Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 9 / 9«12789
A fórum moderátora: KisKZ, Sir-Nyeteg, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
EMC vezérlő szoftver/EMC controller software
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2011-09-24, 09:49 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Az EMC kotroller szoftver témában minden ami érdekes.
Everything about EMC controller software
 
csiki Dátum/Date: Kedd, 2014-04-22, 10:51 | Üzenet/Post # 161
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 369
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
http://linuxakademia.com/aktualis#
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2014-07-26, 13:58 | Üzenet/Post # 162
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok.
Segítségeteket kérem az alábi hibaüzenet megfejtéséhez.

Nem tapasztalok semmiféle müködési zavart, de idegesít hogy előbukkan idönként,
és nem tudom hogy mit akar. A google zöldségeket fordit, nem is értem.
A felsőt még kapisgálom, de azalsót azt nem értem.
Az EMC2  követte el ezt a hibaüzenetet.
Csatolások/Attachments: 8316132.png(20Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2014-07-26, 14:00
 
elektron Dátum/Date: Szombat, 2014-07-26, 14:05 | Üzenet/Post # 163
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 229
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Valami időzítési probléma van, az időjel késlekedik, lehet valami más program miatt ?
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2014-07-26, 17:46 | Üzenet/Post # 164
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet elektron ()
lehet valami más program miatt ?
Köszi a válaszod, tudtommal semmi más nem fut, legalább is én nem futtatok.
Sőt minden képnéző, lejátszó, mail, net progit leírtottam a gépről.
De hogy a Linux mit futtat,  azt nem lehet tudni.
 
zasti Dátum/Date: Szombat, 2014-07-26, 22:12 | Üzenet/Post # 165
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Zolibá
Szia

Ide beírni a
Idézet Zolibá ()
De hogy a Linux mit futtat, azt nem lehet tudni.
De lehet.
Ez nem  "windóz" kérem.

Nem szükséges linux alatt leírtani semmit.
"Nem illik egy működő alaprendszerbe turkálni, mert összefüggések vannak."

Alkalmas gép kell hozzá ez igaz, és jól be kell konfigurálni.

Első tehendő a hibajelenség megszüntetése felé:
Előről kezdeni a konfigurálást!

Jitter tesztet lefuttatni,(leterhelt géppel  jó sokáig) és a "Latency test result" hoz annak megfelelően beírni az időzítés értéket. Picit lehet többet(vagyis nálam ez bevált, és jöhet az atom villanás akkor sem lessz ilyen "váratlan valós idejű időzítéses" üzenet.
Ha lehet adni kell neki picit nagyobb időszeletet, pár uS el ((a sebesség kárára))
Ha a gép jó, időzítés elfogadható érték alatt marad,és nem hazudunk a linuxcnc-nek sem róla, a hiba megszűnik.
LINUXCNC és a LATENCY TEST nem futthat egyszerre!!!!!
A wizzard és a Latency test viszont bármikor.

Érdekelne a Latency tesztről mondjuk félórás tesztről egy kép.

Mert ha10-20uS akkor okés felette is elmegy de 50uS feletti az érték, akkor lehet tovább keresgélni,mert bármi lehet. és akkor kell a dmesg-t futtatni, drivereket átírni- letiltani, procit erőszakolni, video drivert tiltani, ramokat pároztatni,  biost, bootloadert stb macerálni. addig nem.
Ha 100uS feletti akkor egyértelműen alkalmatlan.Nem biztos hogy rossz, de nem lesz egyszerű dolgod.Pláne hogy nem is vagy linuxos.
Nálam ilyenkor bevett szokás, kiveszek a fiókból egy másik alaplapot, mert túl sok éjszakám ment rá a ilyen hibák foldozgatására, és néha nem is sikerült.

Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2014-07-27, 06:59 | Üzenet/Post # 166
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Fiuk köszi a segítséget, a videókártya cseréje óta nem jelentkezett a hibaüzennet.
Az ATI Radeont kicseréltem egy no mame-re, és azóta még nem jött elő.
Igaz galibát eddig sem okozott, csak zavart hogy megjelent az üzenet.Ez egy gyári Dell gép,
nem egy izomkolosszus, de nagyon szépen viszi a marógépemet, sokkal szebben mint a Mach3. hello
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2014-07-27, 09:12 | Üzenet/Post # 167
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Zolibá
Idézet Zolibá ()
Az ATI Radeont kicseréltem ....
Előfordult sokaknak ugyan ez a probléma, nálam viszont az N vidiás lett kicserélve Ati chip-esre, és szépen ketyeg a gép vele.
Egyébként nem a kártyával van a hiba, hanem a gyártójával, aki nem adja ki a driver forráskódját, a linux közösségnek,
és normális illesztőt sem tud kiadni a saját hardweréhez.
Nem csak a linuxcnc nem megy vele, néha még egy sima alaprendszer is behal a "gyári drivertől"
már egy jó pár ati-t kipróbáltam linuxon.

No de vissza a témához.:

ha nem szereti az ati kártyát az összeállításod, elég linuxban csak a "Harmadik féltől származó driver"ek közül az Videókártyáét letiltani,(ha közöttük van egyálgtalán) és a vesát használni, ugyan az mint egy kártya csere.
ez UI felületről is megtehető egeres módszerrel,

Egyébként nem értem a kártya csere okát?
Tessék valamit írni nekünk bővebben,az előzményekről.
Hogy derítetted ki a hibás hardwer?
Miket próbáltál meg(ki)?
hátha másnál is megoldaná ez a problémát.
Hagy okuljon a történtekből.
Internetről jött az ötlet? ((("Ha Ati van benne akkor biztos az a hiba)"))      mellesleg 17uS nálam ati chippel, és semmi az égvilágon nincs lefaragva az eredeti rendszerből.
Hasraütés szerű  kártya csere?
Esetleg annyira rossz értéket dobott a teszt hogy nem is gondolkodtál, rögtön cserélve lett?
Lett futtatva a Latency test?
Mennyi volt a latency teszt eredménye az ati kártyával?

Régebben itt szokás volt leírni a működő gépkonfigurációját, mert ez egy örök kérdés.
Ha valaki idetéved legalább találjon valami hasznosat is ebben a topikban,
ennyit segíthetünk azoknak akik még csak most kezdenék.

Akkor is jön a hibaüzenet, ha pár nanosec-el fut túl a beállított értéknél, 
PL ha  15uS van neki beállítva(ami elég ritka gép) de mondjuk a Latency
teszt szerint 20uS be bőven beleférne, akkor az egy kiváló gép,
függetlenül attól hogy akkor is dobja a hibát.

Általában a jitter-teszt eredményét szokás a linuxcnc-ben beírni, és nem a beírt értékhez cserélgetni a hardwereket.
Átírni szerintem könyebb.
Ha van másik kártyád, és ez megoldotta a problémád akkor jó, feltéve ha ez hibaüzenet okozója.

Ez valami új összeállítású gép?

Idézet Zolibá ()
egy no mame-re,
Zolibá ,milyen az a no name  video-kártya?
azokon szokott lenni egy "nem -"noname"" chip integrálva.

Üdv Zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2014-07-27, 10:14 | Üzenet/Post # 168
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet zasti ()
Harmadik féltől származó driver"ek közül az Videókártyáét letiltani,
Ennyire nem értek a Linuxhoz.
Idézet zasti ()
Hasraütés szerű kártya csere
Igen, mert nagyon rossz volt a teszt eredménye(180000) ha az egeret megmozdítottam, ha nem 5000alatti volt
Ez már az cserélt kártya eredénye, 30000 írtam az .ini-be, de 15000-től nincs hibaüzenet. Valami N Vidia utángyártás.
Kézzel szerkesztem a .ini filét, mert a wizard mindig elrontja a már jól müködő beállításokat.
Idézet zasti ()
Ez valami új összeállítású gép?
Ezt csak azért próbáltam ki hogy a leendő HP t5000-es őklömnyi mini pc-n majd tudjam konfigurálni a COOLCNC-t
ami szintén az EMC-t használja .Nincs benne vinyó, csak 128mega ata flash memória. A CoolCnc-t úgy reklámozták hogy régi elevult gépen is kifogástalanul müködik, és tényleg negy a HP t5000-en. 118 megát foglal a 128 megás flash -on
Csak az nagyon mezeien van készítve fix cnc gépekre, nincs is benne wizard.  Semmi infóm nincs magyarul a konfigurárláshoz. Teljesen hangtalan, semmi meleg, semmi ventillátorzaj. Sajna nem beszélem az angolt, valamikor a mult században csak oroszul tanítottak.
Már sikerült a tengelyeket mozgásra bírnom, de nem találom hogy hol tárolja a lefutó élre való konfigurálást, mert nagyon darabossan mennek
a tengelyek, a hall-ban nincs, vagy csak én nem találtam. Az Ubuntu 10.04-esen is ha a lefutó él(invert) nincs bejelölve, az is darabosan megy.
Ezt csak kihívásból próbálom, tetszik ez a kis mini pc.
Köszi hogy foglalkozol a problémámmal, a környékemen senki nem foglalkozik a Linux cnc-vel, írtóznak tőle, mármint a Linuxtól.
Csatolások/Attachments: 0383722.png(73Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2014-07-27, 10:51
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2014-07-27, 14:59 | Üzenet/Post # 169
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Zolibá
Idézet Zolibá ()
Kézzel szerkesztem a .ini filét, mert a wizard mindig elrontja a már jól müködő beállításokat.
Nem jó az ini azon részét kézzel piszkálni, mert még furább üzeneteket is dobbhat.(nekem volt már olyan, hogy a Z tengelyem, ment pár mm és mindig error-ra futott, mert átszerkesztettem pár sort, és párat viszont nem .
Erre van egy megoldás. Csinálni kell egy hangoló konfigurációt valami xy néven,  amit csak  wizzardal szerkesztesz.
Ott kényelmesen grafikus felületen, be lehet neki adni amit szeretnél, ha kész mented. Utánna kikeresed az xy ini-jében a megfelelő szekciót, és egyben átmásolod a rendes konfigod, inijébe(előtte ugye nem árt egy mentés.)
Ez bármelyik konfigurációs file-al működik, és nem rontja el a wizzard a működőt.

Idézet Zolibá ()
Már sikerült a tengelyeket mozgásra bírnom, de nem találom hogy hol tárolja a lefutó élre való konfigurálást, mert nagyon darabossan mennek

usr/locale/etc/emc2/configs vagy sample-configs attól függ mit töltöt be.
Ini-ben keresd az összes paramétert ami szerkeszthető.  A hal file-ban pedig a pin kiosztást lehet módosítani.
Érdemes saját konfigurációt kreálni a már meglevőkből kilesve, és az iniben a saját hal-t definiálni.
Alap esetben (azt hiszem) valami standard pinout.hal vagy ilyesmi névű tölltődik be.kivétel a példa konfigoknál, ott láttam mindegyiknek saját elnevezésűt,
de ez csak dereng. nem ma játszottam a programmal.
Lényegében a szerkezete olyan mint a mostani linuxcnc nek,.  a hal konfigurálás még eddig nem próbáltam.
Volt vagyis még a mai napig megvan egy p4 laptopon, de soha nem használtam gép mozgatásra. Az LPT -n viszont szépen jönnek a jelek.

Engem bosszantott maga a puppy linux butasága, néha nem indult el az X, volt hogy nem érzékelt semmilyen billentyűzetet a gépen stb stb.
jut eszembe még az is:
Ha usb drive ról akarsz betölteni ngc kódot, azt az mnt/sda1    sda2 stb mappába betallózva lehet.
Ezt csak azért írom le mert amikor anno tesztelgettem ismerkedtem a programmal, a guta ütött meg mire rájöttem hogy nem ott van ahol keresem.

Idézet Zolibá ()
....Az Ubuntu 10.04-esen is ha a lefutó él(invert) nincs bejelölve,.....
Mi lenne ez a lefutó él rendes nevén? Mee kicsit zavaros így, ilyennel ÉN még nem talákoztam eddig.
a gyorsításra gondolsz?
Invertálni a ki és bemenetek logikáját lehet.
-ezért zavaros ez nekem.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Vasárnap, 2014-07-27, 15:01
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2014-07-27, 15:56 | Üzenet/Post # 170
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet zasti ()
Mi lenne ez a lefutó él rendes nevén?
A mach3-ban így hívják, amikor 5V-ról a nullára esik a jelszint.

A pendrive hollétét 1 napig kerestem, tudom hogy az MNT-HOME-ban kell lennie, de ott nem találtam.
A precize puppy-ban legalább megmutatja hol található, a coolcnc az titkolja.
Csatolások/Attachments: 7972964.jpg(12Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2014-07-27, 16:05
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Kedd, 2014-07-29, 10:11 | Üzenet/Post # 171
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok kedves fórumtársak!

Azt szeretném kérdezni, hogy a LinuxCNC-ben be lehet e állítani azt valahol, hogy a képernyőn alap esetben a gépi nulla
a bal felső sarokban legyen? (Alapesetben ugye a képernyőn bal alsó sarokban van.)

Köszönöm előre is a választ!

Kellemes napot!

Közben kísérleteztem és azt hiszem rájöttem a probléma megoldására.

Mégpedig az, hogy a mozgástartományt át kell írni. Pl.: ha 100 mm a teljes mozgástartomány a Z tengelynek, akkor a table travel-be -99  to 1 értéket írok. 99 mm lefelé és 1mm felfelé a mozgástartomány. Ekkor alapesetben a bal felső sarokban lesz a gépi nulla referenciapont.


Az üzenetet módosította/Modified by Zoli_bácsi - Kedd, 2014-07-29, 18:29
 
Topi Dátum/Date: Péntek, 2016-10-07, 13:35 | Üzenet/Post # 172
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Az a jelenség történik a gépemen, hogy a maróprogram lefutásakor nem kapcsol ki a főorsó!
Kb. 10 marásból 5x így történik, teljesen random. Van amikor az F9 szorgalmas nyomogatásával le tudom állítani, van amikor nem, ez is véletlenszerű.
Először arra gondoltam, hogy beégett a relé, de csak 300W-ot kapcsolgatok!
Végeredményben nem tragédia, mert a dc főorsó kézi fordulatszámszabályozós, és ilyenkor letekerem nullára, és a következő marásnál (általában) nem felejtem el feltekerni, csak érdekelne, hogy találkoztatok-e ezzel a jelenséggel.
Szerintem ez szoftveres hiba.

Topi
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2016-10-07, 15:02 | Üzenet/Post # 173
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Topi ()
maróprogram lefutásakor nem kapcsol ki a főorsó!
Szia. Kézi műszerrel megtudod mérni a DB 25-ös LPT-n amelyik lábra konfiguráltad a motort. Lekapcsolás esetén megváltozik e a jelszint aktív HI-ről Lo-ra vagy fordítva, attól függ hogy jelölted be a konfigurálásnál az invert kockát.
Nálam a 16-os pinre van téve, és +5Volt  kapcsol, illetve 0 lekapcsolja.
Ha nem a tápot(+5Vvagy 3.3V), illetve nem nullát mérsz a pinen, felhúzó, illetve lehúzó 1kOhm-os ellenállással próbálhatod kijavítani a hibás jelszintet.

A 3.3 voltos újabb gépeknél fordul elő mert nagyon közel esik a hamis szinthez a 3.3Volt.
Csatolások/Attachments: 6193849.jpg(32Kb) · 7275058.jpg(10Kb)
 
Topi Dátum/Date: Hétfő, 2016-10-10, 18:11 | Üzenet/Post # 174
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia Zolibá!

Köszi a választ. Van egy okostelefon méretű oszcilloszkópom,
majd megmérem a jelet és utána okosabbak leszünk.

Topi
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2016-10-11, 17:42 | Üzenet/Post # 175
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Topi ()
okostelefon méretű oszcilloszkópom,
Egy mezei voltmérő is megteszi, a relépanel bemenő 2 vezetékén.
Vagy ha lekötöd a relépanel 2 vezérlő vezetékét és a helyére 4-5 voltot adsz polaritáshelyesen pár 100 Ohmon keresztül,
kell tudnod működtetni a motort.
 
vamosirichard Dátum/Date: Szerda, 2016-10-26, 17:50 | Üzenet/Post # 176
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 11
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Kedves Tagok!
 
 Van egy emberke ki abszolút nem ért a Linux-hoz. Telepíteni tud egy cd -ről ennyi. smile Szóval van valakinek egy olyan
telepítő cd je amiben  működik ez a vezérlő program legfrissebb verziója? Iso kat mindegyiket kipróbáltam amik a neten vannak és egyikkel sem tudtam frissíteni.
  A legjobb az lenne ha valaki a működő rendszeréről csinálna egy telepítő lemezt és azt meg is osztaná, mert olyan kedves. smile
Nagyon köszönöm.
Üdv.
Ricsi.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2016-10-26, 19:48 | Üzenet/Post # 177
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet vamosirichard ()
Iso kat mindegyiket kipróbáltam amik a neten vannak és egyikkel sem tudtam frissíteni.
Szia.
Hát a Linux nem így működik. Ha feltelepítesz egy disztribúciót, és az működik  már magától tölti le a frissítéseket, nem kell keresgélned a neten.
Előre figyelmeztetlek a Linux nem Win, sokkal körülményesebben lehet használni , főleg a rajta levő a LinuxCNC-t.
Nem egy egyszerű menet az EMC2 konfigurálása, főleg ha nem értesz a számítástechnikához. De ha már minden jó akkor kapsz egy atombiztos
rendszert, nincs kék halál és mindenféle kiakadás.
Én a tiszta telepítést javaslom önállóan , win nélkül mert ha elmegy a kedved a Linuxtól nem fogod tudni a Wint visszaállítani,el sem fog indulni ha
leirtod  a linuxot róla.
Teljesen más partíció kell neki(ext2-ext4), nem is hallottam olyat hogy meglévő rendszerből csináljunk ISO-t, majd azt telepítsük. Ki fogja particionálni a HDD-t?
Sokkal egyszerűbb a bootolós  eredeti ISO Linuxot telepíteni, csak pár kérdésre kell válaszolni ráadásul magyarul és már fent is van.
http://www.linuxcnc.org/linuxcnc-2.7-wheezy.iso
Ez miért nem jó neked, tudtommal a LinuxCNC 2.7-es a legújabb cnc-s verzió. A hordozó Linux disztró az mellékes, úgy sem azért telepíted,
pedig érdemes megnézni mennyi progit telepített .
Lehet Win mellé is telepíteni, induláskor lehet választani melyik bootoljon be.
Alaposan gondold át, és az ISO-ról a telepítés nem nehéz.
Üdv:Zolibá


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2016-10-26, 19:59
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
Oldal 9 / 9«12789
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016