Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 55 / 110«125354555657109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 00:30 | Üzenet/Post # 1081
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Az 1Wattosnál is csak az áramot mértétek az első élesztésnél.


Igen.. Közben tényleg megmozdult idebenn valami és térnek vissz az emlékek..
Nagyon köszönöm a türelmedet!

Jó lesz ez!
Előbb legyen ok a tesztpéldány és tudjuk valahogy tesztelni. Utána már lehet majd a kicsinyítéssel és pofásítással foglalkozni.

még mindig az a bajom, hogy nem lesz nálam 5W dida egyhamar.
Csak 3W os.

Hűű de jó hoyg eszembe jutott..
írok annak akitől van a paraméterekért!!!

Tényleg! Mi a helyzet akkor ha nem az 5W os ra kell az elektronika hanem a 3W osra?
Fentebb linkeltem egyet...
Ott az látszik, hogy a rajta eső fesz ugyanugy 2,2V, de itt csupán 3A a működési áram.

Nézem és látom hogy 4 poti van a nyákon. Ebből kettőt már megbeszéltünk.

A másik kettő a régihez hasonlóan az alsó (nincs ENA jel) és a felső (van ENA jel) áramot állítja be?

Ha erre is válaszoltál sajnos még lesz kérdésem de azt majd külön. smile
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 00:34 | Üzenet/Post # 1082
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Most olvasom az elején...
Hegesztőpálcát említesz mint áramfigyelő ellenállást..
Nincs erre valami profi, megvásárolható elektronikai alkatrész megoldás?
Valami olyat kell építenünk majd egybe ami könnyen reprodukálható bármikor, megbízható alkatrészekből, amit bárki meg tud venni ha akar.

Ha nincs nincs... De mégis jobb lenne..
Azt is tudom hogy az ujabb pénz lenne, de mégis....
Szeretném tudni ha lehet hogy van-e valami szabványos megoldás ha nem gond.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 00:59 | Üzenet/Post # 1083
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Hegesztőpálcát említesz mint áramfigyelő ellenállást..

Természetesen van gyári megoldás is az áramfigyelőnek,
Ez az áramgenerátor pár 100 mA-tól 5A-ig beállítható,szabályozható.
Ha megvan hogy fix 3W ra kell, esetleg kisebb terjedelmű figyelő ellenállást is tehetünk bele
mert csak 3A körüli az árama.
Igen a másik 2 poti a célzó és az égető áram beállítására való.
Én ezt a panelt csak deszkamodelnak szántam,hogy stabil működés folyamatos voltáról bizonyos legyek.
Komplett bejáratott kapcsolást nem találtam a neten erre a teljesítményre.
Az EAGLE-t csak a magam szórakoztatására művelem ,nem vagyok profi benne.
A 3-5 Ampert komolyan kell venni,nem szabad aláméretezni sem az alkatrészeket,sem a vezetősávokat.
Mindenképpen egy profi szakemberrel kéne a végleges panelt átterveztetni.
Sajnos a sz.gép táp nagyon ronda kinézetű, el kel dugni a szem elöl.
De ennél olcsóbb és megbízhatóbb tápot nem ismerek. Nálam a sz.gép tápjáról fog menni a lézer,
nem lesz külön tápja. Ha határeset lenne inkább teszek a sz.gépbe egy 350W-os vagy nagyobb tápot.
Amin most próbálom az 150w és 5 V 15 Ampert +12v 6Ampert tud.
Aki laptopról használja annak nehezebb a dolga.
Én a gép alatti üregbe rejtetten el a vezérlőt.
http://kepfeltoltes.hu/view/110108/STA52121_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Sőt már a sz.gépet is a kis cnc alá tettem .Ezen a régi képen nem látszik.
Az összes csatlakozót a 9 pólusú(com port)szabványos sz.gép csatlakozóval oldottam meg.
Ahol szükséges volt párhuzamosítottam több tüskét a nagyobb áramterhelés miatt(motorok)
A gépemnél a 220-as és az lpt kábelen kívűl csak az egér és a billentyű kábel van


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-08, 09:07
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:02 | Üzenet/Post # 1084
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)

Természetesen van gyári megoldás is az áramfigyelőnek.


Az milyen lenne és mennyibe kerülne? Leginkább milyen méretű és igényű (esetleg hűtés) lenne?
Lehetne-e a hűtését hűtúbordával, esetleg ugyanazzal a hűtőbordával megoldani mint a FET-át vagy az nem tűl jó elképzelés ha a FET bordát még mással is fűtjük?

Quote (Zolibá)
Ez az áramgenerátor pár 100 mA-tól 5A-ig beállítható,szabályozható.

Igen, azért leírom azoknak akik esetleg egyáltalán nem ismerik ezeket, hog ymiért kell az alsó és felső áramot beállítani:
Ugye ezeknek úgy kellene működni, hogy egyrészt tápáramot kap a panel.
Másrészt kap egy ENA (LPT1 egyik láb) jelet ahhoz ha fel kell kapcsolni teljesen a diódát.
A diódák nem szeretik a teljes fel/le kapcsolást ezért akkor amikor nincs engedélyező jel, akko ris csak egy alacsony teljesítmény fokozatba vannak kapcsolva nem pedig teljesen ki. Így az élettatramuk hosszabb.
A másik ami miatt az engedélyező jel hiánya mellett is mennie kell valamennyire, az a dióda irányfényének szükségessége ebben az állapotban is.
Ugye amikor a gravírozás null pontját akarod megadni akkor jó ha látod hol is vagy éppen a lézerrel anélkül, hogy az égetne.
Ezért pl az 1W-osnál az engedélyező jel hiányában is folyik 200mA a didódán.

Quote (Zolibá)
Ha megvan hogy fix 3W ra kell, esetleg kisebb terjedelmű figyelő ellenállást is tehetünk bele
mert csak 3A körüli az árama.


Mind a két dióda fajtára (3/5W, vagyis 3/5A) kell hogy lehessen állítani.
Esetleg jumperrel két kör? Bár az kicsit pazarlás főképpen akkor ha ezek az áramfigyelők nagy méretűek. A hellyel is, nem csak az alkatrésszel.

De érdekel milyen a "gyári" megoldása ennek az áramfigyelésnek. Hogy az mennyire tenné "szebbé" a panelt.
Tudnál ilyet mutatni esetleg?

PS:
A kérdéseim a legtöbbször a tanulásnak szólnak. Ne haragudj érte, én így teszem össze az infókat. Elektronikai antitalentum vagyok. smile
Nagyon tetszik amit csinálsz és nem biztos hogy kell változtatni. Én csak kérdezgetek, hogy többet lássak/tanuljak belőle.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:16 | Üzenet/Post # 1085
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Még valami eszembe jutott.

De ezek csak felvetések, mert biztos hogy nem ez a megoldás, csak azért hogy ha van kedved és látod értelmét tusj gondolkodni ezen.

Lehet hogy egy felhasználó elsőre csak 3W os diódával tudja kipróbálni a panelt, de később eljün az idő amikor átvált mégis 5W-ra.
Nem ért hozzá, nem szeretne belenyúlkálni az elektronikába.

Meg lehet-e oldani azt valahogy hogy a panel már eredetileg ugy be legyen állítva, hohy mondjuk egy jumper segítségével (azt még egy olyan ember mintén is tudja használni ugye) átváltson 5W üzemmódba 3W ról?

Egy jumper és párhuzamosan átkapcsolható, két árambeállító egység a két esetre? (mármint a két trimmer poti?)
Hidd el, hogy a plusz alkatrész ár megéri, ha nem kell ezzel törődni valakinek.

Biztos van ennél ésszerűbb megoldás is de ugye... én nem tudom.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:21 | Üzenet/Post # 1086
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Lehetne-e a hűtését hűtőbordával, esetleg ugyanazzal a hűtőbordával megoldani

Igen erre utaltam hogy jó lenne kivenni a panelról a figyelő ellenállást.
Az áramszabályzás folyamatos, csak egy poti tekerés,vagy lehet egy +poti és egy jumper.
De ez veszélyes ha a 3W-os diódát rádugjuk az 5A-os ra jumperelt áramkörre véletelnül.
Egy nagyobb kerámia hasáb a gyári ellenállás,mint az 1W-os panelotokon van csak jóval nagyobb.
Talán a legjobb megoldás lenne a hűtőbordára szerelés, a fettel együtt.
Akkor 1db 4-5 eres kábellel lehetne csatlakozni a komplett lézeregységhez
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:31 | Üzenet/Post # 1087
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
De ez veszélyes ha a 3W-os diódát rádugjuk az 5A-os ra jumperelt áramkörre véletelnül.


Igen ez is egy szempont.
De egy ilyen váltás azt hiszem még mindig egyszerűbb és elérhetőbb egy hozzá nem értőnek mint az állítgatás.
Vagy mégsem???
A jumpert oda helyezném a kimenet mellé (még ha ez vezetékelésben bonyolíta akkor is) hogy szem előtt legyen amikor a diódát ráköti valaki.
Még gondolkodom, ötletelek. Legfeljebb kihajítjuk ami marhaság. smile

Quote (Zolibá)
Az áramszabályzás folyamatos, csak egy poti tekerés,vagy lehet egy +poti és egy jumper.

Igen... Nem is kettő kellene ha mind a kettőnél azonos alsó határt lehet beállítani.
De még nem is tudom, hogy ezeknél mennyi az alsó, má rműködő áram..
Hol lehet ezt megnézni? Lehet az adatlapok görbéi megmutatják? Megnézem.

Quote (Zolibá)
Talán a legjobb megoldás lenne a hűtőbordára szerelés, a fettel együtt.
Akkor 1db 4-5 eres kábellel lehetne csatlakozni a komplett lézeregységhez


Egymás mellett elférnének a bordán? vagy azért távol lenne illő lenniük?

Nem lehetne ugy megoldani, hogy ne vezetékeljünk, hanem egyszerűen beültetve úgy hajtjuk, hogy ráfeküdjön egy megfelelő távtartóval, meghatározott távolságban lévő hűtőbordára? Ha kell az ellenkező oldalró ültetve mind a kettő, mint a többi alkatrész van?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:51 | Üzenet/Post # 1088
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Fontos!
A gyártási szórások miatt minden diódát egyedileg javaslok beállítani.
Valószínű ezek a diódák a gyártási szabványokon kívüli darabok, ezért olcsóbbak a gyári lista árnál.
Ha én vásárolnék diódát inkább az 5W -ost választanám mert nincs akkora külömbség a
3 és 5Watt között. A kettő ára viszont tetemes ha nem tudod eladni a kisebbet.
Mivel a hűtőborda jó hővezető lehetne a panelhoz közel tenni, de csak jól szigetelten
Viszont ha proci bordában gondolkodtok, akkor a borda kiképzése miatt körűlményes.
De egy megfelelő L idommal (alu vagy réz)lehetne fémesen csatlakoztatni a bordára.

Hozzáadva (2012-12-08, 09:51)
---------------------------------------------
De lehetne a borda tetején lévő venti fölé is tenni, a venti által szívott levegő útjába.
Megfelelő burkolattal irányítva a füst elfújása is megoldott lenne.

Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-08, 09:45
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:52 | Üzenet/Post # 1089
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
A gyártási szórások miatt minden diódát egyedileg javaslok beállítani.


Az 1W osnál érdekes módon ez nem okozott gondot.
Ott soha nem a diódával állítottam be hanem egy 1Ohm-os 5W os teljesítménykockával.

Az a baj ezzel, hogy bármikor megtörténhet az a mezei felhasználónál is, (ne adja az isten) hoyg elszál a dióda és ujat kell venni és üzembe állítani. De ehhez nem várható el az, hogy minden egyes esetben elvigye valakihez aki ezt a beállítást meg tudja tenni.
Tehát ha lehet (ha lehet!) ugy kellene gondolkodni, hogy dióda független legyen az éramkör amennyire lehet.

Quote (Zolibá)
Ha én vásárolnék diódát inkább az 5W -ost választanám mert nincs akkora külömbség a
3 és 5Watt között. A kettő ára viszont tetemes ha nem tudod eladni a kisebbet.


Igen ez a Te szempontodból (és a többség szempontjából) így valószínűbb.
De akkor is az a kompakt megoldás, ha akár ez akár az a lehetőség megvan.
Többen kérdeznek a 3W osról is a háttérben.
Egyébként mintha 1 és 2/3 ár arányra emlékeznék a kettő áránál.
Van akinek ez is számít tudom és előbb csak a 3W ban mer/tud gondolkodni, annyit tud kiszorítani elsőre egy még ki nem próbált be nem járt projektre.

De a ténylegesen kimutatható igények majd akkor lesznek itt csak, ha már működőképesnek látszik a dolog.
Addig nem is érdemes kérdezgetni ki mit szeretne majd, de érdemes minden eshetőségre készülni ha lehet a tervezésnél.

Majd akkor listázunk és mondja mindenki mit szeretne, mint az 1W osnál is volt.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 09:59 | Üzenet/Post # 1090
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Mivel a hűtőborda jó hővezető lehetne a panelhoz közel tenni, de csak jól szigetelten
Viszont ha proci bordában gondolkodtok, akkor a borda kiképzése miatt körűlményes.
De egy megfelelő L idommal (alu vagy réz)lehetne fémesen csatlakoztatni a bordára.


Azon ami most van nálam (de valahol a topic elején Amatőr 1W megoldásán is, ezt érdemes kikeresni) ugy van megoldva, hogy a FET be van hajtva 90 fokban. A borda annyira közel van tárvtartózva, hogy igy felfagatható rá a FET.

De ha így csinálnánk és két ilyen elem lenne (miért ne csinálnánk így?), akkor el kell gondolkodni az elhelyezésükön, hogy egyszerre, még kihajtott állapotban felcsavarozhatóak legyenek együtt a bordára, majd utána egyszerre a borda nyákra fordításával hajlítanánk be 90 fokba. Tehát nem lehetnek a hajlítási irányok pl egymársa merőlegesek, sőt, jó ha egy vonalba kerülnek az elemek lábai. hogy együtt hajlíthatóak legyenek.

A PCB tervezésénél akkor erre is érdemes lesz majd figyelni!

Nem tudom gondolkodunk- e majd dobozolásban de az is lehet majd szempont ha igen.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:01 | Üzenet/Post # 1091
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
De lehetne a borda tetején lévő venti fölé is tenni, a venti által szívott levegő útjába.
Megfelelő burkolattal irányítva a füst elfújása is megoldott lenne.


A füst elfújására én a diódához külön feltett és meghajtott ventillátort használnám.

Tényleg! Akkor erre is figyelni kell ugye!
Hány és milyen külön kimenet legyen még a panelen!
Legalább két ventillátort meg kell hajtani!
Egy itt a panel hűtéséhez, egy pedig a dióda fejhez!

MI lehet még szempont?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:14 | Üzenet/Post # 1092
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Az áramgenerátor működése olyan hogy a beállított áramnál többet nem enged ,de kevesebbet igen.
Rosszabb esetben kevesebb lesz a dóda teljesítménye. 1* mindenképp be kell állítani egy diódával.
Az 1 W-osnál is a két potival állítottátok be a célzó és az égető áramot. A 10 Ohm 5w az áramfigyelő volt.
A 10 Ohmot sokallom,nem kevesebb volt?

Hozzáadva (2012-12-08, 10:14)
---------------------------------------------
Kár hogy nem tudok rajzolni itt a gépen.majd leskiccelem és úgy elküldöm délután.
Szerintem 1 venti ami hűti a diódát+a Fet-et+a figyelő ellenállást,elég lesz.
És ha irányítjuk a levegő útját a füst elfújásához is elég lesz.

 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:24 | Üzenet/Post # 1093
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
A 10 Ohmot sokallom,nem kevesebb volt?


Bocsánat! Egybe íródott és ezért olvastad félre:
1 Ohm 5W.

Ezt kötöttem be a dióda helyére.
Ez a diódát helyettesítette és a rajta átfolyó áramot mérve állítottam be a panelt.
Soha nem használtam a diódát a beállításhoz mert soha nem lehettem biztos a potik helyzetében. Még ha kitekertem akkor sem bjztam benne hogy hol áll. Nem vol tkönnyű beszerezni a diódákat ezért nem mertem kockáztatni.
De így működik minden rendesen.

Quote (Zolibá)
Szerintem 1 venti ami hűti a diódát+a Fet-et+a figyelő ellenállást,elég lesz.
És ha irányítjuk a levegő útját a füst elfújásához is elég lesz.


Én igazából elszeparálnám mindenképpen a kettőt.
Van aki pihekönnyű mechanikát épjtene és jó ha minél kevesebb súly van a gépen.
Ugy ahogy itt is van. Ezt linkeltem már fentebb is:

5W laser engraver.

Nekem ez nagyon tetszik és a magam részéről ebben gondolkodok.
Persze ez az én véleményem.
A másik, hogy lesz aki teljesen más fejet talál ki majd magának. Annak csak az elektronika kell.
Jó ha nem kényszerítjük plusz dolgokra.
Jobb ha az áramgenerátor külön van, mondjuk például az én szám íze szerint egy kis dobozban. más szája íze szerint a gépbe helyezve, vagy ki hogy szeretné magának, és a fej egység szintén külön.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:35 | Üzenet/Post # 1094
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,

Egy fontos kérdés!
MIlyen frekvencia tartományban állítod a PWM-et?

Közben Tomival nézzük a szkópmentes beállító műszer lehetőséget.
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:57 | Üzenet/Post # 1095
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Nekem ez nagyon tetszik és a magam részéről ebben gondolkodok.

Nekem is ez lett a példa mechanika.hasonlót szeretnék építeni.
Végignézve a kollégák gépeit, A4-es , vagy nagyobb munkaterületű a többségük gépe.
Nekik célszerű lenne a komplett lézeregységet a marófejjel cserélhetővé tenni hogy ne keljen
még egy gépet építeni mint nekem.
A képen látható karcsú mechanika viszont sugallja hogy csak a dióda és hűtése legyen a gépen.
Én egy szabványos méterre kapható tranzisztor hűtőbordára tenném a nagyobb gépeken a teljes
elektronikát, diódát ventit, csak a tápot és a vezérlő jelet vinném oda.

Hozzáadva (2012-12-08, 10:57)
---------------------------------------------
Quote (KisKZ)
MIlyen frekvencia tartományban állítod a PWM-et?

Úgy emlékezem pár 10 kHz,de nem kell szkóp hozzá.
Egy kis egyenáramú motort kell a legnagyobb fordulatra pörgetni a dióda helyén.(freki poti)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-08, 10:59
 
kymco1 Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 10:59 | Üzenet/Post # 1096
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, http://www.ebolt.hu/gatearg....MD.html
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 11:01 | Üzenet/Post # 1097
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Egy kis egyenáramú motort kell a legnagyobb fordulatra pörgetni a dióda helyén.


Ne felejtsd el, hogy olyanokban is kell (elsősorban azokban és ugy kell gondolkodni) akik nem értenek ehhez egy kicsit sem!!!
Olyan egység kell a kezükbe ami kész vagy az állítás a lehető legegyszerűbb!

Mi a gépészeti tervezésben ezt úgy hívjuk "hülyebiztosra" kell tervezni mindent.
És nem azért mert mindenki hülye, hanem mert lehetnek olyanok akiknek ez probléma lehet. Rájuk kell tervezni mindig!

Quote (Zolibá)
Úgy emlékezem pár 10 kHz

Ha meg tudnád mondani pontosabban az nagy segítség lenne abban, hogy mit keressünk a beállításhoz.
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 11:03 | Üzenet/Post # 1098
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
kymco1,
Ilyesmiben gondolkodom én is. Csak mintha lett volna olcsóbb is valahol.
Minden fillér számíthat.
Egy még fontos a ventikkel kapcsolatban, hogy olyan legyen rajtuk amelyet sima DC vel meghajtható.
Van amelyiknél több szál is van és kell valami plusz jel.

Ért valaki ezekhez?
Kérnénk segítséget!!!
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 11:06 | Üzenet/Post # 1099
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Zolibá)
Nekik célszerű lenne a komplett lézeregységet a marófejjel cserélhetővé tenni

Így van!

Quote (Zolibá)
A képen látható karcsú mechanika viszont sugallja hogy csak a dióda és hűtése legyen a gépen.

Pontosan! smile

Quote (Zolibá)
Én egy szabványos méterre kapható tranzisztor hűtőbordára tenném a nagyobb gépeken a teljes
elektronikát, diódát ventit, csak a tápot és a vezérlő jelet vinném oda.


Ezek milyenek? Sajnos nem ismerem őket. Ezek blokkban kaphatóak a ventillátorral? Milyen áruk lehet?
Nem jobb és olcsóbb esetleg egy PC proci hűtés egység (mint amilyet Kym is linkelt) ?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2012-12-08, 12:38 | Üzenet/Post # 1100
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (KisKZ)
Ha meg tudnád mondani pontosabban az nagy segítség lenne abban, hogy mit keressünk a beállításhoz.

Nincs jelentősége , a poti helyére 100 Ohm és már nem is kell állítani.
Praktikusabb mint a procihütő, sokkal jobban lehet rá építeni mert egy csatornába sima felülete van.
és bármely ventit rá lehet szerelni, a burkoló lemezzel meg irányítani lehet a füst elfújást.
Ha beírod a gugliba hogy hűtőborda látsz képeket róla(U alakú ,hosszanti csatornák vannak rajta)

Hozzáadva (2012-12-08, 11:18)
---------------------------------------------
Pl.
EKIT-1320 Alumínium hűtőborda 140x41x19 mm
330,71 Ft + ÁFA (420)
EKIT-1321 Hűtőborda alumínium 200x100 mm(ebből 2db is kijönne)
1 586,61 Ft + ÁFA (2 015 Ft)

Szerintem nem kell akkora teljesítményű proci venti mert a proci cca50-70W-ot fogyaszt,
nekünk cca 20W körüli lesz a fogyasztás. 10W a dióda +10W az elektronika
A 3 kivezetéses ventiknél általában a fordulatot érzékelik a alaplapok a harmadik kivezetésen.

Hozzáadva (2012-12-08, 12:38)
---------------------------------------------
http://imagerz.com/QE9BUEtvAwMAAwoZEQVR
Erre a megoldásra gondoltam,kisebb ventivel .szélesebb középső csatornával,létezik.
a legszélesebb csatornába lenne a panel,az elején egy közdarabbal a lézer. a kerámia ellenállást neki lehetne
szorítani a bordának, a fetet szintén a bordára tenném.
A csatornában áramló levegő meg elfújná a füstöt. csak egy kis burkolat kéne a nyitott bordára. elöl.
hogy jobban irányítva legyen a levegő


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2012-12-08, 12:51
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 55 / 110«125354555657109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016