|
Általános mechanikai topic
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2010-12-22, 22:02 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
. . . Mechanika témában bármi ami érdekes, ami kérdéses.... |
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-13, 21:08 | Üzenet/Post # 141 |
 barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 93
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
kymco1, Ez jó hír, mostmár csak számolnom kell egy pár dolgot:
- Ki kell találni, hogy a két kicsi ill. az egy nagyobb motornak kisebb-e az inercianyomatéka? (A Topi©-ban leírtam, hogy olvastam egy cikket az inerciáról, ami szerint ez a legenergiaigényesebb dolog az egész cnc-ben) Brutális erők és teljesítmények adódtak. A lényeg az, hogy a forgó alkatrészek gyorsítása nagyságrendekkel több erőt energiát igényel, mint bármi más összesen a cnc-ben.
- A másik számolnivaló a költségek lesznek : -((
Topi |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-14, 00:11 | Üzenet/Post # 142 |
 alapkő
Idézet (Topi) Én egy orsó két végére akartam tenni a mocikat, de lebeszéltek róla.
Hoppááá...
Én úgy hittem, hogy két orsót szerettél volna! Nem voltam elég figyelmes. Azt én sem hiszem okos dolognak. |
|
| |
ronihun0385 |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-14, 07:49 | Üzenet/Post # 143 |
 aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Idézet (Topi) Egy vezérlő kimenetére rá lehet-e csatlakoztatni 2 db teljesen egyforma motort úgy, hogy a menetes orsó két végére Idézet (Topi) (Így tengelyenként két kisebb motor működne, Hát én ezt próbáltam irni, hogy szerintem ez nem jó ötlet...... szerintem abszolut felesleges mégha kivitelezhetőis lenne. de a/3 as gépről beszélünk. szerintem abszolut elég az egy moci
www.cncfafaragas.hu |
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 11:18 | Üzenet/Post # 144 |
 barátkozó tag
Most már teljesen meg vagyok győzve!
Egy motor lesz az az 1.9Nm-es NEMA 23-as, és Pico Drive vezérlőkkel.
Írjátok meg, légyetek szívesek, hogy mi kell még ezekhez?
Topi |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 20:36 | Üzenet/Post # 145 |
 alapkő
Idézet (Topi) Írjátok meg, légyetek szívesek, hogy mi kell még ezekhez?
Elektromos oldalon? (remélem mert most töröltem ki innen egy fél oldal mechanikai elemről írtat)
Tápegységgel hogyan állsz? Van már? A PICO Drive és a motorok áram és feszültség igénye meg fogja határozni, hogy milyen tápot készíts vagy vásárolj. HA készítesz figyelj arra mindenképpen, hogy a trafót úgy válaszd(vagy az elektronika úgy legyen kialakítva) hogy ha a konnektorodban több van néha mint 230V, akkor se üsse agyon a vezérlőket. Szegény Kym tudna erről mesélni. |
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 21:37 | Üzenet/Post # 146 |
 barátkozó tag
KisKZ, Idézet Tápegységgel hogyan állsz? Van már?
Még semmim sincsen, de úgy gondoltam, hogy megveszem inkább mint építem, ha meg tudom fizetni.
Elektronikai tudásomat ismerve a sikerre több esélyem van így.
Idézet ha a konnektorodban több van néha mint 230V
Még nem mértem, de szerintem a műhelyben inkább kisebb a feszültség, mivel ez egy melléképület, és amikor vezettem a villanyt szerintem alulméreteztem a légvezetéket, de most már bonyolult lenne cserélni.
Topi |
|
| |
Robi |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-11, 11:43 | Üzenet/Post # 147 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 222
Sziasztok!
Szerintetek milyen anyagú bordás kerekeket válasszak? Alu, vagy C40 acél? Az alu mellett szól az ára és az hogy könnyebb, így könnyebben megforgatja az 1Nm-es motor. Viszont szerintem sérülékenyebb és kevésbé bírja az esetleges többszöri szerelést, mint az acél. Az acél strapabíróbb lenne, viszont ellene szól a tehetetlensége és a kicsit magasabb ára... ami utóbbi viszont annyira nem jelentős, hogy döntsön.
Köszönöm! |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-11, 12:16 | Üzenet/Post # 148 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 148
Szia Robi, ! Szerintem mindegy milyen anyagú a bordás kerék. Gondolom szerelni nem akarod minden nap. A súly sem hiszem, hogy ennél a felhasználásnál sokat számítana hiszen a léptető motorok nem forognak olyan gyorsan,hogy a tömeg sokat számítana. |
|
| |
Robi |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-11, 13:04 | Üzenet/Post # 149 |
 aktív tag
poros, Akkor eddig a C40 vezet nálam... |
|
| |
sanyi84 |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-11, 21:36 | Üzenet/Post # 150 |
aktív tag
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Szétszedtem egy szögtapintós órát.
A hibás rész: Két csavar kilazult, meghúzva beállítva.
Hobbira jó, iparban már ez kuka. Onnan mentettem, főnök odaadta.
A tapintóról még egy kép, ez is a lelke. Csapágygolyók talán látszanak.
Az üzenetet módosította/Modified by sanyi84 - Hétfő, 2013-03-11, 21:37 |
|
| |
Robi |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-11, 22:37 | Üzenet/Post # 151 |
 aktív tag
Idézet (sanyi84) főnök odaadta Egy-két ilyet én is összetörtem már... történnek balesetek. |
|
| |
kflaudio |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-06-03, 15:52 | Üzenet/Post # 152 |
 nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 2
Sziasztok!
A topic nyitáskor téma volt a főorsóhoz használható nagysebességű kuplung. Mi a tapasztalat, melyik a legjobb kb 35000 rpm-re? Egy 3,175 mm-es BLDC motortengelyt kellene összekötnöm egy ER11-es fortunával, aminek a tengelye 8 mm átmérőjű. A motor 480 Wattos, és mivel gyártottam hozzá egy elektronikus nyomatékszabályzót, ezért nem kis erők fognak szaladgálni a tengelykapcsolón...
Az ötleteket előre is köszönöm! |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-06-10, 08:30 | Üzenet/Post # 153 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Sziasztok ! Épülő gépemhez szeretnék segítséget kérni. Faipari gép mérete 2100x1500x200 munkafelület. A meghajtáshoz kérném valaki segítségét. Egyenlőre fogasléces mozgatással tervezem. Elképzelésem szerint mozgó hidas a híd(kb 70Kg) alul is össze lenne kötve itt lenne egy tengely aminek a két végén van a fogaskerék és középen egy motor. Van két lehetőségem 6Nm es léptető vagy szervó motor ha minden igaz 30W Adatlap BL-75 motor Elképzelésem szerint 1/3-as áttétel lenne a léptetőn a szervón a nagyobb fordulata miatt 1/5 Sebesség pozícionálás amit lehet, megmunkálás max 3000mm. Abban kérném a segítséget melyikkel érdemes megépíteni a gépet? Nem kérek mindenre kiterjedő számolást csak valami kis segítséget hogyan folytassam tovább az építkezést. |
|
| |
Topi |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-06-10, 20:23 | Üzenet/Post # 154 |
 barátkozó tag
Ata1, szia!
A fogasléces hajtást én már csak az ára miatt sem ajánlanám. Az én A3-as méretű gépem tervei is megközelítőleg már ekkorára "nőttek", ezért egy két ötletet leírok:
Én is a YouTube-on találtam meg az ötletet, írd be a keresőjébe pl. belt drive cnc router , és tanulmányozd a filmeket. A leírásokban néha a szíj méretét és egyéb adatot is meg lehet találni. Ugyanígy véletlenül találtam rá a powerbelt.hu honlapra, ahol mindent megtalálsz a szíjakról, és minden egyébről, ami hajtástechnikával kapcsolatos. Beszéltem velük telefonon (minden h.technikai alkatrészfajtának külön szakértője van!) és megtudtam, hogy ezeket a szíjakat használják az "ipari" gépekbe is, tehát a pontosságával nincs gond. Mivel fát munkálsz meg, ezért nem szükséges az olajálló szíj, mert nem lesz olajos. Ha regisztrálsz, akkor az árakat is megláthatod. Vannak folyóméterben árult szíjak is, de a hagyományosat is el lehet vágni. Példaképpen: Optibelt Omega szíj, 8 mm-es osztású, 20 mm széles, 2400 mm hosszú, nettó 487,- Ft. z=24 tárcsa nettó 2205,- Ft Ez csak két hirtelen megkeresett példa volt, de ugyanitt megtalálod a fogasléc árakat is.
Jó keresgélést, tervezgetést!
Topi |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-06-13, 17:57 | Üzenet/Post # 155 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Hírnév/Fame: 1
Topi, Szia!
Ezeken már én is sokat gondolkoztam és néztem is videókat de maradnék a fogaslécnél. Több oka is van de lehet hogy én gondolom rosszul, először is a gépváz már félig kész így a kialakítás miatt a fektetett szíj kizárva ha pedig végteleníteni akarom kb 5fm kellene oldalanként és ennél már kellene valamit kezdeni a szíj lebegésével. Ilyen hossznál szerintem pár tized vagy mm is összejöhet a szíj nyúlásából tudom acél betétes de közel 80Kg kellene mozgatni. Én a Bánki Sósnál néztem a fogasléceket ott találtam a legjobb áron. ekkora gépre kb 35000Ft ez még egy golyósorsóhoz képest nagyon barátságos.Hozzáadva (2013-06-13, 17:57) --------------------------------------------- Remélem jó helyre rakom pár képlet cnc mechanikához gondolom sok fórumtagnak megvannak de hátha valakinek még jó jöhet |
|
| |
remiasa |
Dátum/Date: Csütörtök, 2015-09-24, 16:56 | Üzenet/Post # 156 |
 Fontos tag
Üzenetek/Posts: 579
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
Üdv mindenkinek Segitséget szeretnék kérni mert egy picit elakadtam a cnc gépem építésében NEMA23-as méretü a motorom tipusa Astrosyn 23LQ C 202-G2V , ezeket sikerül megtudnom a motorol.
Wires 4 Condition pulled Steps / Revolution 200 Made in Thailand weight 383 grams Step Size (degrees) 1.8 NEMA frame size 23 Rotor Inertia g-cm^2 : 55.0 Detent Torque g-cm : 370
Ugyanis az építés során szembesültem a tényel hogy a cnc-m hidja mindenestöl kb 10-12 Kg nemtudom hogy mozgatni tud e ilyen tömeget ez a tipusú motor bordás szíj hajtás lenne áttétel nélkül.
A segitséget előre is köszönöm.
Az üzenetet módosította/Modified by remiasa - Csütörtök, 2015-09-24, 17:47 |
|
| |
elektron |
Dátum/Date: Csütörtök, 2015-09-24, 21:43 | Üzenet/Post # 157 |
aktív tag
Üzenetek/Posts: 232
Hírnév/Fame: 2
Ez elég kicsinek tűnik, a 370 g-cm az 0.0362822Nm elvileg. Nem elírtad ?
Persze a súlyából is látszik, hogy 40 deka, nem nagy motor.
A hidad milyen módon mozog, mi a vezeték és a gördülő elemek ? Mennyi erő kell, hogy megmozduljon, próbáltad már mozgatni kézzel ?
Nálam egy 10 kilós körüli Z tengelyt mozgat egy Nema23 0.5Nm motor áttétellel orsóval és elég lassú, meg nem valami erős.
Ha tudsz képet mutatni, az is segít a gépről, ránézésre látszik, milyen, mekkora.
Itt a számolós link: Átszámoló
Az üzenetet módosította/Modified by elektron - Csütörtök, 2015-09-24, 21:44 |
|
| |
gyursi |
Dátum/Date: Vasárnap, 2017-03-05, 07:06 | Üzenet/Post # 158 |
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 1
Üdv mindenkinek Sik ágyas plottert keresek A2 méretüt vagy Á3-ast |
|
| |
afulop |
Dátum/Date: Péntek, 2018-01-19, 08:12 | Üzenet/Post # 159 |
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 12
Üdvözlök Mindenkit! Amint látom, ill olvasom, ezen a fórumon, eléggé tapasztalt emberek vannak a hobby CNC -vel és elektronikával kapcsolatos kérdésekben.Ezért is fordulok hozzátokSegítséget szeretnék kérnék tőletek egy Cnc gép építésével kapcsolatban. Sajnos nincs időm az egész fórumot átolvasni ahol esetleg találhatnék megfelelő információt a kérdéseimre.Egy arduinóval vezérelt , DVD -ből épített, mini plotter elkészülte után fellelkesedve úgy döntöttem hogy egy nagyobb kaliberü projektbe kezdek bele. Még nem tudom pontosan mit is akarok ,megelégszem-e egy nagyobb rajzeszközzel vagy lézergravírozó, esetleg cnc maró lesz a végeredmény ,nem tudom, Minden esetre, szeretnék egy fémből épített ( zártszelvény ) komolyabb , nagyobb méretű alapot csinálni ami esetleg későbbiekben is elég stabil lesz, akár maráshoz is. Néhány alkatrészet már beszereztem többek között 3 db Nema 17 (0,56 Nm ) motort ami tudom, hogy egyenlőre csak játék célra fog megfelelni ,de jelenlegi célom egyenlőre csak az , hogy megtanuljam a CNC alapjait ,mivel nagyon kezdő vagyok elektronika és programozás terén. Amiket még beszereztem: Kuplungok ( 5-8 mm), Végállás kapcsolók, Lineáris csapágyak ,tengelyszorítók 12-es tengelyhez. A Z tengelyt tervezem 4 db 12 -es átmérőjű anyagból megcsinálni (esetleg az X-et is)Továbbá: Arduinó+ CNC shild+drv8825 meghajtó és egy PC táp-ból átalakított 0-30 V tápegységem van. A lineáris tengelyek méreténél és maga a gép méreteinek tervezésével vagyok elakadva, Szeretném minnél nagyobbra építeni , de nem tudom hogy a jelenlegi kicsi motorjaim bírnának -e pl egy 16 os tengely 60-100 cm hosszúságban mozgatni az Y tengelyen? (Egyenlőre csak rajzeszközt vagy lézert szeretnék ), Az elképzelésem az lenne hogy az Y tengelyt 2 db 16-os tengelyből (Min 60-100 cm) ,4db lineáris csapággyal .,Az X lengelyt 2 vagy 4 db 12-es kb 50cm hosszú tengelyből készíteném és a Z tengelyt is hasonlóan.A fióksínes megoldás szerintem hosszú távon nem működik ,ezért gondolkodok inkább 16-12 tengelyekben. , Tudom hogy a talpas tengely lenne az igazi, de hobbi célra ez igen magas kölcségekkel járna. A golyós orsók helyett 8-10-es menetes szárat szeretnék csapágyazva ami szintén megterhelők lehetnek a NEMA 17 számára? Akinek van tapasztalata kérem segítsen a tervezésben. Kérdéseim 60-100 cm hossszúságban 16-os tengely mennyire rezonál vagy tud behajolni ha a későbbiekben átalakítva marásra akarnám használni ? Tudná-e megfelelően mozgattni mindezt pl rajzolás cáljára a jelenlegi kis Nema 17 motor? A menetes szár megfelelne -e (csapágyazva +rugós szorító anya) mozgatásra ,mivel a menetemelkedése is elég kicsi? Mekkora méretű gép lenne az ideális ,a jelenlegi és a későbbi terveim megvalósítására? A vezérlővel kapcsolatban is lennének kérdéseim. Az Arduinó CNC shild elvileg 2 Amperig tud kezelni léptetőmotorokat, A tápegységem állítható 0-30 v -ig illetve az áramerősség is szabályozható A jelenlegi kis motorjaim adatlapján 2,8 v és 2 A szerepel , Milyen kimeneti értékeket állítsak be 3 motorhoz a tápegységemen ,ha tesztelni akarom a motorjaimat ? Ami még nem világos számomra hogy a cnc shilden lévő végálláskapcsoló pin -ek pontosan hogy is működnek? Megszakítják -e az egész folyamatot ,vagy pedig 0 pozizióba állítják az eszközt és innen folytatható a gravírozás? Válaszaitokat előre is köszönöm |
|
| |
kaqkk |
Dátum/Date: Szerda, 2018-01-24, 16:43 | Üzenet/Post # 160 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 177
afulop, Üdv Ha később másra is szeretnéd használni akkor már most 20 as 25-ös tengelyt tegyél bele,inkább most szánj rá a többet mint hogy később kelljen cserélni , a menetes szár inkább felejtős (a kicsi menetemelkedés miatt nagyon lassú lesz a gép és a menetprofil miatt erősen kopni fog ami nem tesz jót a pontosságnak) minimum 3-5mm emelkedés kell a megfelelő sebességhez (szerintem) az első gépem 12x3mm-es trapéz orsóval ment 30x40 cm-es munkatérrel a most épülő az 16x5mm-es golyós orsót kapott és 1mx1m-es a területe . A kis motorok lehet hogy megmozdítják az 1m-es gépet de csak rajzolásra lesznek jók , minimum nema23 3Nm-es kell egy ilyen nagy gépre ami kb 3A áramfelvétellel jár és legalább TB6600 meghajtót kíván . A motoroknál a feltüntetett feszültség számunkra nem sokat jelent , amit tud a motormeghajtó maximum azt kell betartani (minél magasabb a feszültség annál gyorsabb a motor) viszont a motorra írt áramadat az ami mindig beállítandó a meghajtón ez a motor erejét -nyomatékát maximalizálja. Áramból többet beállítani nem illik mert nagyon melegedni fog a motor .
Az üzenetet módosította/Modified by kaqkk - Szerda, 2018-01-24, 16:52 |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2022 | | |
 | |  |
|
|