|
Általános elektronika
| |
Tomi |
Dátum/Date: Hétfő, 2011-05-02, 10:33 | Üzenet/Post # 21 |
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 312
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline |
BigG, annyira maga a kijelző a megjelenítésig nem olyan meredek téma. Az a további néhány dolog, amit írtál hogy pl. különböző módszerekkel beírni az értékeket és hasonlók lehet körülményesebb, de az se vészes. Korrekt a cucc, ami a képeken van, de ilyen nagy szegmenseknél én nem használnék ennyi nyák-ot. Olcsóbb hordozóra telepíteném őket, és a meghajtást is inkább külön a zárt dobozba költöztetném (szélsőségesebb időjárás esetén szerintem jobban érezné magát ott). |
|
| |
BigG |
Dátum/Date: Hétfő, 2011-05-02, 18:09 | Üzenet/Post # 22 |
 barátkozó tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 96
Kitüntetések/Medals: 0
O.K. kereslek privát! |
|
| |
kovacszs |
Dátum/Date: Szerda, 2011-05-11, 07:40 | Üzenet/Post # 23 |
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 40
Hírnév/Fame: 0
Urak ! Elmesélem a rémtörténetemet. Úgy kezdődött, hogy a gépem elkezdett csípkelődni. Ha hozzáértem a géphez és a géppel szomszédos - de fémes kapcsolatban nem lévő - satupadhoz kellemes akupunktúrás kezelést adott. Namondom mi ez... Eddig ilyen nem szokott lenni. Kihívom a villanyszerelőt vizsgálja már felül a garázst, hogyan miképp állunk. A mérés megdöbbentő eredményt hozott :stabil 20 V van a nulla és a föld között időnként ez csúcsszerúen 50-60 V -ra ugrik !!! Végig lett nézve minden, még a földelőpálcát is kicseréltük a garázssoron... és késő estére be is bizonyosodott, hogy a ludas a kicci kínái hosszabbitós elosztó - amit azóta ki is dobtam. Történet dióhéjban. Terhelés alatt finoman megég, alig láthatóan a kínái rézimitációjú szegecs a bakelitlapon, bent a hosszabíbtós elosztóban. Aztán természetesen ez a hiba folyamatosan gerjeszti magát terheléstől függöen folyamatosá válik. Egy jó tanács. Kínai cuccot senki ne használjon CNC-hez. Én megtanultam egy életre. Röviden ennyi. Most épül ki az új villanyrendszer, a számitógép, cnc, satupad, vezérlő, frekiváltó közös földelést kap. Remélem másnak hasznos lesz azt itt leírt. Ha a moderátor úgy gondolja a dízájncenterbe is feltehetjük a terméket...
Üdv, kovacszs |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2011-05-11, 08:08 | Üzenet/Post # 24 |
 alapkő
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Quote (kovacszs) Elmesélem a rémtörténetemet. Ugye? Ezt mondtam. Nekem azóta tényleg ugy ahogy Te is mondod: közös föld van az egész cuccon. Teljesen Ok azóta. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2011-05-11, 08:58 | Üzenet/Post # 25 |
komoly tag
Quote (kovacszs) Most épül ki az új villanyrendszer, a számitógép, cnc, satupad, vezérlő, frekiváltó közös földelést kap. A jó földelés ember és kütyü életet menthet! Földhurokkal viszont vigyázz, hogy sehol ne keletkezzen. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Csütörtök, 2011-05-12, 17:54 | Üzenet/Post # 26 |
komoly tag
szia Mindenki! Gyárt esetleg valamelyikőtök NYÁK-ot fotó technikával és centrifugázza is a lakkot? Épp nekifeküdtem egy centrifuga elkészítésének, de szívesen meglesnék kész ötlete(ke)t fotón, ha esetleg valaki tud ilyet. Én nem találtam eddig egyet sem... |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2011-05-18, 20:01 | Üzenet/Post # 27 |
komoly tag
No, egyéb infó híján elindultam NYÁK-centri terén a saját fejem után. És hátha valakit érdekel, megosztom az eddigieket Az egész "alapja" egy esztergált alutárcsa: A csapágyazása egy ősrégi merevlemez csapágyazása és motorja egyben; (adottságaiból következően egy DC motor fogja laposszíjjal hajtani, nem lesz kihasználva a benne lévő 3 fázisú motor): Az Áramköri lemez felfogatását ezek az élüknél bemart kis műanyag "adapterek" teszik lehetővé; (60 fokos prizmamaróval martam be őket): Egyelőre ennyi. (Érdeklődés esetén folyt köv.) 
|
|
| |
sanyi84 |
Dátum/Date: Csütörtök, 2011-05-19, 18:37 | Üzenet/Post # 28 |
aktív tag
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 3
Nem semmi a centrifugád Tomi, jó lesz, csak tegyél körbe valamit ami majd megfogja a lakkot, nehogy lecsurogva minden lakkod legyen. Ügyes vagy. Hozzáadva (2011-05-19, 7:37 PM) ---------------------------------------------
Quote (kovacszs) Úgy kezdődött, hogy a gépem elkezdett csípkelődni Ez nagyon nem jó dolog, apóst is mindig a földelés miatt rágom. Abban az esetben ha kettős szigetelésű a készülék külön földelés nem kell. De például a digi tv beltéri is ráz mert spóroltak a földelésen. Igaz a villámot meg behozza de ez nem hozzáállás. A jó földelés, jól megcsinált műhely elektromos rendszere sok balesettől véd meg. Valami olcsó de jó hosszabbító kapható volt hatvanban is nevetséges áron, nem túlzok a dupláját is megéri mert ténylegesen életek múlnak ezen. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Csütörtök, 2011-05-19, 18:52 | Üzenet/Post # 29 |
komoly tag
Sanyi, köszönöm! De nem csak körben kell "kerítés" neki... Épp ahogy illesztgettem össze kézben, akkor jöttem rá, hogy a tárcsa alá is kell majd valami, mert a tárcsa furatain átfújva, szépen lelakkozom majd a szíjhajtást is és gyanítom nagyon nem szeretné a dolgot. Még egyelőre a tárcsa és a motor felfogatása sincs kész és addig nem igazán tudom behatárolni, hogy mi legyen körülötte. |
|
| |
kovacszs |
Dátum/Date: Hétfő, 2011-05-23, 14:41 | Üzenet/Post # 30 |
ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 40
Hírnév/Fame: 0
Quote (Tomi) Földhurokkal viszont vigyázz, hogy sehol ne keletkezzen. Szia ! Köszi a tanácsot, a mester így csinálta meg.
Üdv, kovacszs |
|
| |
Sir-Nyeteg |
Dátum/Date: Vasárnap, 2011-05-29, 11:13 | Üzenet/Post # 31 |
 aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 155
Szijasztokk! Azt gondolom, hogy egy picinyke gondot okoz, ha a műhelyben egy 500W-os fúrógép képes megpislákoltatni egy normál izzót, induláskor. Ez visszahathat a jövőben a CNC működésére. Ezt hogyan lehetne kiküszöbölni? Szereljek mindent nullátmenetes relékkel? Sajnos a hálózat bővítésére, másik fázis kivezetésére nincs sok lehetőségem Csaby bácsi műhelyében még flexet is lehet kapcsolgatni randomszerűen Ha ezt nem említi meg, eszembe sem jut, hogy ez gondot okozhat a későbbiekben. |
|
| |
Amatőr |
Dátum/Date: Vasárnap, 2011-05-29, 12:34 | Üzenet/Post # 32 |
 alapkő
Üzenetek/Posts: 2313
Kitüntetések/Medals: 6
Quote (Sir-Nyeteg) a műhelyben egy 500W-os fúrógép képes megpislákoltatni egy normál izzót, Szőr! Szerintem ezt nem úszod meg relékkel. A fúrógép induláskor jókora áramot képes felvenni, ez pedig akkor okoz feszütségesést (és pislogást az izzón) ha abban a helyiségben vagy már a mérőtől kevés a vezeték keresztmetszete vagy valahol kötés gond van, gondolok itt egy elöregedett kötésre átmeneti ellenállással ami nem bírja az áramszükségletet. Mindenképpen érdemes átnézned a huzalozást, esetleg felújítani az adott szakaszt.
H1i.hu |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Vasárnap, 2011-05-29, 12:47 | Üzenet/Post # 33 |
komoly tag
Sir-Nyeteg, visszahathat, ha nincs túlméretezve a CNC tápja és a táp szűrése sem kielégítő (combos pufferkondikra gondolok). Áramingadozás esetén előfordulhat lépéstévesztés, vagy "sípolva" kiakadhat egy léptecs (pl. a gyorsabbik). De az is lehetséges, hogy a fúrógép fázisjavító kondija nem megfelelő.(?) (Hálózati zavarszűrő sem biztos, hogy ártana a motorja közelében, ha tényleg nyűgös a motor.)
Amatőr javaslata pedig akár CNC-től függetlenül is elkélhet... Értem úgy, hogy a jól és átgondoltan kialakított villamos hálózat (a földelés nemrégiben külön téma is volt itt) hosszú távon nézve más eszközökre is jótékony hatással lehet (egyéb elektronikák, PC, stb.). |
|
| |
Csaby |
Dátum/Date: Vasárnap, 2011-05-29, 12:58 | Üzenet/Post # 34 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 124
Hírnév/Fame: 4
Sir-nyeteg! Azt javaslom, hogy hívj meg egy KV-ra és átbeszéljük a lehetőségeidet. |
|
| | |
Viktor |
Dátum/Date: Hétfő, 2011-06-20, 19:19 | Üzenet/Post # 36 |
 Fontos tag
Üzenetek/Posts: 660
Drága urak.Ma kezembe akadt egy nem mai gyártású potméter. 500 Ohmos 50Wattos. Porcelánra van felcsévélve sok sok rézdrót nagyon jópofa de nem tudom mire lehet ezt használni. |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Péntek, 2011-07-08, 07:43 | Üzenet/Post # 37 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Sziasztok!
Keresek valakit aki tudna készíteni vagy ajánlani valakit aki gyárt 1,9V 6,3A 1,8° 6Nm négy vezetékes léptető motorhoz vezérlőt. Magit kérdeztem de náluk csak 3,5A ig van.
Köszönöm |
|
| |
Amatőr |
Dátum/Date: Péntek, 2011-07-08, 08:06 | Üzenet/Post # 38 |
 alapkő
Üzenetek/Posts: 2313
Kitüntetések/Medals: 6
Szia Ata1,! A Klavio kft-nél vannak nagyáramú bipoláris vezérlők, pl. az MSDD-80-7.0 vagy az MSD-80-7.8 jó ahhoz a motorhoz, viszont nem olcsó.
H1i.hu |
|
| |
Ata1 |
Dátum/Date: Péntek, 2011-07-08, 08:19 | Üzenet/Post # 39 |
 haladó tag
Üzenetek/Posts: 100
Hát igen ez a lényeg " nem olcsó" ezért keresek valakit aki el tudná készíteni de úgy tűnik marad a Klavio |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Péntek, 2011-07-08, 18:22 | Üzenet/Post # 40 |
 alapkő
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Quote (Ata1) keresek valakit aki el tudná készíteni de úgy tűnik marad a Klavio
Sajnos én a motorparaméterek és a vezérlők összehozásánál nem vagyok otthon, de mindenképpenbeszélj még az oldalon Sir-nyeteggel és Sanyi84-el! Mind a kettőjük otthon van ebben a témában. |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2023 | | |
 | |  |
|
|