Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 10 / 23«12891011122223»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
zozó3989 Dátum/Date: Kedd, 2015-03-24, 21:56 | Üzenet/Post # 181
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdvözletem mindenkinek!
Egy ideje bele olvasgatok a fórumokba és próbálok okosodni több kevesebb sikerrel de sajnos van egy olyan folytonlagos hibajelenség nálam amit nem sikerült eddig kiküszöbölni.Itt mindenki tapasztaltabb nálam ezért gondoltam hogy csak nyerhetek a válaszokon.
A problémám a lépés vesztés...lassan 1éve kész a gépem és azóta nem tudom megoldani a problémát.Privátban kértem már tanácsot pár embertől de leginkább azt mondták hogy bármi okozhatja,lehet apróság és nagyon összetett is.
Az esetek 90%a úgy végződik hogy selejt anyagot csinál a gép.A maradék 10%ban végzi dolgát rendesen akár egy több órás reliefet is hiba nélkül elkészítek.Nem mindíg ugyan olyan időközönként lép fel a probléma,és ugyan olyan mértékben.pl van hogy pár tized mm de van hogy több 10mm.1-2 tanácsot megfogadtam és javítottam/cseréltem de nem javul semmi.(árnyékolt vezetékek használata és beállítások ellenőrzése)mach3-al vezérlem a gépet.
A gép alkatrészei:
2mm emelkedésű trapézmenetes orsók
1,2Nm es bipoláris motrok
piros kínai v-type vezérlő 1/2 lépésre állítva.
Sirnyeteg től vásárolt 33v-os toroidos táp
A szánok fióksinekkel vannak megoldva(2pár sín/tengely) azok akadálytalanul futnak. Motortuning elvileg nem lehet rossz mert teszt alapján a beálított érték majdnem dupláját is bírná csak tanácstalanságom miatt csökkentettem(1200mm/min üresjáratra)
Elnézést kérek ha kivan már vesézve a téma de nem bukkantam hasonló problémára.Bármilyen tanácsot segítséget nagyon szívesen fogadnék mert én már kimerültem az ötletekből.Már félve kezdek bele egy 20perces puzzle kivágásba is.
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Sajnálom ha rossz helyre írtam és ha így van töröljék nyugodtan.Sok témát érinthet a lépés vesztés és én beállítás hibára tippelnék ezért ide írok.
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2015-03-24, 22:30 | Üzenet/Post # 182
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szia, ez nálad hogy néz ki?

Nem írtad melyik tengely, vagy változó?
Csatolások/Attachments: 4808630.jpg(8Kb)
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 06:17 | Üzenet/Post # 183
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 59
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Helló!
Megemlítenék egy problémát, ami nálam gondot okozott. Hasonló hülyeségeket csinált a gép, amíg le nem cseréltem a Mach3-at egy másik verzióra. Most nem vágom fejből, majd elküldöm, de nem a legújabb verziókat kellett feltennem. Egy bizonyos, régebbi verzióval megy rendesen. A Mach3-ból van vagy 30 féle változat, így van miből válogatni.. A mai nap még elküldöm hogy nálam melyik működik. -persze lehet más gépen másik megy rendesen.. Nálam H2-es vezérlő van 2Nm-es motorokkal, de ezt csak a miheztartás végett..
 Üdv. és ne add fel!
 
Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 07:23 | Üzenet/Post # 184
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2235
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, üdv a fórumon!
Eddig mivel próbálkoztál? Lehet hamarabb találunk megoldást ha nem javasolunk olyasmit amit már megtettél.
Pl.: másik PC, (nem mindegy hogy laptop vagy PC) zavarszűrés, tengelyek cseréje, stb.


H1i.hu
 
zozó3989 Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 10:05 | Üzenet/Post # 185
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdvözletem!
Zolibá:
Le ellenőriztem a dir/step low active beállításokat és a dir kivan x-elve.Bekapcsolgattam őket és olyan hang jött ki a motorokból álló helyzetben is mintha "szelelne"
Az hogy melyik tengelyen van lépésvesztés változó sajnos.Amikor üzembe helyeztem a gépet pár hétig csak X tengelyen volt ilyen jelenség majd rá kis idővel beleszaladtam egy reliefbe kb 20-25mm mélyen.Jelenleg X,Y tengelyen is észrevettem hogy kis mozgatás után nem áll vissza pontosan 0-ra.

kobee:
Eszembe sincs feladni csak elkeserít hogy látom ennél sokkal rosszabb gépekkel is dolgoznak(youtube)
Egyébként Mach3Version3.042.020 Ezzel vannak rossz tapasztalatok?

Amatőr:
Próbálkozásaim elég kezdetlegesek,nincs még ilyen téren tapasztalatom első gépem és pont azért is akartam én építeni hogy tudjam hol lehet a hiba.Józan gondolkodás után mentem na meg az internet után.Pc-t használok.
Konkrétan cseréltem a kábeleket és vettem egy toroidos tápot.Ellenőriztem a hálózat azon részét amit használok hogy a 0 megvan-e úgy ahogyan kell. Mach beállításokat agyon  kísérletezgettem mert sajnos láttam hogy ugyan ilyen vezérlőhöz más más beállításokat használnak és külön külön egyik se mozgatta a motorokat.Mivel én tudatlan állítgattam be a mach-ot ezért gondolom hogy én lehetek a ludas.Mások tanácsára azon a gépen csak Aspire/V-Carve Mach3 van telepítve.Nincs vírusirtó,internet.Energia gazdálkodás beállítva és képernyő kímélő kikapcsolva.Nem tudom ezek mennyire lehetnek zavaró tényezők de mindent megpróbálok hátha...

Lehet hiba hogy nem túl komoly a Pc?.
Fenti gépemen ki kellet kapcsolnom a vírusirtót mert itt is próbálkozok...Fel akartam tölteni hogy milyen beállítást használok de sajnos itt vírusom van és ha betöltöm a beállítást meg se nyekken a mach pedig lent mozgatja szépen a tengelyeket...Megpróbálom mihamarabb feltölteni hátha kiszúr valaki egy végzetes hibát.
Köszönöm szépen az eddigieket!
 
csewe Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 13:39 | Üzenet/Post # 186
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, az 1200mm/min előtolás  2mm emelkedésű orsóval eléggé a léptető motor teljesítőképességének a határán van,mivel kb 600-as fordulatot tudnak a léptecsek.
Azt is tudnod kell,hogy a nyomaték álló motorra vonatkozik,tehát ahogy núő a fordulatszáma,annál gyengébb az ereje.
A trapézorsó és a mototr csatlakozttásánál nem lazult fel az összeköttetés?
Ha a pc gyenge,akkor sem téveszt feltétlen,csak legfeljebb akadozva megy a gép,de ezt lehet orvosolni,ki kell kapcsolni a szerszámpálya kijelzését.
Ez relief esetén ajánlott.
Ha a motorjaid nem újak,akkor elképzelhető,hogy el vannak gyengülve.
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 15:29 | Üzenet/Post # 187
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 59
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zozó3989!
Nálam is az említett Mach3 3.042.020 van fent, és épp azzal nincs gond.  Az újabb verzió hülyült, így visszaraktam ezt a régebbit. Laptopról megy, UC100-on keresztül. Viszont én azt mondom, hogy az alap programokon kívül semmi más ne legyen a gépen. Tehát Mach3, egy TotalCommander, meg egy Xnview, pl.  Ahogy felraktam rá egy rajzprogramot is, az már bezavarta a gépet és hibázott. Ezen kívül minden le van tiltva, -tűzfal, wifi, vírusirtó nincs, és net sem. Így amit lehetett hibaforrást, azt kizártam, és azóta megy rendesen. És még egy ötletem van.. Esetleg csúszhat még a kuplung is a motortengelynél.  Először a laptopról ment simán a gépem, de mindig volt benne egy zavaró impulzus amit sehogy sem lehetett kilőni, és amitől elmászott a pontosság. Ezt szüntettem meg egy UC100-al..  smile
 
zozó3989 Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 16:53 | Üzenet/Post # 188
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv!

csewe

Megfogadom a tanácsod és visszább állítom 1000/800mm/min körülire.Nekem elég lenne úgy is csak jó legyen.Nem emlékszem már pontosan mi volt teszt alatt a max érték de fél órás teszt után nem volt lépésvesztés és motorzaj se 1800mm/min nél.A motorokat újonnan vettem,azok sincsenek még 1évesek.

kobee

Akkor kuka a vcarve-nak és az aspire nek is?most vannak problémák a kuplongokkal mert eltörtek...gyári alu kuplongok voltak de ezekkel is,jól rögzítve elő jött a hiba.uc100 at nem ismerem ,segítene rajtam?Utána olvasok.
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 17:42 | Üzenet/Post # 189
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 59
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nem kuka a vcarve és aspire, csak rakd másik gépre. Én is külön gépen tervezek, aztán pendrive-on viszem a kész Gkódot. Lehetne azon is tervezni, de félek előjönne a már említett hiba a plusz programok miatt amik a marógépen vannak (lennének). Az UC100 akkor segítene, ha van olyan zaj a driver-test-nél amit másképp nem tudsz kilőni. Nálam ez a zaj hallatszott is a motorokon üzem közben. De ha nincs ilyened, akkor nem muszáj UC100. (csak ha már semmi nem segít..)  Olvass utána, neten megtalálod..
 
Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 19:33 | Üzenet/Post # 190
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2235
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, mielőtt tovább lépsz, egy talán fontos dolog: a kínai v-type vezérlő ha jól tudom TB6560 ic-re épül.
Az ic eredeti adatlapja érdekes dolgokat közöl. A 9. oldal alján, az "Adjusting the External Capacitor Value (COSC) and Minimum Clock Pulse Width" szekcióban az ic számára szükséges minimális léptetőjel szélességét tárgyalja. Ez az oszcillátor frekvencia függvénye, legjobb esetben is minimum 10μs. A Mach viszont alapból 3μs léptetőjelekkel dolgozik, az növelhető a motortuning ablak jobb alsó sarkában a Step pulse értékkel, illetve a Sherline mód bekapcsolásával kitolható 20μs-ig. Ha ezek az értékek nem jól vannak beállítva az okozhat bizonytalan léptetést.


H1i.hu
 
zozó3989 Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 20:00 | Üzenet/Post # 191
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm Amatőr a tanácsot mindenképpen kipróbálom és állítok rajta.Több mindent tudok magáról a programokról és programozásról mint a hasonló dolgokrol.Nem vagyok most otthon de arra emlékszek hogy motortuningba ezt az értéket 1-5ig lehet állítani és nekem 5ön van.Sherline mód ra nem emlékszek hogy be van-e állítva de megnézem mindenképp.Ha bekapcsolom állitható hogy hány μs legyen vagy fixen emeli az értéket valamennyivel?
 
Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 20:41 | Üzenet/Post # 192
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2235
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, sajnos ez egy elég rosszul dokumentált dolog a Mach3-ban, még a kézikönyvből is hiányzik ha jól tudom. Egyes fórumokon azt lehet olvasni hogy a Sherline mód bekapcsolásával a step jel hossza akár 40μs-ig növelhető. Még nem volt alkalmam ellenőrizni, egy jó szkópon látni és mérni lehetne. Az biztos hogy lassabb és zajosabb környezethez ajánlják. Az is érdekes lehet hogy a piros vezérlő milyen frekvenciára van beállítva, mekkora kondi van az oszcillátorban.
Másik dolog: a lépésvesztés fennáll akkor is ha a marómotor ki van kapcsolva?


H1i.hu
 
zozó3989 Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 21:38 | Üzenet/Post # 193
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nem tudom mikor lessz úgy időm hogy több órát is tudok próbálkozni,valószínű csak hétvégén.Pár 10perces teszteket csinálok majd holnap és megpróbálom marómotor nélkül is.Kaptam már tőletek sok tanácsot amit nagyon köszönök és remélem sikerül megoldani a problémát.Valahogyan rendezem azt a vírusos dolgot a szobai gépemen és feltöltöm a beállításomat,a hozzá nem értésemből adódóan lehet ott lessz hiba.

Ha bekapcsolom a sherline-t és nem lehet értéket állítani csak random megnyújtja a step jel hosszát mondjuk 40μs-ig az okoz már galibát és csak 10μs körüli érték optimális?


Az üzenetet módosította/Modified by zozó3989 - Szerda, 2015-03-25, 21:44
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2015-03-25, 22:04 | Üzenet/Post # 194
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 59
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nekem a sherline ki van pipálva, -amitől állítólag szebben megy, de ettől még engedi hogy átírjam és nem írja át magától. Asszem 10-et is írtam már be, de 5-el simán megy.
 
zozó3989 Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 00:51 | Üzenet/Post # 195
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Elméletileg sikerült kipucolnom minden vírust és most megfelelően tölti be a beállításokat.
2 új dolog van ebben elmentve amit reggel tesztelek mégpedig a motortuningnál visszavettem a gyorsjáratot illetve a step pulse 5-ről 10-re lett emelve.
Ezt soha nem próbáltam előtte 5fölé vinni mert feltételeztem hogy nem engedi tovább illetve nem is tudtam mire szolgál.
Csatolások/Attachments: 1259887.xml(147Kb)
 
kobee Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 06:29 | Üzenet/Post # 196
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 59
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Persze a Mach3-nál a motor tuningnál ott alul ki van írva hogy 1-5us.  Ezért sem próbáltam átírni én sem sokáig.
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 06:29 | Üzenet/Post # 197
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2235
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, mindenképp tesztelned kellene a gépet hogy látszódjon az eredmény. Sajnos az eddig tárgyalt impulzusszélesség csak egy dolog a nagyon sokból ami lépésvesztést okozhat, nem biztos hogy ezzel sikerül megfogni a hibát.
Délután tudom megnézni az xml-t, talán addig mások is ránéznek van-e benne valami fura.


H1i.hu
 
zozó3989 Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 10:43 | Üzenet/Post # 198
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 10
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv!

Kicsit tesztelgettem a módosításokat.Sajnos nem volt sok időm és eddig volt hogy pár órán keresztül nem lépett fel semmi probléma utána meg rendszeresen.Valószínű hogy akkor bukik ki rendesen hogy jót tett-e a gépnek amin változtattam hogyha elindítok egy több órás programot.

Zolibá által küldött kép alapján megnéztem már egyszer hogy szuperálnak a motorok és akkor írtam hogy nagyon zajosak.Most össze szedtem minden infót innen és külön külön illetve egyszerre beállítottam őket és elindítottam a vasat.A motorok hiába hangosabbak a step/dir low active bepipálások után mozognak szépen,itt megfigyeltem hogy nem folytonos  a hang ,bizonyos pontoknál van csak ez.Ha megmozdítom a tengelyeket becsendesül ha újra akkor visszajön és így tovább, ilyenkor van "fél lépésen"?
Okozhat bármiféle problémát ez a hang?Mert ha így jó a beállítás akkor nem foglalkozok vele.

Csewe tanácsát megfogadva 1200 alá csökkentettem a gyorsjáratot.

Maró motor nélkül csináltam a teszteket és eddig nem volt problémám vele.Sajnos csak X,Z tengelyeket tudtam megnézni most mert ahogy említettem kuplung problémáim vannak.Gyári kuplungok törtek el és ugyan van tartalékom de más megoldásban gondolkozok hogy ne kelljen mindig szétbombázni a gépet.Nehezen de találtam egy normálisabb leírást régebben a kuplungokról és max csak 1Nm-t bírnak.Az orsók elhelyezése és az asztallal való összeköttetés elvileg megfelelő és nem azért törik a kuplung így betudtam annak hogy gyenge.

A léptetőjel szélesség állításánál elég csak a step et változtatni vagy a dir-t is ugyanakkorára kell állítani?
Egy másik jelenség is van amit elfelejtettem leírni.Említettem hogy képernyőkímélő és az ilyen dolgok kivannak kapcsolva viszont ha pár percig nem nyúlok az egérhez és megmozdítom kis ideig kb fél percig szaggatva megy csak.Nem okozhatja ezt a szerszám követés elvileg mert akkor is ezt csinálja megy ugyan a mach de nem fut program rajta.Illetve mondtam hogy gyenge a gépem de raktam bele 2gb ramot a szobai gépből hátha és úgysem szűnik meg. A szaggatás oka küldhet rossz jeleket a vezérlő felé ami megállítja a motorokat?
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 11:17 | Üzenet/Post # 199
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2235
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zozó3989, a Dir ablak értéke azt adja meg hogy a dir bit mennyivel előbb váltson állapotot a step jelek előtt. Nem kell egyformának lennie.
Gondolom XP alatt fut a Mach. Nem csak a képernyővédőt kell kikapcsolni, de a wincseszterek sem állhatnak le, a képernyő sem kapcsolhat ki, semmi egyéb szolgáltatás ne fusson.
Itt találsz egy leírást hogy hogyan tudod a rendszert optimálissá tenni. Ha az összes lépést megcsinálod akkor a szükségtelen dolgok nem futnak.


H1i.hu
 
john15 Dátum/Date: Csütörtök, 2015-03-26, 15:13 | Üzenet/Post # 200
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 14
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
Az alábbi problémával kapcsolatbankérném a segítségeteket:


A motorok felkerültek a gépre –előtte természetesen a vezérlés ki lett próbálva és nem
tapasztaltam semmilyen hibajelenséget – próbálom a motor
tuningban beállítani a sebességet, stb. Az X és Y tengelyekkel
nincs semmi probléma, mennek szépen. A Z tengelynél viszont olyat
tapasztalok, hogy nem mindig arra indul el, amerre kellene neki. Volt
olyan is pl. hogy elindítottam felfelé, a DRO jól számolt, a
motor meg elindult lefelé, kb minden második-harmadik gomb nyomásra
indul el a helyes irányba. Ha elindítom a Go to Zero felé akkor
legtöbbször rángatózik, szinte semmit sem mozdít a tengelyen a
DRO viszont itt is számol rendesen.A vezérlőn a Z fél lépésre vanállítva.A Béni -féle felületet használom –ha ez érdekes – amikor a jelenség előjön akkor a Mach képernyőn
az alábbi üzenet kezd el villogni: Safe Z turned off. Ignoring safe
Z move. Nem tudom, hogy az fontos-e és mit jelent.Valószínűleg én cseszek el valamit,de már teljesen tanácstalan vagyok.
Köszönöm előre is asegítségeteket!!
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 10 / 23«12891011122223»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2017