|
Poros gépe
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:17 | Üzenet/Post # 1 |
 alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline |
Poros gépéről About Poros's machine. |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:02 | Üzenet/Post # 101 |
 alapkő
Akkor megint berom mert elszéllt a gépem.
Igaza van Roninak. De ha nem jó az elmozdulás értéked és úgy érzed mégis jól számítottad ki, akkor az Axis calibrationnal (Alt+6 és a RESET gomb feletti gomb) állítsd be. Utána a motor tunningnál olvasható step/ értékból visszafelé indulva talán könnyebb megtalálnod a problémát. |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:02 | Üzenet/Post # 102 |
 haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 148
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
KisKZ, !
Idézet Nekem egy törölküzó van hátul feltéve Mindegy csak a csúszó-mozgó részeket védje! Az enyémet valamilyen megunt ágynemű huzatból varrta a nejem. Egyébként ha időm engedi elkészítem a korábban említett zárólevegős megoldást. Nagyon hatékony a 30 valahány gépen ami a sorunkon van talán kétszer cseréltek golyós orsót az elmúlt 7évben. |
|
| |
KisKZ |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 22:21 | Üzenet/Post # 103 |
 alapkő
Megtaláltam a Harmonika kalkulátor szoftvert.
Ez egy GNU licenc alatt futó szoftver. Szabadon felhasználható.
Érdemes kipróbálni! Az asszonynak odaadod a belőle készült szabásmintát. De igazából ezt csak hajtogatni kell.
Itt találjátok Harmonika kalkulátor |
|
| |
ronihun0385 |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 06:24 | Üzenet/Post # 104 |
 aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Idézet (poros) Az ominózus relief elég kis méretű KB 80X100mm ez nem jelent semmit a késed határozza meg mi a legkisebb relief amit ki tudsz marni, pl én van hogy 1mmes kést használok. na azzal lehet egész pici reliefet csinálni. apropó kés. előregenerált gcode? nézd át a gcodeot mekkora az ytengely mérete, ha ott akkora aminek kell, irány mach.
www.cncfafaragas.hu |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Csütörtök, 2013-01-17, 08:47 | Üzenet/Post # 105 |
 haladó tag
Szia ronihun0385, ! Készítettem egy móricka rajzot gyorsan a problémáról. Ha mac3-ban saját programot írok,vagy a vizardban behívott programokat hiba nélkül megcsinálja.Hozzáadva (2013-01-17, 08:47) --------------------------------------------- Bocs a tengelyeket felcseréltem!
|
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Szombat, 2013-01-19, 13:37 | Üzenet/Post # 106 |
alapkő
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Idézet (poros) Készítettem egy Én ajánlok neked egy pontos megoldást, a pontos mérésre. Kell egy mágnestalpas százados indikátor óra amit neki állítasz 0-ra a mérendő irányból. A legtöbb órának 8-10mm-er a mozgási tartománya. Bemásolod ezt a kis progit a Mach3-ba. (teszt) M98 P1 L100 G90 M30 O1 G91 G1 Y-5 F50 G4 P1 G1 Y5 G4 P1 M99(itt üss entert mindenképpen)
A futás folyamán már elég hamar látni fogod a G4 alatt ha téveszt az Y tengelyed, ha rossz. Ha jó a vezérlőd a 100. ciklusnál is pontosan 0-ra, vagy 5mm-re fog beállni. Ezzel a sűrű oda vissza mozgással a hibák összeadódnak ha vannak. Ezzel a módszerrel lehet a legpontosabban kikalibrálni a pontos elmozdulást bármelyik tengelyen az y átírásával. Ha tévesztés van először az optókat nézném meg,vagy egyszerűen kihagynám őket. Nekem is volt lépéstévesztésem a szám.gép LPT port túl alacsony jelszintje végett. Én a vezérlőm triggerfokozatán javítottam, mert a sz.gépen nem lehetett.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szombat, 2013-01-19, 13:39 |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Kedd, 2013-01-22, 12:17 | Üzenet/Post # 107 |
 haladó tag
Zolibá, ! A módszered bevált! A hiba keresése következik. |
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Kedd, 2013-01-22, 17:53 | Üzenet/Post # 108 |
alapkő
Idézet (poros) A módszered bevált! A hiba keresése következik. Sziszifuszi munka, sok sikert hozzá. |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 10:32 | Üzenet/Post # 109 |
 haladó tag
Sziasztok! A lépésvesztés kiderítéséhez első kőrben vásároltam egy újabb optó csatoló kártyát. Itt mindjárt el is akadtam. A forgalmazót felhívtam szerinte nagyon egyszerű a bekötése. Neki biztosan! Ez az. Szerinte a pineket én osztom ki a kimeneteket is én választom ki. Szerintem nincs ilyen! A be és kimenetek elektromos kapcsolatban vannak még ha optó leválasztás van is köztük. A neten nem találtam semmit róla. Tudna valaki segíteni a bekötésében és a pin kiosztásába hogyan működik ennél a csatoló kártyánál?
|
|
| |
Zolibá |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 14:19 | Üzenet/Post # 110 |
alapkő
Idézet (poros) Szerinte a pineket én osztom ki
Igen te osztod ki mert nem 2db DB25-ős csati van rajta hanem csak 1 és sorkapocs. Megnézed hogy a Mach3és a vezérlőd x-x-z dir és step hol vannak . és a sorkapoccsal tudsz variálni. A Mac3-ban a pinekkel igazodj a csatolóhoz(DB25), a csatoló sorkapoccsal meg a vezérlődhöz.
Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2013-01-23, 14:21 |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 14:34 | Üzenet/Post # 111 |
komoly tag
Üzenetek/Posts: 312
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
poros, szia! Így első ránézésre nekem is elég értelmezhetőnek tűnik a leválasztó kari kiosztása. A pin-ek kiosztását szerintem arra értette, hogy mach3-ban valóban Te határozod meg, pontosabban rendeled össze a kívánt funkciót a választott port kimenettel. (Config menü ports and pins). A párhuzamos porton is vannak megkötések, bizonyos lábak kizárólak csak bemenetek, bizonyosak csak kimenetek lehetnek. És vannak kétirányú lábak is, de a mach3-on belül bizonyos (szoftver) okok miatt ez is lehet korlátozott. A mellékelt fotódról nem látszik sajna, hogy ezeket a megkötéseket figyelembe vették-e a kialakításánál. Már hogy melyik Pxx ponthoz melyik DB25-ös pin tartozik, csak ezen a kártyán nézve. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy pl. a P2-P9 csatik esetében (remélem csak, hogy ezek a párhuzamos port D0-D7 kimenetei) eléggé szabadon variálhatsz. |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 16:48 | Üzenet/Post # 112 |
 haladó tag
Zolibá, . Tomi, ! Most már teljes nálam a képzavar. Idézet Igen te osztod ki mert nem 2db DB25-ős csati van rajta hanem csak 1 és sorkapocs Az korábban vásárolt leválasztó kártyán is 1db. DB25-ös csati van. A különbség annyi a kettő között,hogy az első 5 tengelyes és van egy relé kimenete. Az akkor vásárolthoz kaptam egy listát a mach3 pinjeinek beállításához. Valamint azon kártyán egyértelműen jelölve van a sorkapcsoknál ami az msd vezérlőkre megy minden kimenetnél. Ezt hiányolom erről a kártyáról. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 16:52 | Üzenet/Post # 113 |
komoly tag
poros, nincs több leírásod ehhez a vezérlőkártyához? Esetleg valami táblázat? |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:10 | Üzenet/Post # 114 |
 haladó tag
"Mint macska a házi cérnába.+ Már végignéztem a klaviós msd és a csatoló kártya bekötését is. Az msd-nél azt írja az eneble nincs bekötve. A csatoló kártyájukon viszont mégis csak be van kötve. Ott a jelölések is egyértelműek. Tengelyenként ott a négy csatlakozó pont. Az általam vásárolton azt értem ,hogy a negatív közös nincs külön külön tengelyenként kivezetve. De hogyan válogatom ki a 12 kivezetésből a megfelelő csatlakozókat. Egyenként, tengelyenként engedélyezem a pineket majd a csatoló kártya kimenetére rámérve megkeresem a hozzá tartozó kimenetet ami step-dir jeleknél 5V de akkor mi van az enable kimenettel?  Hozzáadva (2013-01-23, 17:10) --------------------------------------------- Tomi, Mindjárt próbálom lefotózni. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:10 | Üzenet/Post # 115 |
komoly tag
poros, mach3-ban, a Config menüben Ports and pins ablakban, a Motor outputs fülön megjelenik egy táblázat. "Step pin#" és "Dir pin#"oszlopok: ittadhatod meg ugye, hogy melyik "Signal"-t melyik számozású "pin"-jére akarod tenni a DB25 csatinak. (a párhuzamos porton). Tudni képne, hogy a P2-P15 sorkapcsok melyike kimenet, melyike bemenet. Biztosan kétirányú, ez az optocsatolókon látható pöttyökből (irányukból) kiderül...
Tehát !csak példa!: A leválasztókártyán például a DB25 2-es pinje a P2 sorkapcsot kapcsolja, a 3-as pin a P3-at. (Ezt ismerni kell mindenképp!) Machban beállítod az "X axis" signal oszlopaiban a Step pin# értékét 2-re, a Dir pin# értékét 3-nak. Az X tengelyed Step bemenetét rákötöd a leválasztó kártya P2 sorkapcsára, a Dir bemenetét a P3 sorkapocsra. A vezérlő gnd-jét vagy ha optócsatis, akkor az optokapuk katódjait rákötöd a GND sorkapocsra, Kész is vagy az X tengellyel.
Változtathatod a sorrendet (szintén CSAK PÉLDA): ha például DB25 6-os pinje a P6 sorkapcsora megy, a 9-es pinje a P9-re (megint ki kell deríteni, hogy melyik DB25 pin melyik Pxx sorkapcs felé megy), akkor rákötöd a P6-ra az X tengelyed vezérlőjének Dir bemenetét, P9-re a vezérő Step bemenetét. Megnyitod a mach3 Ports and pins ablakát, Motor outputs fül. Az X tengelynél megadod Step pin#-nek a 9-et, Dir pin#-nek a 6-ot. és ugyanúgy fog működni. Ez tetszőleges, de érdemes egy növekvő sorrendet betartani az átláthatóság miatt.
Az egésznek most a leválasztókártya a középpontja. Megtudni, hogy melyik DB25 pin - melyik Pxx sorkapcsot kapcsolgatja. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:13 | Üzenet/Post # 116 |
komoly tag
Idézet (poros) Egyenként, tengelyenként engedélyezem a pineket majd a csatoló kártya kimenetére rámérve megkeresem a hozzá tartozó kimenetet ami step-dir jeleknél 5V de akkor mi van az enable kimenettel? wacko A közbenső IC-k és az optócsatolók miatt nem lehet sajna "kicsipogtatni", különben percek alatt meg lenne. A db25-ön 5V-okat adogatva, a Pxx-ekre pedig LED-eket kötve lehet csak bevizsgálni igazából Elárulhatná esetleg az eladó, hogy a DB25 pinjeinek számozása egyenlő-e a sorkapcsok számozásával. Mert ez a fotóról sajna nem derül ki. Bár felszínesen utal rá... |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:16 | Üzenet/Post # 117 |
 haladó tag
Ennyi, plusz a vezérlő képe amit már korában belinkeltem.
|
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:24 | Üzenet/Post # 118 |
komoly tag
Nem írhatom biztosra, hogy a P2-nek 2-t kell beírnod a mach3-ban. de gyanítom, hogy így van. P2-től P9-ig tedd a 3 léptecs vezérlő step-dir-jeitt. És aszerint állítsd mach3-ban, hogy melyik-melyik. (pl. Xstep: P2, Xdir: P3, Ystep: P4, Ydir: P5, Zstep: P6, Zdir: P7) |
|
| |
poros |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:50 | Üzenet/Post # 119 |
 haladó tag
Tomi, Idézet A db25-ön 5V-okat adogatva, a Pxx-ekre pedig LED-eket kötve lehet csak bevizsgálni igazából Erre gondolva írtam azt , hogy kimérem a kimeneteket. Ahol akkora feszültség van hogy egy LED világítson az már mérhető feszültség. Lehet nem jól gondolom de egy leválasztó kártya semmi mást nem csinál csak galvanikusan leválasztja a számítógépet a vezérlőkről. Valamint a jelet stabillá egyenletessé teszi. Tehát az én elgondolásom szerint a sorkapcsokon kimérhető egyenként minden kimenet. Csupán azért nem vagyok biztos ebben mert a jelenlegi kártyán ami szerintem rossz, a különböző kimeneteken különböző feszültségeket mérek. Még a megítélésem szerinti két jól működő tengely kimenetein is egymáshoz képest máshol van feszültség. Ha lenne itthon egy ajzatom már bekötöttem volna a klaviós adatlap alapján, kihagyva a leválasztó kártyát.Hozzáadva (2013-01-23, 17:46) ---------------------------------------------
Idézet (pl. Xstep: P2, Xdir: P3, Ystep: P4, Ydir: P5, Zstep: P6, Zdir: P7) Valószínűleg igazad van mert a mostanin is így van és a klavióson is ezt a pin kiosztást találtam.Hozzáadva (2013-01-23, 17:50) --------------------------------------------- Akkor is érthetetlen számomra,hogy miért nincs jelölve a kimeneti sorkapcsokon a megfelelő pozíció. Nem legót akartam vásárolni hanem egy öt perc alatt kicserélhető kártyát. Ehhez képest ma egész nap a netet túrtam. |
|
| |
Tomi |
Dátum/Date: Szerda, 2013-01-23, 17:53 | Üzenet/Post # 120 |
komoly tag
poros, ezt én is problémának és rosszul dokumentáltnak vélem. - De nyugodj meg, fog ez működni rendesen. |
|
| |
 | |  |
| Copyright HobbyCnCArt © 2022 | | |
 | |  |
|
|