|
Proli gépe
| |
Amatőr |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 07:02 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2313
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline |
Proli gépe
H1i.hu |
|
| |
proli |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 19:25 | Üzenet/Post # 2 |
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 12
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Köszönöm a lehetőséget, és köszönöm a saját topicot!
Veletek ellentétben én sajnos nem dokumentáltam képekkel és látványtervekkel a gépem szűletését, így csak azt tudom megmutatni hogy jelen pillanatban hogy néz ki. Volt egy elképzelésem, de hamar kompromisszumokat kellett kötnöm mivel drága ez a hobby....ja és persze hamár építek eggyet az NAGY legyen. A gép anyagai: zártszelvény, alu installácios 30as profilok, és polikarbonát. A tengelyek: y 20as héjedzett tengelyen 20as lineáris csapágy 260mm max elmozdulás x 25ös lineáris vezeték és kocsi + 20as héjedzett tengelyek 20as csapággyal 1350mm max elmozdulás z 10es héjedzett tengelyek 10es csapágyakkal 110mm max elmozdulás A mozgatást 16/4 trapézorsóval oldottam meg. Az orsók fogasszíj hajtással kapcsolódnának a motorokhoz. Az aztal fűggőlegesen állítható kb 400mm a játék a maró és az asztal között.
Az üzenetet módosította/Modified by proli - Hétfő, 2015-01-12, 19:56 |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 19:53 | Üzenet/Post # 3 |
alapkő
Üzenetek/Posts: 1267
Idézet proli (  ) x 25ös lineáris vezeték és kocsi + 20as héjedzett tengelyek 20as csapággyal 1350mm max elmozdulás Erre gondoltál? Mert a képről az X kör keresztmetszetnek tűnik.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Hétfő, 2015-01-12, 20:04 |
|
| |
proli |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 20:06 | Üzenet/Post # 4 |
nézelődő tag
Köszönöm Zolibá az azonnali segítő szándékát. De a képeim átméretezése után talán teljesebb összképet tudok mutatni. |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 20:09 | Üzenet/Post # 5 |
alapkő
Idézet proli (  ) képeim átméretezése után Lehet keveset írtam, próbáld meg 800-1000 környékén mert ez egy kicsit kicsinek tűnik. |
|
| |
proli |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 20:26 | Üzenet/Post # 6 |
nézelődő tag
képek még:
szemből
oldalról
Az üzenetet módosította/Modified by proli - Hétfő, 2015-01-12, 21:00 |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 20:29 | Üzenet/Post # 7 |
alapkő
Idézet proli (  ) képek még: Szépen összehoztad, mit akarsz vele marni? |
|
| |
proli |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 21:25 | Üzenet/Post # 8 |
nézelődő tag
Mindent de az elképzelés szerint faoszlopot és ha minden jól megy aláfér majd 800mm átmérő. Hozzáadva (2015-01-12, 21:25) --------------------------------------------- A mechanika elkészült, de az elektronikához cseppet sem értek! Mekkora motorok kellenének egy ekkora mechanikára?a három tengelyre egyforma nyomatékú motort kell rakni? van erre valami számítás? a motorkhoz kell választani az elektonikát?csak kérdezni tudnék ebben a témakörben..... Segítsetek !
Az üzenetet módosította/Modified by proli - Hétfő, 2015-01-12, 21:05 |
|
| |
Amatőr |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 21:28 | Üzenet/Post # 9 |
 alapkő
proli, szép kivitelezés! A munkaterület méretei elég érdekesek, ezekkel az arányokkal biztosan nem általános felhasználású gép lesz, úgy látom célzottan egy adott feladathoz készíted. Ha faoszlopban gondolkodsz akkor lesz forgató is? Ahogy nézem lesz helye bőven.
H1i.hu |
|
| |
Amatőr |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 21:38 | Üzenet/Post # 10 |
 alapkő
proli, a kérdés elég összetett. Vannak képletek amikkel ki lehet számolni a szükséges forgatónyomatékot ha tudjuk mekkora előtoló erő kell. Konkrétan erő(N)= (6.28 x forgatónyomaték(Nm)) / menetemelkedés(m). Ezt trapézorsó esetén meg lehet szorozni 0,7-el a 30% veszteség miatt. Ez azonban csak a statikus erőkre igaz, dinamikus mozgásnál más a helyzet. Gyorsításnál és lassításnál fontos hogy a motornak mekkora tehetetlen tömeget kell gyorsítani és mennyire. Itt jön képbe az áttétel. Ezt kiszámolni már nem olyan egyszerű. Mi a terv? Léptetőmotor vagy szervó? Mennyire szükséges a dinamikus gép, milyen jellegű munkákat akarsz csinálni?
H1i.hu |
|
| |
proli |
Dátum/Date: Hétfő, 2015-01-12, 22:00 | Üzenet/Post # 11 |
nézelődő tag
Köszönöm!A forgató készül, talán hétvégére elkészülők vele.(majd felrakom a képeket.) Erőgépet szeretnék inkább nem dinamikusat. Léptetőmotorban agyalok úgy olvastam -alsó kategoriások ott kezdjék- meg talán egy kicsit jobban értem. |
|
| |
Bizi |
Dátum/Date: Kedd, 2015-01-13, 09:28 | Üzenet/Post # 12 |
aktív tag
Üzenetek/Posts: 191
Kitüntetések/Medals: 1
proli, Szia. Ez egy igazán egyedi szerkezet.Vannak rajta ötletes megoldások. Tetszik,csak egy kicsit gyengének találom.Marás közben beremeghet. Léptetőből használt,vagy új? Ha új,javaslom a Variometrum Kft-nél kapható 2.1Nm-est.Az én gépemet is ezek mozgatják,fél lépéssel használom max 1500mm\min sebességgel. Nézz be a topicomba.:Bizi gépe |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2023 | | |
 | |  |
|
|