Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 17 / 22«1215161718192122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2016-01-31, 16:21 | Üzenet/Post # 321
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
de akkor meg sem mozdultak a motorok...
ezek a pipák ilyet nem produkálhatnak
 
kobee Dátum/Date: Hétfő, 2016-02-01, 06:30 | Üzenet/Post # 322
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Helló!  Nem olvastam végig az előzményeket, de ezt tudom mondani, hogy én is mondjak valamit  smile    :  Kerülj mindenféle toldót a laptop és a vezérlő között, engem az szivatott meg, igaz, én UC100-at használok, de az USB toldó volt a ludas.  Aztán a laptopon hiába kapcsoltam ki mindent amit lehetett, pl.tűzfal, vírusirtó,wifi, mindig volt rajta egy zavaró tűimpulzus. Ezért vettem az UC100-at, ami ezt megoldotta.. Továbbá egyik gépemet zavarja ha bekapcsolom közben a porszívót, lépésvesztést okoz, Hiába tettem bele zavarszűrőt. Van egy a gépben betáp előtt, egy a 230-as  elosztó előtt, és még egyet betettem a marómotor betápjához is, lévén hogy az belül szikrázik. Szóval agyon van szűrve, mégis reagál a hálózati zavarokra. Ja és trafós táp van benne, ami szerintem alapból szűri a zavarokat..   Üdv.
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2016-07-14, 07:57 | Üzenet/Post # 323
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
Már jó rég nem jelentkeztem sad Nem tudtam foglalkozni a géppel, porfogóként szolgált az elmúlt pár hónapban.
Tettem egy nagy elhatározást és leszedtem a vezérlő fedelét, ami szilikonnal volt odaragasztva. Hát, én nem vagyok szakember, de az az összebarmolt kábelrengeteg, ami benne fogadott, hát arra nem tudok megfelelő jelzőt használni. Egyszerűen összecsavart kábelek, szigetelőszalagnak nem nevezhető valamivel összetekerve (ami sok helyen magától szétnyílt ). Házigyártmány vezérlő, ami így első ránézésre olyan, mintha egy direkt butított fajta lenne biggrin Olyan "minimál" stílusú. Most azon gondolkodom, ha fogom az egészet és egyesével összeforrasztom a kábeleket, normális szigetelő szalaggal összetekerem, akkor lehet rá esély, hogy megszűnik az Y tengely állandó "zavara"???

Hozzáadva (2016-07-14, 07:57)
---------------------------------------------
Itt egy kép is a zagyvalékról :   

https://1drv.ms/i/s!AqZU8WPri28D_Xecv4PTHKqpik7J

 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2016-07-14, 13:22 | Üzenet/Post # 324
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
gaborbodomeister, ez elég csúf látvány, spagetti design próbapanelon tálalva.
Bármit is teszel vele, csak jobb lehet.


H1i.hu
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2016-07-15, 18:31 | Üzenet/Post # 325
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Olyan "minimál" stílusú.
Szia.
Ez egy régebbi , még a hőskorból való egyszerű vezérlőnek sejteteti magát. Tengelyenként 4db fettel a végén ami unipoláris motort  hajt.
De ilyen slendrián  kivitelezést nem érdemelt meg ez a kapcsolás. Ha nem értesz az elektronikához nagyon nehéz dolgod lesz a javítással.
Attól tartok hogy hiába forrasztod át a vezetékeket, új szigetelő szalagot tekerve rá, nem fog megjavulni ettől, mert ha működés közben kézzel
mozgatva a vezetékeket nem jön elő a hiba, akkor ott súlyosabb a gondod. Így a távolból reménytelen segíteni a javításban.

Valószínű ez, vagy ehhez nagyon hasonló a te géped kapcsolási rajza.
Csatolások/Attachments: 0472075.gif(12Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2016-07-15, 19:37
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Péntek, 2016-07-15, 20:14 | Üzenet/Post # 326
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hát, Zolibá, most ment el a kedvem az egésztől :(
Esetleg többet érne venni egy valamire való gyári vezérlőt és azt bekötni (valahogy)?????
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2016-07-15, 20:38 | Üzenet/Post # 327
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Esetleg többet érne venni egy valamire való gyári vezérlőt
Csak az a baj hogy a legtöbb mostani vezérlő bipoláris felépítésű,neked meg unipoláris motorjaid vannak.
Ugyan nem nagy dolog átkötni bipolárissá, de érteni kel hozzá.
Itt   http://www.ebay.com/itm....vhT40HK   1500Ft-ért árulnak 1 tengelyre valót (3 * 1500Ft =4500) a 3 tengelyre való, és ingyen a helyedbe is viszik.
De ennek a bekötése is odafigyelést igényel+ bipoláris motort.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2016-07-15, 20:40
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szombat, 2016-07-16, 08:10 | Üzenet/Post # 328
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
És egy ilyen?

http://www.ebay.com/itm....KxXg0tq

Elméletileg bi és unipoláris motrokhoz is jó....
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2016-07-16, 08:31 | Üzenet/Post # 329
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Elméletileg bi és unipoláris motrokhoz is jó.
Csak az a bibi hogy unipoláris motorral sokkal gyengébb mint bipolárissal. A másik gond ha valamelyik TB6560 elszáll visz mind a 3-4 további TB-t magával. A tapasztalatom az hogy ha 1 IC-n a motortáp + átüt a védelem +5 voltjára és valósággal felrobban az összes TB6560 mert galvanikus kapcsolatban van a +5V mindegyik TB6560-al + az 5voltos kapcsoló üzemű IC is elszáll. Ezt egy bizonytalan motor csati is képes előidézni, egy hibás motorbekötés meg főleg. Az 1 tengelyes esetében csak 1 szokott elfüstölni.
"Elméletileg bi és unipoláris motrokhoz is jó". Ez nem igaz mert a vezérlő csak bipoláris kimenettel rendelkezik. Más tészta hogy egyes 6 kivezetéses motorokat lehet bipolárisan is kötni. Az 5 kivezetéseset csak belső felbontás és újrakötés útján lehet bipolárissá kötni.
https://sites.google.com/a....koetese


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2016-07-16, 10:59
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szombat, 2016-07-16, 08:36 | Üzenet/Post # 330
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Basszus, találnom kell egy szakembert valahol a közelben... sad
 
kobee Dátum/Date: Kedd, 2016-07-19, 05:49 | Üzenet/Post # 331
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hát, én annyira nem értek az elektronikához, de nekem van egy TB6600-as 3x5A-es hasonló vezérlőm, (valami HY TB...... jelű)  szintén az ebay-ről. Egyszer túl sok tápfeszt raktam rá, és elszállt egy végfok, nagy csattanás kíséretében. De a másik kettőt nem vitte magával.. Azt az egyet kicseréltem, és azóta megy rendesen..  Amúgy szerintem érdemes lenne újat venni, viszonylag "olcsón" be lehet már szerezni ilyeneket.. Nekem adtak hozzá bekötési rajzot is, az alapján be lehetett kötni.
  Üdv.
 
kobee Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 15:31 | Üzenet/Post # 332
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv. mindenkinek!

 Segítségeteket szeretném kérni. Én már kifogytam az ötletekből. A gépem a következőket csinálja:
Időnként jólnevelten eldolgozgat akár 10-12 órát egyfolytában hiba nélkül. De egyre sűrűbben hibázik,
gyártja itt nekem a selejteket. Néha fél, néha 8 óra munka után fogja,
és 2-3 cm-t eltolja az ábrát X-irányban és úgy folytatja. Most már
majdnem mind selejt lesz, nem merek vele dolgozni. Mach3-at újraraktam,
pár pipát kivettem az initial menüből, hátha jobb lesz. De nem. Csatikat
befújtam kontakt spray-vel. Gépet átellenőriztem mechanikailag. Érdekes
dolgot produkált, kíváncsi vok, mire tippelnétek, hol a hiba:  Fogta
magát, és eltolta az ábrát. A Mach3 ugye kékkel jelzi a marópályát, amit
be kell majd járnia, világoskékkel amit már bejárt. (alap esetben) Ez rendben. De
jelezte azt is, hogy lement a "térképről", és a lelógó részt meg zölddel
jelezte. Na, gondoltam akkor megállítom és visszaküldöm nulla
pozícióba. Azt gondoltam, akkor biztosan a nulla is eltolódott és nem
oda fog visszaállni. De nem, mert rendesen visszaállt nullára. Tehát
tudta hogy hol kéne mennie, azt is tudta hogy rossz helyen jár mert
jelezte, és a végén visszaállt 0-ra.
 Észrevettem, hogy ilyenkor csak úgy beír magának pár koordinátát a mellékelt ábrán látható táblázatba. (lásd lent)
 Nos, sztem a gond a programmal van, és nem mechanikusan akad meg, nem is
szorul amúgy. (-mivel visszaállt 0-ra) Ez a Mach3 R3.042.020.  Nekem ez
tűnt jónak régebben, a 3.043-as már akkor hülyült.  Tegyek fel másikat,
vagy mire tippelnétek?
  Amúgy laptopról megy, UC100-al ami kiküszöböli a laptopból jövő zavaró jeleket. A laptopon minden letiltva, amit csak lehet: nincs vírusirtó, nincs tűzfal, nincs wifi, nincs net. És csak a legalapabb progik vannak: Commander, 1 képnéző, meg a Mach3. Úgy vettem észre, minden más csak bezavar.
 Köszi az esetleges tippeket!

Hozzáadva (2016-08-18, 15:31)
---------------------------------------------
ja, és a marómotor betápja elé raktam egy zavarszűrőt, hátha a kefeszikra bekavarhat. Van egy a maró betápja előtt is, szóval van szűrve rendesen..

Csatolások/Attachments: 9377344.jpg(62Kb)
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 16:09 | Üzenet/Post # 333
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, ez elég érdekes probléma. A g-kódot mivel generálod? Ha ugyanazt a kódot ismét lejátszod akkor ugyanott lép ki a marópályáról? Nem látszik valami eltérés a kódban a normálishoz képest?

H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 17:08 | Üzenet/Post # 334
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
A gkódot tervező program generálja. (aspire)  -De tök kiszámíthatatlan, hogy mikor lép félre..  Amikor félre lép, akkor a gkódban még az eredeti értékek vannak, ennek ellenére figyelmen kívül hagyja és elindul másfele. A gkód változatlan, nem nyúl hozzá. (ezt mutatja is a kirajzolt marópálya) Van hogy teljesen végigmegy hiba nélkül. Most épp ugyanarról a gkódról van szó, többször egymás után, mert 3-4 darabot szerettem volna ugyanabból csinálni.  De másikkal is csinálta ugyanezt..  Valami koordináta eltolás lehet  a dologban..
 
kaqkk Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 17:14 | Üzenet/Post # 335
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 74
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
kobee, Nézd át a gépeden a motor kuplungokat -sziíjtárcsákat ! Nálam igaz hogy csak mm eket csalt a gép azért mert a kuplung meg tudott csúszni  és ezt oda vissza csinálta ... a nullánál nekem is szinte mindig pontos volt
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 17:14 | Üzenet/Post # 336
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet kobee ()
néha 8 óra munka után fogja,és 2-3 cm-t eltolja az ábrát X-irányban és úgy folytatja
Okosított a Mach3-ad! Egy évvel ezelőtt én is pont így jártam. Cseréld le  a Mach1Lic.dat -ot egy újabbra. Ez komoly!
Nekem a 6000. sor után szokta ugyanezt csinálni, és mindig csak az X tengely. A DRO-ban látni amikor eltolja az X értéket mínuszba.
Pár 100 soros proginál soha nem csinálja . Ez egy védelem a Mach3-nál.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2016-08-18, 17:23
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 17:47 | Üzenet/Post # 337
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, Zolibá tippje lesz a legvalószínűbb. Ez lett volna a következő kérdésem, de szinte biztos hogy a Mach direkt cseszi el a munkadarabot mert nem eredeti a licensz.

H1i.hu
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2016-08-18, 19:40 | Üzenet/Post # 338
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, ez így már felettébb érdekes. A helyedben letölteném a legfrissebb verziót és megnézném mit csinál.

H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Péntek, 2016-08-19, 16:31 | Üzenet/Post # 339
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hozzáadva (2016-08-18, 19:58)
---------------------------------------------
-és igen Zolibá, tényleg csak az X-nél csinálja! És mivel több 10ezer sorosak a programok, így van ideje bőven rosszalkodni. Kezdem azt hinni   hogy hülye a mach3-am, és nem ismeri fel a licencemet.   Ha  bemegyek a menüben a Help-be, ott az About Mach3-ba, akkor a saját nevemet írja ki..

Hozzáadva (2016-08-19, 04:56)
---------------------------------------------
Közben rájöttem, hogymiért csak az X-nél  csinálja. Valszeg azért, mert 99,9%-ban az X tengely megy, lévén hogy X-raszter marással mar a gép. Tehát ha az Y menne folyamatosan, akkor  meg szerintem az csinálná..   smile persze lehet hogy nem így van..

Hozzáadva (2016-08-19, 16:31)
---------------------------------------------
Nna..Akkor..  Mivel anno két vezérlőt is vettem hogy legyen egy tartalék, most kicseréltem, így ismét kilőttem egy lehetséges okot.  A leírásában az volt, hogy 12-48V-ig lehet rá tápfeszt tenni. Én egyikre raktam 40V-ot, hogy lássam hogy is megy tőle. Sikerült is látnom, ahogy tönkremegy. Egyik végfok meghalt benne, amit sikerült itthon beszereznem és kicserléni. Ezután ment szépen. És melyik végfok volt az? Az X tengelyé.  Namármost, fogok csinálni hosszú teszteket, felemelt és kikapcsolt maróval hogy anyagi kár ne legyen, és ki fog derülni hogy az volt-e a ludas..   smile   (persze ezek után kiegyeztem 24V-os táppal is..   smile   )

Az üzenetet módosította/Modified by kobee - Péntek, 2016-08-19, 08:40
 
Amatőr Dátum/Date: Péntek, 2016-08-19, 17:22 | Üzenet/Post # 340
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, gondolod hogy a végfok volt hibás? Ennek ellentmond hogy a Mach a marópályán zölddel jelezte az eltérést. Én most is a szoftverre gyanakszom.

H1i.hu
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 17 / 22«1215161718192122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016