Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 25 / 110«122324252627109110»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Lézergravírozás
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-04, 19:51 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden ami lézergravírozással kapcsolatos!


Vonatkozó topicok, főbb témarészek:

DotG fótumtopic
1W-os lézerpanel beállítás, tudnivalók
lézer munkák bemutatása
 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2012-04-23, 17:17 | Üzenet/Post # 481
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kymco1, köszi a grafitos tippet, ma hazafelé vettem grafitrudat az írószerboltban, 4B és 6B-st, azzal ilyen lett:



Higító nem volt itthon, féktisztítóval mostam le smile
Csatolások/Attachments: 2703968.jpg(287Kb)


H1i.hu
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-04-23, 18:19 | Üzenet/Post # 482
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, örülök hogy én is segíthettem mégha ilyen aprósággal is.
nekem a higitó maradéktalanul leszedte a grafitot.
nemcsak szebben égeti a fát hanem gyorsabban is lehet vele haladni
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-04-23, 20:52 | Üzenet/Post # 483
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Amatőr,

Jó lesz ez!

kymco1,
A tuti tippek mestere!!!
Ezt én is használni fogom majd!

Én is köszönöm Neked a tippet!
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 16:22 | Üzenet/Post # 484
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Egy kis segítség kellene például ilyen kép lézeres szerszámpálya készítéshez:



Jelenleg lézerrel kb. 0,2mm széles vonalat tudok rajzolni, a ki és bekapcsolást az A tengely dir pin végzi ( a gkódban minden Z-t A-ra cserélek)
Olyan szerszámpálya kellne ahol minden fekete terület -1mm mély, minden fehér 0 és a szerszám oldallépése 0,2mm.
A megmunkálás lassúsága miatt jó volna ha csak a fekete területek felett mozogna a dióda, kivéve az átemeléseket.
Próbáltam a V-bit megmunkálást de az nem jó, a szerszám fel-le mozog és ki-be kapcsolha a diódát.
Csatolások/Attachments: 7318506.jpg(46Kb)


H1i.hu
 
Viktor Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 17:01 | Üzenet/Post # 485
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, Pont ez miatt nekem nem a Z mozgására van kapcsolgatva a diódám hanem egy külön pinen.És így nincs gond ha épp lép is a Z. De próbáltad már sraffozni?
 
Béni Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 17:05 | Üzenet/Post # 486
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, milyen programmal akarod a kódot generálni?

És nem írtad, hogy a forrás bitmap, vagy vektor? smile


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 17:13 | Üzenet/Post # 487
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Viktor, nálam is külön pin van, a 14-esre van kötve a dióda, ez van beállítva A tengely dir-nek.
Milyen posztprocival kapcsolod be-ki az egyes mozgások elején-végén?

Béni, mindegy smile amivel sikerül. Ha megnyitom vektoros állományként pl corlben vagy inkscape-ben akkor külön offszetelni kell 0,2-vel befelé, persze csak ahol eredetileg is kitöltés volt, elég bonyolult tud lenni.
Valami olyan kellene mint a plotter kimenet, toll sebesség, és szélesség aztán jóccakát. Az más kérdés hogy hogyan lesz a .plt-ből gcode.


H1i.hu
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 17:37 | Üzenet/Post # 488
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Béni, vektor és bitmap is van, ez a kép csak példa.

Ez is lehetne:

Az a fő probléma hogy ha relief-szerű megmunkálást választok akkor a fehér területeket is bejárja szátalanszor ami a lassú előtolás miatt nagyon sok idő.
Ha a képen lévő vonal mondjuk 0,1mm széles és azt is szeretném végigrajzolni de a szerszámnak 0,2mm átmérő van beállítva akkor azt kihagyja ugye?
OFF milyen a fórum Nálad? Itt olyan lassú hogy ledobom az ékszíjat tőle. Már proxyn keresztül is próbáltam, de nem segít. ON
Csatolások/Attachments: 9281968.jpg(2Kb)


H1i.hu
 
Béni Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 18:20 | Üzenet/Post # 489
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, nézd meg EZT!

(Vektoros anyagra.) A bitmap kicsit összetettebb, vagy a DotG. smile

(Nálam az oldal megy rendesen.)


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 19:18 | Üzenet/Post # 490
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Béni, hálás köszönet! respect

Nagyon jó, főleg a postprocesszor, így nem kell utólag szerkesztgetni.
Nézd meg légyszíves ezt!
Végigcsináltam egy másik vektorral és egy kisebb részletvesztést találtam. Hogyan lehetne az előbbi módszert úgy kiegészíteni hogy
ahol a vonalszélesség a megadott maróátmérő alá esik ott csk húzzon egy vonalat?


H1i.hu
 
Béni Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 19:43 | Üzenet/Post # 491
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, a könyvtáradban van egy újabb video. Ez a vonalas vektorok megmunkálását mutatja.

http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
Pabló Dátum/Date: Kedd, 2012-04-24, 21:41 | Üzenet/Post # 492
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 675
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Üdvözletem mindenkinek!
Új vagyok még erre felé!
Igaz egy embert ismerek már, és sok segítséget nyújtott nekem! biggrin Ő Béni! hands
Láttam egy olyan gravírozást ami tölgyre , egy fa és madarak voltak égetve!
Olyan kérdésem lenne, hogy az milyen előtolással készült?
És jelent e az valamit, hogy könnyeben meg tudja kezdeni az anyagot a lézer, ha a z mozgásnak több időt adunk?


Pablo83.weebly.com
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 17:09 | Üzenet/Post # 493
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Amatőr)

Jelenleg lézerrel kb. 0,2mm széles vonalat tudok rajzolni, a ki és bekapcsolást az A tengely dir pin végzi ( a gkódban minden Z-t A-ra cserélek)
Olyan szerszámpálya kellne ahol minden fekete terület -1mm mély, minden fehér 0 és a szerszám oldallépése 0,2mm.
A megmunkálás lassúsága miatt jó volna ha csak a fekete területek felett mozogna a dióda, kivéve az átemeléseket.
Próbáltam a V-bit megmunkálást de az nem jó, a szerszám fel-le mozog és ki-be kapcsolha a diódát.


Biztos a többiek már megoldották neked, de én ilyet a VC...PRO-val generálok.
A Z le a bekapcsolás a a Z fen a ki.

A mélységet (1mm) nem tudom értelmezni az írásodban. Ez mit jelent nálad?

Én egyszerűen 0.1mm mély megmunkálást szoktam generálni (lehet kisebb is akár a marógéped felbontása adja meg a minimum értéket). A safe Z és a home is 0.1-en van. egy gyorsan kapcsol be és indul útnak a lézer.

A szerszámot úgy választom (készítettem erre egyet), hogy a csúcsszöge a lehető legkisebb legyen. Így a széleken a kiemelés szinte semmi, nem veszítek megmunkálást ott. a stepover-e a megkívánt 0.2mm. A stepdown mindegy, csak nagyobb legyen mint 0,1 .
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 17:11 | Üzenet/Post # 494
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Pabló)
És jelent e az valamit, hogy könnyeben meg tudja kezdeni az anyagot a lézer, ha a z mozgásnak több időt adunk?


Inkább valamilyen felület sötétítést érdemes alkalmazni.
Ha valami nagyon világos, akkor hiába hagyod rajta tovább ezt a teljesítményű lézert nem fogja "megkezdeni".

Fentebb írva: jó ötlet a grafit.

A sebességet remélem meg tudja adni az aki azt a kérdéses tölgy gravírt csinálta.
 
kymco1 Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:34 | Üzenet/Post # 495
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Pabló, azt hiszem az enyémre gondol.

tölgyfurnéros forgácslapba. 100x100-as méretbe 80mm/min előtolással
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:41 | Üzenet/Post # 496
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (kymco1)
azt hiszem az enyémre gondol.


respect
 
Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 20:07 | Üzenet/Post # 497
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Quote (KisKZ)
A mélységet (1mm) nem tudom értelmezni az írásodban. Ez mit jelent nálad?

A lézer jelenleg az LPT 14-es pinre van kötve, ehhez a Machban hozzá van rendelve az A tengely dir.
A kész kódban a Z-t A-ra módosítom, tehát ugyanúgy mint Nálad Z le bekapcsolás, Z fel ki.
Annyi a különbség hogy a Z mozdulatlan, A csak szoftveresen létezik, a steps/mm értéke 1mm,
vagyis minden step jelre 1mm elmozdulással reagál. (Ezt anno Tweakie szépen levezette mennyivel gyorsabb mint a hűtés/főorsó kapcsolása)
Kipróbáltam a V-bit megmunkálást, de nem egészen jó.
Itt ez a levél alakú vektor:

Legyen a legnagyobb szélessége 0,3mm, a középvonala lesz a megmunkálás vonala amit a V-bit bejár, csak a mélysége változik.
Ha a jobb felső sarokból indul a munka akkor a lézer csak a piros vonalon lesz bekapcsolva mert onnaz a Z megindul felfelé, a dir bit kikapcsol.
Csatolások/Attachments: 8965073.jpg(10Kb)


H1i.hu
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 20:14 | Üzenet/Post # 498
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Amatőr)
Kipróbáltam a V-bit megmunkálást, de nem egészen jó.


Igen ilyen pici méretekben már problémás.

Akkor pocket toolpath, hengeres szerszám D0.01mm (vagy ami a választott stepoveredhez jó).

A pálya így már ok kell legyen max a sarkokban az nem jön ki amibe a megadott szerszámátmérőd már nem fér be.
 
Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 20:19 | Üzenet/Post # 499
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, igen, tegnap Béni adott egy nagyon jó megoldást, a feature machining jó pályát generál, viszont ha megnézed a kis videót amit feltettem (3 kép az egész) kis részletek elvesznek.
Hogyan tudnám azt megoldani hogy szerszámátmérőnek 0,001mm-t adok hogy mindenhova "beférjen" de a stepover 0,2 legyen?
Meg kell próbálnom hogy 100% feletti stepover megadható-e de szerintem nem.


H1i.hu
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 20:29 | Üzenet/Post # 500
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Amatőr)
Meg kell próbálnom hogy 100% feletti stepover megadható-e de szerintem nem.


Sajnos nem engedi.. De azt sem tudom biztosan hogy olyankor ezeket a részeket hogyan kezelné.

Esteleg nekiengedsz először egy "profil" pályát aminél körbefutod a kontúrokat. Azt 0.001mm es szerszámra számoltatod, mejd egy másik pályával pocket, de 0.2 szerszám és 100% stepover. Egyben mented a kettő pályát és egy szerszámra írod, vagy összerakod kinn.
De szerintem igy is lesz ami kimarad a széleken a 0.2-es lépésköz miatt.
 
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC megmunkálás, technológiák » Lézergravírozás (Lézergravírozás)
Oldal 25 / 110«122324252627109110»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016