|
Főorsó és egyéb feltét mechanika
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Hétfő, 2012-01-09, 21:37 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
Főorsó, és egyéb megmunkáló és segéd feltét egységek topicja. |
|
| |
miki-bá |
Dátum/Date: Szerda, 2012-01-11, 13:41 | Üzenet/Post # 21 |
 alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 855
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
KisKZ, Ez egy síma 55 Ah-autó akku és a töltő egy egyszerű töltő. A motor akkor vesz fel nagy áramot ha nagyobb terhelés van rajta. Szerintem apróságokat le lehet gravírozni. Még a nyákot is habár nem próbáltam . Tegnap este folyamatos üzemben (10perc munka + tárgy csere és tovább) semmi baja nem volt. Az orsócska sem és a motor sem melegedett. Az akku pedig egy tartalék akku és legalább üzemben van. Egyébként a felületkövető megoldás izgatott és azt sikerült betenni a marómotor helyére csak két menetet kelett vágni a sín felfogatásához. A kábelrengeteget majd megoldom mert ez un. kisérleti dolog. A szabályzó egy régebbi szabályzó ami már használaton kívül van mert nem jó a LiPo akksihoz,viszont van rajta fék tehát megállásnál rögzít. Mindent ( motor+ szabályzó + szervóteszter) modellboltból vagy akár az rcmodell .hu-ról be lehet szerezni. Nos foytatom majd akkor ha meg van az orsóhoz a toldat ami helyettesíteni fogja a távtartó menetes szárat.
Üdv
Miki bá
" Ember ,küzdj és bízva bízzál"
http://famakett.hu/ |
|
| |
sanyi84 |
Dátum/Date: Csütörtök, 2012-01-12, 18:07 | Üzenet/Post # 22 |
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
miki-bá, Ez nagyon jó, nem zabálja fölöslegesen a drága áramot. Majd később csinálsz neki tápot. |
|
| |
miki-bá |
Dátum/Date: Csütörtök, 2012-01-12, 22:35 | Üzenet/Post # 23 |
 alapvető tag
sanyi84, Azt gondoltam majd a végleges motorhoz csinálok tápot. Azt tervezem, ha lesz rá keret akkor veszek egy ilyen 5mm -es tengelyű 1500Kv értékű motort. Annak a fordulatszámtrtományát jobban ki lehet használni.
|
| |
sanyi84 |
Dátum/Date: Péntek, 2012-01-13, 14:38 | Üzenet/Post # 24 |
aktív tag
miki-bá,
Ma próbáltam egy 24 V 6700 f/min es motort de nem bírja direktbe 48 V környékéről, így megmarad kézi nyákfúrónak.
Igen, jobban ki lehet használni, amilyen szép csavaros kondijaid vannak abból lehet szép tápot csinálni. Mennyit vesz fel állandó üzemben? Impulzust gondolom egy jó nagy kondi át tudná hidalni. |
|
| |
Jozs |
Dátum/Date: Péntek, 2012-01-13, 23:51 | Üzenet/Post # 25 |
 aktív tag
Üzenetek/Posts: 209
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Ezen már én is gondolkoztam, hogy talán relief készítéshez enyhénszólva túlzás a 800 Wattos Kress motor, egy jóval kisebb teljesítményű is elegendő volna. És ha még a zaja is kisebb volna az számomra teljes főnyeremény lenne, mert sajnos nekem az sem mindegy. Persze az OBI -s kézi maróhoz már nem akarnék visszatérni, de ha feltűnne a láthatáron valami jó megoldás lehet rástartolnék. |
|
| |
sanyi84 |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 09:21 | Üzenet/Post # 26 |
aktív tag
Jozs, Nekem ilyen szintű cuccom van, azaz egy jobb szár direktbe hajtva minifúróval/csiszolóval. Szénkefét eszi, ha tönkremegy akkor jön a következő, egy gép egy csapágykészlet a meghajtott szárhoz, 100-150 óra üzemórát bír. Nem tudom milyen erős is lenne a BLDC modellmotor, néha keveslem a 130 W ját a kézigépnek. Azonban sokszor túlzás a 130 W is, egy egyszerű betű gravírnál szinte alig van terhelés, egy 5-6 mm mélyen dolgozó gravírtűnél meg néha megáll a masina, szóval kellene vagy 3 motor a gépre. Ez a BL egy motorra jó is.Hozzáadva (2012-01-24, 10:21 AM) --------------------------------------------- Sziasztok!
Óriási problémám van a gépemmel, ami eddig jól működött az most megadta magát. A bűnös a főorsó. 4mm es anyagmélységben berezonál a gép, a marók törnek. Hiba egyik napról a másikra jött. Előbb a léptetőre gondoltam, rázta az Y asztalt mert a dobhajtómű áttétele egy 63 mm es emelkedésű orsóének felel meg. A motor meg épp a munkaelőtolásnál rázza az asztalt, de csak 2 tengellyel (ZX) is játszotta a problémát. De mi lehet a gond? Csapágycsere meg volt, sajnos a szár nem enged előre 2 darab 608 as csapágyat (608 c3 műanyag porvédős), így egy van elől és egy hátul. Egy gumikuplunggal kapcsolódik a főorsó szára a hajtómotorhoz. Lehet-e gond a gép asztalának mozgása? Tegyem a gépet stabilabb asztalra? Csak simán a hajtómotorral marva (ami egy dremmel hasonmás, egyik Pétertől ami elvbe még csapágyas is) a marás eredménye pozitív, nem jelentkezett a rezonancia probléma. Ám néha kell nagyobb maró is így mindenképp kellene a szár. Maga a csapágyház 3 darabból áll, 2 csapágyház (Kajdik féle alu csapágyház) és egy közdarab beragasztva, az alu csapágyház alkalmas helyeire menet lett készítve és azon keresztül egy alu lapra van felfogatva. Amit megteszek még egy L idommal rögzítem fel a főorsóházat csak két ponton. Így ha vitt bele feszültséget a 4 pontos rögzítés most nem fog. Idegesítő hiba és az oka nem ismert. A lényeg sípol ezzel a főorsószárral a gép, ha simán a "dremmelbe" van a marószár semmi probléma.
Az üzenetet módosította/Modified by sanyi84 - Szombat, 2012-01-14, 10:51 |
|
| |
Ftomi |
Dátum/Date: Kedd, 2012-01-24, 23:59 | Üzenet/Post # 27 |
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 8
Hírnév/Fame: 0
Sziasztok!
Lehet buta a kérdés és már sokat fel is tették. Meg azt is tudom nagyon sok mindenen múlik. El képzelhető lenne hogy egy ilyen fortunával és egy BL motor párossal az alu marás vagy el is kell felejteni? Persze nem ipari megmunkáló sebességre gondolok hanem amolyan hobbi szintűre. Amiket nézegettem motorokat azok hajó motorok víz hűtés előkészítéssel tehát már rajta a két cső csonk. Be linkelem a HobbyKing oldalát ahol nézegettem. vizhűtéses motor Ez ugye 2700Kv ami voltonként jelent ennyit tehát már 10V-nál 27000 fordulna. Max 5cella Li-po-ról hajtható ami 5X4,2V-t jelent igy a max fordulat 56700f/min (elméletben) Persze el is kell látni villannyal
Ennek már 4mm-es tengelye van. Persze a csapágy ebben sem nagy gondolom. Még ha bordás szíj áttételt is használnánk akkor is van oldal irányú erő a motor tengelyre. Mi lenne ha a motor tengely egy kis csapágyazott tengelyt hajtana meg amin lenne a szíjtárcsa és így nem lenne oldal irányú feszítés? |
|
| |
miki-bá |
Dátum/Date: Szerda, 2012-01-25, 21:54 | Üzenet/Post # 28 |
 alapvető tag
Ftomi, Szia ! Fentebb láthatod az Én megoldásomat BL motorral. A feltét azóta is működik. Eddíg csak fába és műanyagba gravíroztam ,azt mindhatom ment eddig folyamatosan 2-3 órát, de napokon keresztül. Se a motor se a fortuna nem melegedett max kézmeleg. Szerintem egy 1500-2000Kv értékű külső forgórészes motort jobban ki lehet használni. A táp nálam egy 12V-os autó akksi. Szerintem a kűlső forgórészesnek nagyobb a nyomatéka. Az alu maráshoz sem kell nagy fordulat ,csak türelem+ jó hűtés . Sok sikert és kíváncsi vagyok a Te megoldásodra is.
Üdv
Mik bá
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2012-01-25, 21:55 | Üzenet/Post # 29 |
 alapkő
miki-bá, Bocs de itt olvasod szerintem!
Nézz be légyszíves a chatre!!!
(ezt mindjárt törlöm innen) |
|
| |
Alap |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 18:49 | Üzenet/Post # 30 |
ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 68
Ftomi, Szia miért nem probálsz ki egy peltiert http://www.electronic.hu/Epitoel...._182609 |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 21:48 | Üzenet/Post # 31 |
 alapkő
Én 18E-el és egyélű maróval marok egy 0.25KW-os 3 fázisú technomotorral. max olyan 4-500mm/min- es tengelysebességekkel. Így, ezekkel a paraméterekkel szépen dolgozik. így harap a maró, 0.5-1mm es fogásmélységgel.
A vékony egyélű maró (D3mm) igen kényes a sebességre. Ha egy picit jobban meghajtod, bizony könnyen törik.
Viszont még ezzel sem nagyon tudok sajnos finom szerszámmal dolgozni. 45 fok alatti csúcsszögű gravírszerszámmal nem tudok nekimenni, mert azonnal (vagy nagyon hamar) letöri a szerszám hegyét. Van egy minimális csúcsrádiusz, ami kell hogy ezt elkerüljük. Hogy ez mennyi?... Sajnos nem tudtam kikísérletezni.
Ha peltier érdekel valakit van egy 100W feletti, szabályozóstól mindenestől. Még be sem állítottam essig soha. Ott áll leparkolva. |
|
| |
kymco1 |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:01 | Üzenet/Post # 32 |
 alapvető tag
Üzenetek/Posts: 860
Hírnév/Fame: 4
KisKZ, mond mennyi lenne a peltier engem lehet érdekelne. |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:13 | Üzenet/Post # 33 |
 alapkő
(kymco1) mond mennyi lenne a peltier engem lehet érdekelne.
Csak az elem vagy a szabályzó is? Egyébként a lézerhez gondoltam anno, de ennek a teljesjtménye túl sok. Nem is igazán tudtam belőni, mert gyakorlatilag azonnal fagyott a hideg oldal.
Egyet: Sokat eszik sajnos a kicsike!! Érdemes meggondolni!
Mindenesetre adj egy kis időt hogy előkaparjam. A hétvégéig szólj majd rám! |
|
| |
kymco1 |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:34 | Üzenet/Post # 34 |
 alapvető tag
KisKZ, kompletten érdekelne instant hűtött sörön gondolkodom
Az üzenetet módosította/Modified by kymco1 - Szerda, 2013-01-02, 22:35 |
|
| |
kymco1 |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:51 | Üzenet/Post # 35 |
 alapvető tag
egy kicsike |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:51 | Üzenet/Post # 36 |
 alapkő
(kymco1) instant hűtött sörön gondolkodom
A másik oldalán meg tojást sütsz! |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 22:54 | Üzenet/Post # 37 |
 alapkő
De komolyka!! |
|
| |
richy92 |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-02, 23:15 | Üzenet/Post # 38 |
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 91
Kun Gyulának vannak ilyen könnyűnek tűnő kb 60-70wattos 230-as motorjai,lehet érdemes lenne megnézni őket: https://picasaweb.google.com/1104030....4415554
Az üzenetet módosította/Modified by richy92 - Csütörtök, 2013-01-03, 00:28 |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2023 | | |
 | |  |
|
|