Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 3 / 4«1234»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Leválasztó kártyák
Leválasztó kártyák
KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2013-02-23, 12:20 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Leválasztó kártyákról
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-02-26, 14:32 | Üzenet/Post # 41
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Bizi)
Kipróbáltam a testert.Sajnos nem segített,nem mutatott semmi változást.
Fix 3,35V.


Közben kisilabizáltam:

Ezek a kártyák (hacsak nem kifejezetten drága, minőségi kártyáról van szó) soha nem fognak többet adni, ugyanis a tápjuk és a rajtuk kimenő feszültség is 3.3V.

Vannak olyan alkalmazások és hardverek amelyeknek ez a feszültség kevés.
Ezeknél az ilyen kártyák inkompatibilisnek számítanak.

Példaképpen egy Elnec LPT felületű programozónál ez gond.

Ettől ez még nem okoz feltétlen gondot ha a kimeneted továbbküldöd leválasztóra.
Ott egy optón keresztül egy erősített a vezérlő számára már megfelelő, jellemzően 5V-os feszültség lesz a dolgozó körben.

A legtöbb leválasztó kártyán ez nem okoz gondot, mert elég széles a bemeneti feszültség tartomány amit még feldolgoz az optocsatoló.
Legalábbis nekem a múltkor más okon ugyan de ezt elmondta ez egyik kártya gyártó.

Mindenesetre érdemes lenne megnézni, hogy milyen digitális bemeneti jelszint az ami mindenképpen szükséges a vezérlődön annak a működtetéséhez.
Elegendő-e neki a 3.3V avagy az 5V környéke kell?

Az, hogy ezen vagy azon a lábon a jel nem kapcsol fel és/vagy le az egy másik kérdés.
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-02-26, 14:34 | Üzenet/Post # 42
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Zolibá)
Szia.Azért csináltattam vele a led+ellenállásos tesztert, hogy terhelt állapotban tudja tesztelni az LPT portot.
Csak ez 1 ledes teszter volt,de végignézte az összeset azzal az 1 leddel.(hsz#29)
Természetesen értem és itt, hoyg nem volt kéznél más nem is nagyon lehetett volna más megoldás.

Én azért minden gépépítőnek ajánlom mégis a kis kész megoldást.
Azt csak rádugod az LPT-re és nézegetheted a tűket, egy kis ledsoron (felszámozva), hogy mi működik és mi nem.

Én nagyon hasznosnak tartom és sokszor kellett már használnom.
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-02-26, 19:33 | Üzenet/Post # 43
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (KisKZ)
Elegendő-e neki a 3.3V avagy az 5V környéke kell?

Az 5Volt a régi TTL ic-ről maradt ránk, de ilyet már nem használunk főleg laptopnál ahol minden miliAmper számít.
A mai modern MOS és hasonló ic-k a 3.3 Voltal bőségesen elboldogulnak.Erre készítették őket.
Az elavult régi vezérlők viszont nem szeretik, és inkább ez a probléma.
Bizinél nem ez a probléma. Az ő gépének a portja abszolút semmi választ nem adott a jelszint váltásra.
A csewe által írt port teszter softwer pont ezért íródott hogy egyenként tudja kapcsolgatni a pineket.
A szintetizátor kártyát viszont kezelte ugyanabba a PCMCI alzatban.Tehát a laptop jó
Azt hogy biztosra menjen az ember meg kell vizsgálni hogy a kártyán belül miért nem vált a jel.
Ezt összerakott állapotban nem lehetséges.
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-02-26, 22:44 | Üzenet/Post # 44
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Zolibá)
Azt hogy biztosra menjen az ember meg kell vizsgálni hogy a kártyán belül miért nem vált a jel.Ezt összerakott állapotban nem lehetséges.

Én azért előbb megnézem a magam laptopjában, mert ha a kártya és a dokkoló is ugyanazt produkálta, akkor a két egymástól elszeparált laptop csatlakozáson létrejövő azonos hiba inkább valami másra utalhat. Legalábbis az én logikám szerint (ami sokszor nagyon nem szokott jó lenni persze)

Viszont a Teszter program használatában igazad van... Ez kizárja a MACH config problémát.

Én azért megnézném a teszter programot úgy is, hogy a MACH és leginkább annak a saját LPT drivere le van véve a gépről!
Az még kényelmesen beleszólhat a teljes LPT kezelésbe a MACH elindítása nélkül is.

Zolibá! smile
Mondom másképpen:
Ha nem lenne a kártya, csak a dokkoló, és azon ez a hiba lenne (ahogy van is ha jól tudom) akkor azt szednénk szét??

Fontos (de azt hiszem Te ezt már tudod rólam): Ne hagyd magad!!!!!  Én csak találgatok!
 
csewe Dátum/Date: Szerda, 2013-02-27, 16:51 | Üzenet/Post # 45
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
sziasztok.

Elkészítettem az LPT tesztelő komolyabb változatát.
Elvileg minden pint lehet vele tesztelni.
Nagyrészét ki is próbáltam.
Amit nem tudtam kipróbálni, 2-9-pin bemenetre,és az 1.14.16.17. kimenetek sem volt módom tesztelni.
A többit kipróbáltam.

Link: http://data.hu/get/6255383/LPT_tesztelo.rar

Szabadon használható.


Az üzenetet módosította/Modified by csewe - Szerda, 2013-02-27, 16:53
 
tweakie Dátum/Date: Szerda, 2013-02-27, 18:03 | Üzenet/Post # 46
alapvető tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 972
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Szép munka Csewe nagyon hasznos. ok

Tweakie.


Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-02-27, 23:18 | Üzenet/Post # 47
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Csewe!

Az FTP-hez még nincs hozzáférésed?
Ha nincs és kell kérlek szólj!

Egyébkétn a főoldalon a tárhely/hosting menüpont alatt éred el.

Magyon köszönjük!
Gondolom akkor én már ne machnáljak a megosztásával ha Te már megtetted? smile
 
csewe Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-28, 10:22 | Üzenet/Post # 48
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
tweakie,

Thank you.

Hozzáadva (2013-02-28, 10:17)
---------------------------------------------
Idézet (KisKZ)
Az FTP-hez még nincs hozzáférésed? Ha nincs és kell kérlek szólj!
Idézet (KisKZ)
Az FTP-hez még nincs hozzáférésed? Ha nincs és kell kérlek szólj!


 


Idézet (KisKZ)
Az FTP-hez még nincs hozzáférésed? Ha nincs és kell kérlek szólj!
Idézet (KisKZ)
Az FTP-hez még nincs hozzáférésed? Ha nincs és kell kérlek szólj!


 


Még nincs,és egyelőre nem is érzem szükségét.

Regisztráltam a data.hu-n,és egyelőre ott teszem közzé a kis ujjgyakorlataimat..

Hozzáadva (2013-02-28, 10:22)
---------------------------------------------
KisKZ
 
Egy érdekes hibának lehetsz a szemtanuja,az előző hozzászólásomban.
Miután szerkesztettem,mindössze egy betűt változtattam meg,megnégyszerezte az idézetet,és eléggé furcsén.

Az üzenetet módosította/Modified by csewe - Csütörtök, 2013-02-28, 10:18
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-28, 11:45 | Üzenet/Post # 49
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
Még nincs,és egyelőre nem is érzem szükségét.


Ok, rendben!

Ha bármikor úgy gondolod, szólj bátran!

Idézet (csewe)
Egy érdekes hibának lehetsz a szemtanuja,az előző hozzászólásomban.Miután szerkesztettem,mindössze egy betűt változtattam meg,megnégyszerezte az idézetet,és eléggé furcsén.

Szia!

Sajnos előfordulhatnak problémák, szerintem elsősorban az új szerkesztőnek köszönhetően.

Mindenesetre köszönöm, hogy szólsz ezekről, (ahogy ezt már tetted is).
Ha nem javulnak, így könnyebb összeszednem és írnom az ucoznak, hogy nézzék meg.

Érdemes lenne a hiba létrejöttéhez vezető lépéseket végigvenni, (mit változtattál, beleírtál-e az idézetbe, vagy javítottál-e benne, etc...)
De ezt nem itt kellene... Majd ha továbbra is előjön beszélünk róla. Megköszönöm hogy segítesz!
Sajnos nem tudok ezekbe belenyúlni, mert az az ucoz saját motorja. sad

Számomra már az is titok, hogy módosításkor, hogyan tudtál idézetet betenni a szövegbe, mert elvileg nem látszanak editáláskor az előző hozzászólások, ahonnan idézhetnél.
Persze nekem másféle jogaim vannak, talán ezért.
Egy kicsit hosszabb dolog már...
csak ideírom mégis:
Nektek másképpen működnek a dolgok mint nekem.
Ha nem szólt a Ti hozzászólásotok után senki a témához, akkor egy ideig az új hozzászólást az előzőhöz fűzi hozzá a rendszer.
Így kerülhet be idézet utólag az üzenetedbe.
De a kinézete nekem nem erre utal, (de Te majd elmondod hogyan is tetted)  vagy pedig tényleg ott a hiba (ami valószínű).

Mégegyszer köszönöm!
Ha jól le tudjuk írni a problémát, gyorsabban meg tudják vizsgálni.
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-28, 20:24 | Üzenet/Post # 50
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Bizi,

Most hogy közben megtudtuk azt, hogy a driver teszted nem fut le a laptopon....
Mielőtt még bárhova indulnánk, elkezdenénk újrainstallálni dolgokat egy kérdés! MIlyen rendszer van a laptopon?

Csak mert bizonyos rendszerek esetében az ARTSOFT oldalán található kis filet le kell futtatni, hogy a géped megfelelően kezelje a szoftvert.

Ezt itt lehet megtalálni az oldal közepén a MACH3-VISTA címszavaknál.
Bár nem tudom milyen rendszered van, de ha VISTA, vagy WIN7 akkor ezt tölstd le és futtasd a gépeden!
Utána újra futtasd a tesztet hogy változott-e valami.

Ha nem, akkor tovább kell lépni..
Stabil jó régebbi verziók régebbi MACH LPT1 driverrel.
Ami még érdekes lehet, bár csak agyalok, hogy számíthat-e az, hogy van-e már valamiféle LPT telepítve a gépre amikor a MACH-ot és annak LPT driverét telepíted avagy sem. Ez gyanús, hogy nem lehet probléma, de meg lehet próbálni.

Le van-e kapcsolva minden olyan dolgo amivel akadhat? Ilyenek ugye az energiatekarékossági bigyók, hálózati kártya, ha nem kell a
hangkártya is.
Érdemes megnézni az eszközkezelőt a gépen, hogy ott nincsenek-e egymással összevesző címek esetleg vagy bármi ami gondot
okozhat.

Ha semmi nem megy egy rendszer újratelepítés és utána mondjuk dokkoló (vagy ha ott lett volna a kártya akkor annak) telepítése és utána mach.

Még van egy lehetőség, speciális, másoknak is működő, csupaszított rendszer telepítése. Ilyen pl a Windows XP Ethernity, de a többiek biztos rengeteg ilyen kipróbált jó verziót tudnak ajánlani.

A rendsze rujratelepítsénél is van egy speciális lehetőség amit kifejezetten a MAC hoz ajánlanak.
Ez a laptop Standard PC ként való  telepítése. Ennek a doksiját már többen is keresik a számodra. Éppen az előbb  beszéltünk erről a chat-en.

Szóval.. Van sok sok tennivaló hogy az ember megnézze előbb a szoftveres oldalt.
Viszont ha egyszer sikerül akkor kaptál egy jól használható mobilis, vezérlő laptopot.

Az enyémmel is voltak gondok. Millió dolgot megcsináltam, telepítettem
 
Bizi Dátum/Date: Csütörtök, 2013-02-28, 20:57 | Üzenet/Post # 51
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 190
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
A gépen XP Professional sp3 (Freedom) van.
Ez van az asztali gépen is.Még a mach3 is ugyan az.
Asztalin elsőre életre keltek a léptetők.
A dokkolót nem kellett telepítenem.Csak rátettem a lapit és ment minden.Bár az lpt-t nem tudtam mással kipróbálni sajnos.
Újra telepíteni nem szeretném a wint,mert vannak olyan progik a gépen amiket kölcsön kaptam,és sajnos csak a C-re (a rendszerhez) telepítve üzemképesek.
 
Robi Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 14:57 | Üzenet/Post # 52
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 222
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!

LPT leválasztó kártyák ugye kérnek 5VDC tápfeszültséget...ha ezt nálam a PC táp 5V kimenetéről kapná az megfelelne?
Egyébként a variometrum-on kapható LPT kártyát néztem ki magamnak... esetleg valaki lebeszélne róla? smile
Köszönöm!
 
csewe Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 15:50 | Üzenet/Post # 53
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Robi,

Nem felel meg neki a PC tápból nyert 5V, ha az a vezérlő számítógép tápja.
Mert akkor oda a leválasztás, márpedig az ilyen kártyát éppen azért használja ez ember, hogy ne legyen közvetlen elektromos kapcsolat a PC-vel.
 
Robi Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 16:36 | Üzenet/Post # 54
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 222
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
[b]csewe,[/b]  Jogos... de nem örülök neki... sad Ti miről tápláljátok a leválasztókártyát? Mert akkor ezt még ki kell találnom.
 
csewe Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 16:49 | Üzenet/Post # 55
Fontos tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 596
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Robi
 
A jelenleginél nem használok leválasztókártyát,mert egy piros kínai vezérlőm van.
A következőnél,meg egy Sir-Nyeteg féle kártya lessz,ami valójában nem választ le,mert nincs benne optokapu.
Annak mindegy honnan kapja a tápot,úgyhogy USB-röl fogja kapni.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 16:54 | Üzenet/Post # 56
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Robi)
Ti miről tápláljátok a leválasztókártyát? Mert akkor ezt még ki kell találnom.

Én pl az egyik esetben egy sima 5V-os dugasztápról vettem, nem volt más kéznél.

Egyébként a tápegységeim olyanok (és remélem most már olyanabbak is lesznek), hogy a verzélőre bemenő motor táp mellett a szükséges logikai/digi/izé... tápot is kiszolgálja.

pl. a jelenleg élő H2 vezérlőhöz a motortáp mellett a panelről lejön a 14V és egy 5V ág is.
Így egy tápegységgel elláthatom a legtöbb szükséges funkciót.
Akár, ha olyanok a kapcsolók, közelítés érzékelők, Infra kapuk bármi... Onnan jöhet nekik a naftalin.

A jobbik megoldás az volt amikor úgy tekertettem a Toroidot, hogy lejött még a "nagyfesz" mellett egy 10V-os ág is róla.
Azt külön leegyenirányítottam, kondi egyéb, és meglett belőle a servó vezérlőhöz szükséges 14V logikai táp is.

Most rosszabb az eset, mert a másik toroidomon nincs kisfesz csapolás.
Ahhoz most kénytelen voltam venni hirtelen egy DC-DC konvertert.
Az egyenirányított nagyfeszról lesz lecsapolva ennek a bemenete, a kimenete pedig a logikai/kisfesz táp.

Normál esetben ha értenék hozzá, a panelre kellene tervezni ezt a DC-DC konvertert (vagy pici kapcsoló üzemű tápot), méghozzá ha lehet szélesebb körben állíthatóra, mondjuk 3,3-16V-ig.

A főorsó és a PC tápját természetesen ezektől függetlenül, külön veszem a hálózatból.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 16:57 | Üzenet/Post # 57
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (csewe)
A következőnél,meg egy Sir-Nyeteg féle kártya lessz,ami valójában nem választ le,mert nincs benne optokapu.
Most megint lehet marhaságot mondok, de..

Ez melyik?????????
Olyanról én nem tudok!!!

Csak olyanról ahol a két ág közös földön van. (ha egyáltalán jól tudom, és jól értettem)
Elvileg az sem igazán leválasztó így, de gyakorlatilag nekem tökéletesen működött a beüzemelés után.
 
Robi Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 17:34 | Üzenet/Post # 58
aktív tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 222
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, Megrendeltem a toroidot, amiről viszont csak 32V jön le és meg van hozzá a dióda híd és a kondi is. Ha viszont egy Sir féle Pico Powert rendelnék akkor azon lenne 5V is, de egy kicsit drágának találom és akkor mit kezdek a dióda híddal, kondival. Ennél olcsóbb lenne amit ajánlottál a DC-DC konverter, vagy sztem még jobb, hogy egész olcsón vannak egyszerű néhány mA-es, DIN sínre pattintható, 5V kapcsolóüzemű tápok.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 18:01 | Üzenet/Post # 59
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Robi)
Ennél olcsóbb lenne amit ajánlottál a DC-DC konverter, vagy sztem még jobb, hogy egész olcsón vannak egyszerű néhány mA-es, DIN sínre pattintható, 5V kapcsolóüzemű tápok.

Ha valaki értene jobban az elektronikához, a fenti panelt (régebben linkeltem itt azt a táppanelt amit szeretnék most használni az új tápomban) ki lehetne dolgozni rendesen, okosan, ahogy azt illik.
Nem lenne hiba ráültetni valamilyen megoldást, hogy egy trafó bemenetről menjen a nagy és a kis feszültség is.

Azért jobb ez, mert (bár nem drága) kevesen tekertetnek maguknak toroidot. Inkább készen veszik.
Azon pedig általában egy csapolás van. Ha véletlenül több, akkor biztos hogy nem olyan amilyen éppen kellene.

Szóval ha lenne ilyen megoldás, elektron le is gyártaná ezeket, szerintem olcsón nekünk.

Mielőtt bármit tovább beszélnék itt...
Egyáltalán érdekesnek tartanátok ezt a témát?

Érdemes lenne vele foglalkozni?
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2013-03-04, 18:04 | Üzenet/Post # 60
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (Robi)
vagy sztem még jobb, hogy egész olcsón vannak egyszerű néhány mA-es, DIN sínre pattintható, 5V kapcsolóüzemű tápok

Biztos hogy nagyon egyszerű dolog...
Még van is itthon, de nem ismerem, nem látom át még, hogy hogyan kell sínen szerelni. sad
Még sínfedőm, sorkapocs hegyek, sínre szerelhető tápom, de sínre szerelhető kismegszakítóim is vannak...

Majd egyszer megtanulom. smile
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Leválasztó kártyák
Oldal 3 / 4«1234»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016