Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 14 / 22«1212131415162122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 20:47 | Üzenet/Post # 261
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Teljesen zárt a vezérlő,
Kép róla?
Egy viszonylag modern és jó vezérlót linkelek neked, (1tengely)és az ára magáért beszél.
http://www.ebay.com/itm/251982024768?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2015-11-11, 20:54
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 20:58 | Üzenet/Post # 262
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sajnos most nincs pénzem a fejlesztésre, ezért is volna fontos, hogy legalább ez működjön normálisan sad Működik is, csak éppen hibázik, és az éppen annyit ér, mintha nem működne sad
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:03 | Üzenet/Post # 263
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Működik is, csak éppen hibázik,
Sajnos az a 7.2 fokos motor abszolút nem ide való, vagy csökkentő áttételt kéne még beletenni, de akkor meg nagyon lassú lenne.
Mindenképp le kéne cserélni egy 1.8 fokos, 200 lépéses motorra.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2015-11-11, 21:04
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:11 | Üzenet/Post # 264
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Itt egy kép a gépről. A vezérlő az a lapos kék fémváz alatt van :P De ha van más mód, hogy kiderítsem a tipusát, írd le hogy kell és megmondom...

Hozzáadva (2015-11-11, 21:11)
---------------------------------------------
...igen, az ott egy filctoll - mint marómotor biggrin Azzal próbálkozok rajzolni....

Csatolások/Attachments: 7172719.jpg(72Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:14 | Üzenet/Post # 265
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Azzal próbálkozok rajzolni....
Pontosan mire akarod majd használni?
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:16 | Üzenet/Post # 266
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Vagy üveg, vagy ha az túl kemény, akkor plexi gravírozásra.... Semmi extra...
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:28 | Üzenet/Post # 267
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
akkor plexi gravírozásra.
A vezérlőd tud mikrolépést generálni?
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 21:30 | Üzenet/Post # 268
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Fogalmam sincs sad Azt hogy kell megállapítani???
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2015-11-11, 22:01 | Üzenet/Post # 269
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
Azt hogy kell megállapítani???
Jumperok, vagy dip kapcsolók  vannak rajta és azzal lehet a mikrolépéseket beállítani, 1/2, 1/8, 1/16, stb.
Ezekkel lehet a motorokat apróbb lépésekre bírni.

A motor áramfelvételét tudod szabályozni a vezérlőn? Mert ha nem adod neki a max áramot akkor is gyenge lesz.
Bipoláris vagy unipoláris a vezérlőd kimenete?

Hozzáadva (2015-11-11, 22:01)
---------------------------------------------
Közben megtaláltam a motorod adatlapját, az 0.72 fokos, azaz 500 lépés/fordulat. Ez viszont jó érték, és unipoláris.
Direktbe hajtja a menetes szárat, vagy áttétellel?
Ennek 0.9 Ampert kéne adni, meg tudod mérni hogy mennyit vesz fel működés közben?
Csatolások/Attachments: 0613539.jpg(15Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2015-11-11, 22:05
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 05:15 | Üzenet/Post # 270
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Direkt hajtásúak, nincs áttétel. Sajnos a mérőm egy nyári zápor áldozata lett, így most semmilyen módon nem tudom lemérni... sad De esküszöm veszek egyet a napokban...  Ha 500 lépést visz a motor, akkor elvileg lehetne emelni kicsit a lépésszámot a motortuningban, nem? 115-135-150-en vannak, ahogy a készítője belőtte. Bár a fickó szerint ha üresjáratban nem hagy ki lépést, nem téved el, nem akadozik, akkor a motortuning rendben van. Ezért is nem világos nekem, hogy akkor munka közben miért csinál hülyeséget... Említett nekem valamit, hogy a bios-ban is lehet hogy állítani kéne valamit. Nos, én minden lehetséges beállítást megpróbáltam, ami az LPT portot illeti, de semmi sem változott sad

Hozzáadva (2015-11-12, 05:15)
---------------------------------------------
Igen, most jogosan lehetne kérdezni, hogy miért nem viszem vissza a gépet és állíttatom be a készítőjével? Hát csak azért, mert elég messze van...

 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 07:28 | Üzenet/Post # 271
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
elvileg lehetne emelni kicsit a lépésszámot a motortuningban,
Ha emeled a motor sebességét még hamarabb előfordul a lépéstévesztés. Ezek a motorok a kisebb fordulaton a legerősebbek, ahogy növeled a fordulatot egyre gyengébbek lesznek.
Tudni kéne a vezérlésed pontos típusát, hány voltról járatod, és mekkora a motoráram. Minél nagyobb feszültségről táplálod, annál erősebbek.
Pár voltos motorokat 30-35voltal tápláljuk, de a vezérlőben van áramkorlát. Csak így lehet belőlük kihozni a névleges nyomatékot.
Azt írod hogy a mechanika nem szorul, könnyen jár. Ha bekapcsolt  vezérlés ,de álló motoroknál ha megpróbálod kézzel forgatni a motorokat
mindháromnál egyforma erő kell hogy kimozduljanak az álló helyzerből? Mert a motor is lehet gyenge, főleg ha valaki kivette a motor forgórészt(elveszti a mágnesességét) a helyéről, azonnal lecsökken az ereje. A biosban max az LPT módot tudod állítani(ECP, EPP, normal)talán az ECP a legjobb.
Még egy dolog  ha túl alacsony az LPT port feszültsége ami tud lépéstévesztést okozni. A laptopok LPT fesze alacsony, 3.3Volt -al
dolgoznak ami sok vezérlőnek már kevés. Ezt úgy tudod ellenőrizni hogy egy öreg asztali PC-vel kipróbálod, mert azoknak 5Volt az LPT fesze.
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 16:50 | Üzenet/Post # 272
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Ha kézzel, bekapcsolt vezérlés mellett próbálom csavarni, semmi különbséget nem érzek a 3 motor között... Próbáltam már azt is, hogy munka közben megfogtam az asztalt (mivel itt az asztal mozog ), és próbáltam erősebben fogni, visszatartani, de mondhatni húzta a kezem, nem akadt meg egyik tengely sem. Ha lenne itthon egy fölösleges gépem, kipróbálnám azon, de sajnos nincs. Apám gépén esetleg, de azon is van vírusírtótól kezdve minden, ami zavarhatja...
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 18:51 | Üzenet/Post # 273
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
megfogtam az asztalt
Ne az asztalt fogd meg hanem a menetes szárat valami bőrdarabbal, mert hatalmas az áttétel a menetes szár és az asztal közt.
Persze ez nem a leg tutibb megoldás. Egy pontos áram és feszültség mérés az jobb lenne, hiszen ott van 2 jól működő
tengely a hibázó Y mellett. Van összehasonlítási alapod. Ha tudod szemközt és hátul fényképezd le a vezérlőd, habár mondtad
szilikonozva van a doboz még az sem elképzelhetetlen hogy magángyártmány aminek még rajza sincs.
Én mégis arra biztatlak hogy valakitől kérj kölcsön egy régi asztali gépet. még egy P2-is jó lenne és arra feltelepítenéd a Mach3-at
egyértelműen ki tudnád zárni hogy a laptop vagy a vezérlőd hibás e.
Sajnos ez egy kőkorszaki megoldás, de eszközök és hozzáértés  nélkül még ez a leggyorsabb megoldás.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2015-11-12, 19:09
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:09 | Üzenet/Post # 274
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hát az sem kizárt, sőt esélyes, hogy a vezérlő is házi gyártmány és ezért van lezárva. Mondom, próbáltam a tengelyeket egyesével, áram alatt kézzel hajtani, de nekem tök egyformának tűnnek, semmi különbséget nem érzek a 3 tengely közt.  Itt a 3 motor egyforma csatlakozóval csatlakozik ( jó sok vezetékkel ), ha pl. kihúznám az y-ból és beledugnám az x-be, az x-et meg az y-ba, akkor elvileg megtudnám, hogy ha motorhiba a ludas, nem???
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:14 | Üzenet/Post # 275
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
kihúznám az y-ból és beledugnám az x-be,
Igen a motorokat és a mechanikát így le tudod próbálni, de csak feszmentes állapotban csináld oda vissza.
Csak az a baj hogy mindhárom tengelynek más a beállítása a te gépeden, az .xml-ből nézem.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2015-11-12, 19:17
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:19 | Üzenet/Post # 276
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Igen, mivel a menetes szárak nem egyforma vastagok - paraszt logikával - ebből kifolyólag nem egyeznek a lépésszámok.... Akkor arra az időre állítsam át a lépésszámokat az x és y tengely közt? Hogy érted azt hogy "feszmentes állapotban" ????
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:21 | Üzenet/Post # 277
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
feszmentes állapotban"
Lekapcsolt táp, nincs feszültség a gépedben.
Melyik településen laksz?


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2015-11-12, 19:22
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:24 | Üzenet/Post # 278
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Az világos, de akkor hogy tudom meg, hogy ha az y motorja hibás??? :O

Hozzáadva (2015-11-12, 19:24)
---------------------------------------------
Én magyarkanizsai vagyok ( Észak-Vajdaság, Szeged alatt 20 km-el ).

 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:25 | Üzenet/Post # 279
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet gaborbodomeister ()
tudom meg, hogy ha az y motorja hibás
Csak még átcseréled a csatlakozókat addig kapcsold ki ,utána már visszakapcsolhatod.
Működő gépből soha ne húzzál ki csatlakozót, ez egy ökölszabály.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2015-11-12, 19:27
 
gaborbodomeister Dátum/Date: Csütörtök, 2015-11-12, 19:32 | Üzenet/Post # 280
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 51
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Így már értem smile

Hozzáadva (2015-11-12, 19:26)
---------------------------------------------
Mindjárt meg is próbálom.....

Hozzáadva (2015-11-12, 19:32)
---------------------------------------------
Hát ez sem fog menni sad Direktbe van kötve, nem kihúzható, csak egy műanyag borító van rajta, amiről azt hittem kihúzható, de nem sad

 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 14 / 22«1212131415162122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016