|
Műanyagok
| |
BigG |
Dátum/Date: Szombat, 2011-01-29, 22:44 | Üzenet/Post # 1 |
 barátkozó tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 96
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline |
Az egész 8éve kezdődött mikor levélnehezéket kellet gyártanom az egyik mobilszolgáltató feltöltőkártyáinak reklámozására. 2db 100x80x20 mm plexi lap közé illesztettem és gondos élzárásokkal a rövid oldalról PLEXI RAGASZTÓT folyattam mindaddig míg kitöltötte a hézagot. A kezdetleges technológia miatt ekkor kezdődött a neheze, gyönyörű átlátszó tömb de a szélek...huh Eredendően is tárcsafűrésszel volt darabolva most megint érintőt vettem körben, sajnos a tárcsafűrész nem hagy tökéletes felületet de eltüntetett mindent ( egyenetlenséget, kifolyt ragasztót, ráragadt applikálót ) A következő feladat a matt élek előkészítése és polírozása: 1. vékony acéllappal az élsíkok sorjázása mindaddig míg szemmel láthatóan egységesen sima lesz, /ehhez a snitzer hátsó lapja tökéletesen megfelel a műveletnél magunk felé húzva és az élre kb 60 fokos szögben tartva harap legjobban a citlingelő/ 2. finom csiszoló és vagy polírozó szivaccsal rendezetlen pályán nem rányomva dolgozzunk a felületen mindaddig míg úgy érezzük ennél jobb nem lehet (1perc intenzív csiszolás) 3./a GÁZFORRASZTÓVAL kelő gyakorlás után tökéletesen víztiszta felületet érhetünk el. Az anyag reakciója a nyílt lángra rendkívül gyors ezért határozott mozdulattal magunk felé haladva meg kell olvasztani a felületet, gyakorlatban lesz egy pont egy pillanat mikor beüvegesedik-megindul a plexi ezt megvárva azonos sebességgel kell végighaladni a felületen, lesz, hogy buborékosodik az anyag ekkor sokáig voltál egy helyen ami nem baj ha újrakezded az első ponttól Javaslom az élek megtartása érdekében ha szükség van rá, hogy az olvasztandó felületet a hőelvezetés miatt alumínium lappal vagy zártszelvénnyel fogjuk közre, figyelve az élsíkra amivel egybevágjon a a hőelvezető de vályút ne alkossanak mert akkor az élek közelében opálos marad az anyag. Ezzel a nyílt lángos módszerrel élvilágítós munkáinkon- relief-n is végezhetünk felületjavításokat-átalakításokat. 3./b alacsony fordulaton polírozó rongykoronggal és pasztával is víztiszta felületet érhetünk el az elv ugyanaz csak a hőt dörzsöléssel kapjuk és valamivel kezelhetőbb a folyamat. 3./c és amiért az írásom is készült a sufniban is lehet polírozni egy viharöngyújtóval nem kell félni tőle csak arra vigyázz, hogy ne melegedjen túl az öngyújtó!!! és az eredmény  |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Kedd, 2011-02-01, 10:36 | Üzenet/Post # 2 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
BigG, Ez nagyon tetszik!  |
|
| |
Sir-Nyeteg |
Dátum/Date: Péntek, 2011-02-04, 14:41 | Üzenet/Post # 3 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 155
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Hmm, én meg végigmentem az éleken a reszelőtől kezdve a 2000-es vizes csiszolópapírig. <_< |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Péntek, 2011-02-04, 18:11 | Üzenet/Post # 4 |
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 312
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Régebben nagyon sok írásban (Ezermester, Rádiotechnika) utaltak rá, hogy plexi polírozásához kitűnő segédanyag a fogkrém, filccel polírozva. Nálam is bevált egyszer-egyszer, de vajmi ritkán munkálok meg plexit. |
|
| |
qrta6 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-07-02, 00:42 | Üzenet/Post # 5 |
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 7
Hírnév/Fame: 0
Sziasztok. Lenne egy kérdésem, igazából plexi gravírozásrol. Nem tudom jó helyre írok e,szoval mellekeltem egy képet ha minden igaz, látszik rajt hogy mi a jelenség. 0.1mm gravirtű, 30 fokos, 0.2mm stepover és 0.025 mélység. Igazából szépen dolgozik de, és itt a gond, mikor elhagy egy helyet, később visszatér és folytatja akkor ilyen más színű lesz a dolog,mintha nem ugyanabba a mélységbe térne vissza,vagy nem is tudom de latszik a képen. Mindíg akkor van ez mikor dolgozik egy helyen,atmegy masikra es visszajön folytatni. Esetleg valakinek valami ötlet hogy mi lehet a problema vagy merre induljak el ? Köszönöm előre is a válaszokat.
Az üzenetet módosította/Modified by qrta6 - Vasárnap, 2017-07-02, 00:45 |
|
| |
kaqkk |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-07-02, 04:02 | Üzenet/Post # 6 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 177
qrta6, Nem tudom milyen programmal írod a G kódot , de próbáld meg úgy rendezni hogy ne kelljen visszamennie a gépnek egy már elkészült mintába . Házilag nem tudsz olyan visszaállási pontosságot elérni amit a plexin megtörő fény nem fog láttatni , ha csak 0,001 mm a pontatlanság az már szerintem plexin megvilágítva más fénytörést mutat (látszik)
Hozzáadva (2017-07-02, 04:02) --------------------------------------------- Ezt maximum úgy tudod javítani ha hőlégfúvóval vagy lánggal (szakács fáklya) óvatosan megmelegíted a mintát a marás felől akkor a mart felületek "beolvadnak" elsimulnak (elsőre nem biztos hogy jó lesz de ...)
Az üzenetet módosította/Modified by kaqkk - Vasárnap, 2017-07-02, 04:30 |
|
| |
qrta6 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-07-02, 08:50 | Üzenet/Post # 7 |
nézelődő tag
Aspire programban csináltam a G kódot, alapból lentről halad felfele,viszont a hibas reszeken fenntrol lefele. Azt kellene beallitani hogy egy irányból csináljon mindent,de hiába változtatok a conventional vagy climb módon. |
|
| |
kaqkk |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-07-02, 13:13 | Üzenet/Post # 8 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 177
Próbáld talán azt hogy minden betűt-mintát külön fájlba ments és ezeket egymásután fűzve csináld a g kódot . |
|
| |
qrta6 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-07-02, 13:41 | Üzenet/Post # 9 |
nézelődő tag
Ez lehet jó megoldás,mert ma az A betüvel kisérleteztem,ha egy szó vagy mintával együtt van akkor nem jó,viszont ha kulon az A betüt gravirozom akkor müködik,és mindig egy irányból megy. Tesztelem még és megírom hogy megoldódott e. Addig is köszönöm az ötletet. |
|
| |
Íjász |
Dátum/Date: Szerda, 2017-07-05, 17:15 | Üzenet/Post # 10 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 131
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 2
qrta6, Idézet Tomi (  ) 0.1mm gravirtű, 30 fokos, 0.2mm stepover és 0.025 mélység Hát... nem tudom... de , ha egy tizedes gravírtűvel két tizedes lépésekben haladsz, az eleve oka lehet. Próbáltad már kisebb lépésekkel? |
|
| |
qrta6 |
Dátum/Date: Csütörtök, 2017-07-06, 10:24 | Üzenet/Post # 11 |
nézelődő tag
Próbáltam,akkor is benn marad a csík. Azért 0.2 lépésekkel mert igy picit csikos ami tetszik,látszik mivel készult. De eddig a vonalakkal nem tudok mit kezdeni. Esetleg valaki szokott itt gravírozni plexibe,nála is előfordulnak a csikok vagy csak én nem jövök rá ?
Hozzáadva (2017-07-06, 10:24) --------------------------------------------- Teszek fel egy képet,ez 0,5mm 30 fok 0.2 lépésekkel. Ahol összeér ott mindig alakul ki csik,ami vastagabb,vagy jobban látszik,de van hogy egy sima feluletben is.
Az üzenetet módosította/Modified by qrta6 - Csütörtök, 2017-07-06, 10:25 |
|
| |
miki-bá |
Dátum/Date: Szombat, 2017-07-08, 07:50 | Üzenet/Post # 12 |
 alapvető tag
Üzenetek/Posts: 855
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
qrta6, Üdv !
Egy tesztet csinálj kérlek, mégpedig egy párhuzamos maróval egy négyzetet vagy hasonlót . Amennyiben azon sem fedik egymást a kimart lapok ,akkor a marómotor és a tárgyasztal merőlegességével lehet valami, amit hézagolással ki tudsz küszöböli.( egy mérőóra segítségével). A plexi és a műanyagok megmunkálásához borotva éles szerszám kell.( Nekem a DATRON vált be.) A szerszámgyártók lapján meg vannak adva az adott anyaghoz az általuk ajánlott megmunkálási paraméterek, amik kiinduló értéket is adhatnak számodra. A plexi-ből is van extrudált és öntött fajta. Az extrudáltat jobban meg lehet munkálni. Nekem a megmunkálási stratgéinánál jobban bevált vektorokkal párhuzamos megmunkálás.( kiválasztható a G-kód generálásakor) A plexi megmunkálásánál ajánlják még a hűtést és kenést. A hűtést vízzel a legegyszerűbb megoldani , mégpedig. a megmunkálni kívánt darab széleinél gyurmából egy "tartályt" képezünk és feltöltjük vízzel és azon a részen csináljuk a megmunkálást. Persze fúvókával is lehet ezt csinálni. Remélem tudtam segíteni ,de a fentiek nem szentírások csak ez a tapasztalatom.
Üdv
Miki -bá
" Ember ,küzdj és bízva bízzál"
http://famakett.hu/ |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2023 | | |
 | |  |
|
|