|
MACH3
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2010-12-29, 21:12 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
. . Az egyik legelterjedtebb, viszonylag olcsó Windows alapokon futó CNC vezérlő szoftver. |
|
| |
Béni |
Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 14:37 | Üzenet/Post # 181 |
 Fontos tag
Üzenetek/Posts: 659
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Készítettem egy leírást a Mach3 Brain szerkesztésről. Példákkal együtt letölthető:
http://benishare.weebly.com/mach3-brain.html
http://dotg.weebly.com/ http://benishare.weebly.com/ |
|
| |
tweakie |
Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 17:08 | Üzenet/Post # 182 |
 alapvető tag
Üzenetek/Posts: 1050
Hírnév/Fame: 5
Szép munka Beni.
Tweakie.
Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm. |
|
| |
Béni |
Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 17:26 | Üzenet/Post # 183 |
 Fontos tag
tweakie, köszönöm!
|
| |
Tapti |
Dátum/Date: Szombat, 2014-05-10, 07:07 | Üzenet/Post # 184 |
 kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 22
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Idézet KisKZ (  ) "..Ha alapból Exact stop üzemben van a Mach, így egy kis értékű gyorsulás nagyon visszafogja a gépet.Másik lehetséges ok ha a Mach nem olvas eléggé előre. Jártam már hasonlóan, ha jól emlékszem a Mach alapbeállítása 20, ezt 200-ra növelve látványosan gyorsult a gép a részletes megmunkálásoknál.
Az első körben ArtCam topikban, majd azt a Vezérlőszoftver problémákhoz áthelyezett általam említett probléma taglalására sok megoldási lehetőség mutatkozott. De látom, hogy itt volt hasonló dolog tárgyalva. Miután végigolvastam ezt a pár oldalt arra jutottam, hogy én is elvégzem az idézetben szereplő változtatásokat, valamint szintén ezen oldalakon tárgyaltak alapján a képernyővédőt kikapcsoltam és nem porszívózzuk a forgácsot, munka közben marad az ecset és a kefe, az csak nem zavar be. |
|
| |
Béni |
Dátum/Date: Szombat, 2014-05-10, 07:20 | Üzenet/Post # 185 |
 Fontos tag
Idézet Tapti (  ) munka közben marad az ecset és a kefe, az csak nem zavar be. A keféléssel is vigyázni kell, mert ... sztatikus feltöltődést is okozhat ...
|
| |
Dress |
Dátum/Date: Szerda, 2014-10-08, 13:35 | Üzenet/Post # 186 |
 nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 14
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Vettem egy jó kis "lézerkeresztet". Már fel is aplikáltam a gépre, pazar. Raktam egy nyomógombot a Mach3 felületre, nekem tetszik. Próbálok Írni hozzá egy scriptet, na ez nem sikerül. Ebben kérnék egy kis segítséget. Azt szeretném, ha ráállok a munkadarab sarkára és ezt szeretném 0-pontnak, csak meg kelljen nyomni ezt a "nyomógombot" és a gép szépen ráállítja a főorsót, lenullázza az X és Y.
Most itt tartok:
Xmove = -36.5 'X távolság Ymove = -25.0 'Y távolság
Code "G91 G0 X" &Xmove & "Y" &Ymove 'While IsMoving () 'Wend Code "G90 M9" DoOEMButton (1008) 'X null DoOEMButton (1009) 'Y null
Ha a While és a Wend sorok benne vannak lefagy az egész gép.
(Ne bántsatok, még sose írtam scriptet. :-)
Ja, elindul a gép, szépen el is megy a helyére, csak nem nulláz. Ez a problémám.
üdv: Dress |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Csütörtök, 2015-02-26, 11:31 | Üzenet/Post # 187 |
ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 62
Sziasztok! Lenne egy Mach3-as kérdésem, hátha valaki tudja rá a választ.. Tesztelem a TB6600-as 3 tengelyes vezérlőmet (3axis 5A), egyenlőre az asztalon, motorokkal és laptoppal. Szépen megy is, egyenletesen és simán futnak a motorok, konkrét g-kódot futtatva csinálja rendesen a "marást". Ami a gondom lenne, az az hogy beállítottam a bemeneti PIN-eket, jelzi is a Mach3 hogy épp melyik tengely kerül végállásba, illetve alaphelyzetbe, de ha csinálok egy gépi 0-ra futást akkor az adott motort nem állítja le, pedig kijelzi hogy véghelyzetbe ért. A PIN-ekkel tudok játszani hogy melyik kapcson mi legyen, de eddig még nem tudtam rávenni hogy leálljon ha kell. Az Estop-ot is jelzi, de nem áll meg. De valamelyik végállásra meg megáll, villog a Reset. Valami beállítási hiba lesz, de még nem jöttem rá mi lehet.. Köszi az esetleges tippeket! Üdv. |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 06:28 | Üzenet/Post # 188 |
alapkő
Üzenetek/Posts: 1267
Idézet kobee (  ) Lenne egy Mach3-as kérdésem, Légyszi tedd fel a Mach3Mill.xml filét abból sok minden kiderül.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-02-27, 06:33 |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 11:31 | Üzenet/Post # 189 |
ismerkedő tag
oké, este lesz rá lehetőségem, ha addig nem tudom megoldani, felteszem. Még a tengelybeállításokkal szüttyögök kicsit aztán meglátom. Most már bármelyik (X,Y,Z) alaphelyzet-kapcsolót megnyomva megáll munka közben és villog a Reset. De gépi 0-ra futásnál még nem áll meg, hiába éri el az alaphelyzet kapcsolókat. Egyenlőre... Üdv. -Z- |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 16:26 | Üzenet/Post # 190 |
alapkő
Idézet kobee (  ) De gépi 0-ra futásnál még nem áll meg, hiába éri el az Ha nyomkodod kézzel a refpont kapcsolókat ez a sárgával jelölt M2-M3 Home villog? Ez a Diagnosztics fül alatt van. Valahogy így kéne kinéznie. (nekem csak refpont kapcsoló van)
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-02-27, 16:29 |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 18:43 | Üzenet/Post # 191 |
ismerkedő tag
Nekem is jelzi most ha a refpont-kapcsolókat nyomkodom. Az X-refpontot állítottam X mínuszra, és így tovább az Y és Z-nél. Így Xnél villog az X-home és X-limit, és így az Y-nál és Z-nél is. Azaz a Refpont ugyanaz mint a mínusz végállás. Most már meló közben bármelyik megnyomásánál megáll, villog a Reset, és azt kilőve folytatható a munka. Estopnál is megáll, jelzi is. De gépi 0-ra még mindig nem áll. Kettőt egyenként megnyomva nem áll le egyik motor sem, a harmadiknál meg mind megáll és villog a Reset. Azt még hozzátenném, hogy ki akartam próbálni magasabb feszültséggel, mivel a leírásában az van hogy 12-48V-ig lehet rá tápfeszt rakni. Gondoltam én 40V-al kipróbálom, de ettől úgy elfüstölt a végfok hogy ihaj.. Szerencsére egyik végfok cseréje 2700Ft-ért megoldotta a dolgot, detalán lett valami maradandó károsodása? Most már kibékültem a 24V-al, az a másik gépnél bevált.. Amúgy a másik gépem H2-es profilját raktam rá, és módosítottam amit írt a leírása az újnak. Most nincs több ötletem. Elküldök egy korábbi beállítást, azóta állítottam a bemeneti Pin-eken, de mindih nem jó.. Köszi ha esetleg van valami tipped! Üdv. -Z-
|
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:29 | Üzenet/Post # 192 |
alapkő
Idézet kobee (  ) De gépi 0-ra még mindig nem áll. Nézd meg a mellékelt képet, és próbáld ki hogy azonos(X-:X+:és Xref) 1pinre kösd. Vagy ha 1 van csak
Úgy látom keresztbe kötötted őket. Ez a te .xml -ben van.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-02-27, 21:36 |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:45 | Üzenet/Post # 193 |
ismerkedő tag
Na, Zolibá! Kicseréltem a vezérlőt egy másikra, mivel kettőt vettem, de az is azt csinálja. Tehát nem sérült meg, így visszaraktam az előzőt. Tehát amit csinál, még 1x: Alaphelyzet kapcsolók leállítják munka közben, X, Y és Z is, és villog utána a Reset. Gépi 0-ra állásnál ha X-et vagy Z-t nyomok, -mintha elérte volna a Home-ot, nem csinál semmit, megy tovább. Viszont Y-nál meg mindhárom motort leállítja. Az Estop működik, bár nem úgy mint a H2-es vezérlőnél volt. Ott sorba kötöttem a 3 vég-szenzorral, így azokat is Estopnak érzékelte. Ennél viszont amíg be van nyomva a vég-kapcsoló, mintha kiment volna a végéig, addig nem lehet a Resetet törölni. Vagyis így nem tudnék lemenni róla csak kézzel tekerve. A tengelyeket is belőttem, forgásirányt és Home-helyeket tekintve, mintha a gépen lenne, mindet úgy állítottam be. A Dro-ban is jó irányba számol.. Most csak ennyire mentem..  Hozzáadva (2015-02-27, 21:42) --------------------------------------------- Úgy kötöttem, hogy az XHome és X- egy pin-en van. Ugyanígy az Y és Z-nél. A felső végállások meg az Estop-al vannak sorba kötve.. Xref kapcsolóm nincs, csak a végállások. 3 Pin a 3 Home-nak, egy meg a 3 vég+Estop-nak. A másik gépemen H2-es vezérlővel így műxik. Hozzáadva (2015-02-27, 21:45) --------------------------------------------- És van kis eltérés a vezérlőhöz kapott papír, és egy netről letöltött leírás között. Más-más az input-pinek kiosztása. Ha a kapott rajz szerint kötöm be, akkor össze vannak keveredve a kapcsolók. Azt csináltam hogy megnéztem a Mach3 melyiket látja X-nek Y-nak és Z-nek, és úgy kötöttem rá a kapcsolókat. Az Estopra is igaz ez. |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:48 | Üzenet/Post # 194 |
alapkő
Idézet kobee (  ) Kicseréltem a vezérlőt egy másikra, mivel kettőt vettem, de az is azt csinálja. Ez nem a vezérlő hibája,rosszul vannak a pinek párosítva, ha jó az .xml amit küldtél Az X++=13-as de az X- és az X home az 12-es pin. Én ezt sejtem a hiba forrásának. Ez a szabvány bekötése a párhuzamos portnak Tehát te a 10,11,12,13,és a 15-ös pinnel gazdálkodhatsz, csak ezek a bemeneteid.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-02-27, 21:55 |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:50 | Üzenet/Post # 195 |
ismerkedő tag
Azt hiszem holnap fogom csak megpróbálni az előző tippet, amit köszönök is! Addig is alszom rá 1et.. További minden jót! Üdv. -Z- |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:54 | Üzenet/Post # 196 |
alapkő
Idézet kobee (  ) holnap fogom csak megpróbálni Használsz valamilyen csatolót is a sz.gép és a vezérlő közt? Szia. |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Péntek, 2015-02-27, 21:58 | Üzenet/Post # 197 |
ismerkedő tag
Na ezt még gyorsan megnéztem.. Az X++ nak másnak is kell lennie mint az X- és Xhomenek, nem? Akkor tudja megkülönböztetni az alaphelyzetet a véghelyzettől. Legalábbis H2-nél így ment ez. De még átnézem párszor, köszi szépen! Amit küldtem xml-t, az még az előző beállítás szerinti, ahol ugyanígy nem ment a gépi 0-ra állás. Most is ez van, csak átrendeztem a pin-eket, és szintén nem áll 0-ra.. Node most mennem kell.. Holnap visszatérek.. Jó éjt!Hozzáadva (2015-02-27, 21:58) --------------------------------------------- ja, igen, van egy UC100 is közötte, amit sztem jól megy.. no mentem....  |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Szombat, 2015-02-28, 05:20 | Üzenet/Post # 198 |
alapkő
Idézet kobee (  ) igen, van egy UC100 is közötte, amit sztem jól megy. Ezzel az USB-s eszközzel nincs tapasztalatom,nem ismerem, én a hagyományos LPT-t feltételeztem. |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Szombat, 2015-02-28, 06:14 | Üzenet/Post # 199 |
ismerkedő tag
Ez lényegében egy LPT-csatlakozóba épített elektronika, sima USB-ből csinál LPT-t. A másik gépemen is az van, azóta megy normálisan és zajmentesen. Amikor felraktam rá, akkor tudtam gyorsítani is rajta, 3000-el is tud marni ha kell. Van neki 1sec. pufferje is, és megszünteti a számítógép felől jövő zavaró jeleket, átveszi a számolást a laptoptól. Én úgy vagyok vele hogy ez alapból kell.. Tud menni 25, 50, és 100 kHz-en is, függetlenül attól hogy mi van beállítva a port and pins menüben. Van egy feltelepülő pluginja, ami megjelenik fent a menük közt. A gépem most 50 kHz-en megy, simán futnak a motorok. Csak hát ez a kis gond akadt. A másik gépen a H2-es vezérlőhöz a Magi István féle beállítást használtam a bemenetekhez. Ott megy rendesen.. No, csak így hirtelen írtam pár szót róla.. Ezután fogok még csak foglalkozni vele.. További szép napot!  Hozzáadva (2015-02-28, 06:14) --------------------------------------------- Ja, és az LPT-pineket ugyanúgy kell beállítani mint sima LPT esetén. |
|
| |
kobee |
Dátum/Date: Szombat, 2015-02-28, 10:27 | Üzenet/Post # 200 |
ismerkedő tag
Na mostanra sikerült beállítanom nagggyából.. Mindhárom alaphelyzet-kapcsoló leállítja ha belefut, és jelzi is a Mach3. A véghelyzet-kapcsolók külön, pin-t kaptak, és az is leállítja ha kell, jelzi is a Mach. Az Estop megint másik pin-en van, ami szintén működik és leállítja. Így mind az 5 pin fel van használva. Mellékelem azért az ábrát és a profilt..  Hozzáadva (2015-02-28, 08:46) --------------------------------------------- -már csak a gépi nullát nem akarja érzékelni.. Hozzáadva (2015-02-28, 10:27) --------------------------------------------- Zolibá, az általános segítségkérés-rovatba tettem a folytatást, hátha ott többen látják.. Köszönöm a tippeket! Amit tudtam beállítottam, érzékel mindent, le is áll véghelyzetekben, csak a gépi 0-t nem akarja. De a többi a másik helyen van.. Üdv.
|
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2022 | | |
 | |  |
|
|