Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 1 / 912389»
A fórum moderátora: KisKZ, Sir-Nyeteg, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
EMC vezérlő szoftver/EMC controller software
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2011-09-24, 09:49 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Az EMC kotroller szoftver témában minden ami érdekes.
Everything about EMC controller software
 
sanyi84 Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 08:53 | Üzenet/Post # 2
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Köszönjük hogy megnyitottad a topicot. Illene feltennem az emc2 a gépemre, szeretném is. Első kérdésem aki használja a programot hogy hol lehet kikapcsolni a nullpontfelvétel függőséget? Lehet-e a tengelyeket manuálisan nullára állítani, beolvassa e a szerszámpályát grafikusan és manuális módban követi-e az aktuális tengely- ez a felfogatás miatt fontos nekem? Első gépemen nem használok végállásokat így az első probléma már az elindulásnál jelentkezett. Azóta nem próbáltam.

Ez lenne a home szenzorok kikapcsolása? :

3.3 Homing
After starting EMC2 each axis must be homed prior to running a program or running a MDI command.
If you want to deviate from the default behavior, or want to use the Mini interface you will need to
set the option NO_FORCE_HOMING = 1 in the [TRAJ] section of your ini file. More information on
homing can be found in the Integrators Manual.


Az üzenetet módosította/Modified by sanyi84 - Vasárnap, 2011-09-25, 08:57
 
Viktor Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 09:40 | Üzenet/Post # 3
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
sanyi84, Olyan a nullpont felvétele mint a Mach3-nál,tehát bárhol bármikor megtehető.Annyi az egész hogy megnyomod a tengely betűjelét és utána a Home gombot.
 
sanyi84 Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 09:45 | Üzenet/Post # 4
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Viktor, Ez G54 gépi nullpontra vonatkozik gondolom. Nem is szoktam 2 nullpontot használni mert értelmét még nem láttam. Nincs szerszámcserélő sem senkinél. Így egyszerűen mach3 alatt maximum az átmérőt írom be hossz az nulla.
Át akarok térni, szóval ismered az emc2 őt. Amit linkeltem a leírásból ha azt beírom nem tudom hová nem fogja kérni a nullpontkapcsolókra futást.
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 10:02 | Üzenet/Post # 5
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Viktor, Sziasztok
Ehez még hozzátenném, addig el sem indul a marás amíg a 0-pontot fel nem vetted.
Ellentétben a mach3-mal
(És ez nálal)
Itt ha meg van adva a konfigba:pl X 0-500 (de indulhatsz negatívból is) és Y 0-500. És marás előtt felveszel egy nullpontot mondjuk X250 Y250 nél, itt nem fogsz tudni vissza menni a gép nullpontra, amig a program le nem futott, vagyis x0 y0 ra a gépi beállított koordinátára. A gép a frissen felvett 0 pontokat tekinti ezután nullának.Pluszban képes menni(nálam 500 at, ami viszont már 250mm re kiesik a gépi koordinátából, vagyis reccs.
Én ezt jelenleg úgy oldom meg, hogy ha valami nem megy, kilépek, új betőltés, és megint enged új nullpontfelvételt.
A step konfig ba kell a pin kiosztásnál beállítani a bekötött szenzorokat. (ne kérdezd, még én nem járok ott, még nincsenek végállásaim, meg home kapcsolóm.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 10:04 | Üzenet/Post # 6
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (zasti)
Ellentétben a mach3-mal


Mert Ő alapból úgy feltételezi, hogy abban a pozícióban van felvéve ahol éppen van az indításkor. Az indítási X Y Z pozicióval eltolva.
Apropó (de ezt felteszem a MACH3 topicban mindjárt): lehet azt állítani valahol, hogy az induláskor már ki legyenek nullázva a pozíciók és a sebesség ne 6 legyen?
 
Viktor Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 10:08 | Üzenet/Post # 7
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
sanyi84, bocsi nehéz a felfogásom ma.
Code
NO_FORCE_HOMING = 1
ezt az ini fájlba illeszt be a [TRAJ] szekcióba.
Code


[EMC]
MACHINE = micRo V3
NML_FILE = emc.nml
DEBUG = 0

[DISPLAY]
DISPLAY = axis
EDITOR = gedit
POSITION_OFFSET = RELATIVE
POSITION_FEEDBACK = ACTUAL
MAX_FEED_OVERRIDE = 1.2
INTRO_GRAPHIC = emc2.gif
INTRO_TIME = 5
PROGRAM_PREFIX = /home/syncro/emc2/nc_files
INCREMENTS = .1in .05in .01in .005in .001in .0005in .0001in

[FILTER]
PROGRAM_EXTENSION = .png,.gif,.jpg Greyscale Depth Image
PROGRAM_EXTENSION = .py Python Script
png = image-to-gcode
gif = image-to-gcode
jpg = image-to-gcode
py = python

[TASK]
TASK = milltask
CYCLE_TIME = 0.010

[RS274NGC]
PARAMETER_FILE = emc.var

[EMCMOT]
EMCMOT = motmod
COMM_TIMEOUT = 1.0
COMM_WAIT = 0.010
BASE_PERIOD = 30637
SERVO_PERIOD = 1000000

[HAL]
HALFILE = V3.B1.R1.emc2.3.hal
HALFILE = custom.hal
POSTGUI_HALFILE = custom_postgui.hal

[TRAJ]
AXES = 7
COORDINATES = X Y Z
LINEAR_UNITS = inch
ANGULAR_UNITS = degree
CYCLE_TIME = 0.010
DEFAULT_VELOCITY = 0.10
MAX_LINEAR_VELOCITY = 3
NO_FORCE_HOMING = 1
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 10:24 | Üzenet/Post # 8
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Viktor, Ez így nem fog menni. kicsit helyesbítenék.ha nem haragszol.

Quote (Viktor)
PROGRAM_PREFIX = /home/syncro/emc2/nc_files

ebben a sorban a /home/... "SYNCRO " hehyett az aktuális user vagy root, vagy amin éppen fut nevét kell írni, vagyis. ez egy példa és az illető "syncro" néven van bejelentkezve a linuxba, és ott futtatja az emc -t


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
Viktor Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 10:34 | Üzenet/Post # 9
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zasti, igazad van felelőtlenül másoltam be a kódot. De csak azért tettem be hogy lássa hova kell. sanyi84, Ebből a kód részletből csak az alsó rész fontos neked,a többire ne is figyelj.
 
sanyi84 Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 11:01 | Üzenet/Post # 10
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Viktor, Természetesen, holnap ha hazaérek munkából kijegyzetelem a gép beállításait és remélem együtt is tudom majd használni a két világot. Lehet trükköznöm kell majd hdd tekintetében de nem baj.
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 11:50 | Üzenet/Post # 11
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
sanyi84, Szia
Ha rám halgatsz, És nem vagy linuxos,És most akarod felrakni, ne rakd fel egy Hdd-re.
Egyszerűb boot menüból kiválasztani az indítani kívánt hdd-t.
És hogy miért?
Nem lesz gond felrakni a linuxot, a linux felmegy mindenhová, még segít is a telepítés folyamán. de nekem sem indult el az emc2 elsőre,/// hogy a kernelekről ne is beszéljek, kipróbáltam egy pár emc2 verziót( MOndjuk a pc-n elsőre elindult, azzal nem volt baj)///
Ha esteleg nem működik rendesen, nem indul, vagy egyszerűen, nem tetszik, xarabb lesz utána vissza csinálni mindent.
Ha van lehetőség 2 hdd re, és bios-ból, vagy boot managgerből kiválasztani, és nincs gond, ha nem kell többé.
Ja és a legfontosabb, Ha 1 hddre teszed, az a te választásod, úgy darabolod a winyót ahogy érzed, a linux install viszont ebben az esetben is felülírja a MBR-t és nehéz lesz visszaállítani a működő windowsod helyes bootolását( win -cd minimum kell hozzá,vagy legalább egy bootolható parancssor, esetleg valami recovery program )
Ha viszont 2 külön HDDre teszed, a linux telepítésénél, lekell kell húzni a windowsos Hdd-t, nehogy felől írja megint csak az első wincsi első bejegyzését.( hiába veszed ki utána a linuxos hdd-t A megszokott windowsos induláshoz, megint csak win cd , és fix boot parancs szükséges.
A lényeg ha engedi a lehetőség, 2 hdd külön -külön install. Vagy használhatsz usb kulcsot a linuxnak, arról is elmegy, de ebben az esetben is vigyázni az mbr-rer
Apropó, bocs az off-ért.
Tegnap beszélgettünk a chaet-en, és felmerült a neved, mind MPG szakértő, KIs servóból szeretném megoldani, Tudsz ebben segíteni???
Üdv Zasti78


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Vasárnap, 2011-09-25, 12:09
 
sanyi84 Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 12:29 | Üzenet/Post # 12
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zasti, Nem vagyok MPG szakértő, csak emlegetem milyen jó is, a dolog egyszerű, kell a két csatorna jele a program felé, innentől kezdve a programon belül kell kalibrálnod, encoderhez az 5 V ot akár a kártyáról is leveheted, sőt lehet azzal jobban jársz. Linux alatt érdekesebb de lehet ott épp egyszerűbb a történet. Már nézegettem a kínai vezérlőt is hogy honnan csiholjak két bemenetet, van rajta két kimenet és valószínű ott lehet operálni a dolgokkal. De az csak kimenet sajnos. Kellene egy feltétpanel az egyik ic hez és ott meg lehetne fordítani csak ezt a két kimenetet bemenetté. Aztán a tengelyválasztás jó akár billentyűzetről is. Profi gépeknél szorzót is lehet használni, nagyon jó mert csak egy tekerés/nyomás és máris más sebességen tudsz mozogni, tengelyválasztás is van persze. Milyen encoder van a motor végén? Jó lenne ha 100 közeli lenne mint az ipari gépeken. De ott mpg kerék van nem encoder, az mint a krova kulcs úgy forog
Nem értek a linuxhoz de párszor már tettem fel. Ha jól emlékszem a grub összeomlása okozott gondot ekkor fixboot fixmbr parancsokkal hoztam vissza az xp-t. Jelenleg nincs még egy plusz hdd-m erre a célra. A kér rendszer egymás mellett megfér, lényegében csak erre vannak használva, vagyis a cnc re.

Remélem a sárga fórumon nem haragszanak érte: A Székesfehérvári találkozó emc s előadás anyaga
 
zasti Dátum/Date: Vasárnap, 2011-09-25, 13:04 | Üzenet/Post # 13
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
sanyi84, szia,
hogy az mpg hová fog menni még nem tudom, de a kínai Htype van, ami 4 tengelyes, azon van tévirányítási lehetőség, árulnak is hozzá kézi mozgatót. Ami nekem van most az egy numerikus usb billentyűzet, az 5 v om onnan meg lenne oldva, az érdekesség csak a bekötésen van.mivel nem használt a távirányító pot a lapon, szerintem oda lehetne kalibrálni mach3-on belül azt a 3 vezetéket ami még kell.Egyébként, meg a home ok egy pinen lesznek, a limitek egypinen, és az estop is egy pin-en szóval marad bemenetem ott is.
de szándékozom venni, vagy I/O card-ot, vagy soros, vagy párhuzamos portra, mert kell még pár plsz relé amúgy is. (majd ha összefutok Sir-Nyeteggel rákérdezek , van-e még neki. És akkor biztos lesz elék in, out-om
először természetesen mach3 alatt, és majd ha már jól megy belebújok a linux lelkébe is,
Linux
Ha tisztába vagy a dolgokkal, vedd úgy hogy nem írtam semmit. Ha már hoztad vissza a winfost, akkor nem mondtam újjat( de ezt akkor ÉN még nem tudhattam)
És nem okoskodásnak szántam, csak jó indulatból, mert annak idején, én is jó párszor éjszakáztam a gép mellett, mert senki nem volt hogy elmagyarázza hogyan és miként.
azt mondják, tapasztalattal megtanulja az ember. (nekem sikerült, igaz sok időm ment rá)
Mivel ÉN is tanuló vagyok emc2 ügyben, várom a fejleményeket, remélem elsőre sikerül beállítanod, és nem kell vele napokat tökölni, mint nekem volt.
Milyen vezérlőd van amit használsz(lehet hogy már volt róla szó, bocsi)?
Este vagyok, ha esetleg lenne kérdésed hozzám.
Üdv zas


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Vasárnap, 2011-09-25, 14:11
 
sanyi84 Dátum/Date: Hétfő, 2011-09-26, 17:50 | Üzenet/Post # 14
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zasti, Héten teszem fel az EMC-t. Persze jó hogy be van írva mert más is láthatja van azért gond a két fajta oprendszerrel. Win es mbr ről nem is tudom elindulna-e a linux, legalább a linuxosok erre gondoltak. Sajnos mai napig kell mindkét rendszer. Szerintem mindenek felett stabil a linux, így a gép elvbe jobb lesz. 94 es marógép a cégnél UNIXON alapul és sok dolgot tud amik a maiak is korlátozottan - direkt- , és ezek többsége hasznos nagyon.
Én a kínai kéket használom, ott nem gond megoldani a plusz két bemenetet. Azonban tudd gyors bemenet kellene, nem tudom a H típuson a végállások gyorsak-e, nem igényel az a rész gyors optót és ha jól tudom ott az van. Kártyának ingyenesen hozzáférhető modbust javasolnám. Azt hiszem a sárgán a fejlesztőtől még a kód is elkérhető, így neked nem kellene ezzel rosszalkodni. Megmutattad nekünk mennyire is jó a rendszer, ezért örök hála. Jó a vezérlőről is levenni mert csak 40-50 mA fogyaszthatna egy encoder, legalább földelési problémáid nem lesznek. Ha gondok is lesznek az EMC vel megosztom, abból is lehet tanul valaki.

Hozzáadva (2011-09-26, 6:50 PM)
---------------------------------------------
Fel is tettem a rendszert, szívatás elsőre megvolt, csak az Y tengelyt engedi mozgatni. Azt is 8 mm ert. Kicsit szájbarágósabb a beállítása mint a mach nak, de jó lenne csak ha be kellene írnom ennyit mozdulj egy mm re, de itt nem így működik. Holnap belenézek abba a config filebe és megpróbálom az összes tengely engedélyezést belőni, plusz a gépnek a mozgásterét. Remélem menni fog, lehet holnap nem mert más dolgom lesz, de már fent van, jól hajtja a motorokat, nagyjából jól is van belőve a beállítás, ezen még finomíthatok az igaz.

 
zasti Dátum/Date: Hétfő, 2011-09-26, 18:54 | Üzenet/Post # 15
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
sanyi84,

Szia
Quote (sanyi84)
Fel is tettem a rendszert, szívatás elsőre megvolt, csak az Y tengelyt engedi mozgatni. Azt is 8 mm ert. Kicsit szájbarágósabb a beállítása mint a mach nak, de jó lenne csak ha be kellene írnom ennyit mozdulj egy mm re, de itt nem így működik.

/egyébként de! itt is így működik, de használhatod a nyilakat a tengelyk mozgatására, vagy a num.Lk billentyűket,//
És a program könyvtár "examples" mappában vannak kódok a teszthez,amiket ki lehet próbálni.
beállításhoz, meg teszteléshez bőven elég.

Quote (sanyi84)
Remélem menni fog, lehet holnap nem mert más dolgom lesz, de már fent van, jól hajtja a motorokat, nagyjából jól is van belőve a beállítás, ezen még finomíthatok az igaz.

Ezt nem értem bocs. Most akkor csak az y megy vagy mind???
Kicsit zavaros.
Ha nem sikerül elsőre az nem gond, nekem pár napom is ráment.
Simán be lehet lőni step config wizzarddal is, nem kell belepiszkálni. ha gondolod, elmondhatom a saját beállításaimat, de szerintem olvasd el először.TB6560 beállítás példa szerintem ez a Kis kínai vezérlőé ha ez alapján belövöd, mennie kell. A tengelyek beállításánál értelem szerűen, saját lépés üzemmódot, saját orsó emelkedés,és a" table traveling "saját gép alapján belőni !
A többi stimmel a példában.
( ha esetleg a teszted fordítva futna le, valamelyik motorod rossz irányba forog, a pin kiosztásos képernyőnél meg lehet változtatni a Direction melé pipa vagykiveszed a pipát.
Nekem mondjuk eleve a "sherline" van beállítva, a többi majdnem stimmel (mondjuk a pin kiosztásom is más smile

Már nem merek olyat írni, nehogy bele essek a multkori hibába, ha esetleg valamit nem értesz, tedd fel ide, és megpróbálok válaszolni.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
sanyi84 Dátum/Date: Kedd, 2011-09-27, 17:39 | Üzenet/Post # 16
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zasti, Köszönöm! Így meg tudtam csinálni, nem értem hogy miért nem helyezhetem ki amp enablet 3 pinre. Na de nem gond, lényegében trükk mert invertáltuk az out 0 és 1 kimenetet, azaz az nem is aktív elvben.

Jól megy, igaz a home felvételen gondolkozok még, sikerült belőni a tengelyeket is rendesen, a mach3 beállításból kivettem a lépés per mm-t és elosztottam egy körbefordulással. Így kapott szám ment a motor fordulat per mm beállításhoz. Nem tudom hány egységig számol de hagyta 6 jegyesen beírni.

Munkaasztal szélessége plusz mínusz irányokba belőve. Amit nem értek pár nap és megy, ami jobb az a szuper grafikus képernyője, sokkal jobban látom mit csinál a gép.

Szerk:

Nálam dobhajtómű van, így könnyebbnek tartottam egy egyszerű átszámolást.
Motor steps per revolution / Motor lépései egy fordulatra : 200- 1.8 fokos motornál
Driver Microstepping/vezérlő mikrolépése : 16 - 1/16 od lépés
Pulley teeth (Motor : Leadscrew) /Áttétel (Motor és Orsó között) : 1:1 - ha direkthajtás van
Leadscrew Pitch: /Orsó emelkedés : 34 mm/fordulat
Maximum Velocity/ Maximális sebeség : 100 mm/s
Maximum Acceleration/ Maximális gyorsítás : 100 mm/s2


Az üzenetet módosította/Modified by sanyi84 - Kedd, 2011-09-27, 19:14
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-07-05, 22:02 | Üzenet/Post # 17
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
sanyi84,
Szia, amit a cheat-en beszélünk, nem biztos hogy úgy rossz ahogyan csináltad, Végül is az is egy megoldás, de a kitöltésnél oda szoktak írni mindent ahová kell( smile bocs)
Egy tengely beállításának a magyarázata. Nagyvonalakban.


1; Motor steps per revolution (a motor egy fordulatára eső lépés szám)
ez nálad 200
2;Driver microstepping (ez a lépésed üzemmódjára kíváncsi)
Egész lépés: 1
Fél lépés. :2
Negyed lépés.:4
Nyolcad lépés.8
És tizenhatod lépéses üzemmódban pedig 16 -os számot kell írni Na itt buktam én is el, mert váltig hittem hogy a lapon negyedmódban van, smile de nem is tud olyat a kínaim, Az nyolcad le:)

No továbbá
Pulley teeth, (ide az átételed kell írni most neked) ha direkt hajtasz orsót, vagy 1:1 az áttételed, első és második száma a sorban 1, ha 1:2 l akkor 1-es és 2 es stb

Pulley leadscrew(Motor leadscrew 1:1 hajtást állítottál be akkor (orsónál a menetemelkedésed ami pl:4mm, ez a motor egy fordulatára eső mm lenne.
Mivel az előző sorban megvan az áttétel, lépés üzemmód stb . adva amiből az emc2 tudja ha áttételed van, ide mindig azt kell írnod, ami 200 lépésre esik, 1.8 fokos motor esetében.
Ha 50mm qkkor annyit írsz, de nem kell számolgatni semmit, az emc tudni fogja, hogy ezt hogyn ossza szorozza a lépésekkel, és az áttételeddel.

Max velocity: ez majd max utazó sebességed lesz. gondolom ezt érted, de ha a mach3 ból számolod akkor Figyelni itt mm/ sec van, de alól mindig kiírja az aktuálisan beállított sebességet mm/min-ben is.
A" test this axis "nál leellenőrizheted, és teszt közben állíthatod, kedved szerint.

Max acceleration. Ez a gyorsulásod mm/s2, ez is jöhet a mach3 ból,
(mellékesen: nálam ezek az értékek, jóval magasabbak mint a mach3-ban) de ezt is le tudod tesztelni a "Test this axis "gombra kattintva.
Meg fogsz lepődni a külömbségen ha jól be van állítva a sebességed , és gyorsulásod.
A sebességet nem tudod húzni a végtelenségig, na a gyorsulást meg még annyira sem, ahogy húzod a csúszkát a tengelytesztnél, egy pont felett nem gyorsul tovább, Ezt a(realtime) a kernel frekid határozza meg. amit ugye az elején jól belőttél(de jó gépnél ez lehet több mint amit a motorok kiforognak)

Ha esetleg akadozik vagy ilyesmi, akkor visszamész a step konfig ba, és kiválasztod a "sherline"-t nekem az bevállt, és nem kell számolgatnom kisérletezgetnem.
nos.( ha valami nem jó, úgy is fog üzenni a jobb alsó sarokba(vagy el sem indul, de a hibát kiírja)

Home location: No comment, ezt tudod . a gépi home od(ebből lesz még bonyodalom ha nincsennek fent home kapcsolók.)

Table travel ez az asztal mozgásod magyarán, ha a home pozíciód, az gépi 0 ponton van akkor 0-val indítasz, és amekkorát be tud járni a szerszámod az aktuális tengelyen.
Ha viszont a home pozíciót, nem a gépi 0 ponton lesz akkor itt negatív számmal indítasz.

Pl. 500mm a tengely mozgásod, a home od 250 en van, akkor a beállítás: -250, és 250 . Ez összesen 500mm( de szerintem ez most ne foglalkoztasson)
(Ha esetleg valamit elgépeltem holnap javítom, Meg átnézem mégegyszer, nehogy véletlenül hülyeséggel próbáljalak félrevezetni.)
Ha ezek megvannak már mehet az emc2 4axis test
Üdv zas

Hozzáadva (2012-07-05, 11:02 PM)
---------------------------------------------
Hali mindenki
Csak hogy ismét legyen valami ebben a témában is.
Sikerül 2db lpt-t összehoznom a linux-al, így gyűrhetem ezerrel megint .
Még az MPG. nem sikerült belőnöm, de lpt2 ről a gépet már igen.

Más:
Sokszor felmerül a kérdés, mach3-ról való váltás alkalmával, hogy mi az ami helyettesíthető, emulátorban futtatható linux alatt.
Találtam egy listát amiből lehet válogatni.Elviekben "wine-emu" kompatibilis windóóózos progik.

CAD/CAE

Üdv zast


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Szerda, 2012-11-28, 10:10 | Üzenet/Post # 18
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne, hátha tud valaki segíteni.
Készítettem stpconf varázslóval egy 4 tengelyes konfigurációt. Sikerült mindent beállítani, minden tengely jó irányba mozdul, a számláló is jó irányba számol.
A probléma a tengelymozgató billentyűkkel van, mert azok fordítva működnek.
Hogyan tudnám a klaviatúra billentyűinek funkcióját megfordítani?
A dir jelek megváltoztatása ugyebár nem lehetséges. mert akkor a tengelyirányok változnak meg.
Van valakinek ötlete?
 
zasti Dátum/Date: Szerda, 2012-11-28, 16:13 | Üzenet/Post # 19
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
lari,
Szia
Érdekes dolgot hoztál föl, Kb 20 emc fölrakáson már túl vagyok, de még ilyesmivel nem találkoztam, sőt nem is hallottam róla.
Remélem másnak több tapasztalata van ilyen téren.
, Ha a motorok jó felé mennek, a billentyűzeten is elméletileg jól irányba kellene mozognia.
A stepconf nál amikor hangolod a motorokat, és a tesztgombra mész, ott a jobb oldali nyílnál balról jobbra kell mennie a szerszámnak(pl:x) feltéve ha szembe állsz az x tengelyeddel//
Ha nem úgy meg akkor mész vissza a pin kiosztásokhoz és pipa az invert kis kockájába. Tengelyhez visszamenve, leellenőrizni,Z nél jobb nyíl fölfelé, bal le, ha nem invert.
Ezek után a programban is jól kellene mennie.
Ha nem akkor passzolom a kérdést az okosabbaknak, de
(Ha nálam fordulna ez elő, hogy a motorok ellentétesen mozognak a jog-ra viszont az érték, a szerszám mozgást jól követi, átkötném a motorokat,(hogy ellentétes irányba menjenek) ami ugye rossz, és invertálnám a dir jelet. ami megint a jó irányba mozgatná a motorokat, de most már összhangban a jog-gal.)
Más nem jut most hirtelen eszembe.
Üdv zas


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Szerda, 2012-11-28, 20:25 | Üzenet/Post # 20
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti,

Köszi a választ!

Az a helyzet, hogy nálam nem a szerszám mozog, hanem az asztal . Így aztán ez megkeveri a dolgok menetét...
Motort sem tudom fordítva bekötni, mert DC- szervomotor és ha fordítva kötöm, akkor olyasmit csinál , amit nem kéne... :-)
A machnál egyszerű volt a helyzet, mert be lehetett állítani, hogy melyik billentyűt mire akarom használni....
Bjam talán majd kitalál valamit... :-)
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC vezérlő szoftverek » EMC vezérlő szoftver/EMC controller software (EMC vezérlő szoftver/EMC controller software)
Oldal 1 / 912389»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016