Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 2 / 2
  • «
  • 1
  • 2
A fórum moderátora: KisKZ, Tomi  
Fórum » megmunkálási módok, technológiák » Hagyományos fém megmunkálás » Marás/Milling (Marás)
Marás/Milling
KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2010-12-13, 15:57 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
.
.
Fém megmunkálás marással
Metal milling

Kapcsolódó topicok/related topics:
Fémek felületkezelése/treatment of metal surfaces
Fém munkák bemutatása/Metal work presentation
3D alkatrészmarás/ 3D part milling
gravírozás/engraving

KisKZ Dátum/Date: Hétfő, 2011-10-31, 21:01 | Üzenet/Post # 21
alapkő
Quote (Csaby)
linkelek nektek egy táblázatot:

ok

KisKZ Dátum/Date: Szombat, 2012-02-11, 23:34 | Üzenet/Post # 22
alapkő
Quote (miki-bá)
viszont 1 óra alatt készült el 370 db. furat.

Miki bá!
Ha bejönnek egyszer az öntödei szegek a tűképhez, akkor nekem 5000 db furatot kell tolnom.
Talán az szerencse, hogy plexibe nem aluminiumba.

miki-bá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-02-12, 16:51 | Üzenet/Post # 23
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 855
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
KisKZ,
Azért a plexi sem egy leányálom ,pik-pakk ráég a fúróra ha nem vigyázol.
Ez az öntödei szeges dolog is nagyszerű.
Aki most kezdi olvasni ezt a honlapot ,rögtön 20 féle dolgot csinálhatna egyszerre. tongue tongue

" Ember ,küzdj és bízva bízzál"

http://famakett.hu/

KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-02-12, 18:43 | Üzenet/Post # 24
alapkő
Quote (miki-bá)
Azért a plexi sem egy leányálom ,pik-pakk ráég a fúróra ha nem vigyázol

Bizony!
Sok próbát kell csináljak, előbb, hogy megtaláljam a megfelelő fordulatszámot.
Tegnap is idő kellett amíg megtaláltam a megfelelő fordulatszámot a műanyag doboz marásakor.
Az elején tényleg ráolvadt rendesen az anyag a maróra.

Quote (miki-bá)
Aki most kezdi olvasni ezt a honlapot ,rögtön 20 féle dolgot csinálhatna egyszerre

Nektek köszönhetően remélem egyre inkább így lesz! smile

VB Dátum/Date: Kedd, 2014-02-11, 17:00 | Üzenet/Post # 25
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 3
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Üdv!
Újként érdeklődöm, hogy tudtok-e olyan szakembert ajánlani, aki fémbe gravírozást vállal, akár figuratív mintákat is. A gravírozási mélység kb. 0,5 mm lenne. Ilyesmi: http://traditionalarcherybows.com/handmad....14.html
Köszönöm!

Topi Dátum/Date: Kedd, 2014-02-11, 21:28 | Üzenet/Post # 26
barátkozó tag
Üzenetek/Posts: 93
VB, szia!

Most fejezem be a famegmunkáló cnc marógépemet, sikerült vennem egy Bernardo bf-30-as fémmarógépet, ill. a cnc átalakításhoz szükséges szett is megvan. Ha addig nem találsz mást, akkor szerintem 1-1.5 hónap múlva ez a gép képes lesz ilyet készíteni. Majd keressük egymást.

Topi

VB Dátum/Date: Szerda, 2014-02-12, 12:43 | Üzenet/Post # 27
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 3
Topi Köszönöm,
mindenképp érdekel a lehetőség! Ha összeállt a gép, csörgess meg a 20/3408448 számon!
VB

Atkakakas Dátum/Date: Szerda, 2014-04-23, 20:17 | Üzenet/Post # 28
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 4
Sziasztok,
Segitséget szeretnék kerni valaki hozzáértöbbtöl. Ha végiglapozunk egy szerszámkatalógust (szinte bármelyiket), a tesztjeik alapján megadnak egy vágósebességet meg egy fogankénti előtolást. Ebböl ki lehet számitani a főorsó fordulatszámát meg az előtolási sebességet. Vásároltam egy pár marószárat a Datron-tól, letöltöttem a katalógusukat az alabbi linkről de sajnos egyszerüen nem tudok eligazodni rajta. A számolási modszereket a 116-118 olldalon adjak meg. Valaki hozzáértőt megkérhetek és egy számolási példával bemutatna egy előtolás és egy fordulatszám kiszámolást például aluminiumra egy a 20.-ik oldalon a legelső szerszámra és mondjuk egy a 42.-ik oldalon megint az első szerszámra egy átlag acélra. Bevallom kezdő is vagyok a téméban de igazábol nem is tudok eligazodni az ajanlásaikon. 
Előre is köszönöm.
http://www.datron.de/en_gb....%5D=131

elektron Dátum/Date: Szerda, 2014-04-23, 20:45 | Üzenet/Post # 29
aktív tag
Üzenetek/Posts: 232
Kitüntetések/Medals: 1
Hírnév/Fame: 2
Igaz én is csak mostanában kezdem gyakorolni kicsit a számoltatást, de itt van pl. egy oldal, ahol kiválasztod a dolgokat és kiszámolja, amit kell. :

Marás számolások

Hátha ez segít valamicskét.

Zolibá Dátum/Date: Szerda, 2014-04-23, 21:34 | Üzenet/Post # 30
alapkő
Üzenetek/Posts: 1267
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Idézet Atkakakas ()
számolási példával bemutatna

Vc = π * d * n
------------------
1000

A vágósebességet(Vc) egy adott átmérőjű (Pld.10mm)maróra úgy számolod ki hogy a maród kerületét (PI*d) megszorzod az általad választott fordulattal(Pld.  n= 5000)
és elosztod  (állandó) 1000 -el. az eredményt méter/szekundumban kapod meg   3.14*10=31.4 *5000=157000 ,
ezt osztva 1000=157 méter/szekundum a 10-es maró  vágósebessége 5000-es fordulaton.

Zolibá, egy kicsit pontosítok. Mivel a behelyettesített fordulatszám paramétere 1/perc, így a vágósebesség méter/perc paraméterrel adódik.
Az ezres osztó a milliméter méterre váltását szolgálja.
Marásnál a méter/perc a szokásos paraméter.

Béni

De ebben  a táblázatban szerepelnek a marók max határadatai alu esetén, mindent megadnak.
Table 2: Guide values for machining aluminium

Az oszlopok egymás után:
Maró átmérő > fordulat > vágósebesség > max Z fogásmélység > fogszám > xy előtolás > mélyítő előtolás > fogankénti előtolás
Ezeket az adatokat nem ajánlatos túllépni alu esetén. Arra kell figyelni hogy méter/percben adja meg az előtolásokat, mi meg
mm/percet szoktunk meg.
Csatolások/Attachments: 4113942.jpg (59.2 Kb)

Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Szerda, 2014-04-23, 22:31

Atkakakas Dátum/Date: Csütörtök, 2014-04-24, 10:59 | Üzenet/Post # 31
nézelődő tag
Jaaa, szoval nem kell ragaszkodni az általuk megadott fordulatszámhoz. Szabadon választod és azzal számolod ki a maró atmérőjéhez viszonyitva. Ha pl. a marógépem csak 8000-el tud forogni akkor egy 10-es maró esetében: 3.14*10=31.4*8000=251200/1000=251.2 Ezzel megkaptam a vágósebességet. Ezek szerint az egyes táblázatban megadott értékek megint csak ajanlott Vc értékek különböző anyagokhoz, amin belöl erdemes dolgozni és amit nem érdemes tullépni?
Viszont, hogy számolom ki az előtolósebességet ami ugy-e: Vf=Fz*Z*n Ehhez viszont kellene tudjam a fogankénti előtolás értékét (Fz). Azt is egy képlettel számoljuk ki Fz=Vf/z/n Igen ám de ide kellene tudjam az előtolás sebességét(Vf). De honnan? Vagy azt is szabadon kell választanom? Mert aluminiumra torténetesen adtak irányado értéket a 2-es táblázatban de pl. acélra honnan számolom ki?

Kéri Dátum/Date: Csütörtök, 2014-04-24, 14:11 | Üzenet/Post # 32
ismerkedő tag
Üzenetek/Posts: 74
Atkakakas, Az előtolási sebességet, a fogankénti előtolás*fogak száma*fordulatszám adja meg.

Általában erre is van egy viszonylag széles optimális tartomány, vagyis tudni kell mekkora fordulatszámra képes a főorsó, mekkora előtolásra képes a gép, és a szerszám adatlapból össze kell hozni hogy minden tartományon belül legyen.

Ha az adatlapon alura megadják, acélra nem, az csak azért lehet mert az adott maró nem acélra való. Alu maróval nem ajánlott acélt marni, mert teljesen más élgeometria kell hozzá. Alura általában nagy fordulat és éles kés kell, pl a fához való marók tökéletesen működnek aluval is. Acélhoz tompább masszívabb kés kell, és alacsonyabb fordulat.

Atkakakas Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 08:47 | Üzenet/Post # 33
nézelődő tag
Zolibá, köszönöm a válaszod. Sokat segitessz vele. Aprocska segitség de egy kezdőnek nagy lépés.
Kéri, neked is köszönöm a válaszod mert azáltal a segitőkészséged biyonzitottad. Csak sajnos nem megyek semmire vele. 
Fogankénti előtolásra mi az a "széles optimális tartomány", honnan tudom én meg?
Hogy mekkora fordulatszámra képes a gép azt má tudjuk. Hogy mekkora előtolásra képes a gép arrol fölösleges beszéljunk mert szinte minden gép képes akkora elötolást bisztositani amekkorát egy maró már nem bir meg.
Hogy a szerszám adatlapból kellene összehozni, hogy minden tartományon belül legyen...? Hát pont erre vagyok kiváncsi mert ezt nem találom. Vágósebességet ajánlanak minden anyagra, történetesen alura még egyebet is de pl. acélra nem. Vagósebességet igen de abbol nem tudom kiszámolni az előtolást.
A katalógusba ha belenézel találsz marót alura is és acélra is. Az első kérdésemben meg is határoztam két marót. Egyet alura és egyet acélra.
De fiuk, én megint csak azt szeretném kérni tőletek... Elsősorban egy pici türelmet, majd azt, hogy a katalógusból egy alura és egy acélra alkalmas marónak számitsátok ki a fogankénti előtolást, valamint az előtolást ugy, hogy vegyünk alapul 8000-es főorsó fordulatot és persze valamilyen szinten legyen figyelembe véve a katalógus ajánlásai. Ha látnék egy ilyen számitást,  sokmindenre tudnék következtetni. Igazából az előtolással nem vagyok tisztában.
 Fáradozásaitokat előre  köszönöm.

Zolibá Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 13:38 | Üzenet/Post # 34
alapkő
Idézet Atkakakas ()
számitsátok ki a fogankénti előtolást, valamint az előtolást
"számitsátok ki a fogankénti előtolást" ez a szerszám katalógusából nézheted ki
"valamint az előtolást" ennek a képlete az alábbi
Vf = fz x z x N (mm/perc)
Vf - az előtoló sebesség amit ki akarok számolni amit mm/percben kapok meg
fz - a fogankénti előtolás amit a szerszám katalógusból keresed ki 8-as marónál=0.124(Dalton katalog utolsó oszlopa)
z - a fogszám 2élű maró esetén 2
N - a fordulatszám most neked 8000 a percenkénti fordulatod mivel többet nem tud a géped
fz=0.124, z=2, N=8000
0.124*2*8000=1984mm/perc az előtolás értéked aluban a 8000-es fordulatodnál.
Mivel a max fordulatod a töredéke a szerszám aluban használható maxnál
Most megpróbáltam nem összekeverni a percet a sekundummal.
Egyébként hamar el fogod hagyni a katalógusban lévő keresgélést, mert a fűledre hagyatkozva fogod a gépedet
beállítani ahogy nőni fog a gyakorlatod, rutinod. Ha nagyon sípol,visít, nyűszít a maród akkor valószínű nagy a fordulatod
és kicsi hozzá az előtolásod(hamar elkopik a maród). Ha nagyon morog rángat akkor lassú a fordulat, vagy túl nagy az előtolás hozzá(esetleg eltöröd a marót).
Egyébbként ezek az adatok nagyon gépfüggők. Rettentően befolyásolja a forgácsolási adatokat a gép állapota,merevsége
a főorsó csapágy állapota, netalántán kottyanása, és a szerszám állapota.
Acélnál is hasonlóan számolunk, de ott már jobban kell figyelni a vágósebességre, mert az már jóval kevesebb lehet mint az alunál.
(az is katalógus adat) Egyébbként ha túlléped az előírt legnagyobb vágósebességet (fémben)valószínű elég a maród élszalagja).

Az üzenetet módosította/Modified by Zolibá - Péntek, 2014-04-25, 13:57

Kéri Dátum/Date: Péntek, 2014-04-25, 15:47 | Üzenet/Post # 35
ismerkedő tag
Atkakakas,

pl. itt ez a katalógus lap.
Elég világosan le van írva minden.

Mi az amit nem értesz?
Az "előtolás" az egy sebességadat. Az a sebesség amivel a szerszám mozog a munkadarabban. Ezt megadhatod akár kilométer per órában is, de inkább milliméter per percben szokás (mm/perc)

Az üzenetet módosította/Modified by Kéri - Péntek, 2014-04-25, 15:53

Atkakakas Dátum/Date: Vasárnap, 2014-04-27, 17:45 | Üzenet/Post # 36
nézelődő tag
Zolibá, köszönom a válaszod. 
Tényleg szájbarágós és érthető ahogy részletezted. 
Tény, hogy a kezdok tudatlansága miatt sokkal bonyolultabbnak reméltem az egészet de végül be kell látnom, hogy pontosan olyan egyszerű ahogy le van irva.
Ennek ellenére egy picit még mindig környékez a bizonytalanság. Ehhez a Datron maróhoz hasonló geometriáju és összetételü marót, más gyártó is gyárt. 
Ők is javasolnak forgácsolási paramétereket a saját marójukhoz. Csak az az érdekes, hogy ahány javaslat annyiféle. És olyannyira eltéro, hogy pl. a Datron a szerszámjahoz 0.124 fz-t ajánl, ugyanakkor a Fraisa az ugyanolyan összetételü és geometriáju marójához 0.08-at, de van olyan gyártó is aki 0,06-ot ajánl. Szóval egy egységet az előtolások terén nem igen találsz. Sőt mondhatni néha meg sem közelitik egymást. 
És hát marós legyen a talpán aki el tud igazodni ha az ajánlott paraméterek szerint akar dolgozni. 
És itt van az a pillanat, mikor igazat kell adjak neked ha azt mondod, hogy hamar el fogom hagyni a katalógust mikor az érzékszerveim kialakulnak hozzá. Csak gondolom ehhez egy jó pár marót össze kell törjön az ember.
Végezetül még annyit, -de ez csak az én véleményem- hogy elég furcsa, hogy a Datron puha fémre is és keményre is gyárt marókat de forgácsolási paramétereket (már ami az előtolást illeti) csak az aluminiumra ajánl. Az acéllal kapcsolatban pedig elküld pl. a Kéri által küldött oldalra. Pedig ha jól tudom ezek a paraméterek tesztek alapján születnek. Szóval a gyártó a saját szerszámait leteszteli és azt közzéteszi a saját katalógusában. Mert ha megnézzük pl. Seco katalogust... na ott találsz előtolást minden helyzetre.

Zolibá Dátum/Date: Vasárnap, 2014-04-27, 18:49 | Üzenet/Post # 37
alapkő
Idézet Atkakakas ()
Seco katalogust... na ott találsz előtolást minden helyzetre.
A Seco, Sandvik, Iskar nem amatőr kategória
A gyártók által közölt adatok max csúcsadatok, kifogástalan szerszámgépre ajánlva. A marók anyaga minden gyártónál más és más, tehát mivel
nem egyforma az összetételük a forgácsolási paraméterük sem lehet egyforma. Én azt tanácsolom hogy egy közepes ámde magymúltú gyártó
(titex, gühring) HSS anyagú szerszámkatalógusát nézd át, és az ott szereplő forgácsolási értékének vedd a 60-70%-át mert a hobbisták által
épített gépek soha sem fogják elérni egy komoly ipari szerszámgép minőségét (főleg aminek öntvény a váza). Tedd változtathatóvá a főorsó fordulatát , és a fordulat és az előtolás változtatásával meg fogod találni a gépedhez a leg potimálisabb fordulatot ,előtolást.
Ha lassabb fordulatot és kisebb előtolást használsz azzal kárt nem okozol, max lasabban leszel kész. De ez egy hobbistánál ez nem lehet gond.

Kéri Dátum/Date: Hétfő, 2014-04-28, 07:36 | Üzenet/Post # 38
ismerkedő tag
Zolibá, Bár marással nincs tapasztalatom, de esztergán nem lehet túl kicsi fogást venni, mert nem forgácsol, csak dörzsöli az anyagot. Gondolom maró esetén is oda kell figyelni a fogankénti előtolás betartására, mert lassabb megmunkálásnál ha jól felnyomom a fordulatot, de kicsi az előtolás, akkor a fogankénti előtolás kicsire jön ki, és nem forgácsol, csak dörzsöli az anyagot, és elégeti az élt töri a szerszámot.

Nekem soha nem is volt rendes maróm, így nem a maximális sebesség megtalálása, hanem fentiek miatt kell számolnom, hogy a maró motor fordulatszáma ne essen ki a használható tartományból.

Ha jól emlékszem a Mach3-ban van olyan funkció ,hogy a maró fordulatszámához igazítja az előtolást, így a forgács keresztmetszet közel azonos lesz végig.

Az üzenetet módosította/Modified by Kéri - Hétfő, 2014-04-28, 07:36

Fórum » megmunkálási módok, technológiák » Hagyományos fém megmunkálás » Marás/Milling (Marás)
  • Oldal 2 / 2
  • «
  • 1
  • 2
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2023