Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 5 / 8«12345678»
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Poros gépe
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-04-25, 18:17 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Poros gépéről
About Poros's machine.
 
Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-30, 15:46 | Üzenet/Post # 81
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(poros)
Néha furcsa hangokat hallani a golyós anya felől

A vázat nem tekerte el a hegesztés?Golyós anya nélkül könnyen siklik az X szán?
 
poros Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 08:04 | Üzenet/Post # 82
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,
Ez a hiba elhárítva a golyós anyát alaposan át zsírozva megszűnt a jelenség.
De oda érkeztem amitől már korábban is tartottam. Nevezetesen a PC "szívat". Persze ez nem az ő inkább az én tudatlanságom hibája. Korábban feltelepítettem a mach3 demó verzióját. ezzel szépen "dolgozott" a gép a próbák során. Mikor végeztem minden még hátralevő munkával felraktam a klaviótól vásárolt eredeti verziót amihez megkaptam a licenc filét is. Nos azóta a vizardban kiválasztott programok nem indulnak el a licenc hiányára hivatkozva. Kézi üzemmódban végre hajtja a bevitt parancsokat de vizardban nem hajlandó G-kódot generálni. A program írja licenc kódot mégsem teszi azt amit szeretnék. Már letöröltem újra telepítettem az éjszakám ezzel ment el,de nem sikerül valamiért.

BUÉK! Mindenkinek! booze
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 09:31 | Üzenet/Post # 83
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(poros)
a PC "szívat

Karcsi, ha a demó jól megy akkor a licenc filét amit a Klaviótól kaptál másold be a demó könyvtárába,(C:\MACH3)
és újraindítás után kiderül hogy elfogadta.
Milyen OP.rendszert használsz?A LazyCam-ot is kipipáltad a telepítésnél?
Egyszerűen letörölted, vagy uninstalláltad? Nem mindegy.
Ha csak letörölted a Win regisztriben minden ott marad, és a következő Mach3
a telepítés után használni is fogja a bejegyzéseket.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Kedd, 2013-01-01, 22:55
 
Tomi Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 11:19 | Üzenet/Post # 84
komoly tag
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 310
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 1
Helyzet/Status: Offline
poros, a Mach3 demó verziója elméletben egy teljes értékű Mach3. Egyes egyedül a futtatható G-kód programsorainak száma van benne limitálva, semmi egyéb. Ezt a korlátozást oldja fel a licensz fájl.
Újratelepítés előtt érdemes a Mach3 könyvtárat teljesen törölni (esetleg törlés előtt az XML fájlokról egy mentést csinálni, ezekben vannak eltárolva a gépek beállításai), illetve a Mach egy drivert is telepít, azt külön az eszközkezelőben is érdemes leszedni. Egy ilyen pucolás után egy tiszta Mach3 telepszik fel.
Még verzióbeli különbségekből is adódhatnak hibák, ezeket időről időre foltozgatja a fejlesztő.
 
poros Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 17:59 | Üzenet/Post # 85
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, Tomi, Köszönöm válaszaitokat!
Egyenlőre demó verzióval megy majd érdeklődöm a klaviónál. Ugyanis a licenc beillesztése után már bármilyen változtatásra a licenc-re hivatkozva nem enged csak kézi üzemmódban mozgatást.

Addig is néhány kép. Még mindig van tenni való rajta mint láthatjátok,de több mint egy év gyűjtögetés, fórumozás, munka után már szeretném munkában látni. cool
Csatolások/Attachments: 6540666.jpg(493Kb) · 7012012.jpg(441Kb) · 2359317.jpg(393Kb) · 4384401.jpg(482Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 18:31 | Üzenet/Post # 86
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(poros)
már szeretném munkában látni.

Karcsi, szupi lett a géped.
Szépen megcsináltad, gratulálok hozzá.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Kedd, 2013-01-01, 22:54
 
KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 18:52 | Üzenet/Post # 87
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
(poros)
Addig is néhány kép.


Szia!

NAgyon komoly kis gép lesz ez!
Ami Zolibának is tetszik az bizony nekem is.
Egyszer láttam egy ilyen szerkérnyt és azóta ilyenre vágynék. Sajnos én nem tudom összerakni, pedig a sínek a sín fedők, a sorkapcsok, de még asínre szerelhető biztosítékok, a frekiváltó, a táp alkatrészei.. sokmindetn megszereztem.

Egyet hagy kérdezzek:
Te itt milyen biztosítékokat használtál?
Ugy tudom, hogy a "mezei" kismegszakítók nem igazán alkalmasak ilyen helyre.

Még egy kérdésem lenne:
A frekiváltóhoz milyen szűrőt szoktak használni, mi a neve és hol lehet ilyet beszerezni?

Előre is köszönöm és gratulálok a munkádhoz!
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-01-01, 20:04 | Üzenet/Post # 88
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(poros)
Nos azóta a vizardban kiválasztott programok nem indulnak

Karcsi,
melyik wizards-ra kattintottál ,a LoadWizards vagy az NFS Wizards-ra.
Csak a LoadWizards hozza elő a varázslót, és müködik is,az NFS nálam is licenc-t kér.
A MACH3 könyvtár-Gcode-roadrunner.tap-ot próbáld meg futtatni.
Önmagában, gép nélkül is kell futnia.
Vagy a HELP lenyíló ablak About MACH3......-ot lenyitva mit ír ki licenced to:
Ha ott szerepel amit a vásárlásnál megadtál,akkor jó a licenc file.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Kedd, 2013-01-01, 23:27
 
poros Dátum/Date: Vasárnap, 2013-01-06, 20:44 | Üzenet/Post # 89
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Köszönöm az elismerést. De!
Nem csak az én érdemem a TIÉTEK is! Köszönöm mindenkinek az ötleteit annak is aki nem is tud róla, de merítettem tudta nélkül a megosztott munkáiból gondolataiból.

KisKZ, Gyors 10A-es biztosíték. Lehet,hogy nem a legalkalmasabb ilyen célra de legalább ad valamilyen védelmet. Minden egység külön kapott egyet egyet. Segéd táp, PC, motor táp, stb. A frekvencia váltót marómotorral együtt vásároltam ahhoz kaptam. Így nem is néztem utána van-e ezzel kapcsolatban valamilyen kritérium. Szerintem némelyik PC tápban található szűrő is megfelel ha bírja a terhelést.

Egyébként még nem értem a végére a dolgoknak,nem a gépen levő hiányosságokra gondolok, hanem a kezelés tanulására. Lesz még néhány kérdésem ezzel kapcsolatban biztosan.

Hozzáadva (2013-01-03, 18:58)
---------------------------------------------
Tomi, Hát ezt a program vásárlást elkapkodtam, igazad van ha ezt tudom nem adok érte pénzt!
Késve reagálok mert tegnap már dolgoznom kellet.
Ma reggel "ami nálam sajnos már 4 óra" nagy lelkesedéssel és néhány újabb információval felvértezve bekapcsoltam a PC-t erre se kép se hang.
Na az ez az év is jól kezdődik! Még történt néhány szokatlan eset ma velem ezért úgy döntöttem ezen a napon nem nyúlok semmihez. cranky

Hozzáadva (2013-01-06, 20:44)
---------------------------------------------
Sziasztok!
A PC szervizbe került ahol találtak több kontakt hibát is. Azóta működik, remélem így is marad. Most egyenlőre demóval megy még nem jutottam hozzá,hogy a licenc filét újra felrakjam. Remélem most már nem lesz vele gond. Próba képen egy KB 10 éve száradó tölgy padló darabot tettem fel csak azért ,hogy lássam miként dolgozik a gép. Mindenre számítottam de ekkora porra nem! Pontosban az elszívó teszi a dolgát elég sok hulladékot elszív,de a szerszám sok apró darabot szét szórt. A megzsírózott golyós anya természetesen hagyott némi zsírt az orsón amihez tapadt rendesen az apró forgács. Azonnal nekiláttam a takaró lemezek felrakásának és védő "harmonika elkészítésének. Amivel néhány perce végeztem. " Kicsit" suszter munka de a célnak megfelel egyenlőre. Sajnos nem készítettem fényképet ,holnap pótolom. Előre bocsájtom a hasatokat fogjátok a nevetéstől ha meglátjátok.

Van valakinek tapasztalata frekvencia váltó és a mach3 házasítása terén? Előre kérdezek nehogy belefussak ismét valamibe amit ellehetne kerülni.
Telepítő cd-t kaptam a frekiváltóhoz a lan kábel is megvan hozzá.

 
poros Dátum/Date: Kedd, 2013-01-08, 16:20 | Üzenet/Post # 90
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá,!
Felraktam a most futó demóra csak a licenc filét így már gond nélkül megy a program. Nincs az 500soros limit és egyéb korábban jelentkező probléma sem.
"Készítettem" egy reliefet ma már "Papagájok" G-kódját az oldalról töltöttem le.
Készítettem egy kis köténykét a tengelyek pór elleni védelmére. Nem végleges de a célnak megfelel.
Csatolások/Attachments: 6758565.jpg(480Kb) · 5562581.jpg(498Kb)
 
Zolibá Dátum/Date: Kedd, 2013-01-08, 22:52 | Üzenet/Post # 91
alapkő
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
(poros)
Felraktam a most futó demóra csak a licenc filét így már gond nélkül megy a program

Örülök hogy sikerélményed lett.
Sajnos a por mindig jelen lesz megkeserítve napjainkat.
Szorulásokat képes okozni, a zsír meg valósággal vonzza.
Még nyomtatott áramkör marásnál, fúrásnál is bajom van vele.
Akkor sok szép relief készítést kívánok.


Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2013-01-09, 17:47
 
ronihun0385 Dátum/Date: Kedd, 2013-01-08, 23:01 | Üzenet/Post # 92
aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
poros,
Gratulálok! nagyon szépen megépítetted!és jó a reliefed is:) a porral nem tudsz mit csinálni. a hang sem utolsó de amikor elkészül a mű kárpótol mindenért happy

olajozd a csúszókat ne zsírozd mert kegyetlenül meg tudja fogni a gépet.

sok szép munkát vele!!!Grat mégegyszer


www.cncfafaragas.hu
 
poros Dátum/Date: Péntek, 2013-01-11, 09:13 | Üzenet/Post # 93
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Zolibá, , ronihun0385 !
Köszönöm az elismerést!
Az orsók és csúszó részek megvédése szerintem nem olyan bonyolult feladat mint elsőre gondolnánk.
A saját ötlet részemről az,hogy a védőburkolatok alá egy kis ventilátorral levegőt fújatok. A ventilátorok szívó oldala felől egyenlőre vattát tettem ami elvileg pór mentes levegőt juttat a burkolatok alá. Az így létrejövő igaz nagyon alacsony túlnyomás nem engedi az apró szemcséket bejutni a burkolt részbe. Igaz még csak egy tengelyem van úgy ahogy leburkolva,de máris jelentős javulást vettem észre.
Tovább gondolva az ötletet megvalósítható úgy is mint a gyári gépeken a zárólevegő. Aki dolgozott gyári gépen tudja miről beszélek. Aki mégsem látott ilyet annak leírom a müködését. Nagyon egyszerű de hatékony az orsók és csúszórészek szabadon levő, "burkolás" nélküli végein. Ez lehet orsó vagy valamilyen csúszó felület. Nos ez elé van egy olyan ,orsónál gyűrű , csúszó felületen egy a vezető alakját követő "feltét" amin sok furat van ezek a furatok egy közös csatornába torkollanak ahol KB 1bar nyomást kap. Így az orsók és csúszófelületek elől folyamatosan ellöki a szennyeződést.
Ezzel a módszerrel kenést is lehetne biztosítani egy levegő olajazó rendszerrel. Ami időnként néhány csepp olajat enged a levegő rendszer lefúvató oldalába. Ezt a gyári gépeknél annyira komolyan veszik,hogy levegő nyomás nélkül a gépek nem indíthatók még akkor sem ha a gépen ezen kívül sehol nincs szükség levegőre. Valamint leállítás után még KB 5percig megy a zárólevegő.
 
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2013-01-14, 18:20 | Üzenet/Post # 94
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Az orsók és csúszó részek megvédése szerintem nem olyan bonyolult feladat mint elsőre gondolnánk.


Még régebben a sárga fórumon találta meg valaki azt a kis programot amellyel lehet "harmonikát" tervezni a gép elemeinek "rugalmas" burkolására.
Vbody nagyon szép harmonikákat hajtogatott a gépeire.

Igyekszem megtalálni és megosztani Veletek.
 
poros Dátum/Date: Kedd, 2013-01-15, 19:02 | Üzenet/Post # 95
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ, !
Nos az X és az Y tengely burkolását megoldottnak tekintem részemről. Már két napja megy így. Csupán azért nem referáltam róla mert magam is kíváncsi voltam mennyire hatékony. A Z tengelyen még gondolkozom egy egyszerű házilagos megoldáson.
Azt már most látom az elszívót át kell alakítanom egy porszívó porzsák van rajta jelenleg, rengetegszer kell takarítani. Még munka közben is 1-2 óra alatt fúlra megtelik. Ekkor persze az elszívás már nem hatékony.

Hozzáadva (2013-01-15, 19:02)
---------------------------------------------
KisKZ, Megkaptam a kért g-kódot köszönöm! Holnap kipróbálom.

Csatolások/Attachments: 2051934.jpg(409Kb) · 6751440.jpg(357Kb) · 8937356.jpg(380Kb) · 5407994.jpg(343Kb) · 1960474.jpg(336Kb) · 1347885.jpg(433Kb)
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 20:24 | Üzenet/Post # 96
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Megkaptam a kért g-kódot köszönöm! Holnap kipróbálom.


Örülök!
Remélem jó lesz az eredmény! MAjd mutasd meg kérlek a fa marás topicban!

Szégyellem magam, de el is feledkeztem a harmonika programról. sad
Most gyorsan írok magamnak haza egy levelet, hogy ha még lesz erőm bekapcsolni otthon a gépet, ne felejtsem el.
Azért jó akkor is megnézni, ha nem is használja az ember.
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 20:59 | Üzenet/Post # 97
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
KisKZ,
Idézet
MAjd mutasd meg kérlek a fa marás topicban!


Természetesen bemutatom,a többit is ,de csak a jövő hét elején tudom feltenni mivel a fotó masinám ismét úton van.
A mai napom elment a tigris marásával. Ugyanis úgy néz ki a kezdő ponthoz viszonyítva az Y tengely kb. 5mm-el pluszban van mire át ér a relief túlsó oldalára. Az okát kerestem de egyenlőre nem találtam. A gépre gyanakszom mert nem találtam a visszajelzéseknél semmi problémát.
Elkészítettem több sebességgel de az eredmény ugyan az.

Idézet
Azért jó akkor is megnézni, ha nem is használja az ember.

A tudás még nem ártott meg senki egészségének!
 
ronihun0385 Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 21:36 | Üzenet/Post # 98
aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
az Y tengely kb. 5mm-el pluszban van mire át ér a relief túlsó oldalára

Szia!

Nem tudom jol értem e leirást . az y tengelyed 5mm- t megy el pluszban "valamennyi" távolság alatt. próbáld ki szabadjárásban mach konfigban magad adod meg a paramétert pl g00 y100.0 így tuti 100mm ert kell mennie a gépnek. van útmérőd? ha nincs én úgy oldottam meg hogy tolomérőt teszel a marógép elé és adj akkora hoszt a gépnek amekkorát a tolomérőd elbir. ha téveszt üresen is valószínű a lépésszám nincs jól megadva. van hozzá leirás a cikkekben.:)

amúgy sikerült megoldanod a kérdést? nyugodtan hívj ha elakdsz valamiben.

üdv: Roni


www.cncfafaragas.hu
 
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 21:40 | Üzenet/Post # 99
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
Idézet (poros)
Nos az X és az Y tengely burkolását megoldottnak tekintem részemről


Nekem egy törölküzó van hátul feltéve "burkolatnak" smile
 
poros Dátum/Date: Szerda, 2013-01-16, 21:54 | Üzenet/Post # 100
haladó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 147
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Szia ronihun0385,!
Igen jól érted!

Idézet
pl g00 y100.0 így tuti 100mm ert kell mennie a gépnek

Ez nekem is eszembe jutott. Ha a mach3ban járatom a gépet nem mérek eltérést, bárhova írom a tengelyeket mindenhonnan beáll oda ahova kell.
Nincs rajta útmérő egyenlőre. De tolómérővel nem mérek eltérést. Az ominózus relief elég kis méretű KB 80X100mm ezen van 5mm eltérés. Tehát ha a géppel lenne probléma akkor mach3 mozgatásnál is valamennyi eltérésnek kellene lennie?

Idézet
nyugodtan hívj ha elakdsz valamiben.

Ó még lehet meg is unod a "zaklatásaimat". biggrin
 
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » Poros gépe (Poros gépe)
Oldal 5 / 8«12345678»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016