Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 6 / 9«12456789»
A fórum moderátora: KisKZ, Sir-Nyeteg, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
EMC vezérlő szoftver/EMC controller software
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2011-09-24, 09:49 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Az EMC kotroller szoftver témában minden ami érdekes.
Everything about EMC controller software
 
zasti Dátum/Date: Szerda, 2013-11-13, 14:51 | Üzenet/Post # 101
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Topi
Szega
Idézet Topi ()
8000 az 800ezer volt,
biggrin lol

Haaaa Most nézem benéztem !!!

Idézet Topi ()
Egy kérdés: A késleltetési teszt eredményeiből lehet számolni a léptetőmotor maximális lépésszámát?
Neked ebből nem kell számolnod semmit.
A wizardba beírod a programnak, és majd abból  ő kiszámolja neked smile


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
pisti73 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 11:03 | Üzenet/Post # 102
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
zasti

Szia Zasti!

Köszönöm a választ. Alapvetően igazad van a nyomkodással kapcsolatosan, de végül sikerült megoldani a 2. LPT kártya elhelyezését, így működik minden.

Egy dologra viszont nem emlékszem. Most frissítettem az EMC2-t Linux CNC-re. Ha távirányítóval tengelyt váltok akkor a monitoron nem jelzi, hogy melyik tengely az aktív. Nem biztos, de talán az EMC2 (2.4.x) mintha jelezte volna. 
Tud ebben valaki segíteni?

Előre is köszönöm!
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:17 | Üzenet/Post # 103
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
pisti73
Szega

Nekem sem jelzi. Ha nagyon kell tegyél magadnak led kijelzést. Nálam a körkapcsoló állása mutatja, rá van gravírozva.
A régire nem emlékszem. Mintha jelezte volna. A Főorsónál biztosan aktiválódott a gomb, de őszintén sosem néztem a tengelyeket.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
pisti73 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:21 | Üzenet/Post # 104
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
zasti

Köszönöm! Ez a ledes megoldás jó lesz!
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:33 | Üzenet/Post # 105
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
pisti73
smile
Csak mellékese kérdezem.
Szükségesnek érzed?
Én még sosem néztem a képernyőn melyik tengely aktív. Ha kezemben az MPG ott látom mire kapcsolok.
Mach3 nál ott igen pláne ha egyetlen nyomógomb váltja a tengelyeket. Ott előfordul hogy nem vált stb. de itt nem lehet benézni még véletlenül sem.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
pisti73 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:40 | Üzenet/Post # 106
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
zasti

Nem feltétlen, csak azért kérdeztem mert most feltűnt.  Bedöglött a régi gépem, most összeállítottam egyet és már nem emlékeztem.

Hát igen, a Mach 3 egy kicsit más. Nekem ott pl. nem is működik olyan stabilan az MPG.
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 12:57 | Üzenet/Post # 107
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
pisti73
Ó a mach3 smile
Pedig sajna nekem is használnom kell nemsokára.
Arduino-ba nem vagy benne véletlenül?  A lézerhez össze kellene hozni a linuxcnc-vel.
Úgy hogy lekezeljen 3 tengelyt step/dir + lézer szinkron egy adott tengelyhez.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
pisti73 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 13:05 | Üzenet/Post # 108
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
zasti

Sajnos nem értek hozzá. Amúgy milyen módon szeretnéd összehozni a két progit? 

Miután bedöglött a gépem én is a Mach 3-at használtam, vettem egy UC100-as vezérlőt és azzal.
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-17, 14:43 | Üzenet/Post # 109
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Szia
valahogyan ezekkel
de még sajna nem járok ott.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Topi Dátum/Date: Szombat, 2013-11-23, 23:25 | Üzenet/Post # 110
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Összeraktam a cnc elektronikáját a számítógép mellett az asztalon, persze mint várható volt elsőre nem működik.

- LPT csatoló V8
- TB6600 V1 4.5A vezérlő
- 3.1 Nm-es motorok

Táp van,ledek világítanak. Amikor kell, (ez alatt azt értem, hogy amikor állnia kell a motornak) akkor tartónyomaték van, (kézzel nem tudom forgatni a tengelyt), amikor mennie kellene,  pl jog módban, vagy axis test üzemmódban, akkor kézzel lehet forgatni a tengelyt. (a vezérlőn csak a power led világít). Próbaképpen beállítottam a hűtőfolyadékot az egyik pinre, ha kapcsolom,akkor kattog a relé a csatolókártyán.
Csak egy tengelyt kötöttem be (X), gondolom ez nem baj.
Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni.
Én még csak ismerkedem a linuxcncvel, de Ti talán ki tudtok hámozni valamit a .hal fájlból:

# Generated by stepconf at Sat Nov 23 22:43:49 2013
# If you make changes to this file, they will be
# overwritten when you run stepconf again
loadrt trivkins
loadrt [EMCMOT]EMCMOT base_period_nsec=[EMCMOT]BASE_PERIOD servo_period_nsec=[EMCMOT]SERVO_PERIOD num_joints=[TRAJ]AXES
loadrt probe_parport
loadrt hal_parport cfg="0x378 out  "
setp parport.0.reset-time 5000
loadrt stepgen step_type=0,0,0

addf parport.0.read base-thread
addf stepgen.make-pulses base-thread
addf parport.0.write base-thread
addf parport.0.reset base-thread

addf stepgen.capture-position servo-thread
addf motion-command-handler servo-thread
addf motion-controller servo-thread
addf stepgen.update-freq servo-thread
net spindle-cmd <= motion.spindle-speed-out
net coolant-mist <= iocontrol.0.coolant-mist

net estop-out => parport.0.pin-01-out
net xdir => parport.0.pin-02-out
net xstep => parport.0.pin-03-out
setp parport.0.pin-03-out-reset 1
net ydir => parport.0.pin-04-out
net ystep => parport.0.pin-05-out
setp parport.0.pin-05-out-reset 1
net zdir => parport.0.pin-06-out
net zstep => parport.0.pin-07-out
setp parport.0.pin-07-out-reset 1
net adir => parport.0.pin-08-out
net astep => parport.0.pin-09-out
setp parport.0.pin-09-out-reset 1
net coolant-mist => parport.0.pin-14-out

setp stepgen.0.position-scale [AXIS_0]SCALE
setp stepgen.0.steplen 1
setp stepgen.0.stepspace 0
setp stepgen.0.dirhold 35000
setp stepgen.0.dirsetup 35000
setp stepgen.0.maxaccel [AXIS_0]STEPGEN_MAXACCEL
net xpos-cmd axis.0.motor-pos-cmd => stepgen.0.position-cmd
net xpos-fb stepgen.0.position-fb => axis.0.motor-pos-fb
net xstep <= stepgen.0.step
net xdir <= stepgen.0.dir
net xenable axis.0.amp-enable-out => stepgen.0.enable

setp stepgen.1.position-scale [AXIS_1]SCALE
setp stepgen.1.steplen 1
setp stepgen.1.stepspace 0
setp stepgen.1.dirhold 35000
setp stepgen.1.dirsetup 35000
setp stepgen.1.maxaccel [AXIS_1]STEPGEN_MAXACCEL
net ypos-cmd axis.1.motor-pos-cmd => stepgen.1.position-cmd
net ypos-fb stepgen.1.position-fb => axis.1.motor-pos-fb
net ystep <= stepgen.1.step
net ydir <= stepgen.1.dir
net yenable axis.1.amp-enable-out => stepgen.1.enable

setp stepgen.2.position-scale [AXIS_2]SCALE
setp stepgen.2.steplen 1
setp stepgen.2.stepspace 0
setp stepgen.2.dirhold 35000
setp stepgen.2.dirsetup 35000
setp stepgen.2.maxaccel [AXIS_2]STEPGEN_MAXACCEL
net zpos-cmd axis.2.motor-pos-cmd => stepgen.2.position-cmd
net zpos-fb stepgen.2.position-fb => axis.2.motor-pos-fb
net zstep <= stepgen.2.step
net zdir <= stepgen.2.dir
net zenable axis.2.amp-enable-out => stepgen.2.enable

net estop-out <= iocontrol.0.user-enable-out
net estop-out => iocontrol.0.emc-enable-in

loadusr -W hal_manualtoolchange
net tool-change iocontrol.0.tool-change => hal_manualtoolchange.change
net tool-changed iocontrol.0.tool-changed <= hal_manualtoolchange.changed
net tool-number iocontrol.0.tool-prep-number => hal_manualtoolchange.number
net tool-prepare-loopback iocontrol.0.tool-prepare => iocontrol.0.tool-prepared

És itt az .ini:

# Generated by stepconf at Sat Nov 23 22:43:49 2013
# If you make changes to this file, they will be
# overwritten when you run stepconf again

[EMC]MACHINE = famaro
DEBUG = 0

[DISPLAY]DISPLAY = axis
EDITOR = gedit
POSITION_OFFSET = RELATIVE
POSITION_FEEDBACK = ACTUAL
MAX_FEED_OVERRIDE = 1.2
INTRO_GRAPHIC = linuxcnc.gif
INTRO_TIME = 5
PROGRAM_PREFIX = /home/topi/linuxcnc/nc_files
INCREMENTS = 5mm 1mm .5mm .1mm .05mm .01mm .005mm

[FILTER]PROGRAM_EXTENSION = .png,.gif,.jpg Greyscale Depth Image
PROGRAM_EXTENSION = .py Python Script
png = image-to-gcode
gif = image-to-gcode
jpg = image-to-gcode
py = python

[TASK]TASK = milltask
CYCLE_TIME = 0.010

[RS274NGC]
PARAMETER_FILE = linuxcnc.var

[EMCMOT]EMCMOT = motmod
COMM_TIMEOUT = 1.0
COMM_WAIT = 0.010
BASE_PERIOD = 100000
SERVO_PERIOD = 1000000

[HAL]HALFILE = famaro.hal
HALFILE = custom.hal
POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.hal

[TRAJ]AXES = 3
COORDINATES = X Y Z
LINEAR_UNITS = mm
ANGULAR_UNITS = degree
CYCLE_TIME = 0.010
DEFAULT_VELOCITY = 10.00
MAX_LINEAR_VELOCITY = 100.00

[EMCIO]EMCIO = io
CYCLE_TIME = 0.100
TOOL_TABLE = tool.tbl

[AXIS_0]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 100.0
MAX_ACCELERATION = 272.0
STEPGEN_MAXACCEL = 340.0
SCALE = 13.3333333333
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -0.001
MAX_LIMIT = 2000.0
HOME_OFFSET = 0.0

[AXIS_1]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 1.0
MAX_ACCELERATION = 30.0
STEPGEN_MAXACCEL = 37.5
SCALE = 6.66666666667
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -0.001
MAX_LIMIT = 1000.0
HOME_OFFSET = 0.0

[AXIS_2]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 100.0
MAX_ACCELERATION = 30.0
STEPGEN_MAXACCEL = 37.5
SCALE = 20.0
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -0.001
MAX_LIMIT = 200.0
HOME_OFFSET = 0.0

Segítsetek!

Üdv:
Topi
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2013-11-24, 11:34 | Üzenet/Post # 111
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Topi
Szia
Legközelebb ha kérhetlek, csatold a file-okat, mert beterít fél oldalt.
Idézet Topi ()
Táp van,ledek világítanak. Amikor kell, (ez alatt azt értem, hogy amikor állnia kell a motornak) akkor tartónyomaték van, (kézzel nem tudom forgatni a tengelyt), amikor mennie kellene,  pl jog módban, vagy axis test üzemmódban, akkor kézzel lehet forgatni a tengelyt. (a vezérlőn csak a power led világít).
Szerinted ez így jól van?  A tengelyt nem kell tudnod mozgatni kézel, azt a vezérlőnek kellene forgatnia.
Nagyvonalakban:
Powerlednek világítania kell, a tengelyheztartozó led vagy halványan világít, vagy pedig sehogy. Lépéskor kell neki világítania.
Nem teljesen világos ahogy írtad. ez most csak  képzeletbeli a leírásod alapján.
Linkelj már nekem egy vezérlőhöz kapott leírást is(mert ha ebből is annyi féle készült mint a 6560 asból, korántsem biztos hogy a pinjeid is jól vannak beállítva.

Enable hogy van?(a vezrélőn)
Tengelyenként, esetleg egyben a 3? mert nem mindegy.

Idézet Topi ()
beállítottam a hűtőfolyadékot az egyik pinre, ha kapcsolom,akkor kattog a relé a csatolókártyán.
Az legalább jól van.

Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni. 
Idézet Topi ()
Amit viszont nem találtam meg a vezérlő adatlapján azok az időértékek, amit a stepconfigban a vezérlőre jellemző adatok, és be kellene ide írni.
Nem tudom mit keresel de az időzítések a pc-től függenek, és a jitter teszt alapján kihozott eredmények adják ami. base_period részhez beírandó ,ilyet ne keress a leírásban.
Ami alatt a van el sem olvasom most, mert nincs értelme.
Ha az első próbálkozás, akkor elég a wizardos felületet próbálgatnod, hagyjuk még most a hal, és ini részét.
Nem kell sok idő mire eljutunk odáig, de kezdjük az elején.

Javaslatom a következő, mert túl sok a kérdőjel.
Végy fel skype-ra, vagy küldj egy skype nevet privátba, meg egy időpontot a mai nap, és pár perc alatt lehet meg is oldjuk, mint így.

Amit még megpróbálhatsz, a stepconfig wizzard al.
egy leírás nagyvonalakban
 ezt gondolom nem kell magyaráznom. 



2
Itt adsz a konfigodnak egy nevet, kiválasztod 3 vagy 4 tengely ahogy tetszik, alatta unit: mm legyen, és a "Driver Type" résznél a lenyílló menüből válaszd ki a "Sherline"-t
Azzal el fog indulni, és nem fog rángatózni. de ha majd már mozognak a tengelyeid, finomhangolhatsz kedved szerint.
"First Parport Base Adress" :
A LPT cím ami alapból 0x378, ha egyezik a lpt kártyáddal(99.99%) akkor ezt hagyod úgy.
"Base Period Maximum Jitter":ide kell nekünk futtatni a tesztet hogy a programod tudja mit bír a géped.
A jitter teszt eredményét beírod.
A Latency Test sokáig terhelt géppel kell futtatni. (de ez nem fontos még a számodra egy 30 000 elég, és ha már mozog a tengely ,  ha már érted, ráérsz magadnak lefuttatni és átírni, nem ezen bukik a dolog )


3,
LPT pinkiosztás.
Na ehez kellene a vezérlőd leírása.
Most csak egy tengelyben gondolkodva, itt a lenyílókból kell kiválasztanod a vezérlődhöz a pinek kiosztását.
Itt a példában 1 lpt 1 pin e-stop, pin2 Xstep, pin3 Xdir
és kell neked egy "amplifier Enable" Ez megint csak a vezérlőhöz kapott leírásban kell megnézned.
Mind a 3 tengelynél itt kell a beállítani, ha megvan tovább lépsz, ahol majdle ís tudod ellenőrizni.
Ha a stepconfig vizzard megmozgatja a motorokat, a programban is mennie kel, ha nem akkor egyet visszalépsz(erre a képernyőre) és módosítod,mindaddig amíg külön a 3 tengelyed(vagy 4) meg nem mozdul.



4,
Itt a tengelyek felbontását(és a helyes működést pl: irány lépték(hogy tényleg annyit megy-e amellyit kell stb)
Itt kell neki mennie akkor nem lesz gond.
1,Motor steps per revolution(1.8' os motornál ez 200 step /fordulat

2 Driver Microstepping: egész lépésnél, 1-fél lépésnél 2, negyd lépésnél 4 stb

3,Pulley teeth(motor:leadscreew) Áttétel arány.
bal oldali a motor, jobb oldali a hajtott tengelyed. Ha menetes orsó akkor 1:1
Ha van áttételed, annak megfelelően 2:1 3:1, stb

4,Leadscreew Pich: A menetes orsód menetemelkedése Fordulat/mm 

5,Maximum Velocity: Utazó sebesség (tesztnek beírhatsz 1000 ez, de ez úgyis függ a base periodtól, 
(Ami a lényeg a kezdő képenyőn az UNIT mm legyen!!!, mert fog érdekes dolgokat produkálni.

6,Maximun Acceleration:Gyorsulás az adott tengelynek, mm/s2 eltérően e képtől.

7, Home location  Ha nincs külö home kapcsolód felszerelve akkor jelenleg lehet 0, ha van(és akkor kicsit bonyibb azt beírni ahol a kapcsolód elhelyeszkedik
(Nekünk a tengely megmozdításhoz nem lényeges jelenleg)

8,Table Travel, Asztal mozgás, tól -ig (ide kelene tudni mekkora területet tud bejárni az adott tengelyed.
A linx cnc nem engedi tovább menni(de ez is csak részben igaz) a tengelyedet az itt beállított értéktől mind negatív és pozitív irányba.
Ez amolyan szoftveres limit.(ami nem igaz mert mindig a home pozíciótól számol bekapcsolás utánn, és ha az rossz helyen veszed fell, még törhet a gép nyugodtan))))
Jelenleg ha beírsz nek az első rublikába -100 at(vagy 0 vagy negatív(függ a home pozíciótól)
a melettel levő rublikába pedig vagy 200-at a teszte kedvééret, már fogja engedni mozgatni a tengelyedet.
A lényeg: ha a tengelyed maximális elmozdulása, mondjuk 500mm akkor , és a home mondjuk 100 on van akkor
ide a beállítás
Hme location 100
Tabel travel: -100 to 400
Ha 0 a home akkor 
Tabel travel 0 to 500 
stb
ezzel egy tengelyed kész.
Amit a jobb felső sarokban levő "Test this axis" gombbal leellenőrizhetsz.


Home This axis
Velocity, itt fog szerepelni egy szám ami eltérően nem in/s ban értendő, hanem abban az unitban amit az elején megadtunk
Vagyis mm-es rendszerben.
Amennyiben a base period alapján van beállítva az időzítés, itt lesz egy maximum ami felé nem fog engedni a program(jelen esetben lényegtelen, kb 15-25 ös értékkel mennie kell.
Amit ide beírsz és le is fut rendben, az a fentebb tárgyal rublikába átíródik.
Ha nyomsz egy "Run" gombot, a tengelyednek meg kell mozdulnia
Éspedig? az itt szereplő sebességgel, gyorsulással, 
A "Test Area"résznél szereplő írányba, és hosszba.
Test Area: +- gondolo nem kell magyaráznom a jeentését, abba az irányba indítja a tesztet . Ennek jól kell mennie a gépedhez viszonyítva. HA csak + van kiválasztva a lenyílóból, akkor a géped pozitív irányba kell a tengelyt mozgatnia, Ha a későbbiekben amikor már gépen lesz a cucc, nem asztalon, és nem jóirányba índul, akkor a Parallel Port Setup nál az éppen aktuális tengelyednek a dir pin részénél rajk egy kis pipát az "inver" rublikába.
Az előjelek után megint van egy szám, ezt átíthatod bármire, ezzel csak az elmozdulást, és csak a jelen teszben állítod. Ha elpőjel +, itt pedig 10-et írsz be
akkor a tengelyed elindul pozitív irányba 10mm ert.(csak akkor ha nem hazudtál a programnak a felbontást, motor, menetemelkedés stb réznél.
Ezzel az egy képel minden behangolható.
Itt tudod beállítani a tényleges sebességet gyorsulást, és közben figyelni a tengelyt.
Kiválasztasz egy megfelelő sebességet magadnak megfelelő gyorsulással, és elviekben kész is vagy.
Innen nem kell még tovább menned., hanem minden tengelyeddel ezt el kell játszani.
Ez csak így leírva bonyolult, a valóságban a 2-3-ik beállítás után már rutinból fog menni.
Ha megvan az összes tengely beállítása akkor tovább lehet lépni a következőre, 
"Spindle configuration"
Főorsó beállítás, és tovább, egészen a mentésig.
HA elmentetted, ki lehet próbálni, és nem meglepetés ha a programban is így fog működni.
Ami fontos:
Pineket rendesen deffiniálni, (enable step dir stb)
Ha itt mennek a tengelyek, és mented akkor a programba is menni fog. ha itt nem megy addig kell vele játszani amíg nem jó.
De a vezérlő leírását, átnyálazni(különösen a pin kiosztás-nál.



Ha a wizzardba mennek a tengelyek, a programba nem indul el, akor az e stop konfigurációja lesz a baki.
(Sajna nekem régen volt ilyen konfigom, de ha jól emlékeszem, egy ESC, és egy F1 után elindul a gép.)
Figyelj rá az estop(még ha virtuális is, ) ne legyen aktív, és a machine gomb viszont igen. addig nem engedi mozgatni a tengelyeket.
Remélem érthető amit írtam, és nem tűnik nagyon kioktatónak.
Küldj egy elérhetőséget privátba, és online pár perc alatt megoldjuk, na meg egy leírást juttass el nekem a beállításhoz, és nem kell ennyit gépelni.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Topi Dátum/Date: Csütörtök, 2013-11-28, 21:40 | Üzenet/Post # 112
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 89
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti, szia!

Köszönöm a részletes infot. Nagy részét már én is beállítottam, a többit úgy csináltam, ahogy leírtad, de semmi változás!

Ekkor úgy határoztam, hogy nagyobb a probléma mint gondoltam és "a kályhától indultam újra":
Mivel minden alkatrészt a Variometrumtól vettem, így egy emailben megkértem őket, hogy segítsenek, mert szerintem már a bekötés sem jó.
Leírtam, hogy a kártyán találtam a, b, és c feliratú kimenetet, a vezérlőn pedig felfedeztem d, e, és f bemenetet. Kértem, hogy párosítják össze nekem ezeket. Látván a szakértelmemet kb. egy nyolcéves gyermek szintjén magyarázták el a bekötést.

Ezekkel az információkkal, és a te beállítási javaslataiddal lám működik a szerkezet!!

A linuxcnchez nem értenek, ezért mellékeltem a levelemhez az Első lépések... füzetet, és ez alapján leírtak egy parport beállítási javaslatot is.
Belinkeltem nekik a linux wiki oldalt, erre azt a választ kaptam, hogy a TB6560 vezérlő beállítási értékei megfelelnek a 6600-nak is. (minden érték 150000)
(a motor a sherline és az other (fenti értékekkel) beállításokkal is működik.)
Tehát most boldog vagyok!!!

Most jön majd a finomhangolás, illetve a végső beállítás, ha már gép is lesz hozzá.
Egy kérdés: ha a motor forog, majd egyszer menet közben megáll, és ugyanolyan frekvencián rezeg tovább, aztán megint elindul, akkor mi történt? 
És egy másik kérdés: Gyorsmenetben nem, de "munka közben" le tudom fogni a 3.1Nm-es motor tengelyét, miért?
Gondolom ezek lesznek a finomhangolási feladatok.

Belinkeltem egy interneten talált hibaelhárítási algoritmust, amely a cnc gépépítőknek  is hasznos lehet! biggrin

Topi

Csatolások/Attachments: 7519015.png(93Kb)
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2013-11-28, 23:21 | Üzenet/Post # 113
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Topi
Szia
Örülök hogy haladsz smile
Idézet Topi ()
Egy kérdés: ha a motor forog, majd egyszer menet közben megáll, és ugyanolyan frekvencián rezeg tovább, aztán megint elindul, akkor mi történt?
 
Ilyet csinál a stepper motor.
smile :) Gondolom a tesztet lefuttattad, időzítés rendesen belőve smile :)
/////Mert rendes beállítás mellett, a linuxcnc nem engedi jobban pörögni mint kellene./////
Össze kell hangolni hardveresen szoftveresen.
Fog az menni.

Túlhajtottad, kisebb sebességet állíts majd be neki mert nem bírja az iramot.
És ha kis sebességnél is ezt fogja csinálni, majd megnézzük a vezérlőt, tápot bekötést stb.

 
Idézet Topi ()
És egy másik kérdés: Gyorsmenetben nem, de "munka közben" le tudom fogni a 3.1Nm-es motor tengelyét, miért?
Munka közbeeen??? Már dolgozik? Ügyes vagy smile

Én is lebírom fogni, de attól még 25 kg szánnal repül.
Lehet túl erős vagy.

Idézet Topi ()
Gondolom ezek lesznek a finomhangolási feladatok.
Jól gondolod.
Rakd már össze a gépet, és gyere vissza beállítani.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Szombat, 2013-12-07, 19:54 | Üzenet/Post # 114
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Fiúk!

Használ valaki szervot Linux cnc-vel?
Léptetőmotorhoz van egy mintapélda a fordításban, ami a következőképpen néz ki:

######################### Léptetőmotorok ########################
# Az egy gépi mértékegység (mm vagy inch) megtételéhez szükséges
# léptetõ motorok esetén léptetõ impulzusok servo esetén visszacsatolási
# (feedback) impulzusok számát határozza meg.
# Rövid példa:
# Léptetõ motorok: 1.8 fok/lépés azaz 200 lépés/fordulat
# Mikrolépés: 4
# Golyós orsó 16/5 azaz 5mm menetemelkedés fordulatonként
# Áttétel: 1:3 (motor:hajtott tengely)
# SCALE = 200*4*3/5 = 2400/5 = 480
SCALE = 480

Az a kérdésem, hogy szervo esetén a SCALE értéket hogy kell kiszámolni?
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 08:28 | Üzenet/Post # 115
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szép jó napot mindenkinek!

Bácsi Zoltán vagyok, legújabb tag itt a fórumon. Linuxcnc-vel fogom hajtani majd a gépemet. Készítettem egy kézikerék vezérlőt LPT2-re Pisti73 barátommal. Szeretnék még egy beállítást végrehajtani, az pedig az, hogy a kézikerék lépésközeinél jó lenne egy "folyamatos" üzemmód is. Tehát addig megy a tengely, amíg tekerem a kereket. Most úgy van, hogy gyakorlatilag megszámolja, hogy hányat "kattant" az enkóder, és lelépi ezt az aktuális tengely. (1mm-nél ez úgy néz ki, hogy lemarad a tengely az enkóderhez képest) No ezt szeretném kiküszöbölni. Lehet e olyan beállítást készíteni - természetesen a már meglévők mellé - ami azt csinálja, hogy ameddig tekerem a kereket (mindegy milyen sebességgel) addig mozog a tengely. 

A 0,1 és 0,01mm elmozdulásnál nyilván nincs ilyen probléma, az megmarad.

setp axis.0.jog-vel-mode 0 
setp axis.1.jog-vel-mode 0 
setp axis.2.jog-vel-mode 0 
setp mux4.0.in0 1 
setp mux4.0.in1 0.1 
setp mux4.0.in2 0.01 

Itt kell valamit variálni?

Köszönöm szépen!
 
zasti Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 15:18 | Üzenet/Post # 116
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok
Zoli_bácsi
Először is Üdv Pisti73 barátodnak, és üzenem, betolhatná ide is magát, ha már ennyire vágja a témát. Jöhetne  a segítség, mert nem mindig vagyok itt.

No lássuk
Minden egyes szekció előtt van komment a hal-file-ban is. Itt a kettős kereszt utánniak.
Ha nincs segítség, tessék elolvasni vagy lefordítani, és abból ki is derül.

Idézet Zoli_bácsi ()
Most úgy van, hogy gyakorlatilag megszámolja, hogy hányat "kattant" az enkóder, és lelépi ezt az aktuális tengely.


jelenleg "position mode" módban üzemel, azért .
setp axis.0.jog-vel-mode 1 
setp axis.1.jog-vel-mode 1  
setp axis.2.jog-vel-mode 1
 
setp mux4.0.in0 1  
setp mux4.0.in1 0.1  
setp mux4.0.in2 0.01  

De még ez így sem az igazi.
Jelenleg 3 állás valósítható ezekkel a beállításokkal.
de mivel 2 bemenetről van szó, és fejenként 2-2 jelszint.( alacsony vagy magas ) ,így 4 féle léptéket tudsz kicsikarni a 2 pin variálásából.
Ezt már leírtam ebben a topikban párszor, 
Például:
Jelszint: pin1  pin2      lépték
            0            0      0.001
            1            1      0.010
            0            1      0.100
            1            0      1.000
de ez kedv szerint variálható.
Őszintén, én nem foglalkoztam a logika totózásával hanem a hal file után forrasztottam a körkapcsolóra  a vezetékeket, hogy sorba jöjjön a lépték, nagyság szerint.
De ezt ugy csinálod ahogyan tetszik.

Valahogyan így nézzen ki a hal file-ban ez a pár sor.
setp axis.0.jog-vel-mode 1 
setp axis.1.jog-vel-mode 1  
setp axis.2.jog-vel-mode 1  
setp axis.2.jog-vel-mode 1  

setp mux4.0.in0 1  
setp mux4.0.in1 0.1  
setp mux4.0.in2 0.01
setp mux4.0.in3 0.01  
setp mult2.0.in0 100

 Ezt próbáld ki, de ha neked elég 3 lépték, akkor a mode utánni n ulláát írd át 1 esekre., de lehetnek keverve is.Lényegében egy gyorsjárat elég.

lari
Még nem használok szervót linuxon, de nem sokára igen.
Viszont logia szerint, itt az enkódered felbontása adja a választ.
A steppereknél, a lépészám.
ha 200 as az enkódered, akkor egy motor fordulatra annyit kell beállítani a linuxcnc-nek is.

Üdv Zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 20:08 | Üzenet/Post # 117
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti

Szia!

Köszönöm, időközben már rájöttem, úgy van, ahogy mondod... :-)
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 21:17 | Üzenet/Post # 118
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti

Nagyon köszönöm a választ, igazán segítőkészen állsz hozzá a dologhoz. Kipróbáltam, hogy mode0 helyett mode1-et írok, el is indult, és csak addig forog, míg tekerem a kereket. Viszont azt vettem észre, ha 1mm-es állásban van, akkor ugye mindig egész számot kellene lépni, de nem így van. Az ezred számjegy is pörög. Nekem elég a három lépésköz, a 0,01mm a 0,1mm. Az 1mm-t lehetne esetleg lecserélni folyamatosra, hogy csak addig megy a kerék, míg forgatom. 

No azért annyira nem rettenetesen fontos, mert az eredeti verziónak is nagyon örülök, csak ha lehet még praktikusabbá tenni, akkor miért ne. 

Köszönöm.
 
zasti Dátum/Date: Kedd, 2013-12-10, 21:21 | Üzenet/Post # 119
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Zoli_bácsi

Szia
A lényeget már tudod, a többi meg rajtad múlik.
Van egy pár variáció.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Zoli_bácsi Dátum/Date: Szerda, 2013-12-11, 18:38 | Üzenet/Post # 120
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 21
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti, nagyon köszönöm, korrekt lett. Meghagytam a mode 1 beállítást, így az 1mm helyett azt írom ki, hogy "continuous" Itt pörög szépen a tengely számlálója. (Egyébként, ha a billentyűről mozgatom a tengelyt a lépésköz "folyamatos" állása mellett, ekkor is pörög a tengelyhez tartozó számláló. A 0,1 mm és a 0,01 mm esetén már nem tudom olyan gyorsan tekerni a kereket, hogy ezen a lépésközökön tévesszen. Pontosan így képzeltem a kerék működését. Köszönöm a tippet, hálás vagyok érte! Pisti73 is nagyon sokat segített, neki nagyon sokat köszönhetek, hogy működjön a kézikerék.

Ez a "mode 1" beállítás tette fel a koronát a történetre. Most pontosan olyan, amilyennek szerettem volna hogy legyen! smile a *.hal fájlt kismillió helyre lementettem.
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
Oldal 6 / 9«12456789»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016