Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 7 / 8«125678»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Poros gépe
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:17 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Poros gépéről
About Poros's machine.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 18:00 | Üzenet/Post # 121
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Tomi,
Idézet
De nyugodj meg, fog ez működni rendesen.
A mostaniról is azt hittem.
Akkor most már nekiállok! shock
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 20:03 | Üzenet/Post # 122
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Akkor most már nekiállok!

Karcsi.
Amit csatolok LPT lábkiosztást az nagyon szemléletesen mutatja meg a be ill.kimeneteket
Nekem amikor csináltam a kis cnc-met ez nagy segítség volt.
Csatolások/Attachments: 2953490.png(9Kb)
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 20:29 | Üzenet/Post # 123
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,
Szia!
A birkózás folytatódik.
Ezen a csatoló kártyán akárhova állítom pineket. Sehol sincs 5V a kimeneten!
Most megpróbálom külön tápról.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 20:52 | Üzenet/Post # 124
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Ezen a csatoló kártyán akárhova állítom pineket. Sehol sincs 5V a kimeneten!


Hány voltot adsz a csatolónak, mert kell neki külön 5Volt
A P számozások a sorkapcsoknál ugyan úgy vannak számozva mint a bemeneti db25-ös lábszámozásai.
A gnd-ket is be kell kötnöd mind, és a csatoló panelnak is kell külön tápfesz +5Volt.
Ha rádugod a sz.gépre, ráadod a +5Voltot és fut a Mach3 a gépeden ,nyomkodd a nyilakat előre-hátra,le-fel
a dir változásokat kell tudni mérni a sorkapcsokon 3 helyen x,y,z dir.0-la és 5V ez mérhető.
A step jeleket kéziműszerrel nem tudod mérni,mert nem látni a pár száz Hz-es jelet.Ide szkóp kéne.
vagy port tester.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2013-01-23, 21:53
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 22:15 | Üzenet/Post # 125
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,
5V-ot kap első kőrben a pc usb-ről kapta. Másodikra egy külön tápról.
Nem igazán szoktam ilyet mondani de ezt feladom.
Annyira eljutottam,hogy a mach3 pin-port Output Signals, ablakban a Output#1-2-3.-nál beírok valamilyen pint és engedélyezem. Akkor valamelyik kimeneten megjelenik az 5V. Eddig itt csak az Output#1 volt aktív 1port 17pin. Ettől még mindig nem tudom a kártya kimenetén melyik kimenet mire szolgál. Lehet valami nincs jól beállítva a mach3-ban? Az Y tengely lépésvesztésén kívül nem vettem észre semmilyen hibát. Kivéve azt,hogy ennél a tengelynél nem lehet a forgás irányt megváltoztatni. Ha a másik irányba szeretném kijelölni a forgás irányát csak egy irányba megy. Ezt írtam egy korábbi hozzászólásomban már. A hiba egyik pillanatról a másikra jelentkezett a tengely mozgása közben mikor egy sík lapolást végzett elment végállásra. A pineket átírva vezérlőket motorokat is már megcserélve csak ennél a kimenetnél jelentkezik a hiba. Ezért arra jutottam,hogy a csatoló kártyának lett valamilyen gondja. Szerintem a lépés vesztés vagy tévedés is e miatt lehet. Sajnos smd a panel ezért a vizsgálatával sem jutottam előrébb. Így azt gondoltam vásárolok egy másikat de úgy látom ezzel inkább bevásároltam.

Hozzáadva (2013-01-23, 22:15)
---------------------------------------------
Zolibá,
Megkapta a külön 5Voltot. Még az utolsó, holnapi szabadnapom egy részét rááldozom. Tanácsaid szerint megpróbálom megkeresni a step-dir kimeneteket.
Nagyon zabos vagyok. Direkt nem álltam neki magam vezérlőt készíteni a szabadidőm sajnos véges mint mindenkié. Erre itt szívok egy hanyag kivitelezésű panel miatt. Ennyi idő alatt már magam is készíthetem volna egyet és tovább léphetnék.

 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 22:17 | Üzenet/Post # 126
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 309
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros,az direkt meghatározatlan, és nem konkrét, hogy mire szolgáljon a kimenet, mert azt Te határozod meg a Mach-ban (és minden más CNC vezérlőprogramban is).
Fotózd már le légyszi, hogy ha tudod a teljes bekötést. Úgy hogy látszódjék rajta mi honnan-hová megy.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 22:35 | Üzenet/Post # 127
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Tomi,
Már visszakötöttem a régit így ma már nem tudom lefotózni. Holnap újra visszakötöm akkor teszek fel képeket.
Idézet
mert azt Te határozod meg a Mach-ban

Átrágom magamat újra a mach3 kézikönyvén is. Valamit vagy nagyon nem értek vagy félre értek.
A mach3-ban a kimenetek be vannak állítva. Legalábbis azt hiszem ,már ebben sem vagyok biztos.
Az első beállításnál pöcc röfre indult a masina. wacko
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 22:40 | Üzenet/Post # 128
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 309
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, tényleg pihenj-lazulj egyet. Ingerülten nem csak Te nem bírsz a villanyos dolgokkal, mi sem és mások sem...
Sejtéseken vakarózok, ezért szeretnék majd látni egy fotót legalább a vezérlődről (láthatóan a feliratokkal), és hogy a vezetékek hogyan mennek. De ha minden rákerül láthatóan a fotóra az még többet segíthet.
Holnap lerajzolom neked, miként megy a dolog Mach3-tól a vezérlőig. Lehet, hogy egy kép beszédesebb, könnyebb megérteni belőle.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 23:00 | Üzenet/Post # 129
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)

ennél a tengelynél nem lehet a forgás irányt megváltoztatni.

Ez nagyon lényeges dolog, itt valami rendellenesség van. Annak a tengely vezérlőnél,
nem cserélted fel a step-dir vezetékét véletlenül?
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 23:03 | Üzenet/Post # 130
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 309
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, hallkan mondom (megjegyzem), a legutóbbi ilyen esetnél az egyik DIR bemeneti optó katódja "lógott a levegőben". Ha olyan kedve volt ment, ha olyan, akkor meg nem ment. De ha egyéb gubanc van, egy jó fotóról tán az is kiderülhet.
 
pisti73 Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-24, 05:41 | Üzenet/Post # 131
ismerkedő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 44
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros,

Szia!

Küld át léci az .xml filét hátha többet lehet látni belőle mi is lehet a hiba (én is szívtam egy ehhez hasonlóval), és írd le melyik pinre mit szeretnél kötni. Talán így egyszerűbb segíteni.
Még egy kérdés. Hány LPT port van a gépeden?
 
poros Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-24, 14:28 | Üzenet/Post # 132
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Tomi, ! Zolibá,! pisti73, !

Az első és legfontosabb tanácsom ne öregedjetek meg! happy
Az alvás tényleg jót tett. Rájöttem a csatoló kártya bekötésére.
A kimenetek azonosan vannak számozva a bemenetekkel.
PIN2-P2
Pin3-P3
STB.
Valószínűleg a régi csatoló kártya tévesztett meg mivel azon egyértelműen jelölve volt a step-dír-enable kimenet ezt kerestem olyan lázasan.

Tomi,
Idézet
direkt meghatározatlan, és nem konkrét, hogy mire szolgáljon a kimenet, mert azt Te határozod meg a Mach-ban

Ez a megjegyzésed vezetett a megoldáshoz. Így utólag már persze egyszerű,de talán az idegtől nem is gondoltam át a dolgot.

Zolibá,
Idézet
itt valami rendellenesség van

Hát van is! Mivel az új leválasztó kártyával is téveszti a lépést.
A szomszédom adott kölcsön egy asztali gépet ezzel hibátlanul dolgozik. Tehát a számítógép portjával van még is probléma. TE ezt már korábban felvetetted de nem volt mivel kipróbálni. Így lett egy tartalék leválasztó kártyám és sok tapasztalatom. biggrin
Már nem tudom mit rontottam el mert mint korábban írtam csak ezen az egy kimeneten nem lehetett a forgás irányt megváltoztatni.
Valószínűleg a sok cserélgetés ellenére még is mindig ugyan oda kerültek a pinek.:crazy: Ezért voltam meggyőződve arról,hogy a leválasztó kártya rossz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget és a TÜRELMET.
Készítettem néhány fotót a vezérlőről a régi csatoló kártyáról a lépéstévesztésről. Valamint az új pórleválasztó tartályról. Ez utóbbi legalább nagyon hatékony már csak a szerszám burkolása van hátra ronihun0385 útmutatásai alapján!

"Sajnos" holnap már mennem kell dolgozni így csak a fejtörés marad a következő négy napra.
Csatolások/Attachments: 7088957.jpg(299Kb) · 4647978.jpg(329Kb) · 7759314.jpg(254Kb) · 2267086.jpg(377Kb) · 7203374.jpg(294Kb)
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-24, 23:22 | Üzenet/Post # 133
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
A lépésvesztés kiderítéséhez első kőrben vásároltam egy újabb optó csatoló kártyát.
Itt mindjárt el is akadtam. A forgalmazót felhívtam szerinte nagyon egyszerű a bekötése. Neki biztosan!


Látod... én ajánlottam volna inkább Sir-nyeteg leválasztó kártyáját.
Ott az a nagyon hasznos plusz funkciót megtalálod, hogy minden kimenet/bemenet mellett egy pici led jelzi annak állapotát.
Mellette persze feliratozva van magán a kártyán is a láb számok a kimenetekhez.

Sokat tud segíteni, ha látod azt, hogy amit beállítottál a MACH-ban az megjelenik-e rendesen a lábakon. Ismét az a segítség amivel hiba esetén könnyen tudsz tájékozódni.
 
poros Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-27, 09:26 | Üzenet/Post # 134
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Idézet
én ajánlottam volna inkább Sir-nyeteg leválasztó kártyáját.

Szia Péter!
Hát ezt előbb is megteheted volna. biggrin
Ha nem lennék állandóan elhavazva munkáimmal magam is készíthettem volna egyet.
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 09:39 | Üzenet/Post # 135
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Szia.
Mire jutottál a gépeddel?
A hibázó tengely pineket a mach3-ba, és a csatolón is és a vezérlőn is, tedd át más most üres pinekre, és próbáld ki úgy.
Lehet csak amin van az hibás.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2013-01-30, 15:03
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 18:01 | Üzenet/Post # 136
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, Szia!
Idézet
csatolón is és a vezérlőn is, tedd át más most üres pinekre,


Már megtörtént a pinek cseréje. Így megfordítható a forgás irány is. Sajnos más elfoglaltságom volt ezért kipróbálni eddig nem tudtam.
Az eredeti csatoló kártyán a pinek helyzete fix ezért hiába írtam át azon a pineket az Y tengelyhez a 4-5 pinek tartoznak. Tehát maga a kártya valószínűleg jó,de a pinek kiosztása ott nem változtatható. Csak ha át lenne forrasztva más pinekhez az optó bemenete. Az új kártya ebből a szempontból univerzálisabb.
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-30, 20:26 | Üzenet/Post # 137
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Szia!

Egy pár kérdés:
Kisebb sebességeknél is téveszt?
Mindig téveszt?
Mindig ugyanugy téveszt?
Tudom hoyg bordásszíjaid vannak, de mégis... Nincs esetleg lehetőség csúszásra?
A bordáskerék agya nem csúszhat a tengelyen semmiképp?
Ezt az utolsót azért kérdezem, mert a kuppung csúszás félelmetesen hasonló eredményt művel.
 
poros Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-31, 20:24 | Üzenet/Post # 138
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, Szia!
Úgy néz ki a PC 4-5-ös pinjei valamiért nem jól "működnek". Most átírtam az Y tengelyt a 8-9-re így nem téveszt.
Egyenlőre így hagyom majd ha lecseng az első próbálkozások láza ,majd foglalkozom vele.
 
KisKZ Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-31, 21:10 | Üzenet/Post # 139
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Úgy néz ki a PC 4-5-ös pinjei valamiért nem jól "működnek". Most átírtam az Y tengelyt a 8-9-re így nem téveszt.
Egyenlőre így hagyom majd ha lecseng az első próbálkozások láza ,majd foglalkozom vele.


Szia!
Majd ha hozzájutsz, azért kérlek meséld el mi is volt a gond!
Hagy tanuljunk!
 
poros Dátum/Date: Péntek, 2013-02-08, 06:40 | Üzenet/Post # 140
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
Próbálkozom a relief készítéssel. Egyenlőre tűzre szánt alapanyagokon kísérleteztem erre megfelel. Csodálatos látni ahogyan egy ilyen darab fából előbújik az alak amit korábban csak képen látott az ember.
Itt még tévesztett a gépem.
Csatolások/Attachments: 6013963.jpg(254Kb) · 1246570.jpg(225Kb) · 9968585.jpg(412Kb)
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Oldal 7 / 8«125678»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016