Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 1 / 221232122»
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Amatőr 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Vezérlő, szoftver problémák
Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 09:24 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Rejtett hibák, nehezen azonosítható problémák szoftverekkel és vezérlőkkel kapcsolatban.


H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 09:24 | Üzenet/Post # 2
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv mindenkinek!
Tudna nekem valaki segíteni? Van egy s.k. CNC-m H2-es vezérlővel, Mach3-al, UC100-al.. Időnként hülyéskedik, és akár a szerszámot is eltöri. Csináltam egy spirális marópályát egy kerek alakzathoz, amit a Mach ki is rajzolt szépen. Elkezdte marni, és kb.25 perc után gondolt egyet és elindult másfele mint amerre a pálya vinné. Nem lépéshiba, mivel az új pályát a gép is kirajzolta hogy most akkor arra megy. Aztán újból kezdtem a marást, de másodszorra meg ment rendesen. Egy szerszámot tört el eddig, és tönkretett 1-2 munkadarabot, csak 2-3-szor fordult elő eddig. Mi a véleményetek, mi csinálja, a vezérlő, a Mach3 vagy az UC100? köszi előre is a segítséget! (remélem jó helyre írtam..)
 
Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 09:31 | Üzenet/Post # 3
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szia kobee! Áthoztam ide a témát.
Amikor a szerszám másfelé indul akkor a Mach marópálya ablakában is megjelenik az új útvonal, jól értem?


H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 10:27 | Üzenet/Post # 4
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Igen, jól érted:) Most is csináltam egy próbaindítást, fel szoktam emelni a levegőbe hogy ne érjen hozzá, és úgy indítom hogy minden rendben van-e. Jól tettem, mivel az elején lett egy "új koordináta" ami eddig nem volt. Megkerestem soronként léptetve, és bele mentem a szerkesztőbe. Nos, magától beíródott vagy átíródott egy koordináta, amit ki kellett törölnöm. Jelenleg is fut, egy simítás megy éppen, 330-as átmérővel, 0.3mm-es körönkénti lépésű spirállal. Remélem jó lesz.. A múltkori amit írtam, újraindítás után normálisan ment, vagyis ott nem íródott át elvileg semmi.. -Lehet hogy valami gonosz manó szórakozik vele? smile

Hozzáadva (2012-10-28, 11:27 AM)
---------------------------------------------
Ööö, még annyit, hogy amikor legutóbb félremart, az ennek az ábrának az előmarása volt, 330-as átmérővel 1mm-es lépéssel. miután betöltötte, kinagyítottam és megnéztem, szép szabályos spirál volt. És aztán ment félre, amit a Mach is mutatott.. szerencsére törés nélkül le tudtam állítani..

 
Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 10:40 | Üzenet/Post # 5
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, milyen programmal generálod a gkódot? Jó volna tudni hogy már a gkód elkészülésekor is ott van-e a hibás koordináta. Szerintem kevés az esélye hogy valami "átíródjon" menet közben, inkább arra tippelek hogy eleve hibás a kód.

H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Vasárnap, 2012-10-28, 21:10 | Üzenet/Post # 6
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Eddig a Mach3 1.8-as verziójával csináltam, az még tudta fogadni a jpg-t. De akkor is csinált egyszer ilyet, csupa szögletes, egyszintű (z-4) marás volt, amikor is elkezdett kóvályogni összevissza és egyre lentebb nyomta a szerszámot, átlyukasztotta a falapot és a szerszám el is tört. Aztán újraindítás után meg ment rendesen..
Most az UC100-hoz kellett a Mach3 3.00xx verziója, mert csak azzal működik. De ahhoz meg kellett a LazyCam Pro is hogy tudja a jpg-t fogadni. Most azzal számoltattam. És most jut eszembe, számolás után csak úgy az UC100-al, marógépet nem rárakva teszteltem "virtuálisan" a spirálpályát. Amikor megdöntöttem a Mach-ban a nézetet, akkor már elkezdett más pályán menni.. Lehet hogy a LazyCam csinálja? Tudom nem mondanak sok jót róla..

Hozzáadva (2012-10-28, 10:10 PM)
---------------------------------------------
No, hogy lássátok miről van szó, sikerült kameravégra kapnom a hibát. Kinagyítva szép szabályos spirálpálya látható, mégsem azt követte..
Illetve most látom hogy nem tudom feltölteni mert 18 M. Lényeg, hogy megint teszteltem az 1mm lépésű spirálpályát, ami jól működik, kivéve néha amikor teljesen másfele megy mint amerre a pálya.
Közben feltettem a data.hu-ra, ezzel a linkkel letölthetitek ha gondoljátok: http://data.hu/get/5746341/hiba.AVI
Üdv. -és köszi a tippeket:)

 
Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2012-10-29, 09:03 | Üzenet/Post # 7
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, megnéztem, egészen különös! A gkód G02-vel készült? Lehet hogy a Lazycam hibázik (valóban nem túl jó program, sok a panasz rá) és rosszul adja meg az íveket, a Mach nem tudja értelmezni rendesen. Próbálj más programmal gkódot generálni!

H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Hétfő, 2012-10-29, 10:24 | Üzenet/Post # 8
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Fura, mi? És ha újból elindítom ,akkor meg megy. Vagy máshol hibázik. Nem tudom mi az a G02, de fura a nyelvezete. Pl.a G91 úgy van írva az elején, hogy G91.1 -én ezt csak G91-nek szoktam írni simán. Eltüntettem a végéről a .1-et, és a nézetablakból eltűnt a kép, amíg vissza nem írtam. Persze lehet hogy van értelme, csak én alapszinten tudok G-kóddal programozni. Node körülnézek mivel tudok még G-kódot generálni..
Köszi hogy megnézted!
Üdv.
 
Amatőr Dátum/Date: Kedd, 2012-10-30, 18:29 | Üzenet/Post # 9
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, a Mach kézikönyvéből:



Distance mode (távolság mód): az Absolute beállítja a G90-et, míg az Inc a G91-et.

IJ Mode: Beállíthatja a kör alakú mozgások értelmezését. A különféle CAM rendszerekkel való
kompatibilitás miatt lett létrehozva. Az Inc IJ módban az I és a J a kör középpontjainak koordinátája a
kezdőponttól. Ez kompatibilis a NIST EMC-vel. Az Absolut IJ-nél az I és a J a középpont koordinátája
a pillanatnyi koordináta rendszerben. Amennyiben a kört nem tudja ábrázolni, vagy kivágni, akkor az
Ön rendszere nem a beállított IJ móddal kompatibilis.

Az ebből adódó problémák a leggyakoribbak azoknál a felhasználóknál, akik egy kört
próbálnak kivágni.
Csatolások/Attachments: 0741262.jpg(40Kb)


H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Szerda, 2012-10-31, 21:09 | Üzenet/Post # 10
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Amatőr, köszönöm az 5letet, erre még nem gondoltam. De azt hozzáteszem, hogy van hogy rendben megcsinál 50 menetet (kört), és csak utána kezd kóvályogni. Persze ettől még lehet hogy ez a gond, de ezt csak holnap tudom megnézni, most nincs nálam az a laptop. Legutóbb meg azt csinálta, hogy csinált vagy 20 kört, utána elindult az X-tengelyen negatív irányban kb.100-at, és ott folytatta a körözést, mint aki jól végezte dolgát..:) Kíváncsi vagyok mi lesz a gond..

Hozzáadva (2012-10-31, 10:09 PM)
---------------------------------------------
Nos, megnéztem jobban amit írtál, Amatőr. A G90 G91-et ismerem, én a programban szoktam beállítani, de úgy látom itt lehet megadni az alapbeállítást. A IJ-vel is próbálkoztam, de semmi változás, minden esetben hibás volt. A többi pipát is próbálgattam amit nem ismerek, de semmi. Most azt csinálja, hogy pár perc múlva elindul balra, negatív X irányban, majd kicsit arrébb folytatja a rajzolás tükörképét! Onnantól fordítva rajzolja a kört, és az X is fordítva számol, mintha tükröznék. Próbáltam csupa szögletes alakzatnál is, ahol vagy csak X vagy csak Y irány van egyszerre. Ott is előbb utóbb lemegy a térképről és ott folytatja. Hát, most itt tartok. Üdv.

 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-01, 08:41 | Üzenet/Post # 11
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, ezt találtam, csak egy tipp volt.
Még valami: eddig nálam egy esetben fordult elő hogy a gép másfelé ment mint amit a kód diktált, ez pedig akkor volt amikor a szerszámpálya megjelenítés be volt kapcsolva. Ez a mach egyik gyenge pontja, szerintem tegyél egy próbát nélküle.
A Diagnostics fülön van egy gomb, Toolpath on/off, itt kikapcsolhatod. Visszatérve a főablakba a szerszápálya üres, szürke lesz. Így is hibázik?


H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-01, 13:54 | Üzenet/Post # 12
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszi, megpróbáltam, de megint hibázott. De biztos volt valami baja, mert a Mach3 már az indítás után nullától eltérő koordinátákat mutataott. X2.55 Y3.44-et írt ki már többször is. Most formáztam a partíciót, megy fel újra az XP meg a Mach3, azt olvastam itt a fórumon hogy valakinek ez segített. Nekem meg már nincxs jobb 5letem.. Majd mesélek mi lett az eredmény..
Üdv.
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-01, 15:38 | Üzenet/Post # 13
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, az elég fura ha már induláskor nem nullán van. Ne felejtsd el optimalizálni az XP-t. Kíváncsi vagyok mi lesz.

H1i.hu
 
kobee Dátum/Date: Péntek, 2012-11-02, 12:43 | Üzenet/Post # 14
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nos, kétszer egymás után formáztam a partíciót, és feltettem az XP-t meg az alap dolgokat (nálam ez a Mach3, Total comm., XNview). Ugyanazt csinálja. A hiba ugyanolyan: elmegy olyan 12-14ezer programsorig, és ott gondol egyet és elindul balra kb.10-15 másodpercig, majd ott folytatja a marást, illetve annak a tükörképét. Amíg megy balra, arra az időre megáll a program, nem futnak a sorok, majd az új helyen folytatódik. Olyan mintha valami átvenné az irányítást a háttérben arra az időre. A balra menés közben a Mach látja hogy arra megy, és jelzi is, számol vissza az X koordináta. Csomó mindent kipróbáltam a Mach beállításainál. amit csak tudtam, de nem segített. Most tettem egy próbát a másik partíción levő régi, 1.8-as Mach3-al. Arra nincs feltelepítve az UC100, az viszi rendesen, igaz csigalassúsággal. Tehát valami az UC100 felrakása után lett. Az XP-hez nem nagyon nyúltam, mivel friss telepítés, csak a virtuális memóriát növeltem 4092-re. Egyenlőre nincs több ötletem..
 
Béni Dátum/Date: Péntek, 2012-11-02, 12:55 | Üzenet/Post # 15
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, ha tetszik, ha nem, a Mach több régóta hurcolt és nem javított hibával rendelkezik. Az én szerény ismereteim és tapasztalatom alapján a hibák legfőbb oka az, hogy olyan memóriaterületeket használ, amelyek nem lefoglaltak (védettek) saját részére, így azokat más alkalmazás vagy az oprendszer felülírhat. Így adatvesztések következnek be, amelyek nem kiszámíthatóak, véletlenszerűnek tűnnek.
Ezt csak a tapasztalataim alapján szűrtem le, nem biztos, hogy ez a hibák oka. De a hibák megvannak, vitatni nem lehet. Én a kávém megkeverését sem bíznám a Mach-ra, nemhogy a gépemet!
(Nem sűrűn kávézok.) smile


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
kobee Dátum/Date: Péntek, 2012-11-02, 14:08 | Üzenet/Post # 16
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Helló Béni!
Ezek szerint te nem Mach-ot használsz:) Lehet igazad van. Még ki fogom próbálni egy másik laptopra felrakni az egészet amíg megnézem. Aztán legalább kizárhatom hogy most akkor a program a hibás vagy a laptop nem a leg megfelelőbb.
Üdv.
 
Viktor Dátum/Date: Szombat, 2012-11-03, 08:01 | Üzenet/Post # 17
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, Szia.
Lehet hülyeséget mondok,ami nem áll távol tőlem.De a Mach3 bizonyos verziója ezt a hibát produkálja.Próbálj ki egy másikat.
UI.: Nekem a gépemen a 2.63 van fent. Az 0-ról indítja minden tengelyt indításnál.


Az üzenetet módosította/Modified by Viktor - Szombat, 2012-11-03, 08:02
 
kobee Dátum/Date: Vasárnap, 2012-11-04, 11:14 | Üzenet/Post # 18
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 54
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Hát Béni, igazad volt.. Feltettem a Mach3 3.042-ből a legrégebbi verziót, ami már kezeli a pluginokat az UC100 miatt, és láss csodát, működik. de kopp-kopp, -lekopogom.. Igaz, előtte 3 napot ültem a gépen és mindenfélét kipróbáltam, de a végén jó lett. Közben akitől vettem az UC100-at, ő is adott tippeket és dolgozott rajta, innen is köszönöm a segítségét! Szóval srácok, itt lezárhatom egyenlőre a témát, és köszi szépen a Ti segítségeteket is!!
Üdv.

Hozzáadva (2012-11-04, 12:14 PM)
---------------------------------------------
Jaja, Viktor neked is igazad volt:)

 
Béni Dátum/Date: Hétfő, 2012-11-05, 14:34 | Üzenet/Post # 19
Fontos tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 658
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
kobee, szerencsés vagy! Én még nem találtam hibátlan verziót, igaz az összeset nem próbáltam. smile
(Nem is nagyon keresgélem már. A Mach rigolyásabb, mint 100 vénasszony. És ezt még a gyártója is elismeri.)


http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/
 
GoodBoy85 Dátum/Date: Csütörtök, 2012-11-15, 07:14 | Üzenet/Post # 20
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv Mindenkinek!

Van egy MultiCam 3000 típusú "faipari" CNC nk, elég kevés leírást kaptunk hozzá, mikor bekapcsolom és ref pontra küldeném a gép nem megy sehová, a porelszívót kinyitja, majd kiírja hogy a porelszívó zárva és becsukja. Ezután, vagy enélkül nem tudok semmit kezdeni a géppel.
A gépet már évek óta nem használta senki, most próbálnám kicsit hasznát venni.

Köszi
Szép napot
 
Fórum » Általános kötetlen csevegő » Általános segítségkérés. Please Help me!!! » Vezérlő, szoftver problémák (Mi lehet a hiba?)
Oldal 1 / 221232122»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016