|
Általános mechanikai topic
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2010-12-22, 22:02 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
. . . Mechanika témában bármi ami érdekes, ami kérdéses.... |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Hétfő, 2012-01-23, 21:33 | Üzenet/Post # 61 |
 alapkő
Quote (Ftomi) A első-és hátsó vázon lennének keresztül csavarozva. Csak mivel gyárilag elég nagyok benne a furatok hatalmas csavarok kellenének bele és az már nem túl esztétikus.
Értelek! Ilyen szűkítőt lehet kapni több profiltípushoz. Sajnos a nevét nem tudom, de alu profil szerelési anyagok néven szerintem meg lehet találni ezeket a NET-en. Megpróbálok keresni neked. Nekem is van egy két darab itthon belőle. Innen a tuti bizonyosság.
Quote (Ftomi) Csak sajnos jelenleg nagyobb gondom az alu profil beszerzése
Olcsó alu profil beszerzéssel kapcsolatban mindenképpen ajánlom a figyelmedbe LoneWolf-ot. Sajnos hirtelen nem tudom az elérhetőségét, de tuti van itt olyan (Vjanos szokott is hozzá menni, nekem Ő segített a múltkor) aki segíthet az elérésében. |
|
| |
Ftomi |
Dátum/Date: Hétfő, 2012-01-23, 23:16 | Üzenet/Post # 62 |
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 8
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Szia!
Quote (KisKZ) Olcsó alu profil beszerzéssel kapcsolatban mindenképpen ajánlom a figyelmedbe LoneWolf-ot.
Köszönöm! Igen azt nem írtam, hogy már felvettem a kapcsolatot LoneWolf-al csak sajna nekem nagyon messze van., és nem postáz. Autóval egy vagyon lenne a vonatot meg tudnám oldani viszont arról lebeszélt, kb. a nekem kellő mennyiség 20kg és nem az állomás közelében lakik. Viszont mint már írtam is elég elszomorító adatok vannak pl. a MiniTec katalógus adatiban. Amennyiben jól néztem 0,2-0,4mm eltérés még megengedett a méretekben. Az viszont nekem nagyon sok mivel egymás mellé szorosan lenne fogatva 12db az már 0,2mm-rel is több mint 2mm. |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Hétfő, 2012-01-23, 23:39 | Üzenet/Post # 63 |
 alapkő
Quote (Ftomi) Viszont mint már írtam is elég elszomorító adatok vannak pl. a MiniTec katalógus adatiban. Amennyiben jól néztem 0,2-0,4mm eltérés még megengedett a méretekben. Az viszont nekem nagyon sok mivel egymás mellé szorosan lenne fogatva 12db az már 0,2mm-rel is több mint 2mm.
Akkor én a helyedben nem ezekre alapoznám a pontos méretet. Legalábbis nem úgy, hogy egymáshoz illesztem őket. Ha például csinálnál egy L profilból egy keretet és azt fognád fel először. Az alu profilokat pedig hézaggal ( a tűrés plusz valamennyi) csavaroznám fel erre alulról. Az L profilú kereten tudnál pontos osztásban furatokat készíteni plusszos átmérő méretben. Ez után a kereten alulról feldugott csavarokkal rá tudnád húzni a profilokat a keretre úgy, hogy egyenként beállítod profilokat pontos helyzetbe. Ehhez az állításhoz lennének plusszosak a furatok az L profil alján. |
|
| |
Ftomi |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 00:11 | Üzenet/Post # 64 |
nézelődő tag
Köszi az ötletet!
Elgondolkodom rajta! Péter nézegettem a másik topikba a készülő gépedet képeit , láttam te is használsz alu profilokat. Esetleg megkérhetnélek arra , hogy rámérnél mennyi az eltérés a gyári méretéhez képest? |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 10:25 | Üzenet/Post # 65 |
 alapkő
Quote (Ftomi) Péter nézegettem a másik topikba a készülő gépedet képeit , láttam te is használsz alu profilokat. Esetleg megkérhetnélek arra , hogy rámérnél mennyi az eltérés a gyári méretéhez képest?
Szia!
Igen szívesen megteszem, de sajnos ez a profilanyag elég vegyes felvágott. Megpróbálok keresni katalóügus méreteket és megmérni. De csak a hétvégén tudom megtenni, és van egy nagyon rossz szokásom, hogy sokszor elfeledkezek dolgokról.
Rám kellene kottyintani péntek környékén. A főmenü kapcsolat menüpontja alatt meg tudod tenni.
Bátran, mert ezt a hibámat jól tudom és nem haragszom ha rámszólnak valamiért (Sőt! Segítség) |
|
| |
Vasspisti |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 17:50 | Üzenet/Post # 66 |
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 81
Quote (KisKZ) Megpróbálok keresni katalógus méreteket
Nem tudom hogyan lehet a szerverre fájlt feltölteni, ezért mail-ben küldök egy katalógust. Az alábbi linken is lehet keresgélni, illetve a kalkulátor alu profilos gép építésénél hasznos lehet.
Online katalógus |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 19:01 | Üzenet/Post # 67 |
 alapkő
Quote (Vasspisti) Nem tudom hogyan lehet a szerverre fájlt feltölteni, ezért mail-ben küldök egy katalógust. Az alábbi linken is lehet keresgélni, illetve a kalkulátor alu profilos gép építésénél hasznos lehet.
Szerintem ezzel a linkkel segítettél sokaknak akik használnak majd/most alut.
A mérést viszont leghamarabb a hétvégén tudom csak megtenni, mert a garázs tőlem távol van és csak akkor jutok ki. |
|
| |
Ftomi |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 23:27 | Üzenet/Post # 68 |
nézelődő tag
Sziasztok!
Köszönöm Péter előre is! Rád fogok szólni Vasspisti köszi a linket, ismerkedem vele valóban hasznos lesz! |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Péntek, 2012-02-10, 20:14 | Üzenet/Post # 69 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Ezt most találtam remélem ide való, másik fórumról
Különféle számolások táblázatok |
|
| |
miki-bá |
Dátum/Date: Péntek, 2012-02-10, 20:26 | Üzenet/Post # 70 |
 alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 855
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
Ata1, Hú ez nagyon jó . Már én is elmentettem és egy estét a fogaskerekekkel voltam.
" Ember ,küzdj és bízva bízzál"
http://famakett.hu/ |
|
| |
fakukac |
Dátum/Date: Kedd, 2012-04-03, 19:43 | Üzenet/Post # 71 |
 ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 60
Sziasztok! Tanácsot kérnék! Van Siemens AC szervomotorom Heidenhain multiturn precíziós jeladóval és 1/10 -es áttétellel felszerelve. Na ez még csak szép, de elég bonyolultnak tűnik. A jeladóra ha minden igaz kapok 1-2 napon belül adatokat a magyarországi képviseletről, de azért abból még hajtást kell csinálni. Nagyon profi cuccos, ilyet az ebay-en 3 ezer dollárért vesztegetnek. Van valakinek 5lete hagy kellene ebből valami szupert kihozni?
|
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Kedd, 2012-04-03, 20:21 | Üzenet/Post # 72 |
 alapkő
Quote (fakukac) Van valakinek 5lete hagy kellene ebből valami szupert kihozni?
Mindenképpen kellene szerezni hozzá első menetképpen egy hozzá való AC szervó vezérlőt! Bár ez megint kicsit ismeretlen terep a számomra, de régebben beszélgettem másokkal, és azt mesélték, hogy egy AC szervó motor csak a hozzá való szervó vezérlővel ér valamit. Ez az egyik oldal.
A másik oldal az, hogy vannak olyanok akik készítenek AC szervó vezérlőket. Tehát lehet mégis van univerzális AC szervó vezérlő?? Ilyen forgalmazó/készítő pl. a menüből elérhető alkatrész források között a CNCDRIVE. Érdemes lenne felhívni Őket, ha nem kerülne el valahonnan egy a motorhoz illő vezérlő.
A motor pontos típusát meg tudod mondani? |
|
| |
fakukac |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 07:46 | Üzenet/Post # 73 |
 ismerkedő tag
Szia! A típusa: Siemens 1ft6034-1AK71-3EG1 A jeladó EQN 1325.001-2048 multiturn EnDat01 A bekötések már +vannak, a kommunikáció mikéntje is, (RS485) csak a részletes adatokat várom. Üdv. |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 18:47 | Üzenet/Post # 74 |
 alapkő
fakukac,
KÖzben rákérdeztem egy igazán profitól... Nincsenek igazán jó hírek...
Idézem " ....A régi AC motroknál még volt esély, hogy nem saját vezérlővel is működik. Újabban az enkóder már soros vonalon kommunikál a vezérlővel, és természetesen ezek a prokollok minden egyes gyártónál más és más. ....
...Sajnos nem sok esély lesz a srácnál, hogy más vezérlővel is működjön a cucc. Bár doksit hirtelen nem találtam, de a Heidenhain enkóderek nagyon profi cuccok..."
Hátha tudnak segíteni azok akiktől kaptad a motort! |
|
| |
fakukac |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 20:15 | Üzenet/Post # 75 |
 ismerkedő tag
Köszi! Közben az encoder probléma +oldódott, ki is mértem a kétfázisú jel símán jön, igaz színuszos, de ez símán 4szögesíthető. A multiturn miatt az abszolút helyzet adatait RS485-ös vonalon olvashatom ki, ENDAT2.2 procedúra szerint, ennek is +van a leírása. Tehát kétfázisú jel +van, ezt minden vezérlő eszi, az AC motorhajtás szerintem már nem lehet akkora gond. Csupán péz kérdése az egész! |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 20:17 | Üzenet/Post # 76 |
 alapkő
Quote (fakukac) Csupán péz kérdése az egész! biggrin
jaja. Viszont az encoder már biztató. de ahogy nézem Te otthon vagy ebben! Nálam legalábbis jobban. Jól gondolom? |
|
| |
fakukac |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 20:24 | Üzenet/Post # 77 |
 ismerkedő tag
Ja, haladok a scanner tervezéssel, elöljáróban annyi, hogy ha tartom az 5 fokos olvasási szöget, és 100 mm a táv, akkor 1:1 optikai távval a felbontás 0,025 mm lenne, mivel a CCD-m 5 mikronos szegmensekből áll. (pithagorasz) Az adatot 5400 pontos CCD-ről olvashatom ki. Tehát 0,025 x 5400 a mérhető mélység (jelenlegi kísérletek szerint. ) Hozzáadva (2012-04-04, 9:24 PM) --------------------------------------------- Hát elektronikában elég jártas vagyok, és kitartó! Ha ki kell olvasni valamit ebből a cuccból, én kiolvasom, azt garantálom! Program PIC-be, néhány óra szentségelés élesztéskor, aztán végül mindíg sikerül! |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-04, 20:45 | Üzenet/Post # 78 |
 alapkő
Quote (fakukac) Ja, haladok a scanner tervezéssel, elöljáróban annyi, hogy ha tartom az 5 fokos olvasási szöget, és 100 mm a táv, akkor 1:1 optikai távval a felbontás 0,025 mm lenne, mivel a CCD-m 5 mikronos szegmensekből áll. (pithagorasz) Az adatot 5400 pontos CCD-ről olvashatom ki. Tehát 0,025 x 5400 a mérhető mélység (jelenlegi kísérletek szerint. )
De jól teszed! Közben már jelezték hogy hamarosan küldik a kicsi PicoScant. Olyat ami az asztalon volt a Scanday-en. A másik egyelőre kérdés... A Scantech. Kényelmetlen dolog mindig zavarni valakit akinek sok dolga van.
Azt hiszem előbb a Picoscant kell hogy megismerjem és prezentáljak vele itt. ez kötelességem lesz. |
|
| |
fakukac |
Dátum/Date: Csütörtök, 2012-04-05, 06:54 | Üzenet/Post # 79 |
 ismerkedő tag
Kíváncsian várjuk! |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2012-04-29, 08:20 | Üzenet/Post # 80 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Sziasztok!
azoktól kérdezném akinek van tapasztalata gépépítéssel. Szeretném megkérdezni egy ilyen mechanikával érdemes próbálkozni? : gép 1
de a vezetést valahogy így szeretném megoldani : vezető kép
Kaptam egy nagyobb gépváznak való szerkezetet de lehet hogy a gyári lineárokka nem bírok anyagilag, ezért érdekelne próbálkozzak ilyennel?
Köszönöm.
Az üzenetet módosította/Modified by Ata1 - Vasárnap, 2012-04-29, 08:30 |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2022 | | |
 | |  |
|
|