Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 2 / 22«12342122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-15, 07:37 | Üzenet/Post # 21
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (GoodBoy85)

Van egy MultiCam 3000 típusú "faipari" CNC nk


milyen vezérlése van? VAlami saját ha jól gondolom?

most látom... EZ suite..

Igy távolról ez nagyon nehéz lesz. de hátha valakinek volt már a kezében ilyen és tud segíteni.

Szerintem itt biztos segítenek, ha itt az oldalon nem lesz aki tudna:
MultiCAM support
 
sanyi84 Dátum/Date: Péntek, 2012-11-16, 16:37 | Üzenet/Post # 22
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Quote (GoodBoy85)
Ezután, vagy enélkül nem tudok semmit kezdeni a géppel.
A gépet már évek óta nem használta senki, most próbálnám kicsit hasznát venni.

Elvben egy cnc gépnek ref pont nélkül i mozogni kell. Mozog ?
Komplett gépkönyv kellene hozzá mert ha majd posztprocesszor kell akkor megbuksz vele, szerintem amit Péter említett az a legtisztább
és egyben legdrágább is. Érdekes hogy nem ír hibaüzenetet, illene neki valamit kiírni. Szerintem rendelj egy gépkönyvet - még ha angol is.
Sok hiba lehet de esetleg van védőburkolat? Bármi, azaz fénysorompó is annak számít. Elektromos szekrényen esetleg védőkapcsoló?
Innen csak találgatunk, lehet a gépkönyvébe benne van minden, lehet egy dolgot kellene csak aktiválni.
 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-11-16, 16:48 | Üzenet/Post # 23
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (sanyi84)
Elvben egy cnc gépnek ref pont nélkül i mozogni kell. Mozog ?


De hogy mennyire igaza van Sanyinak!
Tényleg! Egy kicsit többet, hogy mi az alapállás.

Gondolom bekapcsolod, a rendszere feláll.
Semmi mozgás, semmi teszt induláskor?
Bármi más megmozdul a gépen a porelszívón kívül?
Motorhangok vannak esetleg?
Valamiféle biztonségi berendezés nem lehet rajta ami letiltja a mozgást?
 
kobee Dátum/Date: Péntek, 2012-11-16, 22:54 | Üzenet/Post # 24
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Átrakom ide a kérdésem, lehet itt előbb jön vmi válasz..:
Halihó!
Lehet hogy amatőr a kérdésem amivel most Hozzátok fordulok.. A szerszámsugár-kompenzációt hogy lehet aktiválni? Eddig csak durvább mintákat marattam, ahol nem számított a kis torzítás. Mach3+LazyCam a kiindulási alapom. Lazy-ben jpg-ből való konvertálásnál be lehet pipálni a G41-G42 számítás opciót. De ezután ugyanúgy nem hagy rá semmit a gép, mintha be sem kapcsoltam volna. Pl. szöveg marásánál 3-as maróval, X-Y raszternél körbe leszed a betűkről 1,5 mm-t, miután alig marad valami. A Mach-ban nem találtam erre való utalást a config-ban. A Tooltable-ben beállítottam az első szerszámot pl.2mm-re, és annak a sorszámát írtam a főképernyőn a szerszám azonosítójához. Nézegettem a Mach gépkönyvet, de még nem egészen tiszta.. Ha jól láttam, némely progi ezt alapból tudja, pl.a photoVcarve, de olyanom még nincs.
Ha van valakinek tippje, előre is köszi!
-Z-
 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-11-17, 00:33 | Üzenet/Post # 25
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (kobee)
A szerszámsugár-kompenzációt hogy lehet aktiválni?


Szerinet Te tetted a jobb helyre a kérdésedet eredetileg. smile

Jelentem a válasz nálküliségem sajnos a tudatlanságomnak köszönhető...
Remélem lesz valaki aki tud segíteni!
Én mindig magam készítem olyanra a programot, pontosabban annak az alapanyagát amiből generálom, hogy ezekkel már ne kelljen külön foglalkozni. Persze ez egyszerű elemeknél nem probléma.

De ahogy most kérdezted, legalább itt (Sasinál) elkezdtem utána olvasgatni a dolognak:

mach3 10.fejezet

De mintha itt magából a programban szerepelnének ezek a vezérlőkódok (?), vagyis a program generálásakor ezek (ahogy írtad a Lazy CAM-nél be is kapcsolható) bekerülnek és......(?)...

A legenerált programod tartalmazza ezen kódokat?

Bocsánat ha marhaságot kérdezek/mondok... De keresgélek tovább azért.

Egyébként itt a kézikönyvben (100. oldal) is csak annyit ír, hogy "...a szerszámsugár kompenzációt a G41 G42 parancsokkal kapcsolhatjuk be...."
 
kobee Dátum/Date: Szombat, 2012-11-17, 11:42 | Üzenet/Post # 26
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Oks, legözelebb a jobbik helyre rakom a kérdést, de ezt már akkor itt reagálom le.. Néztem a generált kódot, rakott az elejére egy G42-t, de ugyanúgy leszedi ott is ahol nem kéne. Viszont nem értem mért nem rakott bele G41-et, mivel egyik a bal, másik a jobb oldali kompenzálás, X-raszternél ugye mindkét irányban megy.. Viszont ha beleszámolta, akkor kéne látszódnia a Mach nézetablakban is, de ott az eredeti a forma, szerintem. Egy egyszerű ABC -feliratot csináltam, azzal teszteltem. Én is addig jutottam el a Mach kézikönyvben, hogy a G41-42-vel lehet bekapcsolni a dolgot.. Még utána nézek egyéb helyeken is, és meglátom.
Köszi szépen a választ! Ha megtalálom, megírom a megoldást.
Üdv.

 
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-11-17, 17:45 | Üzenet/Post # 27
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (kobee)
Oks, legözelebb a jobbik helyre rakom a kérdést,


Jól van ez itt is ott is...:)

Ha a többiek is úgy gondolják esetleg összevonom a témákat.

Viszont én is keresgélek tovább mert érdekes a téma amit kérdeztél.
Egyelőre semmi mást nem találtam vele kapcsolatban, csupán a general configban, hogy az program vége/ vagy M030 vagy a rewind esetében be lehet állítani, hogy kapcsolódjon ki a szerszámsugár kompenzáció.

Ha találok valamit szólok én is.
 
GoodBoy85 Dátum/Date: Hétfő, 2012-11-19, 06:25 | Üzenet/Post # 28
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hello
Köszönöm a válaszokat. gépkönyv az még nincs, foyamatban van a beszerzése.
A rendszer feláll, de semmi mozgás. Ref pomt nélkül nem csinál semmit. Mondjuk egyik tengely irányába se mozdul meg a gép mikor bekapcsolom. Motor nem pörög fel, Ugyhogy kicsit gubacos m ég az ügy.
De azért köszönöm.

Üdv
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2012-11-19, 09:09 | Üzenet/Post # 29
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (GoodBoy85)
Ugyhogy kicsit gubacos m ég az ügy.


Majd mesélj róla légyszíves, hogy mi is volt! Mindenkinek jók az ilyen esetek okulásnak!

Előre is köszönjük!

Szia!
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-29, 18:39 | Üzenet/Post # 30
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Srácok! Mit gondoltok arról, hogy átviszem ezt a beszélgetést a hobbycnc/vezérlő szoftverek topicba?
 
GoodBoy85 Dátum/Date: Csütörtök, 2012-12-06, 17:11 | Üzenet/Post # 31
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hello!
Köszönöm a válaszokat és kommenteket előző problémámra, amely megoldódott pár érintkezési hiba kiküszöbölése után.
Most egy post-processort keresek még a géphez hogy edgecam-ből v artCam-ből tudjam lerajzolni és lekódolni a munkadarabokat.
Ha esetleg ebben tudna valaki segíteni az nagyon jó lenne.

Szép estét

Üdv!
 
Pisti Dátum/Date: Kedd, 2012-12-18, 18:07 | Üzenet/Post # 32
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 2
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv Mindenkinek !
Régóta szorgalmas olvasótok vagyok de csak most regisztráltam és rögtön egy kérdésem lenne:
Egy éve működik nálam az alábbi konfiguráció:1.0. Pozdorja váz fiókcsúszókkal,10x1,5-ös orsókkal,bakelit anyákkal,3db KP8M2-001 motorral(1,8V,200lépés/ford.,0,4ohm/féltekercs unipol(6 kivezetés),280x220x150 hasznos "alapterülettel, PMInmo-s unipoláris,egészlépéses vezérlővel,4A-re beállított motorárammal(R=2,6ohm 20W) ,Mach3 vezérlővel 12V20A kapcs.üzemű táppal
hajtva nem tudom a tengelyeket 300mm/perc fölé gyorsítani.(Stabilan működik de nagyon lassú 250X200 fa házszám+utcanév 4mm mélyen 2 lépésben=kB.5 óra. A főorsó egy Bosch lyukköszörű(frézer) cserélhető patronokkal.
1.1 24V 12,5A kapcs.ü.táp,PMInmo-s előtét beálítható motoráram1-6A ig, motorok vezérlő ugyanaz de semmi jelentősebb változás.

U.i: A motorok üresen tengely,anya,stb. nélkül sem gyorsabbak.

Kicsit tanácstalan vagyok.

Segítsetek ha tudtok!

Köszönettel: Pisti
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-12-18, 19:35 | Üzenet/Post # 33
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szia Pisti, üdv a csapatban!
Első blikkre biztosra mondanám hogy a tápfeszültség kevés. Szerintem 30-40V tápfeszültség dukálna a motorokhoz. A vezérlő chopperes ugye? Melyik a pminmo-sok közül? Ha a Mach3-at használod rendesen be vannak állítva a sebesség és gyorsulás értékek? Bővebb infó itt.


H1i.hu
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-12-18, 20:21 | Üzenet/Post # 34
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Quote (Pisti)
Üdv Mindenkinek !


Szia Pisti!

Üdv nálunk!
Amatőrnek igaza van. A feszültség lesz kevés. Az alacsony feszültség sajnos a sebesség kárára megy.
 
Pisti Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-23, 06:43 | Üzenet/Post # 35
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 2
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm,hogy ilyen gyorsan reagáltatok, bár én ritkán vagyok net közelben.
Kérdésetekre válaszul elmondom:
Vezérlő: pminmo/All In One Boards/Tachus42 3axis board (Teljes lépéses,nem chopperelt motor vez.)
Motor "előtét" :pminmo/All In One Boards/3 Axis PIC/Current Limiter Ultra Simle (Jelenleg 4A-ra beállítva)
Motorok: JapanServo Inc. KP8M2-001 (1,8V,200lépéses,0,4 Ohm/féltekercs, (I=U/R.:4,5A) , Nema34 méretű
Mach3:200lépés=1fordulat=1,5mm elmozdulás--- 133,33 Steps per (Ha a sebesség 300mm/perc akkor a motor 200RPM
Az alábbi két tápom(kapcs.ü.) van 24V12A és 12V25A amivel próbálkoztam, de összehozok egy "sima" trafós tápot,graetz-el,elkó-val 30-40 V-ra.
A változásokról tájékoztatlak benneteket.

Üdv Pisti !
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-23, 08:39 | Üzenet/Post # 36
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Pisti)
de összehozok egy "sima" trafós tápot,graetz-el,elkó-val 30-40 V-ra.
A változásokról tájékoztatlak benneteket.


Sajnos nem ismerem a vezérlő elemeidet, de nagyon figyelj, hogy ne lépd túl a rájuk engedélyezett feszültséget!!!
 
Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-23, 09:43 | Üzenet/Post # 37
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Pisti, megnéztem a vezérlő rajzát, szerintem az lesz a ludas. Ez egy nagyon egyszerű, egészlépéses vezérlő, ettől nagy fordulatot ne várj. A hozzá csatolt áramkorlátozó sem szerencsés, nincs pihentetés, álló motoron is átengedi a beállított max. áramot. Ahhoz hogy ki tudd használni a motort magas fordulatszámokra is fel kell tudni pörgetni (pl 1000ford/perc) úgy hogy ott még legyen egy kis nyomaték is. Ezt úgy lehet elérni hogy a motor alapfeszültségének többszöröse tápfeszről járatjuk a motort és a vezérlőt (a vezérlőnek tudnia kell kezelni ezt a feszültséget) de az áramot korlátozzuk léptetés közben. A magas feszültség hatására hamarabb alakul ki a mágneses erőtér a motorban, gyorsabb lesz a léptetőfrekvencia amit el lehet érni. A lényeg hogy a vezérlő folyamatos visszacsatolásban van és csak a léptetés alatt ad teljes áramot a tekercsekre, álló motornál ez nem kell, felesleges tekercsfűtés lesz ha ilyenkor is teljes árammal van hajtva. A másik hogy a motornak az egyik fázisfól a másikba kell ugrania, ez egyfajta mechanikus rezgést jelent. Amikor megérkezik egy pozícióba, a forgórész nem áll meg azonnal, kicsit "leng" az adott helyen, majd lecsillapodik. Ha a következő lépés rossz időpontban érkezik, lehet hogy a forgórész épp visszafelé mozog, ezért az egészlépéses vezérlők hamar megtalálják azt a motorsebességet ahol a motor emiatt lépést veszít. Ezt a jelenséget fél, negyed, stb. lépéses vezérlővel lehet elkerülni, alapból féllépés ajánlott. Ha volna lehetőséged egy másik vezérlőt kipróbálni, meglátnád hogy megtáltosodnának a motorjaid. Ha megnézed valamelyik cél IC adatlapját láthatod mennyi beállítás van ami mind a sebesség növelést célozza. Például az épp lekapcsolt tekercs generátorként viselkedik, a rajta lévő feszültséget mielőbb ki kell oltani hogy ne akadályozza a mozgást. Szerintem még egy kínai TB6560-as IC-re épülő vezérlő is sokkal többet hozna ki a motorjaidból.

H1i.hu
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 15:13 | Üzenet/Post # 38
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
Üdv
volna nekem egy ilyenem, aminek a reléjével szeretném a lézer alapáramát kapcsolni amikor a mach3 indítja a marómotort, és program végén mikor leállítja a áramtalanítaná a lézer áramgenerátorát.
a relé középső csatija asszem a bemenet a széle pedig a kimenet, tehát középre rakom a +5voltot ami a szélsőn fog megjelenni.
leválasztó
Mit hogyan állítsak a mach3-ban?
 
zasti Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 16:03 | Üzenet/Post # 39
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
kymco1,
Szia
hogy gondoltad?

Nem kell relé a lézerhez.Nem kell relé a ttl-hez stb pláne nem az egész áramot kapcsolgatni rajta.
Milyen a lézer vezérlője?? ttl- pwm??
Mert ha az 1w os ról van szó, akkor nem kell relére kötni, mert tényleg elveszi az áramot,(simán tetszőleghes pinre bekonfigolni és bekötni az lpt bemenetet a lézer vezérlőjén.)
Ha a vezérlője a diódának tud pwm -et, akkor a spindele setupnál ki kell neki pipálni a laserre vonatkozó részt,+ a pwm et, a relét letiltani, az output setup résznél a pint portot beállítani.Még E-stop -kor sem fogja elvenni a jelet a pinről egészen, er-go a lézertől.
Ez sima főorsóval tesztelve, kb 10-15% os kitöltéssel nyomja a négyszög jelet a bekonfigolt pinre, amennyiben a lézer opció be van pipálva.( ugyanis állítgatom a lézert én is, de nem merem még diódával amíg nincs itt a rendes elektronikája, csak simán a marómotor elektronikáján tapasztaltakról van szó. Ahogy elindul a mach3 rögtön elkezdi kiadni a jeleket, és a főorsó bekapcsolásakor nyomja csak 100% ban.
zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
kymco1 Dátum/Date: Hétfő, 2012-12-24, 16:17 | Üzenet/Post # 40
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
zasti, a főorsó be illetve kikapcsolásával akarom az 1wattos áramgenerátort áram alá helyezni illetve áramtalanítani.
égetéshez a Z tengely pinjét használnám. azt szeretném hogy a munka végeztével áramtalanítsa az áramgenerátort. ne legyen jelfény a munka végeztével még 3óra hosszán át ha netán elmegyek otthonról
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 2 / 22«12342122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016