Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 6 / 8«1245678»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Poros gépe
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:17 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Poros gépéről
About Poros's machine.
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:02 | Üzenet/Post # 101
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Akkor megint berom mert elszéllt a gépem.

Igaza van Roninak.
De ha nem jó az elmozdulás értéked és úgy érzed mégis jól számítottad ki, akkor az Axis calibrationnal (Alt+6 és a RESET gomb feletti gomb) állítsd be.
Utána a motor tunningnál olvasható step/ értékból visszafelé indulva talán könnyebb megtalálnod a problémát.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:02 | Üzenet/Post # 102
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, !

Idézet
Nekem egy törölküzó van hátul feltéve

Mindegy csak a csúszó-mozgó részeket védje!
Az enyémet valamilyen megunt ágynemű huzatból varrta a nejem. smile
Egyébként ha időm engedi elkészítem a korábban említett zárólevegős megoldást.
Nagyon hatékony a 30 valahány gépen ami a sorunkon van talán kétszer cseréltek golyós orsót az elmúlt 7évben.
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:21 | Üzenet/Post # 103
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Megtaláltam a Harmonika kalkulátor szoftvert.

Ez egy GNU licenc alatt futó szoftver.
Szabadon felhasználható.

Érdemes kipróbálni! Az asszonynak odaadod a belőle készült szabásmintát.
De igazából ezt csak hajtogatni kell.

Itt találjátok
Harmonika kalkulátor
 
ronihun0385 Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 06:24 | Üzenet/Post # 104
aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Az ominózus relief elég kis méretű KB 80X100mm

ez nem jelent semmit a késed határozza meg mi a legkisebb relief amit ki tudsz marni, pl én van hogy 1mmes kést használok. na azzal lehet egész pici reliefet csinálni. apropó kés. előregenerált gcode? nézd át a gcodeot mekkora az ytengely mérete, ha ott akkora aminek kell, irány mach.


www.cncfafaragas.hu
 
poros Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 08:47 | Üzenet/Post # 105
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia ronihun0385, !
Készítettem egy móricka rajzot gyorsan a problémáról. Ha mac3-ban saját programot írok,vagy a vizardban behívott programokat hiba nélkül megcsinálja.

Hozzáadva (2013-01-17, 08:47)
---------------------------------------------
Bocs a tengelyeket felcseréltem!

Csatolások/Attachments: 4200001.png(21Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szombat, 2013-01-19, 13:37 | Üzenet/Post # 106
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Készítettem egy

Én ajánlok neked egy pontos megoldást, a pontos mérésre.
Kell egy mágnestalpas százados indikátor óra amit neki állítasz 0-ra a mérendő irányból.
A legtöbb órának 8-10mm-er a mozgási tartománya.
Bemásolod ezt a kis progit a Mach3-ba.
(teszt)
M98 P1 L100
G90
M30
O1
G91 G1 Y-5 F50
G4 P1
G1 Y5
G4 P1
M99(itt üss entert mindenképpen)

A futás folyamán már elég hamar látni fogod a G4 alatt ha téveszt az Y tengelyed, ha rossz.
Ha jó a vezérlőd a 100. ciklusnál is pontosan 0-ra, vagy 5mm-re fog beállni.
Ezzel a sűrű oda vissza mozgással a hibák összeadódnak ha vannak.
Ezzel a módszerrel lehet a legpontosabban kikalibrálni a pontos elmozdulást bármelyik tengelyen az y átírásával.
Ha tévesztés van először az optókat nézném meg,vagy egyszerűen kihagynám őket.
Nekem is volt lépéstévesztésem a szám.gép LPT port túl alacsony jelszintje végett.
Én a vezérlőm triggerfokozatán javítottam, mert a sz.gépen nem lehetett.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2013-01-19, 13:39
 
poros Dátum/Date: Kedd, 2013-01-22, 12:17 | Üzenet/Post # 107
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, !
A módszered bevált! A hiba keresése következik.
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-01-22, 17:53 | Üzenet/Post # 108
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
A módszered bevált! A hiba keresése következik.

Sziszifuszi munka, sok sikert hozzá.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 10:32 | Üzenet/Post # 109
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok!
A lépésvesztés kiderítéséhez első kőrben vásároltam egy újabb optó csatoló kártyát.
Itt mindjárt el is akadtam. A forgalmazót felhívtam szerinte nagyon egyszerű a bekötése. Neki biztosan!
Ez az. Szerinte a pineket én osztom ki a kimeneteket is én választom ki. Szerintem nincs ilyen! A be és kimenetek elektromos kapcsolatban vannak még ha optó leválasztás van is köztük. A neten nem találtam semmit róla. Tudna valaki segíteni a bekötésében és a pin kiosztásába hogyan működik ennél a csatoló kártyánál? help
Csatolások/Attachments: 0352809.jpg(60Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 14:19 | Üzenet/Post # 110
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Szerinte a pineket én osztom ki


Igen te osztod ki mert nem 2db DB25-ős csati van rajta hanem csak 1 és sorkapocs.
Megnézed hogy a Mach3és a vezérlőd x-x-z dir és step hol vannak .
és a sorkapoccsal tudsz variálni.
A Mac3-ban a pinekkel igazodj a csatolóhoz(DB25), a csatoló sorkapoccsal meg a vezérlődhöz.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2013-01-23, 14:21
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 14:34 | Üzenet/Post # 111
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, szia!
Így első ránézésre nekem is elég értelmezhetőnek tűnik a leválasztó kari kiosztása.
A pin-ek kiosztását szerintem arra értette, hogy mach3-ban valóban Te határozod meg, pontosabban rendeled össze a kívánt funkciót a választott port kimenettel. (Config menü ports and pins).
A párhuzamos porton is vannak megkötések, bizonyos lábak kizárólak csak bemenetek, bizonyosak csak kimenetek lehetnek. És vannak kétirányú lábak is, de a mach3-on belül bizonyos (szoftver) okok miatt ez is lehet korlátozott. A mellékelt fotódról nem látszik sajna, hogy ezeket a megkötéseket figyelembe vették-e a kialakításánál. Már hogy melyik Pxx ponthoz melyik DB25-ös pin tartozik, csak ezen a kártyán nézve. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy pl. a P2-P9 csatik esetében (remélem csak, hogy ezek a párhuzamos port D0-D7 kimenetei) eléggé szabadon variálhatsz.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 16:48 | Üzenet/Post # 112
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, . Tomi, !
Most már teljes nálam a képzavar. crazy
Idézet
Igen te osztod ki mert nem 2db DB25-ős csati van rajta hanem csak 1 és sorkapocs

Az korábban vásárolt leválasztó kártyán is 1db. DB25-ös csati van. A különbség annyi a kettő között,hogy az első 5 tengelyes és van egy relé kimenete.
Az akkor vásárolthoz kaptam egy listát a mach3 pinjeinek beállításához. Valamint azon kártyán egyértelműen jelölve van a sorkapcsoknál ami az msd vezérlőkre megy minden kimenetnél. Ezt hiányolom erről a kártyáról.
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 16:52 | Üzenet/Post # 113
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, nincs több leírásod ehhez a vezérlőkártyához? Esetleg valami táblázat?
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:10 | Üzenet/Post # 114
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
"Mint macska a házi cérnába.+
Már végignéztem a klaviós msd és a csatoló kártya bekötését is. Az msd-nél azt írja az eneble nincs bekötve.
A csatoló kártyájukon viszont mégis csak be van kötve. Ott a jelölések is egyértelműek. Tengelyenként ott a négy csatlakozó pont. Az általam vásárolton azt értem ,hogy a negatív közös nincs külön külön tengelyenként kivezetve. De hogyan válogatom ki a 12 kivezetésből a megfelelő csatlakozókat.
Egyenként, tengelyenként engedélyezem a pineket majd a csatoló kártya kimenetére rámérve megkeresem a hozzá tartozó kimenetet ami step-dir jeleknél 5V de akkor mi van az enable kimenettel? wacko

Hozzáadva (2013-01-23, 17:10)
---------------------------------------------
Tomi,
Mindjárt próbálom lefotózni.

 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:10 | Üzenet/Post # 115
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, mach3-ban, a Config menüben Ports and pins ablakban, a Motor outputs fülön megjelenik egy táblázat.
"Step pin#" és "Dir pin#"oszlopok: ittadhatod meg ugye, hogy melyik "Signal"-t melyik számozású "pin"-jére akarod tenni a DB25 csatinak. (a párhuzamos porton).
Tudni képne, hogy a P2-P15 sorkapcsok melyike kimenet, melyike bemenet. Biztosan kétirányú, ez az optocsatolókon látható pöttyökből (irányukból) kiderül...

Tehát !csak példa!: A leválasztókártyán például a DB25 2-es pinje a P2 sorkapcsot kapcsolja, a 3-as pin a P3-at. (Ezt ismerni kell mindenképp!) Machban beállítod az "X axis" signal oszlopaiban a Step pin# értékét 2-re, a Dir pin# értékét 3-nak. Az X tengelyed Step bemenetét rákötöd a leválasztó kártya P2 sorkapcsára, a Dir bemenetét a P3 sorkapocsra. A vezérlő gnd-jét vagy ha optócsatis, akkor az optokapuk katódjait rákötöd a GND sorkapocsra, Kész is vagy az X tengellyel.

Változtathatod a sorrendet (szintén CSAK PÉLDA): ha például DB25 6-os pinje a P6 sorkapcsora megy, a 9-es pinje a P9-re (megint ki kell deríteni, hogy melyik DB25 pin melyik Pxx sorkapcs felé megy), akkor rákötöd a P6-ra az X tengelyed vezérlőjének Dir bemenetét, P9-re a vezérő Step bemenetét. Megnyitod a mach3 Ports and pins ablakát, Motor outputs fül. Az X tengelynél megadod Step pin#-nek a 9-et, Dir pin#-nek a 6-ot. és ugyanúgy fog működni.
Ez tetszőleges, de érdemes egy növekvő sorrendet betartani az átláthatóság miatt.

Az egésznek most a leválasztókártya a középpontja. Megtudni, hogy melyik DB25 pin - melyik Pxx sorkapcsot kapcsolgatja.
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:13 | Üzenet/Post # 116
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Egyenként, tengelyenként engedélyezem a pineket majd a csatoló kártya kimenetére rámérve megkeresem a hozzá tartozó kimenetet ami step-dir jeleknél 5V de akkor mi van az enable kimenettel? wacko

A közbenső IC-k és az optócsatolók miatt nem lehet sajna "kicsipogtatni", különben percek alatt meg lenne.
A db25-ön 5V-okat adogatva, a Pxx-ekre pedig LED-eket kötve lehet csak bevizsgálni igazából
Elárulhatná esetleg az eladó, hogy a DB25 pinjeinek számozása egyenlő-e a sorkapcsok számozásával. Mert ez a fotóról sajna nem derül ki. Bár felszínesen utal rá...
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:16 | Üzenet/Post # 117
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Ennyi, plusz a vezérlő képe amit már korában belinkeltem.
Csatolások/Attachments: 7773822.jpg(366Kb)
 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:24 | Üzenet/Post # 118
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
Nem írhatom biztosra, hogy a P2-nek 2-t kell beírnod a mach3-ban. de gyanítom, hogy így van. P2-től P9-ig tedd a 3 léptecs vezérlő step-dir-jeitt. És aszerint állítsd mach3-ban, hogy melyik-melyik. (pl. Xstep: P2, Xdir: P3, Ystep: P4, Ydir: P5, Zstep: P6, Zdir: P7)
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:50 | Üzenet/Post # 119
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Tomi,
Idézet
A db25-ön 5V-okat adogatva, a Pxx-ekre pedig LED-eket kötve lehet csak bevizsgálni igazából

Erre gondolva írtam azt , hogy kimérem a kimeneteket. Ahol akkora feszültség van hogy egy LED világítson az már mérhető feszültség. Lehet nem jól gondolom de egy leválasztó kártya semmi mást nem csinál csak galvanikusan leválasztja a számítógépet a vezérlőkről. Valamint a jelet stabillá egyenletessé teszi. Tehát az én elgondolásom szerint a sorkapcsokon kimérhető egyenként minden kimenet.
Csupán azért nem vagyok biztos ebben mert a jelenlegi kártyán ami szerintem rossz, a különböző kimeneteken különböző feszültségeket mérek.
Még a megítélésem szerinti két jól működő tengely kimenetein is egymáshoz képest máshol van feszültség.
Ha lenne itthon egy ajzatom már bekötöttem volna a klaviós adatlap alapján, kihagyva a leválasztó kártyát.

Hozzáadva (2013-01-23, 17:46)
---------------------------------------------

Idézet
(pl. Xstep: P2, Xdir: P3, Ystep: P4, Ydir: P5, Zstep: P6, Zdir: P7)

Valószínűleg igazad van mert a mostanin is így van és a klavióson is ezt a pin kiosztást találtam.

Hozzáadva (2013-01-23, 17:50)
---------------------------------------------
Akkor is érthetetlen számomra,hogy miért nincs jelölve a kimeneti sorkapcsokon a megfelelő pozíció.
Nem legót akartam vásárolni hanem egy öt perc alatt kicserélhető kártyát. Ehhez képest ma egész nap a netet túrtam.

 
Tomi Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:53 | Üzenet/Post # 120
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, ezt én is problémának és rosszul dokumentáltnak vélem. - De nyugodj meg, fog ez működni rendesen. smile
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Oldal 6 / 8«1245678»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016