Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: KisKZ, Amatőr, Tomi, csewe  
Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC szerszámok » Marók/fúrók
Marók/fúrók
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-13, 12:20 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Marók/Fúrók

KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-13, 12:21 | Üzenet/Post # 2
alapkő
Sanyi84 barátunk készített egy szerszámot pleximaráshoz.

Infók itt.

sanyi84 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-13, 13:40 | Üzenet/Post # 3
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
KisKZ, Köszönjük a topicot. A köszörülés időtartama sok mindentől függ, de itt a csapos kövek miatt lassú volt. Az anyag nagyon melegszik. Így muszáj volt vízzel hűteni. 5 századonként 1500 mm perccel szedegettem az anyagot. 3 féle követ használtam erre a célra. A spirál adott volt, csak le kellett szedni. Ma inkább spirált alakítok ki nyers darabból mint felhasználom a meglévőt. A script a szokásos összeadás kivonás osztás műveletet használja fel és az m99 et fogásszámmal. 4 tengelyre így a legegyszerűbb írni dolgokat. 30-50 sorba belefér a legbonyolultabb művelet is részletes leírással. Én csak át át írogattam a scriptet épp amilyenre kellett.

cncpower Dátum/Date: Kedd, 2013-01-29, 21:46 | Üzenet/Post # 4
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 6
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
üdv! vannak eladó maróim (fa marásra ÖRÖK! fém maráshoz pedig nagyon fasza, TIALN bevonat:), furóim, menetvágóim ha valakit érdekel! svájci minőségű, olcsó! email: 12elado12@mailbox.hu

KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-29, 21:50 | Üzenet/Post # 5
alapkő
Idézet (cncpower)
üdv! vannak eladó maróim (fa marásra ÖRÖK! fém maráshoz pedig nagyon fasza, TIALN bevonat:), furóim, menetvágóim ha valakit érdekel! svájci minőségű, olcsó! email: 12elado12@mailbox.hu

Már majdnem jó:)

Ide az adok veszeket máskor:

Adok veszek cserélek

Ezt már áttettem oda.

poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 07:38 | Üzenet/Post # 6
haladó tag
Üzenetek/Posts: 148
Sziasztok!
Bár még a gépemen is van sok tennivalóm,de már most izgatja a fantáziámat egy élező gép építése. Főleg most,hogy tegnap majdnem oda lett a mutató ujjam. angry Biztosan épített már a fórum tagokból valaki ilyesmit.
Örülnék ha megosztanátok ezzel kapcsolatos tapasztalaitokat. Néhány fénykép is sokat segíthetne az induláshoz. Nem egy fúró élezőre gondolok,az megy kézből is. Az elképzelésem egy a marók átmérőjének felhúzására az élszalag kialakittását is tudó "egyetemes" gépre vonatkozik. Persze jó lenne ha tudna szögben köszörülni például gravírtű készítésénél ez elengedhetetlen.

dokkeer91 Dátum/Date: Szombat, 2015-09-26, 11:15 | Üzenet/Post # 7
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 1
Sziasztok! Nem tudom mennyre aktív itt a fórum. De leírom amit szeretnék hátha. Először is nagyon örülök hogy egy kezdő matrós/cnc s is tudd segítséget kérni valahol, hát még ha kap is. Szóval fél éve bekerültem egy forgácsoló műhelybe, ahol megfogott ez az egész... Mivel 8 osztályom van ( Külföldre mentem dolgozni ) Eléggé nehéz elhelyezkedni, de nekem össze jött. Kaptam egy állás lehetőséget mint hagyomás marós. ( Majd később NC marós ) E mellett tanfolyamot is végzek (CNC eszterga és CNC megmunkáló központ kezelője). Így későbbiekben még a cégnél cnc beállítós is lehetek hivatalosan is. Mivel a cnc gépeket valamennyire ismerem, nem ismeretlen maga a marás se, de egy kicsit bepánikoltam. Órázás stb vel nem lesznek gondok talán még az előtolással se, a műszaki rajzokat tudom olvasni ( Egyedi gyártásról beszélek ). Persze tanács ezekben is elkellene. De alegnagyobb problémám, nem tudom milyen anyaghoz milyen maró való. És mivel elsejével kezdek van rá 5 napom felépíteni az önbizalmam, szerencsére a cégnl a vén rókákkal is beszélgettem addig is minden műszak után segítenek majd ha bent maradok, ami persze hatalmas segítség, de én addig is szeretnék tanúlni, ha bármilyen segítséget tudnátok nekem nyújtani hálás lennék érte.

Topi Dátum/Date: Péntek, 2015-10-02, 14:25 | Üzenet/Post # 8
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
dokkeer91, szia!

Nagyon régen dolgoztam gyártásban, annyira, hogy akkor még csak gyorsacél és forrasztott lapkás szerszámok voltak. Most már a bőség zavara van szerszám terén: HM, CBN stb., csak az a kérdés, hogy a gép melletti szekrényben ill. a raktárban milyen szerszám található. Ha van a cégednél technológus, vagy a technológus feladatát ellátó szaki, akkor a műhelyrajzzal együtt meg fogja adni a szerszámot is a forgácsolási paraméterekkel együtt. Ez lenne számodra az egyszerűbb eset. Ha csak egy rajzot kapsz és egy darab "vasat", akkor neked kell kitalálni minden mást. Egy tuti megoldás, hogy mindent alacsony forgácsolási sebességgel csinálsz, és abból baj nem lehet. Hobbicnc-s társaim biztos megerősítenek ebben, hogy ez itthon egy jól működő stratégia, hiszen elkészül a munka és a szerszámot sem vágjuk haza. "Éles termelési" helyzetben, ahol az idő is fontos, ez a stratégia nem biztos hogy működik. 
Ígérhetném, hogy küldök forgácsolási szakirodalmat, de az enyém elavult (lásd első sor). Nem is olyan rég, amikor gyártástechnológiából a szakdolgozatomat próbáltam megírni, akkor szembesültem ezzel a problémával. 
Mivel minden forgácsolószerszámot gyártó cég jól felfogott érdeke a saját termékeinek eladása, ezért minden lehetséges infót megad ezekről. A neten fellelhetőek ezek a táblázatok, de ha van konkrét márkanév, akkor ehhez forgalmazót is lehet találni, aki katalógus formájában elküldi  és ott lehet a gép mellett. Ilyenekre gondoltam Ha ismered az anyagot, akkor a tól-ig forg seb értékek közül az alsót biztosan használhatod, feltéve, hogy a géped is kibírja.

Remélem valamennyit segítettem.

Topi

daatno Dátum/Date: Hétfő, 2019-10-14, 07:09 | Üzenet/Post # 9
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 1
Sziasztok!

Szeretnék tőletek tanácsot kérni marógépekkel kapcsolatban. Nem vagyok szakmabeli, viszont időnként dolgozok alumíniummal, meg nyák lapok fúrására is szükségem lesz a közeljövőben. Ezért egy pontos és alacsony fordulatszámot is tudó fúró vagy akár marógépre lenne szükségem. Eddig kézi fúrót körkivágóval vagy fúrószárral használtam, és meg is lett a pontatlan eredménye. Alacsony fordulatot a körkivágás miatt szeretnék.

Eddig a következő gépeket találtam:
Sieg X0 vagy annak klónjai
Proxxon BFW 40/E és állvány
Ezek még nem húzósan drágák, viszont a Proxxon min fordulata 900, ami nekem magas, egyesek túlzott melegedésről is írnak. Ráadásul a leadott teljesítmény 150W körül van mindkettőnél, tudtommal.

Ezek után következnek a mini vertikális marógépek, amik szintén 150W-os leadott teljesítménytől indulnak. Itt már akár 100-as fordulatig le lehet menni, és én ki is egyeznék velük. Viszont nevetségesen sokba fájnak. A runoutról pedig nem írnak ezeknél a gépeknél, gondolom nem büszkék rá.

Felmerül bennem, hogy csak én vagyok ügyetlen, tájékozatlan? Vagy tényleg a Proxxon marómotorja az egyetlen "hobbi" opció, a teljesítményt(hogy pl acélban dolgozok) pedig lehet elfelejteni?

Fórum » HOBBYCNC » HOBBYCNC szerszámok » Marók/fúrók
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2023