Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 3 / 22«123452122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 16:56 | Üzenet/Post # 41
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
a főorsó be illetve kikapcsolásával akarom az 1wattos áramgenerátort áram alá helyezni illetve áramtalanítani.


Az ötlet jó!

(zasti)
Ha a vezérlője a diódának tud pwm -et, akkor a spindele setupnál ki kell neki pipálni a laserre vonatkozó részt,+ a pwm et, a relét letiltani, az output setup résznél a pint portot beállítani.Még E-stop -kor sem fogja elvenni a jelet a pinről egészen, er-go a lézertől.


Kym csak az áram alá helyezést szeretné a MACH-ból. Teljesítményszabályzást nem.
Egyébként csak infó, hogy tudomásom szerint az 1W os panel bemenete lehet PWM. Tudsz teljesítményt szabályozni vele.
Az eredeti doksi amit még az elején küldtél ezt valahol írta.

De két dolog:
Az egyik, az a Charge pump használata.
Elvilekben hasznos és érdemes használni.

A másik amit Te gyakorlatilag kérdezel, az az, hogy a relé jumper legyen fenn a panelen, és a 17 es tűre kell állítanod a spindle bekapcsolását. Ez a relé kimenet.
A relére pedig kösd rá a lézer tápjának az egyik ágát.

Az megint kérdés amit Zoli mond. Az hogy a spindle jel a konfigurált tűn PWM-e, avagy sima TTL.
Ha PWM akkor kérdéses, hogy ezt így tudod-e használni....

Erre gondoltál?

Ami érdekes, hogy ha pozicionáláshoz kell a jelfény, manuálisan fel kellene kapcsolnod a főorsót, még a programfuttatás előtt.
Tudni illene, de sajnos nem tudom, hoyg van-e erre lehetőség.
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 17:11 | Üzenet/Post # 42
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, manuálisan rá lehet klikkelni a marómotor gombra és akkor bekapcsol.
kellene pár kép hogy mit hova állítsak a machba.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 17:29 | Üzenet/Post # 43
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
manuálisan rá lehet klikkelni a marómotor gombra és akkor bekapcsol.
kellene pár kép hogy mit hova állítsak a machba.


Soha nem foglalkoztam még ezzel a részével a MACH nak. sad

De azt látom, hogy Amatőrnek igaza van. (mint mindig)
Külön fülön van az egész. A config/ports and pins/ spindle setup fülön.
PWM módban megy ki a vezérlő jel.
Jobb lenne ha valaki olyan mondaná el aki ismeri ezeket a beállításokat, mint ha én most találgatok.
 
zasti Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 18:13 | Üzenet/Post # 44
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
kymco1,
Nem értem, elmagyaráznád kérlek, mit akarsz kapcsolgatni mielőtt vita kerekedik.( Előbb írtam fél oldalt, de befagyott a firefox-om.)

(kymco1)
zasti, a főorsó be illetve kikapcsolásával akarom az 1wattos áramgenerátort áram alá helyezni illetve áramtalanítani.

Eddig okés.
Egy sima kapcsoló miért nem jó?

nem ismerem a géped, Van charge pump bekötve a gépeden? akkor egy relé megoldja, ezért szerintem felesleges egy pint elpazarolni, másik leprogramozni is érdekes lesz hogy a főorsó M3 vagy M4 el akarod a rendszert áram alá helyezni. ????????
A z dir-jéről szeretnéd vezérelni?
Az raszteresen jó lehet, ezen már agyaltam én is, de egy vektoros kivágást nem fogsz tudni ráprogramozni, ugyanis a Z ről folyamatosan kapnia kellene a jelet, ami viszont lineáris mozgást jelent a programba a Z nek negatív irányba. Fog úgy mozogni a 3 tengelyed egyszerre, csinált már valaki ilyet egyáltalán?
Jó lenne ha olyan is megszólalna.

Áruld már el milyen a diódád vezérlője, legalább képbe legyek. Ez az az 1W os ami itt lett megcsinálva mindenkinek, vagyis amilyen nekem is van itthon?
Mert annál nem olyan bonyi a helyzet, és nem is kell túlbonyolítani
Enyém ttl-pwm 0- 20KHz ig.
Nálam úgy kellesz beállítani ahogy írtam és a mach3 tudja hogy lézer, és adja a küszöbáramhoz a pwm jelet ha törik ha szakad,vagyis lesz jelfény, begyújtás meg szalonckor smile de a tiéd nem ismerem.

Hozzáadva (2012-12-24, 18:13)
---------------------------------------------
KisKZ,

(KisKZ)
Külön fülön van az egész. A config/ports and pins/ spindle setup fülön.
PWM módban megy ki a vezérlő jel.
Jobb lenne ha valaki olyan mondaná el aki ismeri ezeket a beállításokat, mint ha én most találgatok.


Előző oldalon leírtam, meg azt is hogy pwm -el tesztelve.
És működik.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Hétfő, 2012-12-24, 18:16
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 18:28 | Üzenet/Post # 45
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
zasti, az itt készült 1w-os van nekem. azt szeretném hogy munka végeztével áramtalanítva legyen az áramgenerátor.
 
zasti Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 19:02 | Üzenet/Post # 46
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
kymco1,
Okés
Dolgod egyszerű Ports/pins menü output Signals Fülön első oszlop Output#1 zöld pipa, port (gondolom 1) pin amit szeretnél,
Utánna átmész a "Spindles Setup fülre, és megnézed a Relay control alatt mik vannak beállítva. PL: a disable Spindle Relays ne legyen kipipálva. A "Clockwise(M3) Output nál legyen 1 es beírva, és akkor az output#1 fülön beállított pinedre fogja kapcsolni M3 nál a főorsót. a CCW (M4) nél legyen valami más, de ne az ami felette, mert akkor sem műxik ha a két irány egy pinen van. oda írhatsz 3 vagy 2 de ne 1 et..
Elviekben ezzel mennie kellene, deha esetleg fordítva kapcsolna akkor vissza mész az output SignaLS FÜLRE ÉS AZ "Active Low oszlopnban az outpu1 es soba teszel egy kis pipát.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Hétfő, 2012-12-24, 19:04
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 19:06 | Üzenet/Post # 47
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
zasti, ok értem köszi.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 19:52 | Üzenet/Post # 48
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(zasti)
Az raszteresen jó lehet, ezen már agyaltam én is, de egy vektoros kivágást nem fogsz tudni ráprogramozni, ugyanis a Z ről folyamatosan kapnia kellene a jelet, ami viszont lineáris mozgást jelent a programba a Z nek negatív irányba. Fog úgy mozogni a 3 tengelyed egyszerre, csinált már valaki ilyet egyáltalán?
Jó lenne ha olyan is megszólalna.


A Z dir-t tűjét érdemes használni!

Ha kiemelsz lekapcsol egészen addig amíg nem "merítesz" le újra.
Én eddig mindig ezt használtam. Vektornál, másnál... mindig.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 19:54 | Üzenet/Post # 49
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(zasti)
Dolgod egyszerű Ports/pins menü output Signals...


Zas!
Ezt én is nagyon köszönöm!
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 19:55 | Üzenet/Post # 50
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(zasti)
Előző oldalon leírtam, meg azt is hogy pwm -el tesztelve.
És működik.


Igen... De most lett kerek a számomra sokminden.
Köszönöm!
 
zasti Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 22:49 | Üzenet/Post # 51
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
(KisKZ)
A Z dir-t tűjét érdemes használni!

Ha kiemelsz lekapcsol egészen addig amíg nem "merítesz" le újra.
Én eddig mindig ezt használtam. Vektornál, másnál... mindig.


Igen ezt tudom, egy DotG-s gravírnál ez nagyon jó, de a vectoros részénél, mivel sosem próbáltam így nem igen lennék bizti a dolgomban amig ki nem próbáltam.
Értem Én
Szóval addig tiszta hogy "Ha menne elviekben a Z lefelé", ugye kapja a dir jelet, fölfelé pedig elveszi tőle a mach3.

De ha leér a g kódba megadott mélységre akkor is rajta marad a dir jel a kimeneten?
Ezek szerint akkor vált a jel szintet a diren ha mozgás van egyébként marad az előző állapotban?
Ha igen akkor nagyon egyszerű lesz összehozni.
Erre terveztem a raszteros megmunkálásnál Én is de mivel más a vezérlőm, így most ez csak a végső esetben lesz mecsinálva. Ha sikerül a pwm-et belőni és kitapasztalni akkor inkább marad az és a LinuxCNC.
Ezt a dir-es dolgot jó lenne letisztázni, mert egyszerűbb egy profilt másolni, és másik Z dir pint kijelölni a progiba, mint mondjuk a marós 4 tengelyes konfigot elkötözgetni 1 jel miatt.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Hétfő, 2012-12-24, 22:50
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 23:53 | Üzenet/Post # 52
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(zasti)
De ha leér a g kódba megadott mélységre akkor is rajta marad a dir jel a kimeneten?


Pontosan.

Érdemes a lehető legkisebb Z mozgás értéket megadni, hogy a kiemelés a lehető leggyorsabban menjen. így a vonalak végén nem marad ott sokáig a lérersugár, és nem égeti meg jobban azt a pontot.
Amíg nincs irányváltás a Dir jel megmarad azon az állapoton.
A MACH nem új jelet ad minden stephez, hanem az utolsó változtatott értéket tartja.
Amikor letoltam a Z-t éget, ha felhúzom nem. Ezt is így csináltam pl:



De anno Béni az elején írt nekem ilyen posztot a DotG-hez is:



Itt még a Z merítés hosszával álljtgattuk a pontok égetési idejét.

Ezért nagyon szerencsés és tényleg könnyű ezt kihasználni.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 23:59 | Üzenet/Post # 53
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(zasti)
Ezt a dir-es dolgot jó lenne letisztázni, mert egyszerűbb egy profilt másolni, és másik Z dir pint kijelölni a progiba, mint mondjuk a marós 4 tengelyes konfigot elkötözgetni 1 jel miatt.


Én ezt mondtam akkoriban Nektek egy párszor....
 
zasti Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 13:58 | Üzenet/Post # 54
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,

(KisKZ)
Amíg nincs irányváltás a Dir jel megmarad azon az állapoton.
A MACH nem új jelet ad minden stephez, hanem az utolsó változtatott értéket tartja.

Ezt jó tudni Köszi szépen.
Akkor így nem bonyolult a helyzet.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
kymco1 Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 20:21 | Üzenet/Post # 55
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
Üdv
összeraktam az új vezért. a gond hogy a motorok manuális mozgatásra csak zúgnak mintha pörögnének de meg se moccannak.
vezetékeket ellenőriztem. sebességet megpróbálom holnap visszavenni de a másik vezérrel így működött.
Normális viszont hogy a leválasztón az x tengely 2-es és az y tengely 4-es pin ledje azaz a step jel folyamatosan ég bármerre mozgatom.
ez a leválasztó az


Az üzenetet módosította/Modified by kymco1 - Kedd, 2012-12-25, 20:26
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 20:50 | Üzenet/Post # 56
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
Normális viszont hogy a leválasztón az x tengely 2-es és az y tengely 4-es pin ledje azaz a step jel folyamatosan ég bármerre mozgatom.


Szia!
Elsőre csak erre:
Igen! Folyamatos világításnak látszik mert olyan gyorsan adja a jelet a gép, hoyg azt nem tudja követni a LED. Majdnem olyan mitha PWM-el táplálnád ilyenkor.
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 20:52 | Üzenet/Post # 57
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
sebességet megpróbálom holnap visszavenni de a másik vezérrel így működött.


Egy új beüzemeléskor mindenképpen alulról indulj el a sebességgel és a gyorsulással!

Egy kérdés azért így az elején mert lehet én nem figyeltem eléggé.
Ez milyen vezérlő, milyen táp, milyen motor?
 
kymco1 Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 21:04 | Üzenet/Post # 58
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, a lézerhez szánt gépre tettem egy szőr féle leválasztót 2db pico driwe társaságában. a mehanika és a motorok bírják ezt a sebességet.
ami változott az az elektronika.
viszont a z tengelynél elalszik mindkettő ellenkező mozgás után.


Az üzenetet módosította/Modified by kymco1 - Kedd, 2012-12-25, 21:05
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 21:39 | Üzenet/Post # 59
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
viszont a z tengelynél elalszik mindkettő ellenkező mozgás után.


A STEP és a DIR is?

Most még sima, szokásos módon konfiguráltad a MACH-odat? Még nem foglalkoztá a spindle kapcsolgatással vagy bármi mással ugye?

"ellenkező mozgás után.."
Ezt írd le kérlek mit jelent!
Ne haragudj, tudom hogy értesz hozzá, de azért (hogy én értsem) hagy írjam le:

Kézi mozgatásról van szó ugye?
Az egyik irányban mozgattad. Mondjuk ekkor ég a DIR. A mozgatás alatt ég a step. Ha abbahagyod a mogtatást a step kialszok, de a DIR égve marad.
Ellenkező irányban mozgatod, a DIR kialszik. A STEP a mozgatás alatt ég. Ha abbahagyod a mozgatást nem ég sem a STEP sem a DIR.

Nem így van?
Ha nem akkor hogyan?

Hogyan konfiguráltad be a Z kimeneti tűket?
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-12-25, 21:40 | Üzenet/Post # 60
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
ami változott az az elektronika.


Az előző vezérlő hány amperre volt állítva és ez most mennyire van?
A táp maradt akkor?
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 3 / 22«123452122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016