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 17:53 | Üzenet/Post # 1247
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Csak hogy tudjam most ez pontosan mit is tud.

3 és 5 Wattra kapcsolható a jumperok segítségével.
Nem változik meg a beálított áram a jumper átrakásakor.
A 2-2 potival szépen beállítható az alacsony áramú szint 0-2 Amp. ig
illetve az égető szint 3 ill. 5Amp ra.
Teljesen sima ,szinte szűrt áram folyik a diódán(nem PWM).
Az összes poti az óramutató járásával egy irányba növeli az áramot.
Ellenkezőleg tekerve 0-ra csökkenthető.
Ha majd pontosan tudjuk a diódák paramétereit akkor lelet trimmelni az áramokat a soros ellenállásokkal
hogy teljesen feltekert potinál sem lehet sokkal több áramot előídézni( Pl.3Anál max 3,2A,ill.5A nál 5.2Amper a max)
Azért használok 12v (7808stab ic)hogy az ingadozás ne okozzon stabilitási gondokat.
A 8 voltos stab IC nek minimum 2V többlet kell hogy stabilan szabályozzon, így akkor is stabil lesz a működés
ha a 12V 11V-re,illetve az 5V 4.5re leesik.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 18:25
 
Pabló Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 18:16 | Üzenet/Post # 1248
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 675
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Gratula Zolibá!
Tudom én kiben lehet bízni! biggrin
Ha egy ilyen panel lehetne a kezemben, én teljes mértékben boldog lennék!
Számomra már ettől több nem is kellene! biggrin
Szép munka, hajtom fejem! hands


Pablo83.weebly.com
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 18:22 | Üzenet/Post # 1249
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(Pabló)
Szép munka, hajtom fejem!

Köszönöm.
Remélem hamarosan végleges formába lesz öntve.
Egyszerű olcsó alkatrészekből van összerakva,sajnos csak az ampermérő van a dióda helyére rakva.
Diódával izgalmasabb lenne.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 18:25 | Üzenet/Post # 1250
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
3 és 5 Wattra kapcsolható a jumperok segítségével.
Nem változik meg a beálított áram a jumper átrakásakor.


Itt egy picit megzavarodtam.
Mármint az egyik jumperolt ágon a 3W hoz beállított áramértékek jönnek ki, a másikon az 5W nak?
Az egyikhez és a másikhoz egyszer beállított áram értékek azok, amelyek nem változnak meg akkor a jumperoláskor ugye?
Jól értem?

(Zolibá)
Azért használok 12v (7808stab ic)hogy az ingadozás ne okozzon stabilitási gondokat

húúú... itt megint a hozzá nem értésem.
A sima 8708 az 8V ra stabilizál ugye?
...akkor 12V be, egy kis elfűtés a biztonságos szint miatt és stabil 8V megy tovább...
De ebbből a végén 2.2V kell legyen. a többi az áramkörön esik és/vagy elfűtjük?

Nehéz velem tudom.... sad
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 18:38 | Üzenet/Post # 1251
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Itt egy picit megzavarodtam.

Nem jól érted .
2 ágra kel bontani az egészet
1. A +5V az a diódán keresztül kapja FET.(durván 2.8 V melegít el)
2. A +12 csak a szabályzó áramkörnek kel 20-30mA(akinek csak 5 voltja van az egy dugasztáppal(telefon töltő) is táplálhatja)
A +5V ág az veszi fel a 3 ill. 5Ampert
A jumperok a 3W ill.5W ra végzik az átkapcsolást, az opto meg az alacsony ill. magas áramot kapcsolja,
ami a juperral be van állítva 3,vagy 5Watt-ra.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 18:47
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:04 | Üzenet/Post # 1252
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Nem jól érted .


Gondoltam. smile

Lenne egy boardod alkatrészestől mindenestől esetleg?
Érdekes módon én azon jobban elmegyek mint a schematic-on.

lenne kérdés még, de jobb ha látom magam előtt. Akkor látom át, hogy mi merre megy.
Pl. A 12V miért kell?
Az engedélyező jel ugye TTL szintű lesz, az 5V. Ez kapcsolgatja a 12V os szabályozó ágat?
Vagy azért 12V hogy le tudjuk venni a hűtőventilátorok meghajtását?
Annyi dolog van mostanában, hogy egy kicsit elmaradtam most itt. Bocsánat érte.

De...
Jobb ha előttem vana schematic. Akkor talán a kérdések fele el is veszik.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:06 | Üzenet/Post # 1253
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Lenne egy boardod alkatrészestől mindenestől esetleg
Csatolások/Attachments: 3_5W_aramgenera.brd(35Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 19:10
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:13 | Üzenet/Post # 1254
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Itt van a rajz is.
Csatolások/Attachments: 3_5W-aramgenera.sch(383Kb)
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:18 | Üzenet/Post # 1255
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Zolibá!
Mostr a két jumper azért kell ugye, hogy az alós és a fleő áramkorlát részáramkörét átkapcsoljuk.
Ez két külön rész amit külön külön kell jumperolni.
Buta kérdés, de nem lehet megoldani egy jumper-ral valahogy?

Ami még luxus ugyan, de még ha nem is tartozik ide, itt legalább végre megkérdezem.
Még soha nem használtam.
A Dip kapcsolók hogyan működnek?

Fontos hogy tudd!
Ez szerintem nagyon jó! A kérdéseim már csak amolyan tapogatózások lehetőségek után.

pl. Elvileg kaphatóak ici pici DC-DC konvertet áramkörök. Egy chip megoldások is.A kollégám kapott éppen két hete egy jó pár darabot mintadarabként valamelyik szállítótól.
Ha ilyan kis áramerősség kell a 12V on, nem lenne megoldás, egy ilyet még beletervezni és akkor csak egy 5V-os táp kellene.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:24 | Üzenet/Post # 1256
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Buta kérdés, de nem lehet megoldani egy jumper-ral valahogy?

Nem, mert 2 áramkört kell a jumpernak átkapcsolni.
Külön a 3W és az 5W, ezért kell 2 db 3 tűs.
És nem egyforma a 3 ill. 5W célzó árama sem,sejtésem szerint a 3W-é 3A/900mA, az 5W-é 5A/1500mA.

A dip kapcsolót csak két állásút láttam(be-ki), de lehet hogy van 3 állású is.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 19:28
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:29 | Üzenet/Post # 1257
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
Nem, mert 2 áramkört kell a jumpernak átkapcsolni.
Külön a 3W és az 5W, ezért kell 2 db 3 tűs.


Kétáramkörös váltókapcsoló nincs ilyen piciben esetleg?
A 3 állású DIP lehetne ilyen?

Nem kell megcsinálni.írtam fentebb, csak érdekel, hoy lehetne-e esetleg megoldás egyetlen kapcsolóra (nehogy valaki csak az egyiket juperelje át, vagy félredugja a jumpert. Én már megtettem egyszer kétszer)

Fentebb még megemlítettem a single chip (egy csip) DC-DC konvertert.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:34 | Üzenet/Post # 1258
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(KisKZ)
Elvileg kaphatóak ici pici DC-DC konvertet áramkörök

De bele lehetne tenni,de úgy tudom hogy számítógép tápot részesítjük előnyben,
az meg tudja a +12V,+5V GDN,-12Volt . sőt az újabbak még tőbb feszt is adnak.
Ha vissza emlékszel a jumpereket te kérted, én csak beállítottam volna a kívánt wattra,
legfeljebb címkézve lettek volna.
Atombiztos megoldás nem létezik,valahogy valamit mindig el lehet rontani.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-29, 19:38
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:35 | Üzenet/Post # 1259
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
És nem egyforma a 3 ill. 5W célzó árama sem,sejtésem szerint a 3W-é 3A/900mA, az 5W-é 5A/1500mA.


Ez nekem nagyon soknak tűnik!
De visszanézem az adatlapot.
Ilyen árammal égetni fog jel nélkül is.
Ez bajom egyébként a 3W-nál is néha, ha olyan az anyag.
Amikor puha gumit akartam vágni vele, a lekapcsolt állapotában is égetett. Tele volt vonallan az anyag ahol nek kellett volna.
Mivel nem tudtam mennyire van állítva (ott nem méregettem mert az áramkör kicsit "kusza volt" és nem mertem bántani) így betettem egy potit és azzal tekertem lentebb olyan értékre ami már nem, vagy nem annyira égetett célzáskor.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-29, 19:39 | Üzenet/Post # 1260
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Zolibá)
De bele lehetne tenni,de úgy tudom hogy számítógép tápot részesítjük előnyben,


Lehene egy olyan verziót kérni Tőled ahol ez benne lenne? Tudsz ilyen járatos konvertert? MErt sajnos én most nem tudok tjpust mondani.
Esetleg lehetne olyan verziót, ahol ezt opcióként vagy betesszük vagy nem a PCB-be?
Nagyon megbonyolítja?

Ez nem fontos dolog!!!!!
Újra mondom, hogy amit megcsináltál az nagyon renben van!
Ez ráér, csak az én kérdéseim ezek. NEm is kell megcsinálni, csak kérdések és kérdések....

Marad a számítógép táp, de ha nem haragszotok én magam még mindig próbálnék úgy gondolkodni, hogy lesz akinek nem ez kell.
Jó lenne ha meglenne a lehetőség mindenre.
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 63 / 110«126162636465109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016