Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 2 / 2«12
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe, Amatőr 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Tápegységek (Tápegységek)
Tápegységek
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2011-03-24, 19:26 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Minden a tápegyséekről, azok készítéséről, méretezéséről
 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 18:51 | Üzenet/Post # 21
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Ma egy picit megint haladtam.

Kicsit sajnálom, hogy nagy hirtelenjében csak egy panelt marattam. Egyszerűbb lett volna egyből többet is ahogy azt szoktam.
Majd legközelebb.
Lefúrtam a panelt.

Beültettem az alkatrészeket. (nem forrasztottam csak bepakoltam a helyükre.
Sajnos nem volt a boltban 5.8KOhmos ellenállás... de....
De most gondolkodom, hogy itt most nem 60V "csupán 50V lesz a power ágon és ehhez kell előtétellenállás a LED elé.
Az nem 5.8K lesz. Ha nem akkor pedig még az is lehet hogy találok itthon oda tartozót.

Ilyen lesz:



A kondikat lehúzó 2.7K ohmos teljesítményellenállás úgy lesz kötve, hogy a főkapcsoló két állású. A felkapcsolt állapotban a teljesítmény ellenállás nincs a körben, a táp lekapcsolt állapotában viszont az kerül be, a betáp pedig ugye megszünik.
Így rákötött fogyasztó (vezérlő) esetében is gyorsan lehúzásra kerülnek a kondik.

A motor vezeték csatlakozókból most csak kettő volt a boltban. Abból kell még egy párat vennem majd.
A LED-ek le vannak vezetve a panelről kétpólusú gyorscsatlakozókkal. Így könnyen ki lehet vinni a dobozolás elejére őket.

A diódahídra kell még találnom valahonnan egy kis hűtő és felcsavaroznom rá.
 
kymco1 Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:01 | Üzenet/Post # 22
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, te mennyibe veszed ezeket a motorcsatikat?
 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:14 | Üzenet/Post # 23
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
te mennyibe veszed ezeket a motorcsatikat?


Sokba sajnos... sad
De amióta többször volt kontakt problémám a motoroknál, azóta inkább kifizetem a 600Ft-ot párjaiért ezeknek.
Ezek nagyon stabilak.
Még lengő is létezik belőlük ha valaki a motoroknál is szeretné oldhatóra tenni a csatlakozást.

Egyébként ha nálunk 600 egy pár, akkor nagyobb boltokban biztos hogy olcsóbb ennél.
 
kymco1 Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:16 | Üzenet/Post # 24
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, a HE-nél is annyi kb.
egy ilyen táphoz való alkatrész mennyiből jönne ke? lehet kellene vagy 5szettre való
 
poros Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:28 | Üzenet/Post # 25
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, 10% eltérés általánosan elfogadott érték. Persze azért nem mindenütt de egy egyszerű tápegységnél nem okozhat gondot.

Hozzáadva (2012-12-28, 19:28)
---------------------------------------------
A szóban forgó csatlakozókról ha lesz időd tennél fel egy közelebbi képet?

 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:37 | Üzenet/Post # 26
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(kymco1)
egy ilyen táphoz való alkatrész mennyiből jönne ke? lehet kellene vagy 5szettre való


Mindjárt átnézem az alkatrészlistát és keresgélhetünk.

De... Meg is osztom a panelt szívesen.
Csak az emlegetett lehúzó ellenállás nincs a tervben benne.

powersupply

Nyugodtam módosítsátok ha gondoljátok! A feliratot mindenképpen! Azt rajta felejtettem elnézést!
így könnyebb az alkatrészeket összeszedni és megnézni mennyiből is jön ki.
 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:48 | Üzenet/Post # 27
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(poros)
A szóban forgó csatlakozókról ha lesz időd tennél fel egy közelebbi képet?


Persze!
Ha jól emlékszem C dugó-nak (és ajzatnak) hívják:








Létezik belőle 8 tűs változat is, valamint ahogy írtam lengő is.
 
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-12-28, 19:50 | Üzenet/Post # 28
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(poros)
10% eltérés általánosan elfogadott érték. Persze azért nem mindenütt de egy egyszerű tápegységnél nem okozhat gondot.


Nekem még most az is nehéz, hogy kiszámoljam hogy egy 5mm-es piros led elé milyen előtétellenéllés illene. smile
 
Alap Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 09:20 | Üzenet/Post # 29
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 68
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Szia Boldog Újévet Kívánok neked !
http://hobbymaro.puhasoft.hu/KisKZ/powersupply/ csatoltad, és nem tudom megnyitni , kelene egy kis segitség hozzá , át visz a te oldaladra , de kodolt formátumban jelenit meg mindent , kivétel a képek.
Mi lehet a hiba oka?
Üdv Feri
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 11:57 | Üzenet/Post # 30
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Alap)
át visz a te oldaladra , de kodolt formátumban jelenit meg mindent , kivétel a képek.
Mi lehet a hiba oka?


Szia!

Boldog Új Évet Neked is!

Ez nem az én oldalam, hanem mindannyunk FTP oldala. smile Csupán az én könyvtáram az alatt.
Ha kéred a hozzáfrást, akkor neked is lesz itt egy könyvtárad.

A problémát a böngésződben beállított karakterkészlet okozhatja.
A Character encodingnál állítsd át mondjuk unicode, vagy valami másra amelynél rendesen jelennek meg a betűk.

Valószínű ez lesz a probléma.

Ha nem sikerülne, szólj bátran!
 
Alap Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 12:52 | Üzenet/Post # 31
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 68
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Szia
Ezt nem találtam meg , nekem google chrome böngészőm van .
Kérek egy kis segítséget még.

Hozzáadva (2013-01-01, 12:42)
---------------------------------------------
KisKZ,
Szia
Találtam olyat, hogy karakterkódolás Unicode(UTF-8) ezen van most , de lehetőség még van mint UTF26-LE
Váltsam át?

Hozzáadva (2013-01-01, 12:52)
---------------------------------------------
KisKZ,
Ha kéred a hozzáfrást, akkor neked is lesz itt egy könyvtárad.
Akkor szeretnék kérni egy hozzáférést, így ez saját tópikóm, (könyvtáram) ebbe sok minden ide tartozó anyagokat tudok feltölteni(képek, könyvek)stb?

 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 12:52 | Üzenet/Post # 32
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Sajnos nekem nincs fenn a gépen és nem ismerem ott hogyan lehet ezt átállítani.

Valaki tudna segíteni?

Álltalában a nézet menüpont alatt szokott ez a beállítás szerepelni.
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 12:56 | Üzenet/Post # 33
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Alap)
Akkor szeretnék kérni egy hozzáférést, így ez saját tópikóm, (könyvtáram) ebbe sok minden ide tartozó anyagokat tudok feltölteni(képek, könyvek)stb?


Kérnélek, hogy a főoldal kapcsolat menüpontján keresztül írj nekem egy ützenetet!
Hogy meglegyen a mélcímed.

Oda fogom küldeni a szükséges infókat.

Egy fontos dolog:
Ide semmi olyat nem szabad feltölteni ami problémás lehet bármilyen szerzőjogi szempontból. Tehát szoftver, könyv, de még leírást sem.
Csak olyat ami biztosan ingyenes és a szarző szerint megosztható!
Ez a hely inkább a munkáid, vagy egyéb saját anyagaid tárolására, megosztására való.
Máshol ebből komoly bírósági ügy is volt. Ezt elkerülnénk ha lehet.
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 12:57 | Üzenet/Post # 34
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(Alap)
aláltam olyat, hogy karakterkódolás Unicode(UTF-8) ezen van most , de lehetőség még van mint UTF26-LE
Váltsam át?


Jegyezd meg most min van, utána próbáld a lehetőségeket. Valamelyikkel jónak kell lennie.
Utána ha gond lenne az új beállítással vissza tudod tenni az eredetire.
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 22:05 | Üzenet/Post # 35
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Sajnos nem találom azt a referencia tápáramkör schematic-ot ami alaján ezt készítettem, de ha meglesz akkor mindenképpen fel fogom utólag tenni.

A nyák készítséi technikákban mutattam meg azt az előző megépített tápáramkört amiről bizony hamar kiderült, hogy jobb ha abban a formában nem használom.

Itt találhatóak a képek róla.

Teljesen igaza volt mexnek, hogy nem illik a diódahíd ilyen közelségébe tenni a kondikat.

Most megrajzoltam egy újabb verziót, a diódahidat még mindig rajta hagytam a PCB-n, de már jócskán távolabb, bőven helyet hagyva arra, hogy egy nagyobb borda és azon egy ventilátor is elférjen a tetején.

A ventilátor tápját a digitális ágból lecsapoltam egy három tűs szokásos ventilátor csatlakozóra.

A led-ek helyére egy egy két pólusú csatlakozót tettem, hogy fel lehessen vezetni a dobozolás előlapjára.

Hogy a tápegység két 10 000 mikros kondija akkor is kisüljön hamar, ha semmi nincs a tápegységre kötve éppen (volt sok bajom vele anno), a tápegység főkapcsolójának én egy kétáramkörös váltó kapcsolót használok. Kikapcsolt táp állapotban egy teljesítmény ellenállást kapcsol a kondik két pólusa közé, ami igen gyorsan lehúzza azokat, és onnantól az egész áramkör biztonságosabban megközelíthető. Ennek a körnek is megvan a csatlakozója most már a nyákon.

A két LED csatlakozónál található előtét ellenállás jelenleg egy 42V (power) és 10V (digi) csapolású trafóhoz vannak betéve. Természetesen ha a trafó és ezzel az egyenirányított feszülségek változnak oda más ellenállások kellenek.

A referencia áramkört követve tettem be (talán felesleges) egy-egy biztosítékot a trafó mind a két bemenő ágába.
Egy további biztosíték van a power ágban és egy a digi ágban.
Itt azért lenne kérdésem.
Ezeken a helyeken hol illik lennie a biztosítéknak? Egyáltalán van-e jelentőősége annak, hoyg az egyenirányítás után vagy előtt helyezem el a biztosítékot? Ezt sajnos nem tudom. Most előtte van mind a két ágban.

Tehát most ez ilyen:



Kérlek nézzétek meg és mondjatok véleményt!
E nélkül nem akarok nekiesni és elkészíteni a paneleket.
Ismerve magam még ebben is lehet elég hiba vagy problémás rész.
 
mex Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 23:58 | Üzenet/Post # 36
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 53
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia.
Nézem a panelt, és megütötte a szemem a feliratok színe. A sas-ban a vörös fólia a top oldal, ekkor viszont vagy a feliratokat kell tükröznöd, vagy az alsó oldalra kell kerüljenek, de akkor már zöld a színük. Ha furatgalvános lesz a kivitel, akkor OK, ha nem akkor sok gondot fog okozni a pufferelkók negatív lábainak beforrasztása, ha ráülteted a panel síkjára.
A diódahíd előtti biztosítékok éppen megfelelő helyen vannak, gondolni kell egy esetleges graetz zárlatra is.
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-31, 00:21 | Üzenet/Post # 37
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (mex)
Nézem a panelt, és megütötte a szemem a feliratok színe. A sas-ban a vörös fólia a top oldal, ekkor viszont vagy a feliratokat kell tükröznöd, vagy az alsó oldalra kell kerüljenek,


Még az eredeti régen rosszul lett elkezdve. Itt a bottom vörös. smile (a top zöld, de kérdezd miért! Nem én kezdtem el anno.)

A feliratok a maratási oldalon maradnak meg maratás után.
Hmm... Egyébként nem sok értelme van. Magam sem tudom miért tettem fel oda. talán mert akkor még, amikor ennek az alapját átvettem és elkezdtem rendezgetni, nem volt semmi technikán arra, hogy a topra hogyan tegyem fel a feliratokat a maratás után az ültetési oldalra. Helyette tettem a forrasztásira de maratva.

De hogy a maratási oldalon maradjanak meg és jól álljanak, most nem kell tükrözni csak simán kinyomatni.

Az ültetési oldal feliratai nincsenek még meg. Majd egyszer ha már tényleg jó akkor azt is megcsinálom.

Idézet (mex)
Ha furatgalvános lesz a kivitel, akkor OK, ha nem akkor sok gondot fog okozni a pufferelkók negatív lábainak beforrasztása, ha ráülteted a panel síkjára.

Ezt nem teljesen értem, de ha jól sejtem még az ültetési oldal felfordulás miatt kérdezed?
Mert ha a piros most a bottom, akkor nincs semmi gond.
Egyébként nagyon vékony hőálló gumi lap lesz alatta kifúrva az esetleges hőtágulás engedélyezésére. Nem tudom kell-e ez, de tanács volt valakitől, logikusnak tartottam és így felhasználom.

Ez a távolság szerined (ha a venti rajta lesz a dióda hídon) már elviselhető a kondik és a híd között? A venti ugye ugyanis szívó, tehát nem feléjük fújja a meleget le a hűtőbordáról, hanem elszívja.
 
mex Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-31, 10:08 | Üzenet/Post # 38
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 53
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Idézet
ha jól sejtem még az ültetési oldal felfordulás miatt kérdezed?


Igen azért, de a magyarázatod után már nincs gond...
Ventivel tökéletes lesz.
 
kymco1 Dátum/Date: Vasárnap, 2013-02-03, 14:29 | Üzenet/Post # 39
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
full kínai cucc 49voltos táppal
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC Elektronika » Tápegységek (Tápegységek)
Oldal 2 / 2«12
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016