Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 8 / 9«126789»
A fórum moderátora: KisKZ, Sir-Nyeteg, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
EMC vezérlő szoftver/EMC controller software
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2011-09-24, 09:49 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Az EMC kotroller szoftver témában minden ami érdekes.
Everything about EMC controller software
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2014-02-20, 17:18 | Üzenet/Post # 141
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Topi
Szia
Alapból konfigban nincs benne, de ne a hal-ban keresd hanem az ini-ben.
Itt a leírás
Lap közepén az "[AXIS_] Section" környékén megtalálod.  (2.2.9)

..........................................

MAX_VELOCITY = 350
MAX_ACCELERATION = 2100 BACKLASH = 0.04 

MIN_LIMIT = -1000MAX_LIMIT = 1000 stb stb..Hogy működik-e, ne kérdezd, sosem próbáltam.

Üdv Zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Topi Dátum/Date: Szerda, 2014-02-26, 16:43 | Üzenet/Post # 142
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

A segítségeteket kérem két dologban:

1. Ma elindult a gépem!!!!!  Sikerült beállítanom a stepconfig-ban a beállítandókat, de a végálláskapcsolókra nem reagál a gép.
Olyan kapcsolókat készítettem, amelyek végállásra futásnál kapcsolnak BE. Tengelyenként a két darab kapcsoló egy-egy pólusát kötöttem össze,( tehát egy vezeték tengelyenként), ill. az összes kapcsoló másik pólusait közösítettem, így kaptam egy másik vezetéket. A csatolónkártyán limit1-től limit4-ig vannak  csatlakozások, ill. egy GND. ( A leírásban PIN10-13-ig írja a kiosztást.) Segítsetek, mit kell beállítanom a configban, ill. mit rontottam eddig el? Ja még annyi, hogy a limit4-re, tehát a PIN13-ra akarom bekötni az ESTOP kapcsolót, és a végálláskapcsolók kalibrálnák a tengelyek helyzetét.

2. Egy másik hibajelenség előjön, majd megszűnik: A Z tengely motorja néha produkál olyan jelenséget, hogy amikor mennie kell, akkor szépen megy, de csak EGYIK irányba!! Tehát amikor JOG módban működtetem a tengelyt, akkor bármelyik irány lenyomásánál (PgUp, PgDown) csak felfelé megy mindkét gombnál. Amikor program fut, akkor is csak felfelé hajlandó menni, pedig a programban lefelé menet is van. Kipróbáltam a stepconfig-ban is a tengelybeállítás tesztelésénél, ott is ez a jelenség (bármelyik /jobb-bal/nyíl lenyomásánál csak felfelé mozog)
Egész nap állítgattam a gépet, kétszer jött elő, és kétszer szűnt meg magától ez a jelenség, de most megint nem jó.
Biztos valami kötési hiba lehet, de mivel ez egy elég jellegzetes jelenség, lehet, hogy valamelyikőtök már találkozott vele, és akkor nem kell az összes csatlakozást átnéznem.

Köszönöm előre is a segítséget!

Topi


Az üzenetet módosította/Modified by Topi - Szerda, 2014-02-26, 16:46
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Szerda, 2014-02-26, 19:09 | Üzenet/Post # 143
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Topi, szia!

Nem lehet, hogy a kapcsolókat - ÉS - kapcsolatba kötötted így? Mert ha igen, akkor tényleg nem fog reagálni. A végállásokat párhuzamosan kell bekötni, ha BE kapcsolásra kell reagálni, és sorba, ha KI kapcsolásra kell reagálni.

2.: A max base jitter értéket tedd feljebb picit, hátha segít. Azt gondolom még, az jöhet szóba, hogy lemarad a direkció. Milyen vezérlőd van?

Nincs low active-ra állítva a step, vagy a dir a Z tengelynél?


Az üzenetet módosította/Modified by Zoli_bácsi - Szerda, 2014-02-26, 19:13
 
Topi Dátum/Date: Szerda, 2014-02-26, 20:02 | Üzenet/Post # 144
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zoli_bácsi, szia!

Mielőtt bejöttem a műhelyből megnéztem a bekötéseket és párhuzamosan vannak kötve, tehát ez legalább jó.

Most,hogy nézem az írásodat azon gondolkodom, hogy a direkciónak lehet egy olyan értéke, ami LOW? ( Logikusan végiggondolva két állapota lehet a DIR-nek, és ha nincs kontakt valahol, akkor mindig csak egy irányba megy...) TB6600 vezérlőm van: szerinted a vezérlő után, vagy előtte veszett el a jel?

A végállásoknál a hiba ott lehet, hogy a stepconfig-ban a parport setup-ban a sok lehetőség közül nem tudom, hogy melyiket kell kiválasztani.

Topi
 
elektron Dátum/Date: Szerda, 2014-02-26, 21:20 | Üzenet/Post # 145
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Nekem is csinált ilyet, hogy egy irányba ment, ha a Step jel fordítva volt, mint ahogy kellett volna az lehet oka pl.
 
Topi Dátum/Date: Csütörtök, 2014-02-27, 08:05 | Üzenet/Post # 146
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
elektron, szia!

Ahogy kettővel feljebb írtam, szinte biztos, hogy érintkezési hiba lehet, mivel csak a Z tengelyen jelentkezik a dolog, és ott sem mindig.
Az elektronikához még mindig nem értek, csak logikailag "okoskodtam ki" azt, hogy a DIR jel mivel digitális, tehát kétállapotú, így a "nincs jel" állapot is meghatároz (meg kell hogy határozzon!) egy irányt, tehát az LPT csatolóból a Z vezérlőbe bemenő vezetéknél lehet a hiba. Megint csak okoskodás, de a vezérlőből a motor  felé már nincs ilyen DIR jel, ott csak a fázisok vannak.

Más.. Továbbra is kérdezem, hogy a parport setup-ban szerintetek mit állítsak be a végálláskapcsolókhoz?? (#142 hozzászólás)

Topi
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Csütörtök, 2014-02-27, 22:33 | Üzenet/Post # 147
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Topi, helló!

Próbáld már meg a Z tengelyt (Step - Dir pin konfig) áttenni ideiglenesen az A tengelyre. Kíváncsi vagyok, ott is téveszti a dir-t?

X LIMIT, Y LIMIT, Z LIMIT.  Azt hiszem ez a nevük. Én egy pin-re (LPT bemenetre) teszem mindhárom tengelyt, mert végül is ha végállásra fut a gép, akkor tulajdonképpen mindegy, hogy melyik végállás kapcsolt. (mivel végállásra futott a gép és megállt.) Szóval egy pin-re teszem, annak a neve All limit. Ezt is lehet Low active-ra állítani. Ez azt jelenti, hogy két módon lehet végállást bekötni: Az egyik lehetőség, hogy mindegyik végállás sorba van kötve (mind ÉS kapcsolat) alapesetben minden kapcsoló zárt állapotú, és ha valamelyik nyit, akkor megszakad a jel út és megáll a gép.

A másik pedig az összes kapcsoló párhuzamosan van kötve és alapesetben nyitott. Végállás esetén zár, és ekkor van jel. Most nem tudom melyik - melyik beállításhoz tartozik a low active pipa.


Az üzenetet módosította/Modified by Zoli_bácsi - Csütörtök, 2014-02-27, 22:35
 
Topi Dátum/Date: Vasárnap, 2014-03-02, 22:55 | Üzenet/Post # 148
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zoli_bácsi, szia!

Áttettem az A tengelyre, és ott tökéletesen működik. Ezt nem értem...

A végállások pinjeit limit all-ra, vagy tengelyenkénti limitre, vagy limit+home-ra (referenciakapcsolóként is szeretném használni) állítottam, de semmi... Ha negálom a jelet a configban, akkor azt jelzi, hogy végálláson van az összes tengely. Milyen feszültséget kellene mérnem a limitkapcsoló két pólusa között?

Topi
 
elektron Dátum/Date: Hétfő, 2014-03-03, 01:11 | Üzenet/Post # 149
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Akár annak a pinje is lehet kontaktos, ami nem akar jó lenni.  Az ilyen biztonsági kapcsolókat úgy szokták megoldani, hogy záró állapot legyen a normál, vagy magas szint, pl. ha záró állapot van, akkor szétkapcsol tuti, ha nekimegy, de ha nyitó állapotban van , nem biztos, hogy átad,  ha kontaktos lesz pl. A magas feszültség szint meg azért jó alap állapotnak, hogy ha kimarad az áram az adott áramkörbe,  akkor is hibaként áll le, mert ha pl. alacsony szint lenne alap, ha a magas szint nincs is mert nem kapott áramot az az érzékelő, akkor nem is jelezne ha ilyen meghibásodás van és nekimegy széttör a gép valamit stb.

Hozzáadva (2014-03-03, 01:11)
---------------------------------------------
Az elektronkában az alapjelenségeket kell megérteni, ha az már világos, akkor igen sok minden józan paraszt ész logika szerint is kitalálható, ilyenek, az áram, feszültség, ellenállás, alkatrészek párnak a tulajdonságai, hogy viselkedik, ha kap valami feszültséget a két oldalára és hasonlók. Pár alapképlet sem baj ha fejben van, vagy legalább az arányok illetve ha valami nagyobb, akkor annak mi a következménye.

 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 17:54 | Üzenet/Post # 150
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, illetve tapasztalatot.

 http://www.ebay.com/itm....e7f5b0a

Adott a fenti linken található LPT illesztő. Ehhez a linuxcnc-ben a step jelet invertálni kell-e, vagy sem?

Ha nem invertálom, akkor a step kimenete alapesetben magas szinten van, ha
invertálom a step jelet a stepconfban, akkor a step jel alapestben
alacsony szintről indul.

Az MSD vezérlőket úgy szeretném bekötni, hogy a PLS-; DIR- ENA- lábakat GND-re kötöm, a PLS+; DIR+
lábakat meg az LPT illesztőre.

Köszönöm!
 
elektron Dátum/Date: Szerda, 2014-03-05, 00:57 | Üzenet/Post # 151
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Idézet Zoli_bácsi ()
MSD vezérlőket úgy szeretném bekötni, hogy a PLS-; DIR- ENA- lábakat GND-re kötöm, a PLS+; DIR+lábakat meg az LPT illesztőre.
Ebben az esetben invertálni kell, ha alapból magas a jel, mikor nincs invertálva.
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Szerda, 2014-03-05, 14:27 | Üzenet/Post # 152
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
elektron szia, sziasztok!

Kicsit kutakodtam a neten, és az ajánlott bekötés az MSD esetében az, PLS+; DIR+ ENA+ lábakat a +UT-re (5V) kötöm, és a PLS-; DIR-; ENA-; lábakra adom a jelet. Ebben az esetben egy az egyben használható az LPT kártya Alapesetben a linuxcnc-ben nincs invert pipa, az LPT kártyán a step kimenet high szintű.

Mellékletben csatoltam, hogy mire gondolok.

Helyes eme elgondolás?
Csatolások/Attachments: MSD_FGGETLEN_UT.pdf(129Kb)
 
elektron Dátum/Date: Szerda, 2014-03-05, 19:41 | Üzenet/Post # 153
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Jó az úgy igen.
 
Topi Dátum/Date: Csütörtök, 2014-03-06, 09:12 | Üzenet/Post # 154
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Sikerült megoldanom a végállások kérdését!

A magyar nyelvű manualt forgatom egyfolytában, ki van nyomtatva, összefűzve ott van a gép mellett. Nem hittem el, hogy nem sikerül, hiszen (szerintem) mindent úgy csináltam, ahogy kell... Egyszer csak feltűnt, hogy a leírás bizonyos ábrákra hivatkozik, amit nem találtam. Szerencsére a számítógépen (mármint a műhelyben, a cnc-t vezérlőn) az Ubuntuban "gyárilag" megvan az angol manual, és ebben megtaláltam a hiányzó két ábrát, ami a javasolt végállások bekötését mutatja. Itt találtam meg a felhúzó ellenállásokat, amit én nem raktam bele. (Ne tessék nevetni, már írtam egy párszor, hogy az elektronikához nem igazán értek, de lelkesen próbálkozom!!!). Mentségemre szóljon, hogy egyszer, még a tervezgetés fázisában szintén ráakadtam erre a kérdésre, de a kezdők logikájával elintéztem annyival, hogy ha mind párhuzamos, mind soros kapcsolóbekötésnél kell ez az ellenállás, akkor biztos beletették a bemenetbe. Ezek szerint nem... Mivel lelkes kezdőként PIC-el is foglalkozom (ha időm engedné), ezért az ott használt felhúzó ellenállásokból kerestem 3 db-ot, ezeket rákötöttem az LPT kártya egyik nem használt tengelyén lévő 5V-ra, és minden működik!!!

Most már a finomhangolás következik, természetesen ezzel kapcsolatban is vannak kérdéseim:





Ezek a beállításaim.
1. kérdés: Amikor még gép nélkül összeraktam az elektronikát és próbáltam beállítani, akkor zasti javasolta, hogy "sherline" módba állítsam az időzítést. Közben írtam a vezérlő forgalmazójának, ő azt válaszolta hogy a TB6560-as értékei (a linuxcnc honlapjáról) jó lesz a TB6600-hoz is.
Amit nem értek: a sherline értékei 20000 és 15000 ns, a 6560-as értékei meg 150000 ns. Ez tízszeres különbség, és mindkettővel működik. Mit jelent ez, és merre finomítsam a beállítást?

2. kérdés: Lehet hogy kapcsolódik az elsőhöz. A Z tengely 1.25 mm-es menetemelkedésű M8-as orsó görgős anyával. Gondoltam, hogy 1.25 mm menetemelkedéssel nem lesz villámgyors, de az 5mm/sec. azért elég lassú! Amit végképp nem értek, hogy miért csak 800Hz a frekvenciája, amikor a másik tengelyeké ötszörös nagyságú?? (6mm/sec.-nál már lépést téveszt).

Egyelőre ennyi kérdés...

Topi
Csatolások/Attachments: 9871244.jpg(342Kb) · 0562880.jpg(312Kb) · 2591026.jpg(307Kb) · 4309852.jpg(293Kb)
 
elektron Dátum/Date: Hétfő, 2014-03-10, 19:52 | Üzenet/Post # 155
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Helyzet/Status: Offline
Neked azt a görgős anyát ki csinálta saját maga, hogy néz ki ? Nekem is olyan van, görgős anya pont azzal is kinlódok, mert nem jól lett megcsinálva és ahogy fut a görgő nagyon üt.
 
Topi Dátum/Date: Kedd, 2014-03-11, 14:21 | Üzenet/Post # 156
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
elektron, szia!

Én faragtam a görgős anyákat, M8-as menetes szárral oldottam meg a Z tengely mozgatását próbaképpen, (Itt megnézheted)  mert már nem volt pénzem másra. Az első két képen még csak ideiglenesen lett összeállítva, lemezzel hézagoltam ki a dőlését, a végén pedig belemartam a dőlést az alaplemezbe. Mivel görgőnként 2-2 csapágy van, Óccó kínai, ezért a 6-os anyákkal lehet kottyanás mentesen beállítani.
Eddig igaz, hogy csak próbamarásokat csináltam, állítgattam a gépet, de jól működik, csak az előző hozzzászólásban leírt hibát produkálja.

Az mit jelent, hogy a görgő üt?

Topi


Az üzenetet módosította/Modified by Topi - Kedd, 2014-03-11, 14:29
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Kedd, 2014-03-11, 17:07 | Üzenet/Post # 157
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Topi, szia!

Valamit nem értek. Miért 60mm/ kör van beállítva a menetemelkedésnél X;Y tengelyen? Nem létezik, hogy 60 mm emelkedésű orsód van.
 
Topi Dátum/Date: Kedd, 2014-03-11, 20:35 | Üzenet/Post # 158
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zoli_bácsi, szia!

A két tengelyen fogazott szíj hajtás van. Optibelt Omega 5M. 12 fogú a kerék, ez szorozva az 5mm-es modullal, az 60 mm. Az Y-on mértem pontosságot, 1 méterre küldtem el a szánt, 1002 mm-t mértem. Egyelőre ez jó nekem.

Van valami tipped, hogy miért ilyen kicsi a Z frekvenciája? Már arra is gondoltam, hogy a pc késleltetési tesztjéből eredő biztonságos max. frekit osztja a progi három részre, hiszen ha egyszerre megy minden tengely, akkor mindet ki kell tudnia szolgálni a vezérlésnek, és lehet hogy az utolsó tengelynek ennyi jutott??

Topi
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Szerda, 2014-03-12, 11:53 | Üzenet/Post # 159
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Topi, szia.

Ha viszont csak két tengely megy, akkor sem gyorsabb? Próbáld meg a StepConf Basic menüben a Step Time; Step Scale; Direction Hold; Direction Setup értéket csökkenteni, valamint a jittert is a felére csökkenteni. Nőni fog a léptetési freki. Persze tesztelni kell, nehogy tévesszen. (Túl kicsi legyen a jitter) Én kipróbáltam, persze nyomaték már nem volt:

800-as mikrostep, 8mm orsóemelkedés 1:2 motor:orsó áttétellel. Ez 200step/mm. A teteje 12000mm/min. (úgy fütyül a motor, mint egy piezo smile )
 
Topi Dátum/Date: Szerda, 2014-03-12, 20:14 | Üzenet/Post # 160
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zoli_bácsi, szia!


Idézet
Ha viszont csak két tengely megy, akkor sem gyorsabb?

Ezt a kérdést nem értem teljesen. Az X és az Y megy rendesen, a képeken látható értékekkel. Amikor g-kódot olvasva dolgozik a gép, akkor ha a Z-nek is működnie kell, akkor a többi tengely "hozzálassul", hiszen ez az interpoláció lényege. Erről is kérdeztem fentebb, csak nem kaptam választ, hogy zasti a sherline módot javasolta kezdő beállításnak, (működött is ezekkel az értékekkel), a forgalmazó, mivel jobb ötlete nem volt a TB6560-as vezérlő fent látható adatait javasolta. Amit nem értek az az, hogy az értékek között 8X-os különbség van, és mindkettővel működik!! Merre induljak el a finomhangolásban?? Arra, amit fent írtál?

Topi
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
Oldal 8 / 9«126789»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016