Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 2
  • 1
  • 2
  • »
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi, csewe  
Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » CnCVikto gépe (CnCVikto gépe)
CnCVikto gépe
KisKZ Dátum/Date: Péntek, 2012-03-02, 21:37 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
CnCVikto hobbycnc gépe
CnCVikto's Hobbycnc machine

cncvikto Dátum/Date: Vasárnap, 2012-03-04, 21:56 | Üzenet/Post # 2
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 25
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm a topikot KisKZ Mesternek!
A kapott topikkal még inkább közétek tartozónak érzem magamat!!

Akkor bele is vágnék a témába! biggrin

Először valahogy úgy indult az építkezés, hogy volt egy szerény kis összegem, azt gondoltam építeni kellene belőle egy kis cnc-t.
Aztán felülkerekedett bennem az örökös maximalizmusom.. sad
Úgy gondoltam mégiscsak egy stabil, jól használható gépet kellene építeni már elsőre.
Szerencsére azonban új tervemet feleségem és a család többi tagja is támogatta, támogatja, tolerálja ma is.

A gép külső mérete 1200x 850mm alapterület, munkaterülete kb 600x700 mm, Z irányban kb 100-120mm.
Az E240-es szervómotorok bordásszíjakkal hajtják meg mindhárom tengelyen a golyósorsókat.
A tápot Sanyi84 cimborám tervezte, készítette, dobozolta. Már úgy emlékszem itt is publikálta, majd dobok be ide is képet.

Vázként aluprofilra esett a választás.

Használtan sem olcsó, de vannak praktikumai. Például a szíjfeszítést az áttételekhez az E240-es szervómotorjaimnál megkönnyíti az aluprofil, mert odébbhúzom a motortartó lemezt a nútban és kész. Ez elég üreges profil, de nincsennek szerintem túl nagy fesztávok, remélem nem lesz gond.
A sínek rögzítése is egyszerű az aluprofilhoz, azonban a nútanya némi fejtörést okozott (nem volt minden szükséges méretben itthon).
Az előnyei mellett az említetteken kívül van hátránya is. Most például kissé gondban vagyok, mert nem derékszögben kell elvágnom a hátsó (átlós) merevítők aluprofiljait. A vágás hossza több mint 10 cm (80x80 mm-es a profil keresztmetszete) és a kis fém szalagfűrészünk már ekkorát nem vág.
Meg kell majd keresnem itt a szakikat, segítsenek.

Így fog kinézni a gépem X-Z tengelye:

A két alutábla (méreteik: 265x465x20mm) megmunkálása szintén aktuális dolog, a héten talán már elkezdjük a megmunkálást helyi marós-esztergályos barátommal. Frankó lesz a sok menetet kézzel fúrni majd!

Ha szabad, akkor most itt ugranék egy nagyot, és egy olyan képet dobnék fel a mechanikáról, amely majdnem a mai állapotot tükrözi.

A vázat szénacél lemezek merevítik kétoldalról, 10mm vastagságúak. Lézervágással készültek egy nyíregyházi cég segítségével.
A csapágyházak is a verpeléti szaki barátom keze munkáját dícsérik (7200-as csapágyak párban hajtott oldalon):

A golyósorsók anyájának felfogatásában Hostya barátunk segített. Igazán profi munka ez is!!

Dobok fel egy képet egy motorfelfogató lemezről is:

Lézer nyomait látjátok, különösebb felár nélkül megjelölik a lemezen a furatok helyét, ha kéritek. Nem tudom, szabad-e cégnevet említenem, melyikről van szó.

Pontozás után (a pontozó is elég jól megáll a lézeres x-nél) jöhet a fúrás...

Egy feltétele van a lézeres jelölésnek: dxf formátumban várják a vágandó anyagot a cég. Kb 30 kg acéllemezet küldtek el, két csomagban postán. Azt hiszem 22 ezret fizettem összesen, tehát nem volt drága.

Hozzáadva (2012-03-04, 10:56 PM)
---------------------------------------------
Azt mondják, jó munkához idő kell.. hát ez nálam sajnos nagyon igaz. Kb másfél éve kezdtem el, és még nincs kész. Közrejátszott az is, hogy sok építőelemet kicseréltem közben, ha volt egy jó vétel.. de leginkább az, hogy két tervező szoftvert is ki kellett ismernem (az ingyenes Cocreate nevű nem tudott dxf-et produkálni) de méginkább az, hogy nem akartam azt, hogy a család rovására menjen a dolog.

lui3 Dátum/Date: Vasárnap, 2012-03-04, 22:19 | Üzenet/Post # 3
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
cncvikto, Hát ez eddig nagyon komoly várom a további fejleményeket az eddigiekhez gratulálok maximálisan!!!

KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-03-04, 22:23 | Üzenet/Post # 4
alapkő
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Azért jól állsz már.

Légy már elszánt és ess neki azoknak a rajzoknak rendesen a maradék dolgokról! Már nem olyan sok az.
Tudom, hogy rossz választás volt a szoftver. sad
Mindenképpen jó lenne ha személyesen, nála, a gépét nézve és meghallgatva a tanácsait látnád át a dolgokat.

Quote (cncvikto)
Lézer nyomait látjátok, különösebb felár nélkül megjelölik a lemezen a furatok helyét, ha kéritek. Nem tudom, szabad-e cégnevet említenem, melyikről van szó.

Minden további nélkül!
Az is segítség a többieknek/nekünk ha ezt tudhatjuk a későbbiekben előjövő hasonló dolgokhoz.

cncvikto Dátum/Date: Hétfő, 2012-03-05, 10:53 | Üzenet/Post # 5
kezdő tag
Quote (KisKZ)
Légy már elszánt és ess neki azoknak a rajzoknak rendesen a maradék dolgokról! Már nem olyan sok az.

Ha nem is túl intenzíven, de mindig foglalkozom a cnc témával. Egyre közelebb a befejezés dátuma, így a lelkesedésem is nagyobb, elszántságom is. De mostanában nem csak rajtam múlik.

Feleségem szülinapomra meglökött némi pénzzel, mert tudja hogy cnc-vel kapcsolatos dolognak örülnék leginkább.. mondta, hogy azonnal intézkedjek happy a megmunkálásokat illetően.
Így most már MINDEN! adott ahhoz hogy továbblépjek.

Nagyon köszönöm Hostyának az eddigieket, az X-Z modellben is a tervezési ötleteit. Verpeléti cimborám Kocsis Sándor fog újra segíteni, valamivel több szabadideje van mint Hostya Mesternek.

Akkor most már felhatalmazva elárulom, hogy az Autopress Kft az amelyik a lézervágásban segített.

Hozzáadva (2012-03-05, 11:50 AM)
lui3, köszi szépen a gratulációt. Be lehetett volna már régen fejezni ezt a gépet, ha nem lettem volna ennyire maximalista. Egész jól felszerelt kis műhelyünk van a pincében, (sajnos fémmarógép, fémeszterga még nincs) de mégis alig formáltam valamit az alkatrészeken.. láthatjátok, minden vas vagy alu. A következő gépet majd lehet, hogy ennek segítségével fogom csinálni..
Úgy vagyok vele, ha már az ember sok pénzt beleöl, akkor csinálja meg amennyire lehet normálisan.
Lehet, hogy egyszer eladásra kerül, és akkor már számíthat a minőség, meg a design is.
Na nem vittem azért túlzásba a designt! biggrin

Hozzáadva (2012-03-05, 11:53 AM)
Érdekesség.
KisKZ adta a két hátsó merevítőt, amit említettem fentebb, hogy ugye a két végét szögben kell elvágni majd.
Szerintem nem mondtam a Törzsfőnöknek, hogy mekkora méret kellene pontosan, de a 70 cm hosszú aluprofilokból vagy 2 centi fog leesni... mintha csak ahhoz találtam volna ki a gépet.

csubi Dátum/Date: Hétfő, 2012-03-05, 16:56 | Üzenet/Post # 6
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 85
cncvikto, Gratulálok!
Nagyon szép és precíz munka!!
Nekem is motoszkál(t) a fejemben ez az alu profilos szerkezeti megoldás!
majd egyszer csicsereghetnénk róla! smile
Üdv, és további sok sikert!

lui3 Dátum/Date: Hétfő, 2012-03-05, 20:08 | Üzenet/Post # 7
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
cncvikto,
[color=blue]Lehet, hogy egyszer eladásra kerül,

Na megnézném azt ha bevállik a géped és tul vagy az elsö pár sikeres reflifen akkor meggondolod-e hogy eladd szerintem:Kizárt.
üdv

Amatőr Dátum/Date: Hétfő, 2012-03-05, 21:27 | Üzenet/Post # 8
alapkő
Üzenetek/Posts: 2313
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
cncvikto, ez nagyon jól mutat idáig, komoly gépet készítesz.
Gratulálok hozzá!

H1i.hu

cncvikto Dátum/Date: Hétfő, 2012-03-05, 22:31 | Üzenet/Post # 9
kezdő tag
csubi, köszi szépen. Ok, állok elébe! Addig is igyekszem a hasznosabb infókat megosztani itt, aztán kérdezzetek ha valamiben tudok, segítek.
Én is rengeteg segítséget kaptam, mire idáig eljutottam. Látszólag egyszerű felépítésű egy ilyen cnc gravíró gép, de azért elég sok kérdés felmerül az emberben, mire összeáll a kész mű! wink

lui3, amíg kisebb volt ennél is a készültségi állapota a gépnek, megfordult a fejemben mindenféle dolog. Kész X-Z, vagy csak kész Z egységeket venni és rácsavarozni a vázra.. vagy ha láttam eladó gépet, elgondolkodtam, eladjam-e az enyémet és vegyem meg azt.
Aztán ahogy elkészültek a tervrajzok ( a kellő formátumokban) és a forgácsoló cimborák is be tudtak segíteni, elkezdett alakulni a projekt.
Igazat adok Neked. Ha beindul és várakozásomnak megfelelően fogja csinálni a dolgát, nemigen fogok gondolkodni az eladáson. De nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Elfordulhat, hogy kicsi lesz bizonyos munkáknál a munkaterület és építeni akarok egy nagyobbat. Akkor lehet, hogy feleslegessé fog válni ez.

Amatőr, köszi szépen! Régen értekeztünk már. Nagyon kíváncsi lennék én is, hogy hogyan alakul a Te géped!

KisKZ, nem tudom, egyetértesz-e velem, azon töprengek, hogy a másik fórumot kevésbé vagy egyáltalán nem ismerő fórumozók kedvéért tegyek-e be ide egy linket a másik fórumon a topikomra?
Ez egy summázott, letisztultabb változata lesz annak. smile
De ha mégis valaki akarná olvasni korábbi tépelődéseimet, megkönnyíteném esetleg egy linkkel.

sanyi84 Dátum/Date: Kedd, 2012-03-06, 19:17 | Üzenet/Post # 10
aktív tag
Üzenetek/Posts: 217
Kitüntetések/Medals: 2
cncvikto,
Győző ha kész adom a címem smile ha elfelejtetted volna. Szóval nagyon jó lesz ez, csak így tovább. hands
Kedvet kaptam ilyen szép "kis " alu géphez.

cncvikto Dátum/Date: Szerda, 2012-03-07, 11:25 | Üzenet/Post # 11
kezdő tag
sanyi84,
Bár régebben voltam már Nálatok utoljára, azért még emlékszem a címedre! wink
Ellenben egyszer ha úgy alakul, elnézhetnél Te is felénk, bár tudom elfoglalt vagy most már Te is jobban megint.
Nagyon motíválna a hatvani találkozóra a gépemmel való megjelenés, de azt hiszem addigra azért még nem lesz kész.
Már azt is kitaláltam, hogy a pinceablakon is ki lehetne talán tenni a gépet, ha a hidat szerelném majd le..

sanyi84 Dátum/Date: Szerda, 2012-03-07, 19:06 | Üzenet/Post # 12
aktív tag
Üzenetek/Posts: 217
cncvikto,
Igen illene elnézni már felétek, nem ígérek semmit. Én se viszek gépet szerintem Hatvanba, még úgy ahogy kifér a műhelyből de azok az átkozott milliméterek, szóval nem fér be a kocsiba. Ha lesz Egerben meg sógoréba befér oda el tudom vinni, Egert még csak megjárja de Hatvan azért annak az öreg kocsinak messze van .

Azért örülök hogy neked is van itt már topicod, jó kis gép lesz ez. A főorsó marad a régi? Azt hiszem a relépanel talán hiányzik még? Nem tudom, ezt majd megnézhetnéd.

Az üzenetet módosította/Modified by sanyi84 - Szerda, 2012-03-07, 19:08

Jozs Dátum/Date: Szerda, 2012-03-07, 23:42 | Üzenet/Post # 13
aktív tag
Üzenetek/Posts: 209
Hírnév/Fame: 1
Ha kell segítség a gépek mozhatásához szóljatok nyugodtan. Nem vagyok egy deltás legény, de itt Egerben szívesen segítek amit tudok! yes

cncvikto Dátum/Date: Szombat, 2012-05-05, 12:45 | Üzenet/Post # 14
kezdő tag
Jozs, köszi szépen Jozs a felajánlást! Ne szerénykedj! Bár ott tartanánk már, hogy súlyzózni kellene a kész géppel..
De egyre közelebb már a pillanat, érzem biggrin

Hozzáadva (2012-05-05, 1:31 PM)
Ha nem is túl gyorsan, azért csak haladnak a dolgok.
Az X-Z lemezek (20mm vastag alutáblák) megmunkálásán már túl vagyok.
Még a Z-t lehetne esetleg kívülről szép szabályos mátrixban bejelölve összefurkálni, hogy különféle marómotor-feltéteket lehessen rajta könnyen cserélgetni.. de nem fogom ezzel az időt húzni, nem akarok megint maróshoz menni. Eredeti elképzelésem szerint ugyanis jó lett volna központfúróval illesztőszögeknek és csavaroknak szabályos alakzatban megfúrni a táblát. Így feljebb-lejjebb lehetne helyezni a főorsót (a csavartávolsággal, vagy annak többszörösével), ha a helyzet úgy kívánja. De ehhez azt is tudni kellene, hogy mennyire áll derékszögben a leendő főorsó tengelye az asztallal.
Hagyjuk! biggrin
Azt hiszem inkább elkezdem -ahogy esik úgy puffan alapon- fúrni a csavarok helyét az első marómotorhoz. Aztán mikor a felsőmarót akarom majd rátenni, akkor újabb fúratokat...
Kezdek már belefáradni az építésbe, szeretnék már dolgozni a géppel.

Ez a Z lapom, ennek a hátoldalára mennek majd ugye a marómotorok. Kezdetben a meglévő kis modellmotor lesz rajta, ami direktben hajtja az ER11-et, aztán később valószínűleg átalakítom fortunásra.

Ez pedig a párja, az X lemez.

Nem kis fejtörést okozott, hogy hogy a fenébe kellene összerakni ezt az X-Z szerkezetet majdan.
Mert mint láthatjátok a Z kocsik (itt a lentebbi képen ezek a nagyobb, úgynevezett karimás kocsik?) részben takarják a lemez hátoldalán lévő X kocsik furatait.

Valószínűleg biggrin az lesz a megoldás, hogy először az X kocsikat kell belőnöm az X sínekkel a hídon.
Ez k.rva jó meló lesz, mert a híd felső részén az aluprofil stabil, azt nem tudom mozdítani, rajta a sínt se különösebben (nincs játék a csavaroknál, és semmi kedvem kisebb nútanyákat gyártani a sínek alá).
Tehát az alsó profilt kell beállítanom a felsőhöz párhuzamosan (a sínnel a profilon megint nem tudok játszani, nem engednek a csavarok).
A legjobb lenne megdönteni a hidat vízszintesbe, úgy könnyebben tudnám mozgatni az aluprofilt a híd lábai mentén ..mert elég jó súlya is van, meg nagyon finoman kellene beállítani.
Mérőórám van, állványom nincs. Egyrészről azt gondolom, hogy a lin. cuccok élettartalma miatt jó lenne rendesen beállítani.. de másrészről egy porcikám se kívánja biggrin

Szóval ha fent lesz az X lap a hídon, jöhet a következő lépés. Lehet, hogy ügyesen lehúzom vissza a sínekről az X lemezt a meghúzott kocsikkal, hogy ne kelljen súlyzóznom a Z lappal összeszereléskor.

Ezen a képen az X-Z lemezeket látjátok felülnézetből. A Z golyósorsó csapágyháza erre a relatíve nagy, Z-lap szélességű acéllemez nyúlványára lesz szerelve (ezen a képen piros színű az acéllemez).

Más elképzelésem nincs a továbbiakra mint az, hogy az orsót készre szerelem a fogasszíjtárcsával, csapágyházzal együtt és úgy dugom át az X lemez erre kivágott nyílásán, remélem át fog férni.. crazy Ha nem akkor agyalhatok, maratni nem akarok.

Az egyik sínnek és a hozzá tartozó kocsiknak (nevezzük őket bázisoldaliaknak) pici kis váll lett maratva a lemezeken.
Köszönet Hostyának és KisKZ-nak az ötletért!!! up
Így azok tájolásával nem kell bajlódni.
A másik sín és kocsijai nem ütköznek fel a mellettük lévő vállra. A sínek furataiba kisebb csavarok kerülnek, így lehet velük "játszani", engednek valamennyit. Így lehetőség van a két sín párhuzamos beállítására.

Az igazság az, hogy elég sokba került így megmaratni a két alutáblát (mint maga a két tábla!) de így elfér a golyósorsó anyája, a csapágyház és az orsó végén lévő fogasszíjtárcsa is majd a két lemez között. Igen, lehetett volna úgyis, hogy teszek a két sín, vagy a négy kocsi alá alátétet, de ez nekem valahogy nem volt szimpi megoldás. Annál jobb minnél közelebb van a főorsó a hídhoz.

Hozzáadva (2012-05-05, 1:43 PM)
X-Z szerkezet oldalról:

Persze az E240-es motorra szerelt 5mm-es lemez, meg az alatta levő másik hasonló lemez között lesz négy kis távtartó.
Itt sem fogok valószínűleg házi megoldásokba, ha meglesz a mm pontos méret, elmegyek az esztergályoshoz ( remélem hamar tud fogadni ..) aztán gyártatok vele méretre profi távtartókat.

Előbb a fogasszíjtárcsákat fogom megrendelni és a szíjakat, mert még talán azokon is kell majd alakítani (szélesség) és befolyásolják a távtartók hosszát..

A napokban dobok majd fel egy képet a cnc jelenlegi állapotáról. Le van szedve a Sanyi84-féle vezérlőházam up -örök hála érte!- teteje és az asztalon hever a három E240-es szervó, tetszik az a sok vezeték.

Hozzáadva (2012-05-05, 1:45 PM)
Meg van most már egy kisebb, 250x500mm-es kis T-nútos asztalkám is. Ezen a gépen kicsit aprócskának tűnik tongue
A munkaterületem majdnem 3x ekkora lenne. De hát mindent nem lehet egyszerre, örülök ennek is.

csubi Dátum/Date: Szombat, 2012-05-05, 16:45 | Üzenet/Post # 15
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 85
cncvikto,
Nagyon szép munka, nem sokára össze is áll az egész szerkezet!
Sok szép munkát kívánok vele smile
üdv

Viktor Dátum/Date: Szombat, 2012-05-05, 17:19 | Üzenet/Post # 16
Fontos tag
Üzenetek/Posts: 660
Kitüntetések/Medals: 1
cncvikto, Nagyon jó lesz ez a gép is.Gratulálok.

poros Dátum/Date: Szombat, 2012-05-05, 17:44 | Üzenet/Post # 17
haladó tag
Üzenetek/Posts: 148
cncvikto,
Nagyon profi lesz a géped!
Ha egyszer mégis csak eladod nem sokat kell mondanod róla. Önmagáért beszél még így félig készen is.

cncvikto Dátum/Date: Vasárnap, 2012-05-06, 11:50 | Üzenet/Post # 18
kezdő tag
Köszi szépen srácok a bíztató szavakat!

A következő kép címe "Csendélet CNC módra", avagy "kÁbel a rengetegben". biggrin

Míg várok az aluprofilok vágatására, nekiugrottam már kicsit az elektronikának.
E-Stoppal, végálláskapcsolókkal nem lesz gond már, de a Sneci féle szervóvezérlők összekötése problémás a lpt adapterrel.
Összevissza ugrálnak a motorok jel nélkül is. (Pc rá sincs kapcsolva). Türelemmel ez is megoldódik majd, kinyomozom mi a gond.

Ez a LPT kábel a napiszar.hu-ra is beillene biggrin Két napja azon szívok, miért nem megy semmi input/output a gép felé.
Szétkaptam hát a kábel végét, sejtettem hogy itt a gond.

Szóval a 25 vezetékből három volt bekötve! Ekkora szopást..
Aki hasonló problémával küzd, javaslom, indítsa el a Mach3-at, aztán váltson át diagnostic módba a progiban.
Ha rövidrezárod a 18-25 csatlakozók egyikét a bemenetek egyikével (pl 10-13 tüskék) a párhuzamos kábel csatlakozóján, akkor a mach-ban látnod kell hogy felvillan vagy kialszik az adott led.. Először nem mertem ezt tenni, de aztán megnéztem a tüskék számozását, kiosztását, utána már mertem. biggrin

Végezetül bemutatom kis asztalkámat, mostanában tettem szert rá.

Remélem ma még tudok foglalkozni majd a cnc-vel, nagyon szeretném már, ha korrektül mennének a step és dir jelek a vezérlőkre.
Maga a hangolóprogrammal USB-vel vezérlővel szépen mennek a szervók, de mihelyst rádugom az LPT adapterről a kábelt a szervóra, össze-vissza ugrándozik. Megpróbálom ezt is valahogy diagnosztizálni, milyen jelet kaphat a vezérlő... Az LPT adapterre nincs rányomva a LPT kábel, és annak ellenére ugrál ide-oda a motor tengelye.. tehát valószínűleg nem negálni kell a jeleket..
Bár lehet, hogy állandó jel van és a vezérlő meg a maga frekvenciájával hol ilyen-hol olyan jelet olvas. Kiderül.
Sajnos szkópom nincs, de majd valamit kitalálok.
Kellemes vasárnapot mindenkinek.

Csaby Dátum/Date: Vasárnap, 2012-05-06, 12:01 | Üzenet/Post # 19
haladó tag
Üzenetek/Posts: 124
Hírnév/Fame: 4
Nagyon profi gép!
A lépkedést okozhatja az árnyékolás hiánya, vagy a túlzásba vitele is. Csak árnyékolt kábelt használj, de még az e-stophoz is, viszont az árnyékolást mindig csak a hálózathoz közelebb eső végén szabad és kell bekötni. Esetleg ellenőrizd, hogy megvan-e a földelés.

cncvikto Dátum/Date: Vasárnap, 2012-05-06, 14:37 | Üzenet/Post # 20
kezdő tag
Jó az ötlet Csaby, gondoltam rá én is. De hogy ekkora hibákat?
Van ugyanis 3 darab step-dir kábel, és abból 2-vel csinálja, harmadikkal nem.
De ugyanolyan kábel mind a három. Mintha attól függne inkább, hogy az LPT adapter melyik portjába dugnám (de jelet a pc felől nem adok neki!)
Most majd alaposabban kivizsgálom a problémát, lehet, hogy egy szkóp programmal is felvértezve (ha multiméterrel nem látom egyértelműen).
Az E-stop árnyékolttal való bekötésén gondolkodtam, itthon most 4 eres 1mm2-es árnyékolt van, azt soknak találtam, majd lehet, kicserélem akkor azt is, van 0.5-ös kéteres kábelem melóhelyen.
Köszi a tippet!

Hozzáadva (2012-05-06, 3:25 PM)
Most meg úgy tűnik, működnek a vezérlők az LPT kártyával.
Éjszaka 2-kor fejeztem be az E-stopot, akkor a szervókat már nem próbáltam.
Azt hiszem, rájöttem a hiba okára.
Az LPT kártya a házon csak a 25 tűs csati két csavarjával volt rögzítve.
Én meg már elég sokszor piszkálgattam a kártyát.. már kezdtem attól tartani, hogy a nyákban meglazulnak-kiszakadnak a csati forrasztásai. Tehát este végre beraktam azt a távtartót a kártya alá, amit korábban (de rég volt!!) Sanyival megbeszéltünk.
Korábban már írtam biztos, hogy Sanyi84-nek köszönhetem a tápot és a vezérlő dobozolását.
Beleértve a doboz feliratait, a furatok/ csatlakozók megtervezését, alkatrészek elhelyezését, nyákmarást, forrasztásokat, teszteket.. szerintem nem is soroltam fel mindent!! Nagyon köszönöm Sanyi a munkádat! Nekem nem sok elektronikai meló maradt hátra, a dobozon belül szinte semmi!!! kiss up
Szóval tuti jó munkát végeztél!!
Na folytatom is a tesztet a még asztalon fekvő motorokkal, most már a Mach jeleivel.

Hozzáadva (2012-05-06, 3:37 PM)
YEESSSSSSSS!
Mennek a tengelyek.
Mach-ban az MDI funkcióval adtam ki g0 parancsot.
Szuper! Erre vártam már egy ideje.

Érdekes összehasonlítást olvastam mostanában két E240-es szervóval működő gépről.
Hasonló igénybevétel, ugyanolyan orsók, de az egyiken áttétel van, a másikon meg nem.
Érdekes, hogy az jött ki, hogy jobb direktbe hajtani, mint áttétellel.
Én eddig pont az ellentétét hallottam.
Meglátjuk, kipróbálom áttétellel, mert így lett tervezve a gép.
X-Y tengelyeken 1:2 lesz a lassítás értéke (esetleg kicsit kissebb),
Z tengelyen 1:3-hoz az arány.

Fórum » HOBBYCNC » HobbyCNC gépek » CnCVikto gépe (CnCVikto gépe)
  • Oldal 1 / 2
  • 1
  • 2
  • »
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2023