Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 41 / 50«1239404142434950»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Léptetőmotorok, léptetőmotor vezérlések (Léptetőmotorok, léptetőmotor vezérlések)
Léptetőmotorok, léptetőmotor vezérlések
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2010-11-23, 13:46 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
.
.
.
Minden amit a léptetőmotorokról, léptetőmotor vezérlésekről érdemes tudni.
 
berez Dátum/Date: Szerda, 2014-12-31, 09:05 | Üzenet/Post # 801
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdvözletem ,na éjjel 1-re összeállt végre 1 motor meg egy vezérlő.Inkább a Kcam4 -el próbálkozom
mert egyszerűbb mint Mach3, tanulni nekem jobb.A potit végül tűvel sem tudtam rendesen mérni,
amikor eltaláltam végre a lábat szakadást mutatott.Sajna ezen az agyonfestett típuson nincs
mérőpont(vagy az is le van festve)mint a zöld alaplaposon.Végül középre tettem a potit,és gyerünk.
Persze semmi nem történt,végül rájöttem,hogy az ENA pinre nem szabad +5 -öt adni,arra tilt le.
Azzal is elment jó sok idő,hogy végigmértem a tápjaimat ,és mindegyik 5V helyett 7.1- et mutatott.
Miután szétvágtam egy Nokia töltőt is és az is 7V-ot mutatott rájöttem,hogy jó lenne elemet cserélni
a multiméterben :-)) de ez már éjfél körül volt.
A z a motor ami 8.2-8.2v -ot adott fúróval szépen megy,dobol az asztalon minden lépésnél,a többi
csak remeg de nagyon gyengén,vagy még azt se.Most az jön,hogy ezeket megpróbálom 24V -al
kicsit több Amperrel és ha igy se jók beszélek akitől vettem ,keressünk valamit helyettük.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-12-31, 09:30 | Üzenet/Post # 802
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
.Inkább a Kcam4 -el próbálkozom
Lebeszéllek róla. A Mach3 hoz képest egy silány vacak. Úgy is a Mach3-t fogod használni akkor jobb ha most kezded már tanulni
mert szinte mindent tud ami egy CNC vezérléséhez tudnia kell. Ennél csak a Linux cnc vezérel csak jobban, de az nagyon idegen
a Winhez szokott emberkéknek.
 
berez Dátum/Date: Szerda, 2014-12-31, 10:08 | Üzenet/Post # 803
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
A vége úgyis Mach3 lesz,de talán az alapokat addig el tudom sajátítani.
Megpróbáltam 24V-ról a motorokat amelyik jó az jó ,amelyik nem az 24-ről
se lett jobb.
Van egy amelyik 1-1 lépest de oda vissza ugrál.Ez a tekercs baja lehet?
Fúrógép teszt 2,2 -6
Lehet e orvosolni valahogy?
Az a furcsa,hogy 9V elemről szépen lépegettek.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-12-31, 11:31 | Üzenet/Post # 804
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
Megpróbáltam 24V-ról a motorokat amelyik jó az jó ,amelyik nem az 24-rőlse lett jobb.
Ez így még semmit nem jelent. Meg kell csinálni a Mach3-ban a motor tuningot, ott lehet csak rendes képet kapni
a motor állapotáról. Még 2 azonos motornál sem biztos hogy minden paraméter azonos lesz a tuningnál.

És a mach3-nál a lefutó élre kell beállítani az aktiváló jeleket.

Ha érdekel a leírás magyarul, itt megtalálod http://www.sasovits.hu/cnc/doc/Mach3HU_1_1.pdf
Csatolások/Attachments: 9592407.jpg(23Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2014-12-31, 11:36
 
berez Dátum/Date: Szerda, 2014-12-31, 17:22 | Üzenet/Post # 805
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Megcsináltam a beállítást a fentiek szerint ,motor tuningot is próbálgattam,a motort nem tudom megmozdítani kézzel.Billentyűre nem reagál,a leírásban levő JOG-labda pedig nincs vagy nem találom.
Az a furcsa,hogy pl.Port 1 current state felíratnál az első 8 zöld,ahelyett,hogy csak pl 4-5(nálam ez a
step -dir)időnként felvillanna,amikor jelet ad a pinre.
Holnap még olvasgatnom kell a leírást azt hiszem...
Boldog Új Évet!
 
Zolibá Dátum/Date: Csütörtök, 2015-01-01, 21:45 | Üzenet/Post # 806
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
Megcsináltam a beállítást a fentiek szerint
De a  step-dir pineket ugye nem írtad át, én csak a lefutó él beállítását akartam mutatni(zöld pipa),ezek a gépem beállításai.
Idézet berez ()
a motort nem tudom megmozdítani kézzel
Ez azért van mert a vezérlőd próbálja pozicióban tartani a motort, és valószínű a mach3  stepjel pin nem találkozik a vezérlőd step bemennetével.
Ha nincs step jel befékez a vezérlés.
Nekem 1/16-os mikrolépés mellett direkt bordás szíj hajtással 12*3-as trapézmenetes orsóval ezekkel a paraméterekkel jó a tuningom,
800mm/perc előtolásnál nem téveszt még lépést. 1200mm/percnél már marás közben előfordul a lépéstévesztés.

De neked biztosan ettöl eltérő lesz a legjobb beállításod
Csatolások/Attachments: 4577371.jpg(53Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Csütörtök, 2015-01-01, 21:48
 
berez Dátum/Date: Péntek, 2015-01-02, 09:43 | Üzenet/Post # 807
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdvözletem,
Mach3 -ban is beállítottam a step - dir pint ugyanazt amivel Kcam4-ben jó volt.
X teng. jobbra-balra mozgatáshoz beállítottam a 4 és 6 számbillentyűt.
Hiába nyomom a motor nem rezeg ,de az IC melegszik lassan a vezérlőn.
Most éppen azon dolgozom hogy próbapanelról falemezre szerelem ,és fixre
forrasztok mindent.Lesz rendes jumper a lépésválasztónál,és megpróbálom a kisebb lépésekkel.
Meg ez a reset és sleep pin se teljesen világos még,illetve lehet mach3 -ban az enable alapból
5V és nekem ez a vez. pont erre tilt le.
 
Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2015-01-02, 10:10 | Üzenet/Post # 808
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
X teng. jobbra-balra mozgatáshoz beállítottam a 4 és 6 számbillentyűt.
A mach3 alapban a kurzorvezérlő nyilakkal működik(x,y) a z meg a Pgup, PgDn-al
A jog tála meg a Tab-ra jön elö és az is tünteti el.
Idézet berez ()
mach3 -ban az enable alapból5V és nekem ez a vez. pont erre tilt le.
A zöld pipával meglehet fordítani(lefutó él, vagy fordítva.
Idézet berez ()
reset
Nem villoghat a mach3 bal alsó sarkában.nyomj rá, vagy ha van vészstop kapcsolód akkor konfiguráld be,ha nincs akkor vedd ki a pipát és a pin számokat nullára.
és ezen is
És még 1 . Semmiféle vírusírtó vagy memóriarezidens progi nem futhat ha a Mach3-at használod, és a win xp sp2 az ajánlott.
Tehát a win7 már nem használható.
Csatolások/Attachments: 0382651.jpg(32Kb) · 0871113.jpg(68Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2015-01-02, 10:27
 
berez Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 10:11 | Üzenet/Post # 809
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Win XP sp2 van a gépen,e-stopot deaktiváltam,jog képernyő előjött(köszönöm a segítséget)
de még mindig nem mozdul.
Most azon agyalok,hogy mivel a motor bipolarba nem forog
fentiek szerint bekötöm unipolar módon 1 fekete 2 zöld 3 piros 4 kék
a sárga-narancs összekötve fehér barna összekötve ,leszigetelve
fekete zöld között 3,2 ohm van, ugyanannyi van a piros kék között is
a motoron a felirat 1,8 ohmot ír
Lehet ebből baj vagy csak nem fog működni?
Csatolások/Attachments: 8848557.jpg(24Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 12:55 | Üzenet/Post # 810
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
mivel a motor bipolarba nem forogfentiek szerint bekötöm unipolar módon
Ha a színek nincsenek felcserélve a motorban akkor a helyes párosítás a következő a 8 vezetékesetén.
(black_orange : yellov_green)
(red_brown : white_blue)  De utána feltétlen végezd el a fúrógépes próbát.
Vagy hagyd ki a narancs, zöld, illetve a barna kéket, és csak 2-2 vég van akkor bekötve.

Nem hiszem hogy a bekötés miatt nem forog a motor,mivel tartóáramod van
De mindenek elött küld el nekem a   mach3mill.xml -t a mach 3 könyvtárba van. Abból megtudom ha valami rosszat konfiguráltál.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2015-01-03, 13:01
 
berez Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 13:32 | Üzenet/Post # 811
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Nagy az öröm mert mach3-ban addig állítgattam,mire a jó motor (bipolar bekötéssel)
forog ,szebben mint kcam-mal.
Viszont amit rossznak gondolok motor,úgyanúgy bekötve,a tekercspárok gyárilag
fenti színpárral össze forrasztva,szétszedve nem volt,látszik a csavaron,és
leginkább csak oda vissza ugrál bár volt egy olyan motortuning amivel szakadozottan de legalább
forgott
Csatolások/Attachments: 9731759.xml(147Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by berez - Szombat, 2015-01-03, 15:35
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 16:42 | Üzenet/Post # 812
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
csak oda vissza ugrál

Nem szabad többször konfigurálni 1 pint(1:2:3-as kép3-4-5ös pin) Az Enable-t csak 1* kell konfigurálni és az összes tengelyre azt tudod használni. Tehát ha egy pint valahová bekonfiguráltál, azt máshová már nem lehet még egyszer.
A motor tuningnál törekedni kell az utolsó ábrán látható trapéz formára, de még meredekebb is lehet.(acceleration)
A 2. képen bemenetre konfiguráltál kimenetet Ott ugyanis az X home és végálláskapcsolókat kell konfigurálni a kék szín szerinti pinekre.
Te valószínű itt akartad az X  mozgást beállítani, még gyorsbillentyűt is csináltál neki. Azt az első képen kell konfigurálni.
Feltettem a párhuzamos port képét hogy lásd melyik bemenet, és melyik kimenet. A zöld az mind gnd, és kell a vezérlődnek.
Első ránézésre ennyit vettem észre. Tehát a sárgák a kimenetek, a kékek a bemenetek, a zöldek a test pinek
És felesleges nem használt (pld.digi trigger)pineket ne pipálj ki zöldre ha nem használsz ilyet.
Amit linkeltem mach3 leírást még sokat kell tanulnod még biztonsággal fel tudj éleszteni egy új konfigurációt.
A leírásban találsz ábrákat a home, és a végálláskapcsolók konfigurálásához is.
Csatolások/Attachments: 7091017.jpg(150Kb) · 4849036.png(9Kb)


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2015-01-03, 18:07
 
remiasa Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 17:57 | Üzenet/Post # 813
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 514
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Üdv berez

Úgy látom itt egy kis probléma akkatt a pin beálítással. smile
Nálam 2,3 X tengely 4,5 Y tengely 6,7 Z tengely 10-es estop és emuláted zöld pipa 11-töl 15-ig végállás/home kapcsolók.

Neked pedig igy kell 2, enable 3,4 X tengely 5,enable 6,7 Y tengely 8,enable 9,10 Z tengely 11, EStop ha nincs kapcsoló emuláted zöld pipa 12-es 13-as 15-ös végállás/home kapcsolók smile
Hoppá majdnem elfelejtettem (spindle)marómotor 14-es pin.


Az üzenetet módosította/Modified by remiasa - Szombat, 2015-01-03, 18:29
 
berez Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 19:07 | Üzenet/Post # 814
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Beállítottam úgy,egyedül a motor output-ot x enable step és dir pin beállítva
innen kezdve mindenütt és minden sorban csak piros X van input és output signal-nál.
A jó motor megy mindkét irányba szépen gyorsul ,egyenletes.A többi vagy csak zizeg,
vagy egy lépés balra,egy jobbra...
Minimum és max amperrel is ezt csinálja,nincs mit tenni ezekkel,megpróbálok
megegyezni az eladóval.Csak sajnálom öket mert örültem,hogy milyen olcsók
voltak,VEXTA-t 500 Ft-ért nem láttam sehol.És kivülről sincsenek leharcolva
egynek levettem a hátsó fedelét gyönyörű tiszta,finoman olajos.
Tekercselés ,vezetékek nincsenek elégve vagy elszineződve.
A forgórészt nem húztam azért ki :-))
Még egy tippem van a tápegység ami Lexmark 1000 nyomtatóé volt 24V -ot
ad,de az áramerősség vagy teljesítnény nincs ráírva,lehet kevés az Amper?
Szétkaptam a tápot 250v 1.0 A bizti van benne.


Az üzenetet módosította/Modified by berez - Szombat, 2015-01-03, 19:14
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 21:02 | Üzenet/Post # 815
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
Szétkaptam a tápot 250v 1.0 A bizti van benne.
Ez kapcsoló üzemű
Ez nagyon kevés! Minimum 3-5 Amper kel tudnia  ha 3 motort fogsz hajtani róla.
A motor akkor is tetemes áramot vesz fel ha áll mert olyankor tartóáram folyik rajta.
Próbáld meg nagyobb áramú táppal kipróbálni a motorokat mielőtt visszaviszed őket.
Addig talán próbára 2 sorba kötött(=24V) PC táp is megteszi még lepróbálod a motorokat.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2015-01-03, 21:11
 
remiasa Dátum/Date: Szombat, 2015-01-03, 21:17 | Üzenet/Post # 816
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 514
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Elnézést a Z tengely elírtam szoval a Z 9,16-os pin wacko
 
berez Dátum/Date: Vasárnap, 2015-01-04, 09:15 | Üzenet/Post # 817
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Megpróbáltam laptop töltővel,19 V 3,42 A ugyanúgy csak jobbra balra lépeget,
1 motorhoz ennek már elégnek kéne lenni.
Másik ugyanolyan vezérlővel ugyanazt csinálja.
Most következik az autó akku behozatal(400 A indítóáram :-) ,vagy a szomszéd akkutöltője.
Ha ez se elég holnap veszek egy tápot,de ezek már nem olcsók ,feleslegesen nem költenék.
Az a furcsa,hogy amelyik motor forog azt kézzel szinte ellenállás nélkül tudom
forgatni összekötött tekercspárral,a lépegetősnél mind a 8 vezeték szabadon van
és alig lehet forgatni,meg lehet érezni hogy lépésenként "receg"
és ez a sima mezei 9V-os kockaelemmel váltogatott polaritással szépen lépegetett
vagy 50 lépést egy irányba amig meg nem untam az elem érintgetést.
Mach3.ban a step impulzust is beállítottam 5 -re, a dir 1 mikrosec.
Ja és volt egy sima unipoláris PIC-es forgatóáramköröm,PC-nélkül kapcsolóval,
az is körbeforgatta mindkét irányba csak 1 perc után az egyik FET megadta magát.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2015-01-04, 10:36 | Üzenet/Post # 818
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
19 V 3,42 A
Ennek már elégnek kel lennie akár 3 tengelyre is.
Idézet berez ()
9V-os kockaelemmel váltogatott polaritással szépen lépegetett
Ez semmit nem jelent mert tekercs és állandó mágnes van a motorban!
Kéne próbára kérned egy 100%-ban jól működő motort, mert furcsa jelenségeket írsz le.

Hozzáadva (2015-01-04, 10:09)
---------------------------------------------
Idézet berez ()
a lépegetősnél mind a 8 vezeték szabadon vanés alig lehet forgatni,meg lehet érezni hogy lépésenként "receg"
Ez utalhat menetzárlatra, nem ezzel ment tönkre a fet?

Hozzáadva (2015-01-04, 10:30)
---------------------------------------------
berez,
Ha típusra egyező motorjaid vannak , akkor az Ohm értékeknek is egyezni kel a tekercseknél,
de akkor bontsd szét az összepárosítottakat és úgy mérd. Még 1 Ohm eltérésnek sem szabad lennie.
De itt impulzus üzemben mennek a motorok, egyenáramú méréssel nemigen lehet detektálni mert
60-80 voltos csúcsok is előfordulnak a Mach 3-al való meghajtásnál, és akkor szokott menetzárlat előfordulni.

Hozzáadva (2015-01-04, 10:36)
---------------------------------------------
Idézet berez ()
lépésenként "receg"
Egy jó motoron is érezni kell mintha egy golyó arettálna a tengelyen forgatás közben, főleg ha jó a mágnes benne.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2015-01-04, 10:40
 
berez Dátum/Date: Vasárnap, 2015-01-04, 11:48 | Üzenet/Post # 819
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 29
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Az a baj már nem tudom melyikkel ment tönkre a FET
Van egy 100% -os motor ami jó azzal hasonlítgatom össze a többit.
A jó motornál : 1A "+" 1B "-" jobbra lép   a + jel 9V -os elem
utána:     2A "+" 2B "-" jobbra lép
utána:     1B "+" 1A"-"  jobbra lép
utána:     2B "+" 2A"-" jobbra lép
Ez a motor igy bekötve jól megy.
Másik motornál elemmel pontosan megegyezik a lépegetés a jónál leírttal,
pontosan ugyanúgy bekötöm (sorkapoccsal,nehony kontakthiba legyen)
és mégiscsak oda-vissza billeg.
Már felcseréltem a tekercspáronként a kivezetéseket.
A tekercspárokat nincs értelme cserélgetni mert a tekercsek 4db szimmetrikusan
vannak a motorban.
Az az utolsó dobásom,mi lenne ha kihagynék 1 tekercspárt,csak nem tudom az
üresjárat nem vágja -e haza a drivert.(természetesen kikapcsolt állapotban
kötözgetem.)
Vagy hogy ne legyen  üres oda is bekötöm egy másik motor 1 tekercsét.

Megmértem 1 pár 3,6 ohm - 4 ohm
                    2 pár 4,1 ohm -3,7ohm


Az üzenetet módosította/Modified by berez - Vasárnap, 2015-01-04, 11:56
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2015-01-04, 11:58 | Üzenet/Post # 820
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet berez ()
Az az utolsó dobásom,mi lenne ha kihagynék 1 tekercspárt,csak nem tudom azüresjárat nem vágja -e haza a drivert.(természetesen kikapcsolt állapotban
Ezt a linket figyelmesen olvasd el.    https://sites.google.com/a....koetese


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Vasárnap, 2015-01-04, 11:59
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Léptetőmotorok, léptetőmotor vezérlések (Léptetőmotorok, léptetőmotor vezérlések)
Oldal 41 / 50«1239404142434950»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016