|
EMC vezérlő szoftver/EMC controller software
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szombat, 2011-09-24, 09:49 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
Az EMC kotroller szoftver témában minden ami érdekes. Everything about EMC controller software |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Szerda, 2013-11-13, 14:51 | Üzenet/Post # 101 |
 Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Topi, Szega Idézet Topi (  ) 8000 az 800ezer volt,
Haaaa Most nézem benéztem !!!
Idézet Topi (  ) Egy kérdés: A késleltetési teszt eredményeiből lehet számolni a léptetőmotor maximális lépésszámát? Neked ebből nem kell számolnod semmit. A wizardba beírod a programnak, és majd abból ő kiszámolja neked
In the life everything is moving. Like Me. "Down the slope." |
|
| |
pisti73 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 11:03 | Üzenet/Post # 102 |
 ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
zasti,
Szia Zasti!
Köszönöm a választ. Alapvetően igazad van a nyomkodással kapcsolatosan, de végül sikerült megoldani a 2. LPT kártya elhelyezését, így működik minden.
Egy dologra viszont nem emlékszem. Most frissítettem az EMC2-t Linux CNC-re. Ha távirányítóval tengelyt váltok akkor a monitoron nem jelzi, hogy melyik tengely az aktív. Nem biztos, de talán az EMC2 (2.4.x) mintha jelezte volna. Tud ebben valaki segíteni?
Előre is köszönöm! |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:17 | Üzenet/Post # 103 |
 Fontos tag
pisti73, Szega
Nekem sem jelzi. Ha nagyon kell tegyél magadnak led kijelzést. Nálam a körkapcsoló állása mutatja, rá van gravírozva. A régire nem emlékszem. Mintha jelezte volna. A Főorsónál biztosan aktiválódott a gomb, de őszintén sosem néztem a tengelyeket.
|
| |
pisti73 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:21 | Üzenet/Post # 104 |
 ismerkedő tag
zasti,
Köszönöm! Ez a ledes megoldás jó lesz! |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:33 | Üzenet/Post # 105 |
 Fontos tag
pisti73, Csak mellékese kérdezem. Szükségesnek érzed? Én még sosem néztem a képernyőn melyik tengely aktív. Ha kezemben az MPG ott látom mire kapcsolok. Mach3 nál ott igen pláne ha egyetlen nyomógomb váltja a tengelyeket. Ott előfordul hogy nem vált stb. de itt nem lehet benézni még véletlenül sem. Üdv zasti
|
| |
pisti73 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:40 | Üzenet/Post # 106 |
 ismerkedő tag
zasti,
Nem feltétlen, csak azért kérdeztem mert most feltűnt. Bedöglött a régi gépem, most összeállítottam egyet és már nem emlékeztem.
Hát igen, a Mach 3 egy kicsit más. Nekem ott pl. nem is működik olyan stabilan az MPG. |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:57 | Üzenet/Post # 107 |
 Fontos tag
pisti73, Ó a mach3 Pedig sajna nekem is használnom kell nemsokára. Arduino-ba nem vagy benne véletlenül? A lézerhez össze kellene hozni a linuxcnc-vel. Úgy hogy lekezeljen 3 tengelyt step/dir + lézer szinkron egy adott tengelyhez. Üdv zasti
|
| |
pisti73 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 13:05 | Üzenet/Post # 108 |
 ismerkedő tag
zasti,
Sajnos nem értek hozzá. Amúgy milyen módon szeretnéd összehozni a két progit?
Miután bedöglött a gépem én is a Mach 3-at használtam, vettem egy UC100-as vezérlőt és azzal. |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 14:43 | Üzenet/Post # 109 |
 Fontos tag
Szia valahogyan ezekkel de még sajna nem járok ott.
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Szombat, 2013-11-23, 23:25 | Üzenet/Post # 110 |
 barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
Hírnév/Fame: 0
Sziasztok!
Összeraktam a cnc elektronikáját a számítógép mellett az asztalon, persze mint várható volt elsőre nem működik.
- LPT csatoló V8 - TB6600 V1 4.5A vezérlő - 3.1 Nm-es motorok
Táp van,ledek világítanak. Amikor kell, (ez alatt azt értem, hogy amikor állnia kell a motornak) akkor tartónyomaték van, (kézzel nem tudom forgatni a tengelyt), amikor mennie kellene, pl jog módban, vagy axis test üzemmódban, akkor kézzel lehet forgatni a tengelyt. (a vezérlőn csak a power led világít). Próbaképpen beállítottam a hűtőfolyadékot az egyik pinre, ha kapcsolom,akkor kattog a relé a csatolókártyán. Csak egy tengelyt kötöttem be (X), gondolom ez nem baj. Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni. Én még csak ismerkedem a linuxcncvel, de Ti talán ki tudtok hámozni valamit a .hal fájlból:
# Generated by stepconf at Sat Nov 23 22:43:49 2013 # If you make changes to this file, they will be # overwritten when you run stepconf again loadrt trivkins loadrt [EMCMOT]EMCMOT base_period_nsec=[EMCMOT]BASE_PERIOD servo_period_nsec=[EMCMOT]SERVO_PERIOD num_joints=[TRAJ]AXES loadrt probe_parport loadrt hal_parport cfg="0x378 out " setp parport.0.reset-time 5000 loadrt stepgen step_type=0,0,0
addf parport.0.read base-thread addf stepgen.make-pulses base-thread addf parport.0.write base-thread addf parport.0.reset base-thread
addf stepgen.capture-position servo-thread addf motion-command-handler servo-thread addf motion-controller servo-thread addf stepgen.update-freq servo-thread net spindle-cmd <= motion.spindle-speed-out net coolant-mist <= iocontrol.0.coolant-mist
net estop-out => parport.0.pin-01-out net xdir => parport.0.pin-02-out net xstep => parport.0.pin-03-out setp parport.0.pin-03-out-reset 1 net ydir => parport.0.pin-04-out net ystep => parport.0.pin-05-out setp parport.0.pin-05-out-reset 1 net zdir => parport.0.pin-06-out net zstep => parport.0.pin-07-out setp parport.0.pin-07-out-reset 1 net adir => parport.0.pin-08-out net astep => parport.0.pin-09-out setp parport.0.pin-09-out-reset 1 net coolant-mist => parport.0.pin-14-out
setp stepgen.0.position-scale [AXIS_0]SCALE setp stepgen.0.steplen 1 setp stepgen.0.stepspace 0 setp stepgen.0.dirhold 35000 setp stepgen.0.dirsetup 35000 setp stepgen.0.maxaccel [AXIS_0]STEPGEN_MAXACCEL net xpos-cmd axis.0.motor-pos-cmd => stepgen.0.position-cmd net xpos-fb stepgen.0.position-fb => axis.0.motor-pos-fb net xstep <= stepgen.0.step net xdir <= stepgen.0.dir net xenable axis.0.amp-enable-out => stepgen.0.enable
setp stepgen.1.position-scale [AXIS_1]SCALE setp stepgen.1.steplen 1 setp stepgen.1.stepspace 0 setp stepgen.1.dirhold 35000 setp stepgen.1.dirsetup 35000 setp stepgen.1.maxaccel [AXIS_1]STEPGEN_MAXACCEL net ypos-cmd axis.1.motor-pos-cmd => stepgen.1.position-cmd net ypos-fb stepgen.1.position-fb => axis.1.motor-pos-fb net ystep <= stepgen.1.step net ydir <= stepgen.1.dir net yenable axis.1.amp-enable-out => stepgen.1.enable
setp stepgen.2.position-scale [AXIS_2]SCALE setp stepgen.2.steplen 1 setp stepgen.2.stepspace 0 setp stepgen.2.dirhold 35000 setp stepgen.2.dirsetup 35000 setp stepgen.2.maxaccel [AXIS_2]STEPGEN_MAXACCEL net zpos-cmd axis.2.motor-pos-cmd => stepgen.2.position-cmd net zpos-fb stepgen.2.position-fb => axis.2.motor-pos-fb net zstep <= stepgen.2.step net zdir <= stepgen.2.dir net zenable axis.2.amp-enable-out => stepgen.2.enable
net estop-out <= iocontrol.0.user-enable-out net estop-out => iocontrol.0.emc-enable-in
loadusr -W hal_manualtoolchange net tool-change iocontrol.0.tool-change => hal_manualtoolchange.change net tool-changed iocontrol.0.tool-changed <= hal_manualtoolchange.changed net tool-number iocontrol.0.tool-prep-number => hal_manualtoolchange.number net tool-prepare-loopback iocontrol.0.tool-prepare => iocontrol.0.tool-prepared
És itt az .ini:
# Generated by stepconf at Sat Nov 23 22:43:49 2013 # If you make changes to this file, they will be # overwritten when you run stepconf again
[EMC]MACHINE = famaro DEBUG = 0
[DISPLAY]DISPLAY = axis EDITOR = gedit POSITION_OFFSET = RELATIVE POSITION_FEEDBACK = ACTUAL MAX_FEED_OVERRIDE = 1.2 INTRO_GRAPHIC = linuxcnc.gif INTRO_TIME = 5 PROGRAM_PREFIX = /home/topi/linuxcnc/nc_files INCREMENTS = 5mm 1mm .5mm .1mm .05mm .01mm .005mm
[FILTER]PROGRAM_EXTENSION = .png,.gif,.jpg Greyscale Depth Image PROGRAM_EXTENSION = .py Python Script png = image-to-gcode gif = image-to-gcode jpg = image-to-gcode py = python
[TASK]TASK = milltask CYCLE_TIME = 0.010
[RS274NGC] PARAMETER_FILE = linuxcnc.var
[EMCMOT]EMCMOT = motmod COMM_TIMEOUT = 1.0 COMM_WAIT = 0.010 BASE_PERIOD = 100000 SERVO_PERIOD = 1000000
[HAL]HALFILE = famaro.hal HALFILE = custom.hal POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.hal
[TRAJ]AXES = 3 COORDINATES = X Y Z LINEAR_UNITS = mm ANGULAR_UNITS = degree CYCLE_TIME = 0.010 DEFAULT_VELOCITY = 10.00 MAX_LINEAR_VELOCITY = 100.00
[EMCIO]EMCIO = io CYCLE_TIME = 0.100 TOOL_TABLE = tool.tbl
[AXIS_0] TYPE = LINEAR HOME = 0.0 MAX_VELOCITY = 100.0 MAX_ACCELERATION = 272.0 STEPGEN_MAXACCEL = 340.0 SCALE = 13.3333333333 FERROR = 1 MIN_FERROR = .25 MIN_LIMIT = -0.001 MAX_LIMIT = 2000.0 HOME_OFFSET = 0.0
[AXIS_1] TYPE = LINEAR HOME = 0.0 MAX_VELOCITY = 1.0 MAX_ACCELERATION = 30.0 STEPGEN_MAXACCEL = 37.5 SCALE = 6.66666666667 FERROR = 1 MIN_FERROR = .25 MIN_LIMIT = -0.001 MAX_LIMIT = 1000.0 HOME_OFFSET = 0.0
[AXIS_2] TYPE = LINEAR HOME = 0.0 MAX_VELOCITY = 100.0 MAX_ACCELERATION = 30.0 STEPGEN_MAXACCEL = 37.5 SCALE = 20.0 FERROR = 1 MIN_FERROR = .25 MIN_LIMIT = -0.001 MAX_LIMIT = 200.0 HOME_OFFSET = 0.0
Segítsetek!
Üdv: Topi |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-24, 11:34 | Üzenet/Post # 111 |
 Fontos tag
Topi, Szia Legközelebb ha kérhetlek, csatold a file-okat, mert beterít fél oldalt. Idézet Topi (  ) Táp van,ledek világítanak. Amikor kell, (ez alatt azt értem, hogy amikor állnia kell a motornak) akkor tartónyomaték van, (kézzel nem tudom forgatni a tengelyt), amikor mennie kellene, pl jog módban, vagy axis test üzemmódban, akkor kézzel lehet forgatni a tengelyt. (a vezérlőn csak a power led világít). Szerinted ez így jól van? A tengelyt nem kell tudnod mozgatni kézel, azt a vezérlőnek kellene forgatnia. Nagyvonalakban: Powerlednek világítania kell, a tengelyheztartozó led vagy halványan világít, vagy pedig sehogy. Lépéskor kell neki világítania. Nem teljesen világos ahogy írtad. ez most csak képzeletbeli a leírásod alapján. Linkelj már nekem egy vezérlőhöz kapott leírást is(mert ha ebből is annyi féle készült mint a 6560 asból, korántsem biztos hogy a pinjeid is jól vannak beállítva.
Enable hogy van?(a vezrélőn) Tengelyenként, esetleg egyben a 3? mert nem mindegy.
Idézet Topi (  ) beállítottam a hűtőfolyadékot az egyik pinre, ha kapcsolom,akkor kattog a relé a csatolókártyán. Az legalább jól van.
Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni. Idézet Topi (  ) Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni. Nem tudom mit keresel de az időzítések a pc-től függenek, és a jitter teszt alapján kihozott eredmények adják ami. base_period részhez beírandó ,ilyet ne keress a leírásban. Ami alatt a van el sem olvasom most, mert nincs értelme. Ha az első próbálkozás, akkor elég a wizardos felületet próbálgatnod, hagyjuk még most a hal, és ini részét. Nem kell sok idő mire eljutunk odáig, de kezdjük az elején.
Javaslatom a következő, mert túl sok a kérdőjel. Végy fel skype-ra, vagy küldj egy skype nevet privátba, meg egy időpontot a mai nap, és pár perc alatt lehet meg is oldjuk, mint így.
Amit még megpróbálhatsz, a stepconfig wizzard al. egy leírás nagyvonalakban ezt gondolom nem kell magyaráznom.
2 Itt adsz a konfigodnak egy nevet, kiválasztod 3 vagy 4 tengely ahogy tetszik, alatta unit: mm legyen, és a "Driver Type" résznél a lenyílló menüből válaszd ki a "Sherline"-t Azzal el fog indulni, és nem fog rángatózni. de ha majd már mozognak a tengelyeid, finomhangolhatsz kedved szerint. "First Parport Base Adress" : A LPT cím ami alapból 0x378, ha egyezik a lpt kártyáddal(99.99%) akkor ezt hagyod úgy. "Base Period Maximum Jitter":ide kell nekünk futtatni a tesztet hogy a programod tudja mit bír a géped. A jitter teszt eredményét beírod. A Latency Test sokáig terhelt géppel kell futtatni. (de ez nem fontos még a számodra egy 30 000 elég, és ha már mozog a tengely , ha már érted, ráérsz magadnak lefuttatni és átírni, nem ezen bukik a dolog )
3, LPT pinkiosztás. Na ehez kellene a vezérlőd leírása. Most csak egy tengelyben gondolkodva, itt a lenyílókból kell kiválasztanod a vezérlődhöz a pinek kiosztását. Itt a példában 1 lpt 1 pin e-stop, pin2 Xstep, pin3 Xdir és kell neked egy "amplifier Enable" Ez megint csak a vezérlőhöz kapott leírásban kell megnézned. Mind a 3 tengelynél itt kell a beállítani, ha megvan tovább lépsz, ahol majdle ís tudod ellenőrizni. Ha a stepconfig vizzard megmozgatja a motorokat, a programban is mennie kel, ha nem akkor egyet visszalépsz(erre a képernyőre) és módosítod,mindaddig amíg külön a 3 tengelyed(vagy 4) meg nem mozdul.
4, Itt a tengelyek felbontását(és a helyes működést pl: irány lépték(hogy tényleg annyit megy-e amellyit kell stb) Itt kell neki mennie akkor nem lesz gond. 1,Motor steps per revolution(1.8' os motornál ez 200 step /fordulat
2 Driver Microstepping: egész lépésnél, 1-fél lépésnél 2, negyd lépésnél 4 stb
3,Pulley teeth(motor:leadscreew) Áttétel arány. bal oldali a motor, jobb oldali a hajtott tengelyed. Ha menetes orsó akkor 1:1 Ha van áttételed, annak megfelelően 2:1 3:1, stb
4,Leadscreew Pich: A menetes orsód menetemelkedése Fordulat/mm
5,Maximum Velocity: Utazó sebesség (tesztnek beírhatsz 1000 ez, de ez úgyis függ a base periodtól, (Ami a lényeg a kezdő képenyőn az UNIT mm legyen!!!, mert fog érdekes dolgokat produkálni.
6,Maximun Acceleration:Gyorsulás az adott tengelynek, mm/s2 eltérően e képtől.
7, Home location Ha nincs külö home kapcsolód felszerelve akkor jelenleg lehet 0, ha van(és akkor kicsit bonyibb azt beírni ahol a kapcsolód elhelyeszkedik (Nekünk a tengely megmozdításhoz nem lényeges jelenleg)
8,Table Travel, Asztal mozgás, tól -ig (ide kelene tudni mekkora területet tud bejárni az adott tengelyed. A linx cnc nem engedi tovább menni(de ez is csak részben igaz) a tengelyedet az itt beállított értéktől mind negatív és pozitív irányba. Ez amolyan szoftveres limit.(ami nem igaz mert mindig a home pozíciótól számol bekapcsolás utánn, és ha az rossz helyen veszed fell, még törhet a gép nyugodtan)))) Jelenleg ha beírsz nek az első rublikába -100 at(vagy 0 vagy negatív(függ a home pozíciótól) a melettel levő rublikába pedig vagy 200-at a teszte kedvééret, már fogja engedni mozgatni a tengelyedet. A lényeg: ha a tengelyed maximális elmozdulása, mondjuk 500mm akkor , és a home mondjuk 100 on van akkor ide a beállítás Hme location 100 Tabel travel: -100 to 400 Ha 0 a home akkor Tabel travel 0 to 500 stb ezzel egy tengelyed kész. Amit a jobb felső sarokban levő "Test this axis" gombbal leellenőrizhetsz.
Home This axis Velocity, itt fog szerepelni egy szám ami eltérően nem in/s ban értendő, hanem abban az unitban amit az elején megadtunk Vagyis mm-es rendszerben. Amennyiben a base period alapján van beállítva az időzítés, itt lesz egy maximum ami felé nem fog engedni a program(jelen esetben lényegtelen, kb 15-25 ös értékkel mennie kell. Amit ide beírsz és le is fut rendben, az a fentebb tárgyal rublikába átíródik. Ha nyomsz egy "Run" gombot, a tengelyednek meg kell mozdulnia Éspedig? az itt szereplő sebességgel, gyorsulással, A "Test Area"résznél szereplő írányba, és hosszba. Test Area: +- gondolo nem kell magyaráznom a jeentését, abba az irányba indítja a tesztet . Ennek jól kell mennie a gépedhez viszonyítva. HA csak + van kiválasztva a lenyílóból, akkor a géped pozitív irányba kell a tengelyt mozgatnia, Ha a későbbiekben amikor már gépen lesz a cucc, nem asztalon, és nem jóirányba índul, akkor a Parallel Port Setup nál az éppen aktuális tengelyednek a dir pin részénél rajk egy kis pipát az "inver" rublikába. Az előjelek után megint van egy szám, ezt átíthatod bármire, ezzel csak az elmozdulást, és csak a jelen teszben állítod. Ha elpőjel +, itt pedig 10-et írsz be akkor a tengelyed elindul pozitív irányba 10mm ert.(csak akkor ha nem hazudtál a programnak a felbontást, motor, menetemelkedés stb réznél. Ezzel az egy képel minden behangolható. Itt tudod beállítani a tényleges sebességet gyorsulást, és közben figyelni a tengelyt. Kiválasztasz egy megfelelő sebességet magadnak megfelelő gyorsulással, és elviekben kész is vagy. Innen nem kell még tovább menned., hanem minden tengelyeddel ezt el kell játszani. Ez csak így leírva bonyolult, a valóságban a 2-3-ik beállítás után már rutinból fog menni. Ha megvan az összes tengely beállítása akkor tovább lehet lépni a következőre, "Spindle configuration" Főorsó beállítás, és tovább, egészen a mentésig. HA elmentetted, ki lehet próbálni, és nem meglepetés ha a programban is így fog működni. Ami fontos: Pineket rendesen deffiniálni, (enable step dir stb) Ha itt mennek a tengelyek, és mented akkor a programba is menni fog. ha itt nem megy addig kell vele játszani amíg nem jó. De a vezérlő leírását, átnyálazni(különösen a pin kiosztás-nál.
Ha a wizzardba mennek a tengelyek, a programba nem indul el, akor az e stop konfigurációja lesz a baki. (Sajna nekem régen volt ilyen konfigom, de ha jól emlékeszem, egy ESC, és egy F1 után elindul a gép.) Figyelj rá az estop(még ha virtuális is, ) ne legyen aktív, és a machine gomb viszont igen. addig nem engedi mozgatni a tengelyeket. Remélem érthető amit írtam, és nem tűnik nagyon kioktatónak. Küldj egy elérhetőséget privátba, és online pár perc alatt megoldjuk, na meg egy leírást juttass el nekem a beállításhoz, és nem kell ennyit gépelni. Üdv zasti
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-11-28, 21:40 | Üzenet/Post # 112 |
 barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
zasti, szia!
Köszönöm a részletes infot. Nagy részét már én is beállítottam, a többit úgy csináltam, ahogy leírtad, de semmi változás!
Ekkor úgy határoztam, hogy nagyobb a probléma mint gondoltam és "a kályhától indultam újra": Mivel minden alkatrészt a Variometrumtól vettem, így egy emailben megkértem őket, hogy segítsenek, mert szerintem már a bekötés sem jó. Leírtam, hogy a kártyán találtam a, b, és c feliratú kimenetet, a vezérlőn pedig felfedeztem d, e, és f bemenetet. Kértem, hogy párosítják össze nekem ezeket. Látván a szakértelmemet kb. egy nyolcéves gyermek szintjén magyarázták el a bekötést.
Ezekkel az információkkal, és a te beállítási javaslataiddal lám működik a szerkezet!!
A linuxcnchez nem értenek, ezért mellékeltem a levelemhez az Első lépések... füzetet, és ez alapján leírtak egy parport beállítási javaslatot is. Belinkeltem nekik a linux wiki oldalt, erre azt a választ kaptam, hogy a TB6560 vezérlő beállítási értékei megfelelnek a 6600-nak is. (minden érték 150000) (a motor a sherline és az other (fenti értékekkel) beállításokkal is működik.) Tehát most boldog vagyok!!!
Most jön majd a finomhangolás, illetve a végső beállítás, ha már gép is lesz hozzá. Egy kérdés: ha a motor forog, majd egyszer menet közben megáll, és ugyanolyan frekvencián rezeg tovább, aztán megint elindul, akkor mi történt? És egy másik kérdés: Gyorsmenetben nem, de "munka közben" le tudom fogni a 3.1Nm-es motor tengelyét, miért? Gondolom ezek lesznek a finomhangolási feladatok.
Belinkeltem egy interneten talált hibaelhárítási algoritmust, amely a cnc gépépítőknek is hasznos lehet!
Topi
|
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-11-28, 23:21 | Üzenet/Post # 113 |
 Fontos tag
Topi, Szia Örülök hogy haladsz Idézet Topi (  ) Egy kérdés: ha a motor forog, majd egyszer menet közben megáll, és ugyanolyan frekvencián rezeg tovább, aztán megint elindul, akkor mi történt? Ilyet csinál a stepper motor. :) Gondolom a tesztet lefuttattad, időzítés rendesen belőve :) /////Mert rendes beállítás mellett, a linuxcnc nem engedi jobban pörögni mint kellene.///// Össze kell hangolni hardveresen szoftveresen. Fog az menni.
Túlhajtottad, kisebb sebességet állíts majd be neki mert nem bírja az iramot. És ha kis sebességnél is ezt fogja csinálni, majd megnézzük a vezérlőt, tápot bekötést stb.
Idézet Topi (  ) És egy másik kérdés: Gyorsmenetben nem, de "munka közben" le tudom fogni a 3.1Nm-es motor tengelyét, miért? Munka közbeeen??? Már dolgozik? Ügyes vagy
Én is lebírom fogni, de attól még 25 kg szánnal repül. Lehet túl erős vagy.
Idézet Topi (  ) Gondolom ezek lesznek a finomhangolási feladatok. Jól gondolod. Rakd már össze a gépet, és gyere vissza beállítani. Üdv zasti
|
| |
lari |
Dátum/Date: Szombat, 2013-12-07, 19:54 | Üzenet/Post # 114 |
kezdő tag
Üzenetek/Posts: 36
Fiúk!
Használ valaki szervot Linux cnc-vel? Léptetőmotorhoz van egy mintapélda a fordításban, ami a következőképpen néz ki:
######################### Léptetőmotorok ######################## # Az egy gépi mértékegység (mm vagy inch) megtételéhez szükséges # léptetõ motorok esetén léptetõ impulzusok servo esetén visszacsatolási # (feedback) impulzusok számát határozza meg. # Rövid példa: # Léptetõ motorok: 1.8 fok/lépés azaz 200 lépés/fordulat # Mikrolépés: 4 # Golyós orsó 16/5 azaz 5mm menetemelkedés fordulatonként # Áttétel: 1:3 (motor:hajtott tengely) # SCALE = 200*4*3/5 = 2400/5 = 480 SCALE = 480
Az a kérdésem, hogy szervo esetén a SCALE értéket hogy kell kiszámolni? |
|
| |
Zoli_bácsi |
Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 08:28 | Üzenet/Post # 115 |
 kezdő tag
Üzenetek/Posts: 21
Szép jó napot mindenkinek!
Bácsi Zoltán vagyok, legújabb tag itt a fórumon. Linuxcnc-vel fogom hajtani majd a gépemet. Készítettem egy kézikerék vezérlőt LPT2-re Pisti73 barátommal. Szeretnék még egy beállítást végrehajtani, az pedig az, hogy a kézikerék lépésközeinél jó lenne egy "folyamatos" üzemmód is. Tehát addig megy a tengely, amíg tekerem a kereket. Most úgy van, hogy gyakorlatilag megszámolja, hogy hányat "kattant" az enkóder, és lelépi ezt az aktuális tengely. (1mm-nél ez úgy néz ki, hogy lemarad a tengely az enkóderhez képest) No ezt szeretném kiküszöbölni. Lehet e olyan beállítást készíteni - természetesen a már meglévők mellé - ami azt csinálja, hogy ameddig tekerem a kereket (mindegy milyen sebességgel) addig mozog a tengely.
A 0,1 és 0,01mm elmozdulásnál nyilván nincs ilyen probléma, az megmarad.
setp axis.0.jog-vel-mode 0 setp axis.1.jog-vel-mode 0 setp axis.2.jog-vel-mode 0 setp mux4.0.in0 1 setp mux4.0.in1 0.1 setp mux4.0.in2 0.01
Itt kell valamit variálni?
Köszönöm szépen! |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 15:18 | Üzenet/Post # 116 |
 Fontos tag
Sziasztok Zoli_bácsi, Először is Üdv Pisti73 barátodnak, és üzenem, betolhatná ide is magát, ha már ennyire vágja a témát. Jöhetne a segítség, mert nem mindig vagyok itt.
No lássuk Minden egyes szekció előtt van komment a hal-file-ban is. Itt a kettős kereszt utánniak. Ha nincs segítség, tessék elolvasni vagy lefordítani, és abból ki is derül.
Idézet Zoli_bácsi (  ) Most úgy van, hogy gyakorlatilag megszámolja, hogy hányat "kattant" az enkóder, és lelépi ezt az aktuális tengely.
jelenleg "position mode" módban üzemel, azért . setp axis.0.jog-vel-mode 1 setp axis.1.jog-vel-mode 1 setp axis.2.jog-vel-mode 1 setp mux4.0.in0 1 setp mux4.0.in1 0.1 setp mux4.0.in2 0.01
De még ez így sem az igazi. Jelenleg 3 állás valósítható ezekkel a beállításokkal. de mivel 2 bemenetről van szó, és fejenként 2-2 jelszint.( alacsony vagy magas ) ,így 4 féle léptéket tudsz kicsikarni a 2 pin variálásából. Ezt már leírtam ebben a topikban párszor, Például: Jelszint: pin1 pin2 lépték 0 0 0.001 1 1 0.010 0 1 0.100 1 0 1.000 de ez kedv szerint variálható. Őszintén, én nem foglalkoztam a logika totózásával hanem a hal file után forrasztottam a körkapcsolóra a vezetékeket, hogy sorba jöjjön a lépték, nagyság szerint. De ezt ugy csinálod ahogyan tetszik.
Valahogyan így nézzen ki a hal file-ban ez a pár sor. setp axis.0.jog-vel-mode 1 setp axis.1.jog-vel-mode 1 setp axis.2.jog-vel-mode 1 setp axis.2.jog-vel-mode 1
setp mux4.0.in0 1 setp mux4.0.in1 0.1 setp mux4.0.in2 0.01 setp mux4.0.in3 0.01 setp mult2.0.in0 100
Ezt próbáld ki, de ha neked elég 3 lépték, akkor a mode utánni n ulláát írd át 1 esekre., de lehetnek keverve is.Lényegében egy gyorsjárat elég.
lari, Még nem használok szervót linuxon, de nem sokára igen. Viszont logia szerint, itt az enkódered felbontása adja a választ. A steppereknél, a lépészám. ha 200 as az enkódered, akkor egy motor fordulatra annyit kell beállítani a linuxcnc-nek is.
Üdv Zasti
|
| |
lari |
Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 20:08 | Üzenet/Post # 117 |
kezdő tag
Üzenetek/Posts: 36
zasti,
Szia!
Köszönöm, időközben már rájöttem, úgy van, ahogy mondod... :-) |
|
| |
Zoli_bácsi |
Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 21:17 | Üzenet/Post # 118 |
 kezdő tag
zasti Nagyon köszönöm a választ, igazán segítőkészen állsz hozzá a dologhoz. Kipróbáltam, hogy mode0 helyett mode1-et írok, el is indult, és csak addig forog, míg tekerem a kereket. Viszont azt vettem észre, ha 1mm-es állásban van, akkor ugye mindig egész számot kellene lépni, de nem így van. Az ezred számjegy is pörög. Nekem elég a három lépésköz, a 0,01mm a 0,1mm. Az 1mm-t lehetne esetleg lecserélni folyamatosra, hogy csak addig megy a kerék, míg forgatom.
No azért annyira nem rettenetesen fontos, mert az eredeti verziónak is nagyon örülök, csak ha lehet még praktikusabbá tenni, akkor miért ne.
Köszönöm. |
|
| |
zasti |
Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 21:21 | Üzenet/Post # 119 |
 Fontos tag
Zoli_bácsi,
Szia A lényeget már tudod, a többi meg rajtad múlik. Van egy pár variáció. Üdv zasti
|
| |
Zoli_bácsi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-12-11, 18:38 | Üzenet/Post # 120 |
 kezdő tag
zasti, nagyon köszönöm, korrekt lett. Meghagytam a mode 1 beállítást, így az 1mm helyett azt írom ki, hogy "continuous" Itt pörög szépen a tengely számlálója. (Egyébként, ha a billentyűről mozgatom a tengelyt a lépésköz "folyamatos" állása mellett, ekkor is pörög a tengelyhez tartozó számláló. A 0,1 mm és a 0,01 mm esetén már nem tudom olyan gyorsan tekerni a kereket, hogy ezen a lépésközökön tévesszen. Pontosan így képzeltem a kerék működését. Köszönöm a tippet, hálás vagyok érte! Pisti73 is nagyon sokat segített, neki nagyon sokat köszönhetek, hogy működjön a kézikerék.
Ez a "mode 1" beállítás tette fel a koronát a történetre. Most pontosan olyan, amilyennek szerettem volna hogy legyen! a *.hal fájlt kismillió helyre lementettem. |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2022 | | |
 | |  |
|
|