Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 9 / 22«1278910112122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 11:58 | Üzenet/Post # 161
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet xentos ()
Port & Pins ablakban a MaxNC Mode ablakban a Max Cl mod ablakot ha kipipálom, mentem és úgy próbálom akkor hol megy hol nem megy a maró gép.
Szia. Ne kapcsold be a Max Cl módot, mert a teljesen jó müködö Mach3 -nál is össze vissza fognak müködni a tengelyek,
ráadásul a nyilak más -más tengelyeket visznek össze-vissza. A képen láthatónál másokat ne pipálj ki alapesetben.

Ha a Mach3 könyvtárában található DriverTest.exe-t lefuttatod leállított Mash3 al, lefut rendesen?
Tedd fel a Mach3Mill.xml filét, és kíróbálom a saját gépemen a beállításaiddal hogy nálam csinálja -e a galibát.
Csatolások/Attachments: 2096728.jpg(88Kb)
 
xentos Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 17:47 | Üzenet/Post # 162
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szerbusz Zoli-bá !

Először is köszönöm szépen a válaszodat.
A képen lévő beállítások mind úgy vannak ahogy az ábrán látszik.
Az a legnagyobb problémám, hogy amikor bekapcsolom a gépet akkor nem akar működni a Mach3. Illetve működik, csak a motorok nem mennek. A Max CL mod sincs bekapcsolva. Az az érdekes jelenség, hogy a másik gépen is ugyan úgy nem működik.
Elküldöm az XML filet, remélem tudom csatolni.

Hozzáadva (2014-06-25, 17:47)
---------------------------------------------
Szia Béni !

Igen meg találtam a Biosba a párhuzamos port beállítást.
Csak az a probléma vele, hogy nekem a következőket írja ki :

Parallel Port        
[Auto]Mode                   [Output only]
                            Bi - directional
                            EPP
                            ECP

Tehát nekem nincs SPP vagy Normal mód beállítás.
Jelenleg Output only -ra van állítva.
De mindegy, hogy mit csinálok vele akkor se akar induláskor a motor menni.
Teljesen tanácstalan vagyok.

Csatolások/Attachments: 6960715.xml(41Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 18:09 | Üzenet/Post # 163
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet xentos ()
A képen lévő beállítások mind úgy vannak ahogy az ábrán látszik.
Szia.
Ha használod a mikrolépést a kinain akkor jelöld be az 1/2pulse mode-t, sokkal simábban mennel a motorok.
A mach3 kézikönyve a step és a dir pinknél is a az  low Active jelszinteket preferálja.
A saját tapasztalatom hogy ha nincs ez bepipálva idönként ugrik egy egy lépést a motor, sőt a hangja is más
Ha bejelölöd a vészstoppot az 1-est  is írjál a port# rublikába.

A bejelölt kimenetnek sincs pin száma.

Mire használod ezt alábbi  beprogrammozott  9-es portot?

Most csak átfutottam a konfiguráláson, majd holnap kiviszem a gépemre és ott fogom tesztelni.
Viszont sem home , sem végálláskapcsolókat sem konfiguráltál,ez véletlen?
Csatolások/Attachments: 7043789.jpg(65Kb) · 5499665.jpg(63Kb) · 7329941.jpg(96Kb)
 
xentos Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 19:00 | Üzenet/Post # 164
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Ez nem véletlen. Az Az igazság, hogy én még csak nagyon az alapokon foglalkozom a CNC vel.
Hobby szinten. Előtte volt egy másik vezérlő panelem. Én csináltam és remekül működött. De meg vettem ezt a Kinai csodát és elkezdődött a probléma vele. Már bánom, hogy szétszedtem az enyimet amit csináltam. Annál Max Cl mód be volt kapcsolva állandóan. Úgy tökéletes volt minden még bekapcsoláskor is.
De remélem hogy ez is fog működni.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 19:13 | Üzenet/Post # 165
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet xentos ()
De remélem hogy ez is fog működni.
Sok ezer embernél kifogástalanul müködik, nálad is fog rendesen müködni.
A kinai enable bemenetét 1kOhm-os ellenállásal húzd fel a +5Volt-ra
Ez a TB 6560-al épített vezérlő nagyon érzékeny kis jószág, meg kell fontolni mit teszel vele mert hamar tönkre lehet tenni.
Egy bizonytalan kontaktus a motor csatiknál,vagy megbontod feszültség alatt azonnali IC halál,képes felrobbanni.
http://www.sasovits.hu/cnc/doc/Mach3HU_1_1.pdf Ezt addig alaposan tanulmányozd át.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2014-06-25, 19:38
 
xentos Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 20:49 | Üzenet/Post # 166
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Tehát azt javasolod, hogy az Enable bemenetet mind a három bemenetnél húzzam fel egy 1Kohm -os elenálással ?
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-06-25, 20:57 | Üzenet/Post # 167
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet xentos ()
Tehát azt javasolod, hogy az Enable bemenetet mind a három bemenetnél húzzam fel egy 1Kohm -os elenálással
A kinai vezérlőhöz adtak egy táblázatot a pinek bekötéséről, ennek megfelelően kellene konfigurálnod a Mach3 pinjeit.
Mivel a Mach3-ban nem konfiguráltál enable pint, akkor fel kell húzni +5V ra.
Én nem használom az enablét, még soha nem indult meg magától. Amit építettem TB 6560-as vezérlőket a panelokon fixen felkötöttem +5V ra.
Csak felesleges pin foglalásnak tartom.
A benti gépemen lefutattam a te XML-flédel a mach3-at, a cnc nélkül, kifogástalanul ment egy progi rajta.
http://pminmo.com/index.p....emid=46 Itt találsz megfelelő leírást a home, és vagy a végálláskapcsolók bekötésére.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2014-06-26, 07:41
 
Béni Dátum/Date: Csütörtök, 2014-06-26, 04:32 | Üzenet/Post # 168
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
xentos,  fentebb beszúrtam egy képet a helyes BIOS beállítással. (Bi-directional)

http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2014-06-26, 06:22 | Üzenet/Post # 169
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
xentos,
Szia.
Ma a jól müködő marógépemen kicseréltem az .XML filét a tiedre, átírtam a saját port kiosztásokat és tökéletesen
müködött.
Vagy nagyon elkonfiguráltad a Mach3 pin kiosztását, vagy sérült a Mach3-ad vagy a lic.file.
Milyen motorokat használsz hozzá (hány kivezetése van?)Csak a 4, 6,vagy 8 kivetesésü mocik jók a kinaihoz, mert bipolárist kér.
Ha árnyékolt vezetéket használsz a motorokhoz csak a vezérlőnél kötheted a GND-re az árnyékolást, a motornál el kell szigetelned a test-től.
Mindenképp a kinai pin kiosztást kell a Mach3-ra konfigurálni. Az  LPT kábelt ellenörizd le , hogy a konfigurált pinek a jelet odaviszik-e
a kinaira(Ohm mérővel ,találkoztam olyan kábellal amiben kevés volt a vezeték ,és a levegöben lógott a konfigurált pin)
Még egyszer leellenöriztem ha a max CL be van pipálva tejesen rossz müködést produkál a Mach3.
Ez az xml kevés javítással, de a pineket írd vissza kinai leírása szerint. A Qutput #1  a motor indító relé, a 16-os lábat,írd át a kinai szerintire.
Az enable tiltja vagy engedi a motorok müködését a jelszintől függöen.
Csatolások/Attachments: 9856751.xml(98Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2014-06-26, 08:10
 
xentos Dátum/Date: Csütörtök, 2014-06-26, 08:44 | Üzenet/Post # 170
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szép jó napot kívánok mindenkinek !

Amit leírtatok azokat mind átnéztem. Ellenőriztem mindent és minden ugyan úgy van ahogy le írtátok. Viszont a ZOLI bá írta, hogy az enabled bemenetet 5V ra kéne fixen felhúzni. Szerintem is ez lesz a problémája. Azt nem tudom, hogy Ic enabled lábat kell felhúzni, vagy a csatlakozásnál kell felhúzni ?
Köszönöm a türelmeteket.
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2014-06-26, 10:00 | Üzenet/Post # 171
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet xentos ()
vagy a csatlakozásnál kell felhúzni ?

Inkább a csatinál, nem messze van az LPT csatitól a +5V, meg elötte íIC-k vannak amik rá akarják eröltetni a kimenetüket a 4-es lábra. Vagy konfiguráld a 2; 6;és 14-es enable pineket, és akkor a Mach3 vezérli az enablét, igaz 3pint elpocsékolsz ami késöbb jó lenne.
De ha rámérsz a TB6560 4-es lábára és ott +5V-ot találsz és nem nullát akkor mennie kell a motoroknak ha kapnak step jelet.
Az árambeálító jumperek ha gyengére vannak állítva akkor sem megy rendesen a léptecs, vagy ha a motortuningba nagyon rossz
a lépés szám, vagy a sebesség beállítása túlzottan nagy.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2014-06-26, 10:11
 
xentos Dátum/Date: Csütörtök, 2014-06-26, 17:15 | Üzenet/Post # 172
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zoli bá Megfokom nézni amit írtál szerintem ez lesz a megoldás.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget.
Ha lesz valami fejlemény írok !

Hozzáadva (2014-06-26, 17:15)
---------------------------------------------
MŰKÖDIK  !!!!!!
Már két hete ezzel a problémával küszködtem.
Zoli ¨bá Te egy zseni vagy !
Az output szignálnál be tettem enabledre a 2. 6. 14. kimenetet és lássak csodát működik a Mach3.
Nekem pillanatnyilag elég igy ahogy van a kimeneti port szám. Lézeres égetésre használom a gépet.
Ezt is saját magam építettem. Na nem egy csoda gép. De nekem egyenlőre megfelel.
És ami a lényeg helyre jött a családi béke.
Még egyszer nagyon köszönöm a gyors válaszokat és a segítséget.
 
sutyko Dátum/Date: Kedd, 2014-09-09, 20:13 | Üzenet/Post # 173
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 80
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok! Segítségetek szeretném kérni. Hogy lehet normálisan megoldani azt, hogy ha félbeszakítom a munkát és másnap szeretném folytatni
onnan ahonnan abbahagyta.?Eddig a program bezáráskor megkérdezte,hogy
vége ill mentem -e. most csak azt kérdi hogy vége a munkának? Amikor
10-ed szerre betudom írni az abbahagyott sor számát és futtatni akarom
akkor a felbukkanó ablakban a tengely koordináták nem egyeznek a valós
koordinátákkal. Majd ha megadom az átmeneti Z emelést és indítanám
mindig valamivel odébb teszi le a marószerszámot.Tudna valaki segíteni
mért van ez?
Köszönettel.
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2014-09-10, 06:01 | Üzenet/Post # 174
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Helló! Ha jól emlékszem én is szembesültem ezzel a problémával. Már nem tudom biztosan, mert nem mostanában volt, de egyszerűbb volt megoldani a dolgot mint gondoltam. Ha Mach3-ról van szó legalábbis. Ott abban a kis ablakban nem az aktuális koordinátákat írja ki, hanem hogy hova fogja tenni következő lépésként. Én csak leokéztam, és ment tovább..  Persze lehet hogy nem jól emlékszem, mivel kerültem az ilyen leállításokat, de amikor még lassúbb volt a gép néha kellett ilyet csinálni.  Üdv.
 
sutyko Dátum/Date: Szerda, 2014-09-10, 06:27 | Üzenet/Post # 175
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 80
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia. Köszi válaszod.1 másik Pc-n is van Mach 3 progim ott azon jól csinálja.Lehet hogy a két progi nem kompatibilis M3 és AC. Egy időben persze nem fut a kettő,de lehet ,hogy így is.Ja a koordináták nem egyeznek itt sem, de ennek ellenére jól tette le most. Így próbáltam ,ahogy írtad különben de valamiért mindig 1 kicsivel odébb tette le pl 2 cm-el.(szoktam megadni rapid rátát is mert akkor először kiemeli és utána megy x, y irányba.).
Üdv.
 
Williwaw Dátum/Date: Szombat, 2015-01-10, 12:24 | Üzenet/Post # 176
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok,

Nemrég kezdtem el gépépítéssel foglalkozni, több-kevesebb sikerrel.
Az egyik újkeletű problémám a következő: pontosan 2 percenként az egyik tengelyhez tartozó motor hangot ad ki, búg/megmakkan egy pillanat erejéig. A motorvezérlők felvillanak. Egy ideig azt hittem, hogy a mach3 csinálja, de független tőle, akkor is történik, amikor nem fut a program. Ha lehúzom az LPT kábelt a gépről, akkor abbamarad a jelenség. A többi motorhoz tartozó vezérlő is villan egyet, de csak az egyik motor ad ki hangot.
Mi a fenétől lehet ez? A Windows kavarhat be vagy valami más? Idáig nem volt ez a jelenség, újkeletű a probléma.

üdv
W.
 
Amatőr Dátum/Date: Szombat, 2015-01-10, 14:44 | Üzenet/Post # 177
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Williwaw, milyen vezérlőd van? A motorvezérlőn milyen állapotot jelző led villan?
A Windows optimálisan be van állítva a Mach-hoz? ftp://machsupport.com/Extra%20Information/XP_Optimization_Guide.txt
Érdemes végigcsinálni, így a PC rengeteg felesleges szolgáltatása nem fog futni.


H1i.hu
 
Williwaw Dátum/Date: Szombat, 2015-01-10, 15:39 | Üzenet/Post # 178
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia,
Ezek vannak:
- LPT csatoló kártya 5 tengely V8
- 3db Bipoláris léptetőmotor vezérlő 3A SK6560T
Amelyik 2 percenként hibázik, azon Windows 7 van (p4 3ghz, 3giga ram)
Most próbáltam ki egy másik win7-es gépen (szűz gép, p4 3ghz, 1giga ram)
Ezen úgy tűnik, hogy nem produkálja a hibajelenséget.
Elvileg ezek olyan erősek, hogy nem kéne háttérben futkározó dolgoknak belekavarni, pláne nem így, a vezérlésbe...
Még nézelődöm...
 
remiasa Dátum/Date: Szombat, 2015-02-07, 09:24 | Üzenet/Post # 179
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 513
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv mindenkinek elnézés hogy ide írok de nem talátam megfelelő helyet ehez.

Egy kis segitséget szeretnék kérni PayPal ügyben, az idáig jól működő PayPal számlám és a hozzá rendel bank kátyával tegnaptól nem tudok fizetni, odáig jutok el ahol már fizetni kellene beírom a felhasználó nevet és a jelszót rákattintok a login gobra de aztán nem történik semmi ugyan az az ablak marad, mi lehet a gond, sürgős lenne a vásárlás kellenének a kinézett alkatrészek.

A segitséget előre is köszönöm.
 
kobee Dátum/Date: Szombat, 2015-02-28, 10:20 | Üzenet/Post # 180
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
 Zolibá-val már tárgyaltam erről a témáról, most kiteszem ide is, hátha többen látják.
Van egy TB6600-as 5A 3tengelyes vezérlőm, név szerint HY-TB3DV-T. (a dobozolt változat)
Laptopról megy, de előtte van még egy UC100 is, ami egy másik gépen jól működik, gyanítom itt sem ez a gond. 2db 2,8Nm-es és egy 1,5-ös motor van a vezérlőn.  A bemenetekre nyomógombok vannak téve.
A motorok mennek szépen, egyenletesen, a G-kódokat is csinálja szépen. Az alaphelyzeteket érzékeli, leáll ha megnyomom. A véghelyzetet is, szintén leáll. Az Estop-ot is, itt is leáll. Tehát 3 pin a 3 alaphelyzetnek, egy a véghelyzeteknek közösen, egy meg az Estop-nak. Így mind az öt pin kihasználva. A Mach3 mindet helyesen jelzi ki, ha benyomom. Egyenlőre csak asztalon tesztelem gép nélkül, de így fut.
 A gond az, hogy a gépi 0-ra nem akar ráállni. Illetve elindul, de az X és Z kapcsoló nem állítja le, pedig kijelzi hogy aktív. Az Y-nál is jelez, de csak akkor áll le ha elengedem a nyomógombot, ha nem, megy tovább.
 Na szóval, ha valaki találkozott már ilyennel, kíváncsi lennék mi lehet a gond. Akár még más javára is válhat..  smile
Minden tippet szívesen fogadok..
  Szép napot!
  -Z-
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 9 / 22«1278910112122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016