Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
Oldal 1 / 41234»
A fórum moderátora: KisKZ, Amatőr, Tomi, ronihun0385 
Fórum » Computergrafika » Vektorgrafika » Vectric vektorgrafika (Vectric Vcarve pro, PhotoVcarve szoftverek)
Vectric vektorgrafika
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 15:47 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
Vectric vektorgrafikai szoftvereivel kapcsolatos problémák, kérdések, válaszok


H1i.hu
 
lui3 Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:28 | Üzenet/Post # 2
barátkozó tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 93
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
Én is nagy örömmel használom ezt a progit. biggrin
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:28 | Üzenet/Post # 3
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
lari,

Szia

Quote (lari)
Aspir az a CUT 3D? Sajnos nem ismerem túlságosan ezeket a programokat.... :-(

Aspire a vectric progija. Mint a 3d cat, 2d cat, v carve pro stb stb
Itt nézelődhetsz ha érdekel a dolog.
Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Péntek, 2012-08-10, 18:07
 
kymco1 Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:28 | Üzenet/Post # 4
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
lari, ha csak a furatot akarod megcsinálni mindegy ha a munkaterület közepére rajzolod majd a nulpontot is oda teszed. utánna az anyagon ott veszed fel a startpozíciót ahova a furat közepe kerül.
 
lari Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 5
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti,

Azt meg tudnátok mondani, hogy Aspire-ben a nullpontot lehet választani tetszőlegesen, vagy csak a jelölt 4 sarokpont pont közül lehet választani ill a középpont?
Pl ha egy furat közepére szeretném a nullpontot, ami egyik sarokponton sem helyezkedik el és középen sem, hanem valahol máshol...
 
lari Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 6
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
kymco1,

Én úgy értem, hogy ha van egy komplex rajzom, ami álll kontúrokból meg furatokból.
Ezt megnyitom az Aspire-ben és pl az egyik furatközepet szeretném nullpotnak, vagy akár a külső kontúr valamelyik (nem nevezetes) pontját.
AC-ben ezt tudom hogy kell csinálni, Béni egyszer megmutatta, de Aspire-ben nem jöttem rá.

Hozzáadva (2012-08-15, 9:28 PM)
---------------------------------------------
Másik kérésem az lenne, hogy ha valaki le tudná írni néhány lépésben, hogy (szintén Aspire-ben) egy beimportált BMP képből hogyan lesz 3d modell, amit G kóddá tudok alakítani...?
Vagy ha van róla valahol oktató videó azt is szívesen megnézném...

Köszönöm!

 
kymco1 Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 7
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
lari, aspirében ahol kiválaszthatod hogy a 4sarok vagy a közép legyen a nulpont alatta pipa a use origin offset szöveg előtti kockába és alatta a x,y mezőbe beirhatod tetszőlegesen a nulpont koordinátáit. a program kezeli a - előjelet
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 8
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
lari,
Szia
Nem egészen értem a kérdés miértjét.

Éspedig, először amit említesz a "négy sarok vagy közép"

Ott a ref. pontod lesz. Az a munka területed null pontja.Onnan számol neked a progid a g kód generáláskor, xy negatív vagy pozitív irányba.(hasznos, ha több kódot kell generálnod, ugyan arról a rajzről. Pl. gravír, és kivágás, plusz fúrás stb)

" (ha most csak a körrajzolását vesszük!! mert egy négyzetnél, bal alsó null, jobbra fel, bal felső, jobbra le, jobb alsó balra fel, jobb felső balra le rajzol blááááááááá, ezt most inkább hagyjuk.)
Egyébként teszed ahová akarod,(legyen gép függő, te tudod a géped paramétereit , igényeid, stb) a lényegen nem változtat, kivéve egyedül a g kódban lesz különbség.

Ha a munkaterületed, pl 100x100, és középen helyezed el a nul pontodat. Erre szeretnél egy R50 ess kört rajzolni pont középre, akkor a kör rajzolásánál megadod neki a munkaterületed középpontját. Vagyis x0 Y0.
( de igy a munkaterületed, -50 +50 x és y irányban is, így van meg a 100)
Ez azt hozza magával hogy a generált kódodban a kör középpontja X0 Y0 nál lesz, de a kódod, X-50 Y-50, és X50 Y50 közé lesz generálva.
Ha a munkaterület létrehozásakor a bal alsót jelölöd ki, a köröd, 0-100 X és Y irányban is.
Lényegen nem változtat.
Amikor a kört rajzolod, akkor megadhatod neki a tetszőleges koordinátákat, de a kört mindig középről kezdi!!! a kör mindig középről számít.
Ajánlom egy kicsi odafigyeléssel nagyon bele lehet jönni. Először nálam is voltak furcsaságok, és mint ahogy nálad, a nullpontokkal, anyagvastagság stb, volt amikor nem mentettem és 3x rajzoltam mert valami kimaradt. ez egy ilyen létra.

Egyébként ezt a mondatod nem értem:

Quote (lari)
ha egy furat közepére szeretném a nullpontot, ami egyik sarokponton sem helyezkedik el és középen sem,

Nézzük másképp, mi van ha a furatod közepét teszed a null pontra. A furat közepét oda rakod ahová akarod.
Az a fehér négyzet amit munkaterületnek hív a program, nem etalon.(pláne nem egyetlen furatnál)oda azt írsz be amit akarsz, és később amikor már teljesen érted, akkor figyelembe fogod venni mert bonyolultabb rajz, több szerszámos megmunkálás, és megmunkálási módnál, van inkább jelentősége.

Az amit a progi neked berajzol munkaterületet, nyugodtan eltérhetsz tőle, semmin nem változtat.
Simán lehet a munkaterület null pontja a bal alsó sarokba, és a köré is. legfeljebb lelóg a rajzon, De attól függetlenül megcsinálja, még ha nem is látod a 3d-n ami a munkaterületen kívülre esik.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 9
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti,

Aha... most már azt hiszem értem!
Az tévesztett meg, hogy a munkadarab kilógott a fehér négyzetből s ezek szerint ez nem probléma...

kymco1 írta, hogy az use origin offsetnél meg lehet adni az x y koordinátákat 0-pontnak.
Ezt meg lehet adni egérrel is? Úgy értem, hogy a rajzon oda kattintok, ahová a null pontot szeretném és a koordináták beíródnak a megfelelő rublikába.
Próbáltam de nem sikerült....

Hozzáadva (2012-08-16, 12:10 PM)
---------------------------------------------
A másik kérésem viszont még aktuális ;-)

"Másik kérésem az lenne, hogy ha valaki le tudná írni néhány lépésben, hogy (szintén Aspire-ben) egy beimportált BMP képből hogyan lesz 3d modell, amit G kóddá tudok alakítani...?
Vagy ha van róla valahol oktató videó azt is szívesen megnézném..."

 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 10
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
lari,

Quote (lari)
kymco1 írta, hogy az use origin offsetnél meg lehet adni az x y koordinátákat 0-pontnak.

Igen ez a munkaterület beállításánál van. Ha van rá szükséged, használhatod, de szerintem nem ezzel kellene kezdened, mert belegabalyodsz a végén, és nem fogod tudni, miért mar a géped centikkel arrébb.
Én még eddig nem használtam, ezer módja van egy alkatrész elhelyezésének, másképp szoktam megoldani.

Quote (lari)
Az tévesztett meg, hogy a munkadarab kilógott a fehér négyzetből s ezek szerint ez nem probléma...
Nem, ha tudod mit csinálsz. De egyébként illik a munkaterületen lennie a munkadarabnak. (tegnap a példádra írtam, hogy egy körnél, nem éppen egetverő) Tételezzük föl hogy az a géped jelképezi.

Quote (lari)
Ezt meg lehet adni egérrel is? Úgy értem, hogy a rajzon oda kattintok, ahová a null pontot szeretném és a koordináták beíródnak a megfelelő rublikába.
Próbáltam de nem sikerült....
Jó hogy nem ,de nincs is rá szükség, miért nem elég ha beírod. Egy kicsit pontosabban lehet számok alapján beállítani a koordinátákat, mint egérrel.
Próbáld az egered megtartani mondjuk X30 Y30 on, és megérted miért.

Quote (lari)
Másik kérésem az lenne, hogy ha valaki le tudná írni néhány lépésben, hogy (szintén Aspire-ben) egy beimportált BMP képből hogyan lesz 3d modell, amit G kóddá tudok alakítani...?

Őszintén :), Jó ? Sehogy,
Ha fotót vagy ilyesmiket szeretnél relieffé alakítani, ahhoz neked nem aspire kell,
A eleve bmp-be mentett 3D mint amit az art -cammal is lehet menteni , olyanokból igen.
De azért leírom smile

1, Csinálsz egy munkaterületet ezzel kezded(tetszőleges, amilyenre szükség van(ez nem függ össze a bmp méretével, Azt úgyis kell, lehet a munkaterülethez igazítani, vagy esetleg fordítva.) de legyen elég nagy hogy ráférjen ha esetleg nem csak a bmp lenne.

2, Rákattintasz bal alsó sarokban a "Modelling" fülre Ekkor megjelennek a menü ikonok a bal oldalon. Ezek kellenek neked.

3, Legfelső sor, balról 4. ikon(valami madarat ábrázol2 db- ot, (mindenki döntse el mi a neve, nekem csak madár) ha felé viszed az egered, megjelenik a súgó, buborék, ami az ikon funkciójára utal.
"Create a comonent from selected bitmap"
Ha ezt látod jó úton jársz smile
Mellette levő ikonra kattintva lehetőség van importálni 3D modellt(elég sokat ismer pl :obj, stl, stb) És ezekből lehet normális reliefet csinálni.)
De maradjunk a BMP-nél
3,Megnyitod amit szeretnél, és már láthatod is a 3D nézetnél mi lesz belőle.
Még mindig a modelling fülön, válogathatsz az opciók között. ez most ha nem baj nem írom le egyeséve.
Ha szerencséd van, egyébként, és minden okés, a relief magasság, méret stb, akkor neki eshetsz a kódot generálni.
Egy valamire figyelj, Legyen kijelölve mindig az amiről a kódot generálod, itt a bmp,
Ha több vektor(pl dxf-ből) szeretnél megmunkálni, a 2D nézeten ki kell őket jelölni.Egy kijelöl(egér katt. Több kijelöl: Shift+egérkatt)
Ha mind ugyan arról az oldalról, ugyan azzal a szerszámmal lesz megmunkálva, mehet 1 G kódba, de ha esetleg, van külső kivágás, vagy belső,Kép marás, gravír vagy több különböző szerszámot kell használni, akkor azt külön kódba
Mégvalami
A Bmp-hez két féle kódot generálhatsz. Nagyoló, és simító megmunkáláshoz.
(a toolpaths fülön ezeket keresd, "Create 3D roughing toolpath" vagy "Create finishing toolpath"
(És itt ha kicsi az előre beállított terület, akkor a 3D kép nem lelógni fog, hanem nem lesz kirajzolva. smile )
Ha esetleg még a munkaterületeden van más vector is a bmp-n kívül, mondjuk körbe szeretnéd vágni , feliratozni stb, Akkor az külön kód külön szerszám.
Szerszámnál vigyázni, a paramétereke, ugyan is attól függ a g kódhoz, a fogás, előtolás stb.
De ha van egy kis időd, itt nézz szét.

EZ AZ ASPIRE HIVATALOS PÉLDA VIDEÓi.

Hozzáadva (2012-08-16, 3:49 PM)
---------------------------------------------
Egyébként, nincs véletlenül vectric, vagy olyan topikunk, ahol ezt meg lehetne tárgyali???????
Szemetelünk bele az art-cam témába.


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 19:29 | Üzenet/Post # 11
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Szia Amatőr,
Köszönjük szépen.
Mikor már kitárgyaltuk majdnem smile
Javasolhatom, hogy valaki helyezze át a szóban forgó témát, mert tényleg nem ide való, és a mostani hozzászólásom pedig törölni.
Bocs hogy szemetelek smile

Még valami,(halkan megjegyeznék)
Ha valaki a cut2D vagy photoVcarve progikkal elakad, akkor annak is nyitunk egy-egy topikot?
smile
Lehetne nem enyire célirányú a címe?

Üdv zas


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."


Az üzenetet módosította/Modified by zasti - Csütörtök, 2012-08-16, 16:09
 
Amatőr Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 20:20 | Üzenet/Post # 12
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 2207
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Helyzet/Status: Offline
zasti, intézkedtem smile

H1i.hu
 
zasti Dátum/Date: Csütörtök, 2012-08-16, 20:58 | Üzenet/Post # 13
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Amatőr,
Köszönjük szépen.
"(rend a lelke mindennek " )

Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
lari Dátum/Date: Szombat, 2012-08-18, 19:53 | Üzenet/Post # 14
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
zasti,

Köszönöm a segítséget!

Végül aztán összejött.

Csináltam egy próba marást is, de az nem lett túl jó.

Ki kell még tapasztalnom, hogy mikor milyen méretű, terpesztésű gravírtűt kell választani.

Ti, hogy választjátok ki a marókat? Hány fokos legyen, milyen csúcsrádiusz stb....?
 
kymco1 Dátum/Date: Szombat, 2012-08-18, 20:47 | Üzenet/Post # 15
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
lari, én reliefmarásra csak 6-os száru 25fokos 0,2flat csiki féle gravirtűt használok enyhén meggömbölyítve
 
lari Dátum/Date: Vasárnap, 2012-08-19, 06:01 | Üzenet/Post # 16
kezdő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 35
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
kymco1,

És betűk , számok marásánál mi megfelelő választás? 60fok?
S ilyenkor a marási mélységet, hogyan célszerű megválasztani?
 
ronihun0385 Dátum/Date: Vasárnap, 2012-08-19, 17:25 | Üzenet/Post # 17
aktív tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 0
Helyzet/Status: Offline
lari, szia!

Irni legszebben a v-bit tud ha mélyebb irásokat szeretnél ha gravirozni akkor a gravtű ott viszont szerintem a fok nem számít ugyanis csak tizedeket sülyedsz z-ben
a vbittel több mm lehet a z minuszban. én sima extol premium bitet használok 28.6 az átmérő élmagasság 14mm 90fokos 8as szárral van


www.cncfafaragas.hu
 
kymco1 Dátum/Date: Vasárnap, 2012-08-19, 18:01 | Üzenet/Post # 18
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 857
Kitüntetések/Medals: 2
Hírnév/Fame: 4
Helyzet/Status: Offline
lari, betü és szám marásánál a mérettől teszem függővé hogy mit használok. minél nagyobb a betüméret annál nagyobb élszöget használok
hogy azért legyen mélysége is a szövegnek mert egy 12-es betüméretnél egy 110fokos kés nem sokat mutat Z-ben.
viszont egy 35-40-es betüméretnél egy 20fokos kés meg nagyon mélyen lemegy Z-ben feleslegesen
 
zasti Dátum/Date: Szerda, 2012-08-22, 13:16 | Üzenet/Post # 19
Fontos tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 671
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 5
Helyzet/Status: Offline
Sziasztok
kymco1,

Quote (kymco1)
hogy azért legyen mélysége is a szövegnek mert egy 12-es betüméretnél egy 110fokos kés nem sokat mutat Z-ben.
viszont egy 35-40-es betüméretnél egy 20fokos kés meg nagyon mélyen lemegy Z-ben feleslegesen

Ez a mondatod nem egészen világos.
A Z mélysége csak tőled függ.
A hatása pedig nem csak a mérettől, hanem betűtípustól, sőt megmunkálás módjától is függ.(ez kiderülhet, ha mondjuk az aspire-ben szerszámot akarsz választani egy-egy munkához. Nem enged mindig mindent.pl Betúgravír: ("Create v-carve=engraving toolpath)-nál, csak olyan szerszámot hagy választani, amivel ez kivitelezhető)
De egyébként ha kitapasztalja az a legjobb, Én általában nem rögtön túrok bele a jó anyagba, hanem szoktam csinálni egy tesztet, ugyan azzal a kóddal, amiből kiderül a mélység/magasság, szerszám, gyorsaság stb helyessége. és ha minden okés akkor kezdek neki marni.

Szerintem a tapasztaélat a legjobb, igaz egy pici támpont mindig jól jöhet.

lari,

Quote (lari)
Ti, hogy választjátok ki a marókat? Hány fokos legyen, milyen csúcsrádiusz stb....?

ezt meg is válaszoltad magadnak

Quote (lari)
Ki kell még tapasztalnom, hogy mikor milyen méretű, terpesztésű gravírtűt kell választani.

Indulópontnak pedig a többség már leírta, ebből ki lehet hozni valamit.

Üdv zasti


In the life everything is moving. Like Me.
"Down the slope."
 
KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-12-16, 22:15 | Üzenet/Post # 20
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3072
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
HOgy micsoda topicok vannak!!! smile Ezt eddig nem is láttam! smile Nem csoda hogy nem kapok róla értesítést. smile MOst már fogok! smile
 
Fórum » Computergrafika » Vektorgrafika » Vectric vektorgrafika (Vectric Vcarve pro, PhotoVcarve szoftverek)
Oldal 1 / 41234»
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2016