Hobby, 3D, Relief, CNC  

[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
A fórum moderátora: KisKZ, csiki, Tomi  
Fórum » megmunkálási módok, technológiák » Hagyományos fa megmunkálás » Utólagos felületkezelés /post surface treatment (Utólagos felületkezelés /post surface treatment)
Utólagos felületkezelés /post surface treatment
KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-01-25, 12:09 | Üzenet/Post # 1
alapkő
Csoport/Group: Adminisztrátorok
Üzenetek/Posts: 3088
Kitüntetések/Medals: 4
Hírnév/Fame: 9
Helyzet/Status: Offline
A fa faragások utólagos felületkezelési lehetőségeiről
About post surface treatment of carved/milled wood parts

KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-01-25, 12:16 | Üzenet/Post # 2
alapkő
Famatyi munkáit nézve többen is rákérdeztek már, hogy Ő milyen módon kezeli a fafaragásait.

Rákérdeztem és nagyon rendes volt, hogy válaszolt nekünk.
Idézem a válaszát:
".....
Nálunk az érmeszkenner kivételével semmi sem titok, kimondottan örülök ha segíthetek bármiben, még akkor is ha én azt a dolgot „kiszenvedtem”. Viszont tudnod kell hogy legalább 30 éve űzöm a fával való bíbelődést és ez idő alatt nagy gyakorlatra tettem szert. Ezt a fajta pácolást viszont csak tavaly óta alkalmazom. Az égvilágon mindent, mindennel kipróbáltam, drágábbnál drágább dolgokat, például olyanokat mint a birdy faviasz, a habiol olaj stb,stb. Erre a technológiára véletlen jöttem rá. Volt elfekvőben egy olcsó vizes lazúrom aminek a színe nem tetszett, ezért próbaképpen hozzákevertem dió por pácot, és megdöbbenve vettem észre a különbséget.

De nem húzom az időt, a technológia a következő: Venni kell egy olcsó vizesbázisú, például boróka névre hallgató lazúrt, paliszander vagy gesztenye színt. Dió porpácot vízben feloldani, körülbelül 3 kávéskanál elég 7 dl lazúrhoz. Egy napig legalább pihentetni kell, hagy keveredjenek jól össze (zárt dobozban lehet közben rázogatni), majd használat előtt ismét jól rázzuk össze mert hajlamos a sötétebb rész leülepedni.
A faragásunk csiszolásánál is oda kell figyelni a leendő árnyalatokra. A világosabbra szánt részt (ezek általában a kifelé domborodó részek) teljesen felpolírozom. A mélyebben fekvő részeket nem szoktam teljesen felcsiszolni, néha még enyhén szőrösre is hagyom. Ezek a részek jól beszívják magukat így sötétek maradnak még ha dörzsölöm is őket (erről később teszek említést). Gumikesztyűben ecsettel elől hátul rendesen bekenem faragást. Ronggyal gyorsan letörlöm a hátulját és körbe a keretet. Leteszem egy háromszögre vágott lécre és a továbbiakban a hátulját elfeledem. Amíg ez a művelet zajlott a faragás már szívott magába kellő anyagot főleg a durvább felületek. Ronggyal ezeket is átdörzsölöm még, a mélyedéseket most sem bántom, mert a rongy igazából nem is törli ki a vékony részekből az anyagot. Én általában pamut zoknit használok erre a célra. Pár perc után ecsettel átdörzsölöm újból, az ecsetet előtte a pamutzokniba kissé megtörlöm. Az ecsettel eldolgozott anyagot megint ronggyal átdörzsölöm. Ezt vagy háromszor megismétlem, ha kell akár többször, ez fától függő. Amikor a jól felcsiszolt részek már csillogni kezdenek akkor abba lehet hagyni, ilyenkor a mélyedésekben már nem áll a lazúr. Kis pihentetés után vagy száraz ronggyal vagy ecsettel átdörzsölöm kissé fényesre. Pár órai száradás után vizesbázisú fényes parkettalakkot körülbelül 2/3 vízzel felhígítva átlakkozom, hogy egy selymes felület képződjön rajta, mert később könnyebb a portól letakarítani. De ha egyszer itthon lesz IC matyi meg időm lesz, szívesen készítek róla videó felvételt és közzé teheted. Ha úgy látjátok a mozdulatokat mindjárt jobban el tudjátok képzelni. A legfontosabb, de ezt tudatosan nem említettem eddig, hiszen ezt szerintem mindenki tudja, hogy csak száliránnyal megegyezően ecseteljünk és dörzsöljünk!

Baráti üdvözletem az érdeklődő csapatnak....."

Köszönjük szépen Famatyi!

Amatőr Dátum/Date: Szerda, 2012-01-25, 21:59 | Üzenet/Post # 3
alapkő
Üzenetek/Posts: 2313
Kitüntetések/Medals: 6
Hírnév/Fame: 3
Köszönjük Famatyi! Nagyon hasznos leírás.

H1i.hu

KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-01-29, 17:59 | Üzenet/Post # 4
alapkő
Sziasztok!

FaMatyi és ICMatyi betartották az ígéretüket és kivételes és eddig egyedi módon egy nagyon profi videót készítettek nekünk FaMatyi ( a képen Ő látható) faanyag kezelési eljárásáról.

Ilyen profi és teljes bemutatót eddig soha nem láttam senkitől!

Nagyon nagyon köszönjük nektek FaMatyi és ICMatyi!
Az Isten áldjon meg benneteket a lelkesedésetekért és a segíteni akarásotokért!!

Amatőr Dátum/Date: Vasárnap, 2012-01-29, 18:10 | Üzenet/Post # 5
alapkő
Üzenetek/Posts: 2313
Nagyon jó!
Milyen sokat ér egy ilyen videó!
Sokkal egyértelműbb így a dolog, nagyon köszönjük!

H1i.hu

Norb37 Dátum/Date: Vasárnap, 2012-01-29, 19:55 | Üzenet/Post # 6
nézelődő tag
Csoport/Group: Felhasználók
Üzenetek/Posts: 13
Kitüntetések/Medals: 0
Hírnév/Fame: 0
Jó a videó.
Gyakorlottabbaknak ajánlom a szeszpácot.
Szerintem sokkal szebb felületet ad,igaz nagy gyakorlatot igényel.

tweakie Dátum/Date: Hétfő, 2012-01-30, 09:00 | Üzenet/Post # 7
alapvető tag
Üzenetek/Posts: 1050
Hírnév/Fame: 5
Great Video.
Thank you for posting and thanks to ICMatyi for sharing his experience.

Tweakie.

Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

nagydd Dátum/Date: Szerda, 2012-06-06, 10:15 | Üzenet/Post # 8
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 5
A felületkezelésnél használt anyagok:

dió víz alapú pác
szesz alapú antik patina
víz alapú selyem fényű lakk

A pácolás megszáradása után lekenem az antik patinával(Adler antikpatina dunkelbraun).Körülbelül 10-15 perc után acélvattával átdörzsölöm a patinázott részeket,egészen addig amíg tetszik a látvány smile .Utána lakkozom.

Csatolások/Attachments: 0399803.jpg (86.5 Kb)

Béni Dátum/Date: Szerda, 2012-06-06, 21:29 | Üzenet/Post # 9
Fontos tag
Üzenetek/Posts: 659
nagydd, nagyon szép, részletgazdag munka. A leírás is inspiráló. Gratulálok!
ok

http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/

KisKZ Dátum/Date: Szerda, 2012-06-06, 21:58 | Üzenet/Post # 10
alapkő
nagydd,

Szia!

Gyönyörű munka!

Ezeket a cuccokat pontosan milyen néven és hol lehet beszerezni?
Éppen kifogytam a szeszes pácokból, lehet érdemes lenne mást megpróbálni.

Megköszönném(nk) ha segítenél!

Szia!

nagydd Dátum/Date: Csütörtök, 2012-06-07, 10:40 | Üzenet/Post # 11
nézelődő tag
Üzenetek/Posts: 5
Köszönöm a dicsérő szavakat,ugye igyekszik az ember.:)

Nagyon szívesen segítek amiben tudok.A leírt termékek az ADLER termékcsaládból vannak,itt Székelyudvarhelyen van képviselet,tőlük szereztem be .A Milesi termékeknél egy kicsit drágábbak,de itt a minőséggel nem volt soha gondom.Amit ígértek,azt tudta is a termékük.Akinek ajánlottam és kipróbálta (nyílászzárók ,bármilyen fafelületek felületkezelésére) az nem vásárol azóta sem máshonnan.Egy link az egyik partnerem oldalához aki szintén ezeket a termékeket használja.Nem reklámozni akarom de a képek magukért beszélnek.Egon Breckhner oldala

A pác 9 dl-es kiszerelésben ,folyékony állapotban,műanyag palackban kapható,a neve AQUA-WISCHBEIZE NUSS ROT,ez a darab azzal volt előpácolva.
Nagyon magas a szárazanyagtartalma és ezért mondhatom azt,hogy tetszés szerint hígítható (desztillált vízzel) a fafajták színárnyalatától függően.
A patina 7.5 dl kiszerelésben ,folyékony állapotban,fém dobozban kapható ,neve ANTIKPATINA DUNKELBRAUN .Nem szükség hígítani,de megbír egy 20%-os hígítást (ipari szesszel).A patina megszáradása kb. 10-15 perc és azonnal neki kell esni az acélvattával,mert ha ''túlszárad'' nehezen lehet eltávolítani (keserű tapasztalat,izzadás,csúnya beszéd,stb amivel jár ilyenkor biggrin )
A lakkot már kisebb mennyiségben is lehet kapni,amolyan kimérős módon,én vásároltam egy litert is.Nem szükséges hígítani,de megbír ez is 20%-os hígítást(desztillált vízzel).
Ecsettel hordom fel rétegenként,acryl ecsetet használok,ami drágább ugyan mint a hagyományos szőrecset,de nem csepeg és nagy mennyiségű anyagot képes magába szívni.Ezenkívül van egy olyan tulajdonsága is a szálak vékonysága miatt,hogy nem csíkoz.Használat után langyos vízzel kimosom jó alaposan.Két ecsetet vettem ilyen célra (egyet a patinának,egyet a pácnak és lakknak) 4 éve használom őket ,heti 2-3 alkalommal.Talán mondhatom,hogy tartós is.
Az acélvattát 5 kg-os kiszerelésben vásárolom,kb.7-8000 forint lehet átszámolva lejből.Itt három szálvastagságút lehet kapni én csak egyszerűen a közepeset szoktam kérni.Abból akkora labdacsot készítek ami a markomban jól elfér és azzal esek neki a domborműveknek.Vannak esetek amikor csiszolni is használom,viszont akkor nem tart sokat,gyorsan töredezik.Rozsdásodásra hajlamos,ezért száraz helyen kell tárolni,vagy mindig a szükséges mennyiséget beszerezni.

A pácból és a patinából is rendkívül széles a paletta,szerintem mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt.

miki-bá Dátum/Date: Hétfő, 2012-06-11, 20:57 | Üzenet/Post # 12
alapvető tag
Csoport/Group: Moderátorok
Üzenetek/Posts: 855
Kitüntetések/Medals: 3
Hírnév/Fame: 2
Sziasztok !
Kérdésem az ,hogy hogyan tudom kifesteni szépen a fába belemart betűket ,hogy a környezete ne legyen festékes?
Milyen legyen a festék?

Előre is köszönöm !

Üdv

Miki bá

" Ember ,küzdj és bízva bízzál"

http://famakett.hu/

KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2012-06-12, 17:42 | Üzenet/Post # 13
alapkő
nagydd,

Nagyon köszönjük az alapos választ!
azt hiszem lesz mit kipróbálni. smile

Béni Dátum/Date: Kedd, 2012-06-12, 18:33 | Üzenet/Post # 14
Fontos tag
Üzenetek/Posts: 659
miki-bá, Nézd meg az alábbi oldalt! Hátha ad ötletet. smile

http://photocarveac.atw.hu/

http://dotg.weebly.com/
http://benishare.weebly.com/

csiki Dátum/Date: Kedd, 2012-06-12, 18:43 | Üzenet/Post # 15
komoly tag
Üzenetek/Posts: 369
Kitüntetések/Medals: 2
Quote (miki-bá)
hogyan tudom kifesteni szépen a fába belemart betűket ,hogy a környezete ne legyen festékes?

Szia papónk!

Ha megmondd mit szeretnél akkor könnyebb lenne okosat mondani.
Pl. szoktunk olyat csinálni, hogy kemény tedi hengerrel viaszt gurítunk a sik felületre
és utána lehet festeni a mélyedéseket. a plusz a viasszal együtt letörölhető, csiszolható.

vagy amit Béni is mutatott azt én telibe festés után visszacsiszolással szoktam.
pl. http://www.facebook.com/photo.p....theater

miki-bá Dátum/Date: Kedd, 2012-06-12, 20:20 | Üzenet/Post # 16
alapvető tag
Béni, csiki, KÖSZÖNÖM !

Tulajdonképpen amit én szeretnék az ,hogy egy egyszerű keményfa táblába "V" marással belemart szöveget
befesteni. Mint pl a Béni csinálta annó egy hordón.Próbáltam megkeresni ,mert annó beszéltetek a módszerről ,csak
nem találtam.Az emlékeimben az van ,hogy a felületet olajjal be kell kenni ,de hogy marás előtt vagy utána
arra már nem emlékszem. Próbálkoztam is csakhogy amit bekentem olajjal az a rész az olaj eltávolítása után a
pácolás hatására más színű lett. Lehet az a baj ,hogy nem az egész felületet kentem be ,hanem csak azt a részt
amibe a szöveget belemartam. Belegondolva a viasz az jó lehet ,mert azt vélhetően nem szívja be a fa.
De milyen viaszt? Gyertyaviaszt ?
Üdv
Miki bá

ronihun0385 Dátum/Date: Vasárnap, 2012-06-17, 09:12 | Üzenet/Post # 17
aktív tag
Üzenetek/Posts: 207
Kitüntetések/Medals: 2
miki-bá,
Szia Miki-bá!
Hogy ne csak feleslegesen dumáljak a segítségről meg is teszem:
ahogy Csiki is irta először le kell fedni az anyagot. én erre az univerzális nitro alapú fedőlakkott ajánlom két okbol is.
1. nagyon vékony, puha rongyal fel lehet vinni.
2. mivel vékony könnyen el lehet távolítani. ajánlom a 340es től felfelé a csiszolo vásznat vagy csiszolo szivacsot.(persze szálirányra csiszolva:) )
ami nagy előnye az anyagnak felhordás után kb 20fokon 10 perc a száradási ideje!!!

utánna mehet a betűkiemelés, hagyd száradni a pácot vagy lazurt amivel kiemeled mert beleragadhat a csiszolási por az anyagba.ha megszáradt mehet a visszacsiszolás.
persze ha megvan a háttérszined lehet előre lekenni a táblás anyagot ugyanugy lakkozva.belemarod a betüt és puha pamut rongyal kidörzsölöd a betüket, majd az egészet lakkozhatod egyben.második sort már hengerezve vagy szórással esetleg ecseteléssel mert a rongy eltolhatja a lakkot.
ja és ami a legfontosabb mind a két oldalát kend az anyagnak!! a pára elgúzhatja az anyagot!
remélem sikerült segítenem.

amugy a lakk ára: 1800ft/ liter

www.cncfafaragas.hu

miki-bá Dátum/Date: Vasárnap, 2012-06-17, 18:22 | Üzenet/Post # 18
alapvető tag
ronihun0385, Szia !

Köszönöm ! igyekezni fogok.

Miki bá

Az üzenetet módosította/Modified by miki-bá - Vasárnap, 2012-06-17, 18:24

KisKZ Dátum/Date: Vasárnap, 2012-06-17, 18:50 | Üzenet/Post # 19
alapkő
ronihun0385,
respect a tippért!!!!!

KisKZ Dátum/Date: Kedd, 2013-01-29, 18:02 | Üzenet/Post # 20
alapkő
Egy ujabb tipp Ronitól a HobbyCNC fa munkák bemutatásánál:

Fafaragás utókezelése

Fórum » megmunkálási módok, technológiák » Hagyományos fa megmunkálás » Utólagos felületkezelés /post surface treatment (Utólagos felületkezelés /post surface treatment)
  • Oldal 1 / 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Keresés:

Copyright HobbyCnCArt © 2023