|
DC Fordulatszám szabályzók
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-06, 19:43 | Üzenet/Post # 61 |
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline |
(KisKZ) 10A-t bír el az én szabályzóm. Annak ezzel a FET-tel nem jó mert kevés a teljesítménye. |
|
| |
kymco1 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-06, 20:04 | Üzenet/Post # 62 |
 alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 860
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Zolibá, nagyon szépen köszönöm ha valamivel tudom viszonozni szóljál
milyen fet kellene a 10amperhez? nekem valahogy az az álomhatár
Az üzenetet módosította/Modified by kymco1 - Vasárnap, 2013-01-06, 20:06 |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-06, 23:22 | Üzenet/Post # 63 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
(Zolibá) Annak ezzel a FET-tel nem jó mert kevés a teljesítménye.
Igen... Ez az én hibám, mert emlékezetből téves adatot adtam meg. Kérlek ne haragudj! De az elv tökéletes! |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-07, 12:52 | Üzenet/Post # 64 |
alapkő
(kymco1) milyen fet kellene a 10amperhez? Fiuk bocsi, vaklárma volt az egész. Már 4-5 Amper terhelésen olyannyira melegszik a fet, hogy nem tudom kezelni a hűtést. Hatalmas bordát tettem a FET-re de irreálisan melegedett még így is. A szabályzó hiába PWM áramot ad a motornak. Más megoldást kell keresnem. |
|
| |
Alap |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-07, 20:03 | Üzenet/Post # 65 |
ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 68
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Zolibá, Egy kérdésem lenne , miért nem próbálód meg egy darlington kapcsolással , tranzisztoros vezérléssel egybe kötni , tranzisztor 2N3055 tip, ez 1 db 15 A bir el , a biztonságos üzemeltetésre 2 db tenni párhuzamosan . Be lehetne állítani mint az áramot , és a feszültséget is . |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-07, 22:21 | Üzenet/Post # 66 |
alapkő
(Alap) miért nem próbálód meg egy darlington kapcsolással A cél az volt hogy egy profi motorszabályzót kiegészítsek egy egyszerű áramkorláttal.(hogy indulásnál ne verje ki a biztit) Tehát a legegyszerűbbet próbáltam ki, aminek az eredetiét pont 2N3055-tel készítette el valaki. Nincs itthon 2N3055-öm, meg abban bíztam hogy egy 65 Amprer képességű 130W-os IRFZ48-as elbír 5-10 A-t. Tudom hogy a HEXFET nem szereti ha sima egyenfesz a vezérlése, de hogy ennyire melegedni fog azt álmomban sem gondoltam volna. A 2N3055-tel volt már rossz tapasztalatom mikor az első CNC-m motor áramkorlátozó ellenállásait akartam kiváltani tranzisztoros áramgenerátorra. 1.2Amper motorárammal Sikerült elmelegítenem mind a hármat,pedig nem egy kis darab bordán voltak(viszáramos lett mind a három). Vissza cseréltem ellenállásokra, igaz nem egy elegáns megoldás, de a mai napig szépen teszik dolgukat. A FET kapcsoló üzemben,vagy PWM-el képes igazán jól dolgozni.Valószínű ezt az irányt kell próbálnom. Egyébként mire gondoltál? Oszd meg velünk a rajzát esetleg.Kisebb áramú darlingtonom van ,azzal is ki lehet próbálni.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Hétfő, 2013-01-07, 22:36 |
|
| |
Alap |
Dátum/Date: Kedd, 2013-01-08, 14:39 | Üzenet/Post # 67 |
ismerkedő tag
Zolibá, Üdvözlöm. Én egy ilyesmire gondoltam csatolom a rajzott, ha nem elég az áram akkor a 2n 3055 duplázni kellene. Véleményed?
Az üzenetet módosította/Modified by Alap - Kedd, 2013-01-08, 14:40 |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Kedd, 2013-01-08, 22:24 | Üzenet/Post # 68 |
alapkő
(Alap) Én egy ilyesmire gondoltam csatolom a rajzott, ha nem elég az áram akkor a 2n 3055 duplázni kellene. Szia. Egyébként nem is vagyunk túl messzi egymástól. Te Ácson,én Ikrényben lakom. Fiatal koromban dolgoztam Komáromban, Róna János tanítványa voltam. Szép a rajzon az a dupla darlington. Talán ez a labortápod? Igazad van a párhuzamos 2N3055-ök sokat tudnának, de mivel simán nem szabad párhuzamba kapcsolni őket. minimum 1-1 emitter ellenállás azért nem ártana nekik. Én személy szerint már nem akarok disszipatív áramkört építeni. Amit építettem az is zsákutca lett. Nem értem hogy a FET miliOhmos D-S átmenete miért melegszik ennyire. A tranyóknak sokkal több az ellenállásuk telítésbe vezérelve. Amit most elkezdtem abban a PWM-es fordulatszabályzóban benne lesz az áramfigyelés is, és szabályozható is lesz. Az a bajom hogy nincs komolyabb 5-10Amper körüli motorom,hogy teszteljem. Az én marómotorom csak 1Amper körül fogyaszt.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Kedd, 2013-01-08, 22:37 |
|
| |
Alap |
Dátum/Date: Szombat, 2013-01-12, 17:31 | Üzenet/Post # 69 |
ismerkedő tag
Zolibá, Kérhetnék egy kapcsolási rajzott a kis panelodról? Hátha rájönnék mi is a baj . Több szem többet lát |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Szombat, 2013-01-12, 20:05 | Üzenet/Post # 70 |
alapkő
Idézet (Alap) Zolibá, Kérhetnék egy kapcsolási rajzott a kis panelodról? Szia. A harmadik oldalon megtalálod Csatolások/Attachments: ramgenertor.sch(119Kb) Nekem már nincs meg,mérgemben letöröltem |
|
| |
Alap |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 18:19 | Üzenet/Post # 71 |
ismerkedő tag
Zolibá, Szia A rajzott egy pdf fájl ként nem kérhetném el, mert az sch nem tudom megnyitni. Köszönöm. |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 18:37 | Üzenet/Post # 72 |
alapkő
Idézet (Alap) pdf fájl ként nem kérhetném el Az oldalról visszatöltöttem.
|
|
| |
kymco1 |
Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-03, 14:32 | Üzenet/Post # 73 |
 alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 860
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
full kínai. |