Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 58 / 110«125657585960109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
mex Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 16:38 | Üzenet/Post # 1141
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 53
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Már azon tűnődöm, hogyan állítsuk be a sugarat maradandó szemkárosodás nélkül smile
Kamerával? Többszöri próbálkozással?
Ki hogyan fogna hozzá?
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 18:23 | Üzenet/Post # 1142
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (mex)
Kamerával? Többszöri próbálkozással?


A fején találtad szöget! smile

De nem... Nem ez az igazi megoldás, mert a kamerát is elvakítja a túl erős IR fény.

A megoldás egyszerű.
Nem optikailag hanem mechanikailag kell a fókuszt beállítani.
Ennek a megoldása az, hogy az ember készít egy lejtőt, egy jól égethető anyagból.
Felteszi a fejet és a majdani tapasztalatok után körülbelülre (mondjuk olyan 20mm-re) leviszi az egész egységet.
Utána sima, lejtő irányú mozgtatás mellett éget egy sort.
Akár több egymás melletti sort is, hogy egyértelműbb legyen a dolog.

Utána lekapcsolod a lézert és megnézed azt, hogy az anyagodon hol a legszebb, legvékonyabb az égetett vonal.
Leméred a magasságát és ahhoz állítod a fejet.
Az után leméred a beállított fej-anyag távolságot és minden későbbi munkához meg lesz a fókusztávolságod. Ez alapján mindig be tudod majd állítani.

Ezt vagy a géped Z egységével teszed, vagy azzal, hogy a Z egységbe beletervezünk egy menetes magasság állítási lehetőséget. Én ezt az utóbbit mindenképpen szeretném. Valami nagyon egyszerűt.

Az első állítások, ha egy féle okulárt vagy lencsét használunk mindannyian, meg fognak történni még most a teszt szakaszban.
Nekem, és sokaknak akik benne voltak az 1W projektben, van hozzá IR lézer védőszemüvegünk.
Én ezt fel fogom venni és ugy keresem az első alkalmakkor a távolságokat.

Mindemellett ne feledkezzünk el a jelfényről, amely még a lekapcsolt állapotban is ott van!!!
A jelfény emittere ugyanabban a fókuszban van és ugyanolyan alakú mint az IR lézernyalábé!
Az engedélyező jel hiányban is kap a dióda áramot, csak a lehető legalacsonyabbat.
Ez is használható előzetesen ahhoz, hogy fókuszba állítsunk.
Persze itt is kell figyelni, mert az alacsony Infra lézer kimenet, annak ellenére hogy messze van a dióda teljes teljesítményétől ugyanugy veszélyes!
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 20:44 | Üzenet/Post # 1143
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
A füstöt nem csak elfújni.... elszívni is lehet.

Miért akarjátok a ventit megfordítani ,a procira is ráfújja, minimális terelő és már fújja is a füstöt.
A tápot még nem döntöttétek el hogy számítógép táp lesz, vagy valami mást akartok használni.
Én sajnálnám ha mást választanátok, a legolcsóbb kapcsolóüzemű táp is többszöröse a sz.gép tápnak.
Tudom hogy ronda, de beépítve nem látni.
Gondolom hagyományost (sima trafós) nem szeretnétek. A sz.gép ventiket nem lehet polaritásváltással
fordított forgásra bírni, elektronika van a legtöbbem.
Ha a diódán 2.3 V esik és 3Amper folyik keresztül rajta akkor 6.9Watt a villamos teljesítménye, amit hővé alakít.
Várhatóan a 3W-os diódának 5-700 mA lesz a jelfénye ami már szépen láthatóan égetni fog.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-15, 20:57
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:02 | Üzenet/Post # 1144
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Miért akarjátok a ventit megfordítani


Hát ez az! Most már senki nem akar semmit forgatni! smile

Quote (Zolibá)
Ha a diódán 2.3 V esik és 3Amper folyik keresztül rajta akkor 6.9Watt a villamos teljesítménye, amit hővé alakít.

Igen, az adatlap is ennek a környékét említi.

Quote (Zolibá)
A tápot még nem döntöttétek el hogy számítógép táp lesz, vagy valami mást akartok használni.

Ezt mond el kérlek: Miben számíthat a táp maga?
Az nem mindegy akkor, hogy honnan is jön az energia?
Én egyelőre nem döntöttem el, mit is szeretnék, már csak azért sem, mert ha jól emléxem van egy rack tápom hátul valahol, amit lehet jó lesz ehhez használni.
Milyen paraméterek fognak kelleni a bemeneten? Kérlek ne haragudj ha már leírtad!!!
Ezt nem lehet esetleg úgy kezelni mint a rendszer külünálló modulját?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:07 | Üzenet/Post # 1145
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Miben számíthat a táp maga?

Biztonsággal tudjon leadni minimum 10Ampert, kapcsolóüzemű legyen ,hogy ne fűtsön nagyon ,és zárlat védett legyen.
De lehet külön kezelni, csak akkor szabvány feszültséget kel megadni.
Az általam építő áramgenerátor is kapcsolóüzemű, nem termel sok hőt.
Jelen pillanatban +12V 10mA, és +5V 3-5Amp. kel neki. De küzdök a csak 5Volt -os megoldásért.
Mindenképp el kéne dönteni hogy milyen táp lesz a végső megoldás.
Lebeszélnék mindenkit a 12V nál magasabb feszültségű tápokról, csak a felesleges disszipáció végett is.
Pl. 22V 3A=66W a 3W dióda
22V 5A=110W az5W dióda


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-15, 21:33
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:38 | Üzenet/Post # 1146
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Biztonsággal tudjon leadni minimum 10Ampert, kapcsolóüzemű legyen ,hogy ne fűtsön nagyon ,és zárlat védett legyen.


Ez már elég konkrét!
Ne hidd hogy ellenkezek a PC táppal szemben!
Eszembe sem jut! Sőt!

Volt valakinél olyan megoldás régebben ami nagyon tetszett.
A kimeneteket az illető kitette a dobozra rorkapocsra, feliratozva csoportosítva. Még csak nem is volt csúnya.

A múltkori rack tápos barátunkat nem találom. sad
Pedig azok barátságosan kicsik voltak és nem is néztek ki olyan nagyon rosszul.
Azért szétnézek.

Quote (Zolibá)
De lehet külön kezelni, csak akkor szabvány feszültséget kel megadni.

Ez mit jelent pontosan?
5 és 12V 10A-es kapcsoló üzemű táp. Vagy ennél több infót jelent?
Remélem lesz elég türelmed hozzám! smile

A lehetséges 5W os teszterünk közben nem jelentkezik egy pár napja. sad Remélem előkerül.
A 3W teszt nálam lehetséges lesz továbbra is.

Quote (Zolibá)
De küzdök a csak 5Volt -os megoldásért.

Mi kellhet ehhez!
Ha csak annyi lehet, hogy egy drágább alkatrész (mondjuk nem ezres nagyságrendben) kell hozzá, szólj és küldöm!
De komolyan! NEm az fogjon vissza a megoldásban, hogy egy kicsivel drágább lenne a panel! Egy bizonyos mértékig szerintem mindenki tolerálja a plusz árat, mellette kiesik miatta egy táp szükséglet.

Egyébként, egy kicsit godolkodva:
Ahogy fentebb írtam érdekesek ezek az új processzor hűtő ventillátorok is.
Annak amit fent linkeltem 7V alsó működési feszültséget írtak valahol.
Ha ez így van, és ezt a verziójú (hasonló kompaktan vásárolható) hűtést szeretné az ember mint amit én odafenn linkeltem, mindenképpen jó is lenne a 12V táp.
Akkor... Akkor pedig mégis a legegyszerűbb megoldás az átalakított, kis teljesítményű PC-táp.

Nos? Ámberek!

Egy biztos:
A legszebb megoldás az, ha egy fesz megy be és azzal mindent ki tudunk szolgálni. De lehet nem éri meg.... Egyre több dolog szól ellene.
Látod? A végén teljesen igazad lesz! smile
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:41 | Üzenet/Post # 1147
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Lebeszélnék mindenkit a 12V nál magasabb feszültségű tápokról, csak a felesleges disszipáció végett is.


Szerintem ez egyértelmű. Ha a panelen az van, hogy ide 5V oda 12V akkor nem fog senki mondjuk 22V os tápot adni rá.
Bár... Látod itt már Te gondodkodsz a hülye biztos megoldáson. smile
 
Pabló Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:47 | Üzenet/Post # 1148
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 675
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Zolibá,

Én is támogatom Zolibá ötletét, tényleg a pc táp a legegyszerűbb, és azt már fillérekért be lehet szerezni! biggrin
Mindenki veszi a jobbnál jobb gépet, a régit kidobja, a táp viszont tökéletes nekünk, én is már dobtam vagy ki 2db ot! cry sad
És azzal akár tényleg minden kiszolgálható!


Pablo83.weebly.com
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:48 | Üzenet/Post # 1149
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Mindenképp el kéne dönteni hogy milyen táp lesz a végső megoldás.


Hogy ez ne legyen gond:
Maradunk a PC tápnál! smile
Majd üzemszerűleg fogjuk hekkelni Őket sorozaban mindenkinek ha kell! smile
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:48 | Üzenet/Post # 1150
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Pabló)
És azzal akár tényleg minden kiszolgálható!


Igen ez még egy nagyon fontos érv mellette. Én megvettem!
 
kymco1 Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:49 | Üzenet/Post # 1151
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, erre gondoltál? mert ezt én követtem el biggrin

 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 21:54 | Üzenet/Post # 1152
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (kymco1)
erre gondoltál? mert ezt én követtem el biggrin

Lehet! smile

Majd gyártunk ilyen kis panelt egy párat. smile
Utána mehet akkor a nemulass! smile

Ha valaki szépre akarja lefóliázhatja a nyers részeket és a felesleges lukakat.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 22:07 | Üzenet/Post # 1153
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Maradunk a PC tápnál!

Ha maradunk a PC tápnál akkor szerintem hosszú időre megoldódik a táp gond.
Ugyanis a legkisebb 150W-os minimum 15Ampert lead 5V-on, a 300 Wattos 25Amper körűl.
Tehát ha valaki a bővítés mellett dönt (10-20W laser) a táp kiszolgálja nem kell újat keresni.
És nem utolsó sorban ilyen megbízható, üzembiztos szerkezetet nemigen láttam még.
Ha valaki egybeépíti a az NC hajtásokkal áramgenerátorral egy dobozba, ügyes szereléssel a teljes
szerkezet hűtését a táp megoldja.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-15, 22:14
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 22:27 | Üzenet/Post # 1154
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Ha maradunk a PC tápnál akkor szerintem hosszú időre megoldódik a táp gond.


Akkor ezt le is beszéltük. smile
Akkor viszont nem biztos hogy kell kínlódnod az egy bemenő feszültésggel.
Amit még érdemes lenne a panelre tenni pluszban (tudom hoyg máshol is lehetne, de miért nem fogjuk itt össze?) a 12V egy ventillátornak.
Ha táp van a panelen akkor éljen a ventillátor kimenet.
Lehet érdemes lenne eleve a PC alaplapi molexre tervezni, akkor azt sem kell bántani, nem kell leszedni a 3 tűs csatlakozót a ventillátorról, csak a tachot nem kell bekötni sehova.
Csak akkor kell ilyen csatlakozó (apa) a ventillátorra ha valaki nem PC hűtést alkalmaz. De akkor így is ugy is kell valami csatlakozás. MIért ne legyen éppen ilyen?

Mit szóltok hozzá?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 23:11 | Üzenet/Post # 1155
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Ha táp van a panelen akkor éljen a ventillátor kimenet.

Csak a típusát a csatinak írjátok le ,hogy tervezni tudjam az eagle-vel.
Vagy egy sima 3 tűs apa jumper is jó lesz? Vagy beszerezhető a panelba ültethető venti csatlakozó is?


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-15, 23:14
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 23:25 | Üzenet/Post # 1156
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Vagy beszerezhető a panelba ültethető venti csatlakozó is?


Biztos vagyok benne.
Egy molex beültethető lesz az. Megpróbálom megtalálni. Lehet segítség kell nekem is.
Jobb ez a csatlakozó mint a sima tűsor, mert pontosan illeszkedik, nem lehet csak úgy letépni.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-15, 23:52 | Üzenet/Post # 1157
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Egy molex beültethető lesz

A külső geometriai méreteit majd add meg, gondolom colos raszterra (2.54 mm)készítették.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-15, 23:52
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-16, 00:12 | Üzenet/Post # 1158
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
A külső geometriai méreteit majd add meg, gondolom colos raszterra (2.54 mm)készítették.


Most nincs itthon ilyen szabad ventilátorom, de ahogy beérkezik lemérem.
De ez valamelyik szabvány csatlakozó lesz.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-16, 11:53 | Üzenet/Post # 1159
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
De ez valamelyik szabvány csatlakozó lesz.

Akkor már ki kéne választani a sz.géptől jövő jel csatlakozót is, célszerű lenne a ventihez hasonlót,csak 2 pólusút.
A panel a sz.géppel galvanikus kapcsolatban legyen?Vagy földfüggetlen? A bemenetre optót tettem.
A +12V, +5V, GND, a lézer + - csatlakozót is, ezek nagy áramú csatlakozóknak kéne lenni.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2012-12-16, 11:58
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-16, 12:41 | Üzenet/Post # 1160
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Akkor már ki kéne választani a sz.géptől jövő jel csatlakozót is, célszerű lenne a ventihez hasonlót,csak 2 pólusút.


Igazad van...

Szerintem ez jellemzően egy leválasztó kártyáról jön mindenkinek. (ettől még az optó kell az áramgenerátorra, mert van akinek nincs leválasztója!)
Ez alapján ehhez egy egy oldalt csupaszolt, érvéghüvelyezett, a leválsztó kártyákra jellemzően sorkapocsba dugható vezeték lesz a jellel érkező.
Ennek a másik, a lézer áramgenerátor oldalára tényleg lehetne egy hasonló, csak egyféleképpen felhelyezhető dugót feltenni és a panelre pedig egy ültethető foglalatot hozzá.

Ilyen is van, ebből még kéznél is, mert a miniBee-ken szőr ezeket alkalmazta.
De én az 1W os paneleknél már jó ideje egy ilyet ültetek a LED helyére és vezetékkel viszem ki a LED-et.
Azért, hogy ha valaki dobozolja ki tudja tenni könnyen a dobozra.
A lábmérete megegyezik az 5MM es LED lábméretével. Sajnos amikor veszem a típust nem mondják és nem is kérik, csak annyi, hogy " a szokásos ültethető két lábas csatlakozó"....
Amit tudok, hogy ezek amiket veszek, és a bentillátor csatlakozókat is a molex gyártja. Az Ő elemei között kell lennie az Eagle-ben.

Ezt a lehetőséget szerintem az új panelnél is meg kellene tartani!
Tehát a jel LED ne a panelen legyen, ott csak egy ilyen két pólusú csatlakozó szintén, amire lehet csatlakoztatni a vezetékelt LED-et.
Sokat segít a dobozolásnál.

Találtam egy rossz ventilátort is az előbb, amin rajta van a 3 pólusú csatlakozó. Lemérem és kikeresem a típust.

De most mennem kell a garázsba. Lehet csak este jutok ezekhez.
Igyekszem még ma ezeket megtalálni és megadni Neked.

Quote (Zolibá)
A +12V, +5V, GND, a lézer + - csatlakozót is, ezek nagy áramú csatlakozóknak kéne lenni.

Van erre ötleted a sorkapocs helyett? Ezt is érdemes lenne ugy kialakítani hoyg ne lehessen csak egyféle képpen feltolni.
Az a leheőség ugyis megmarad sajnos, hogy ha valaki fordítva teszi majd fel a dióda vezetékre a csatlakozót és emiatt fordítva köti be... De ez ellen már szinte lehetetlen védekezni. Ugyanigy a tápnál is.
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 58 / 110«125657585960109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016