Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 6 / 22«12456782122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
dagadt Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 12:12 | Üzenet/Post # 101
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 7
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv mindenkinek!

Egy faipari megmunkáló gép érkezik a munkahelyemre, és most voltam Olaszországban megnézni a gépet.

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ismeri-e valaki a BTL kiterjesztésű fájlokat? Milyen programmal lehet ilyen fájltípust létrehozni?

Ha valaki esetleg tudná, hogy melyik az a program amivel relif maráshoz tervet lehet készíteni  és azt le tudja menteni ebbe a btl fájltípusba az nagyban megkönnyítené a munkámat.:)

Előre is köszönöm.
 
csewe Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 13:28 | Üzenet/Post # 102
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
dagadt
 
Erről a formátumról a nten szinte nulla az információ.
Más formátumot nem eszik meg a vezérlése?
Persze lehet ,hogy nem is bonyolult formátum,de én még nem találkoztam vele sehol.
Jó lenne egyet látni.
 
dagadt Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 13:55 | Üzenet/Post # 103
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 7
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
csewe

Igen, sajnos kevés az infó erről a fájltípusról. sajnos a vezérlés nem kajál meg semmi mást, csak ezt hajlandó enni.

EZEN az oldalon található több infó erről a fájltípusról és itt vannak példafájlok is.
 
csewe Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 15:59 | Üzenet/Post # 104
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
dagadt
Megnéztem.
Sajnos tartok tőle,hogy ezzel meg fog gyülni a bajototk.
Nem látszik egyszerűnek,főleg,hogy van benne koordinátatranszformáció is.
 
kymco1 Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 18:46 | Üzenet/Post # 105
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
dagadt, ezek a célgépek álltalában direkt saját nyelvrendszerrel vannak ellátva hogy csak az ő termékeikkel legyenek kompatibilisek.
nekünk Biesse gépeink vannak és bpp formátumban dolgoznak. a szabász a cnc maró az élfóliázó és a sorozatfúró tökéletesen komunikál egymással de másik géppel sehogyanse. egy sima dxf filét is alig lehet vele beimportáltatni. mindent a saját tervező progijukkal kell megalkotni.
 
csewe Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 19:38 | Üzenet/Post # 106
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
kymco1
Ez egy ingyenes formátum,csak nem írják le elég ól ahoz,hogy valami konvertert készítsen az ember.
Mert ha megfelelően lenne dokumentálva,akkor meg lehetne oldani,hogy átkonvertálja a ember a G kódot,erre a formátumra.
 
dagadt Dátum/Date: Csütörtök, 2013-03-14, 20:14 | Üzenet/Post # 107
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 7
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm a válaszokat.

Igen, valamennyire zárt ez a rendszer. Kifejezetten tető, faház alapanyag gyártásához lett kitalálva.

Az alap probléma ott van, hogy van egy alap tervezőprogramunk ami célszoftver erre a munkaterületre. De mivel eddig nem volt cnc-s gyártás, nemigazán használták semmire. A probléma ott leledzik, hogy ebbe az alap szoftverbe nincs benne a konverter, azt külön kéne megvenni 5000 euróért.:) (mikor már majd 15-be van az alapprogram)

Persze a gép bekerülési költségéhez eltörpül ez az összeg, de itt leledzik mégegy gond, hogy a meglévő program nem tud pl, gravír tervet készíteni, pláne nem relife tervet. (remélem jól mondtam) Holott a gyártásba szeretnénk mondjuk a szarufa végekre díszítésként használni ilyen elemeket. (kis faragás, kis egyedi díszítés)

Így most kéne találni valami szoftver-t vagy valami megoldást, amivel legalább az egyedi elemeket meg lehetne csinálni.
 
Pepe Dátum/Date: Hétfő, 2014-03-03, 11:05 | Üzenet/Post # 108
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 2
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Mesterek!
LPT port problémám lenne.Időalapú napelemforgató vezérléséhez alkalmaznák egy 8 csatornás relés kártyát amit készen vettem. a program ami működtetné azt a netről töltöttem le.De több másfajta progival is próbálkozva eredménytelenül.A lpt kimenet d0-d1-d2 lábak az alaplapon lévő aljzaton mérve,a földhöz képest +5v-on vannak állandóan.A d3-d7 vezérelhető.ha jól tudom az lpt port d0-d7 lábai használhatók kimenetként.  2 pc-n is próbáltam,mind a kettő ugyanazt produkálta. Mi lehet a hiba?%)
 
csewe Dátum/Date: Hétfő, 2014-03-03, 13:37 | Üzenet/Post # 109
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Pepe, tegyél be egy linket,ahonnan le lehet tőlteni a programot,hogy megpróbáljam.
Elég lehetetlennek tűnik,hogy két gép is ugyan abba a hibába esik.


Az üzenetet módosította/Modified by csewe - Hétfő, 2014-03-03, 13:38
 
Pepe Dátum/Date: Hétfő, 2014-03-03, 16:16 | Üzenet/Post # 110
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 2
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia Csewe! a
A linket nem tudom beszúrni(céges gép nem enged oda fellépni)
De ide beírom: users.atw.hu/acdrian/napjaras/napjaras.html
Az oldalon pedig letölthető a "Pc-re (a nyomtatóporton keresztül tudja meghajtani a parabolát)
progi.
Köszi a segítséget.
Pepe
 
csewe Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:07 | Üzenet/Post # 111
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Pepe, ma megnéztem a programot de sajnos ez egy dos-os progi,így nem tudok vele mit kezdeni.
Viszont ha mindkét gépen ugyan azok a pinek mentek tönkre,akkor talán a rádugott elektronika lehet a ludas.
 
Tapti Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:07 | Üzenet/Post # 112
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 22
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

Még csak pár perce reggeltem, de rögtön lenne egy problémám. Nem is tudom, hogy ArtCam probléma vagy valami más e, de mivel ott készítettem első relife-ét így arra gyanakszom ott szúrtam el.
Párom arcát martam ki egy alu lemezre és raszteresen martam. Első körben végig ment rajta a gép az egyik irányból, majd kereszt irányú munka közben egyszer csak a Z-tengely egy jó pár tizeddel lejjebb ugrott és kb. a munka utolsó háromnegyedét azzal a pár tizeddel mélyebben folytatta.
De hogy miért azt nem tudom.
Ezt már egyszer megcsinálta egy lementett relife-nél is, de azt hittem hogy hibás volt a lementett anyag.
Tud valaki ezzel kapcsolatban segíteni?
Csinálok fotót és feltöltöm, hogy lássátok a problémát.

Előre is köszönöm.
 
csewe Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 113
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Tapti, üdv nálunk.

Ez a hiba a géped Z tengelyének nem megfelelő beállítása miatt lehet.
Ilyen hiba akkor jelentkezik,ha a Z gyorsulása,illetve végsebessége tul nagyra van állítva.
Vedd visszább a gyorsulást kissé.
Esetleg,ha van rá lehetőség,akkor a motoráramot is feljebb vehetnéd.
 
Tapti Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 114
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 22
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm, csak azt nem értem hogy miért kizárólag az egyik irányú, -Y +Y irányban jelentkezik? -X től +X ig terjedő munkánál nem jelentkezik, majd elkezdi kereszt irányban, normális mélységgel eljut egy darabig és egyszer csak...

Erről a gépről van szó:  http://www.youtube.com/watch?v=n_kHHfIq8ck

Minden esetre megpróbálom a sebesség/gyorsulás dolgot megvariálni.
 
csewe Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 115
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Tapti, elég,ha egy ponton kicsit vastagabb anyagot kell eltávolítani,sé már meg is fogja a Z tengelyt.
Emiatt lépéstévesztés lessz.
De ha tudod,hogy hl volt az eredeti 0 pozíciója a Z tengelynek,és egy ilyen hiba után oda visszaálsz,azonnal látni fogod,hogy a Z lejjebb vagy feljebb van az eredeti nulánál.
 
Béni Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 116
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Tapti,  jó kis gép. Ez egy Farkas Ádám féle szerkezet.

Az általad leírt hibának rengeteg oka lehet, ezt találgatással nehéz megoldani.
Tápellátási problémák, zavarok az adatátvitelnél, időszakos elektromos hiba, stb. ...
Csewe javaslatát egyszerű kipróbálni. Ha a táp nagyon ki van hegyezve, akkor a gyorsulás csökkentésével annak terhelése is csökken, és megszűnhet a hiba.

Ha LPT-ről hajtod, akkor az LPT kábelt minden zavarforrástól a lehető legmesszebb vezesd!


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 117
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet Tapti ()
pár tizeddel mélyebben folytatta.
Tehát többet lépett a kelleténél, jól értem?
 
Tapti Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:08 | Üzenet/Post # 118
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 22
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Csewe:
Azt már nem fogom tudni rekonstruálni.

Most vissza állítottam az értékeket, sebesség 1600mm/min és gyorsulás 5000mm/sec
eddig 2000volt a sebesség és 10000 a gyorsulás.


Az üzenetet módosította/Modified by Tapti - Csütörtök, 2014-05-08, 19:49
 
csewe Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:09 | Üzenet/Post # 119
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Tapti, majd a következő marásnál kiderül,hogy eléggé visszavetted e.
A 2000mm/min jónak tűnik,de az a gyorsulás az nagyon nagy volt,sőt,még az 5000-et is sokallom,legalább is ehez a mechanikához.
Az a Z tengely nem olyan könnyű,főleg,ha rajta van a főorsó.
De kell tenni egy próbát,általában mindenki próbálkozásokkal dönti el,hogy mit is bír a gép.
 
Tapti Dátum/Date: Kedd, 2014-03-04, 08:09 | Üzenet/Post # 120
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 22
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Béni:
Igen az Ádámtól van a gép.
36V 10A-s a kapcsolóüzemű táp a motorok 35V 3,3Aesek.
LPT-ről megy, de semmi sincs a közelben ami zavarhatná, semmi elektromos készülék.

Zolibá:
Igen többet lép egy bizonyos ponttól kb. kéttizeddel mélyebben folytatja a munkát, de az ArtCamban ez nem látható a relifen.

Sajnos ezt már csak holnap tudom majd letesztelni valamikor délután.

Hozzáadva (2014-05-08, 20:04)
---------------------------------------------
csewe, az Ádám javasolta ezeket a beállításokat. Jelenleg egy 400W-s kis léghűtéses maró van rajta.

 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 6 / 22«12456782122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016